6 najčešćih uzroka za krvarenje posle odnosa

0
25624

Seks podrazumeva toliko promenljivih varijabli da je svaki put novo iskustvo. Međutim, jedna stvar je sigurna: vaginalno krvarenje posle odnosa nije normalna pojava i teško ju je ne primetiti. Glavna biološka svrha seksualnog odnosa jeste začeće i krvarenje nije predviđeno kao normalna posledica snošaja. Ženska anatomija je takva da telo samo pokušava da spreči bilo kakvo mehaničko oštećenje koje bi izazvalo krvarenje. Ako imate krvarenje nakon odnosa, veoma je važno da razmislite da li ste primetili još neki simptom i šta bi moglo da dovede do toga.

Krvarenje posle odnosa može imati i neke simptome:

 • bol u karlici i vagini tokom i/ili nakon seksa
 • svrab i peckanje
 • upala ili crvenilo tkiva u vagini
 • peckanje prilikom mokrenja
 • suvoća vagine

Vagina je relativno složen organ i proteže se od vulve do grlića materice. Tokom seksualnog odnosa, kada se javi uzbuđenje, vagina luči tečnost koja deluje kao lubrikant i omogućuju bezbolnu penetraciju. Krvarenje posle seksualnog odnosa je normalno samo u slučaju da nikada ranije niste imali seks. Ako imate problem sa krvarenjem nakon odnosa, a nije reč o navedenom izuzetku, to može biti simptom ozbiljnijih problema.

 

Krvarenje posle odnosa se može javiti zbog direktne povrede ili nekog oboljenja. Nije neobično da penetracija iritira tkivo u vagini ili grliću materice i da se zato javi krvarenje. Mada krvarenje obično deluje kao da je direktna posledica odnosa, postoji mogućnost da je u pitanju sasvim drugi uzrok.


Najčešći uzroci krvarenja nakon odnosa

Environmentalni uzroci (gde uzročnik nije nikakva bolest niti poremećaj):

 • Povrede: anatomija i fiziologija vagine omogućuju lučenje vlage tokom seksualnog odnosa kako bi se smanjilo trenje. Bez dovoljno vlage ili zbog jače penetracije može doći do iritacije tkiva u vagini ili grlića materice. I ubacivanje različitih stvari u vaginu tokom seksa može dovesti do krvarenja.
 • Menstruacija: krvarenje je sastavni deo mesečnog ciklusa. Krvarenje nakon seksa povezano sa menstruacijom se može desiti ako žena stupa u odnos neposredno pre, tokom ili nakon menstruacije.

Bolesti kao mogući uzroci

 • Infekcije: infekcije, gde spadaju i polno prenosive bolesti, se lako prenose kontaktom sa zaraženom osobom. Ovakve infekcije mogu izazvati krvarenje iz materice i jajovoda. Hlamidija, gonoreja i trihomonijaza su direktni uzročnici krvarenja nakon seksa, a upravo je takvo krvarenje i simptom ovih oboljenja.
 • Tumori: kancerogene izrasline mogu oštetiti tkiva u unutrašnjosti vagine. Krvarenje nakon odnosa je rani znak upozorenja na rak grlića materice.

6 najčešćih uzroka krvarenja nakon odnosa

 1. Postkoitalno krvarenje

Mnoge žene nakon seksualnog odnosa promete veoma blago krvarenje.

To ponekad i nije razlog za brigu. Ako simptomi traju duže od mesec dana, obratite se svom lekaru opšte prakse ili ginekologu.

Učestalost:velika.

Glavni simptomi:krv nakon odnosa, vaginalni sekret, problemi sa mokrenjem.

Simptomi koji se uvek javljaju kod krvarenja: krvarenje nakon odnosa.

Kome se obratiti:sačekajte neko vreme, pa ako problem ne prestane, obratite se lekaru.


 1. Simptomi menopauze

Menopauza se odnosi na period u kom menstruacija potpuno prestaje. To se dešava zato što jajnici prestaju da stvaraju hormone koji regulišu menstrualni ciklus.

Za dijagnozu nije potreban test krvi, a ako menstruacije nije bilo 12 meseci, tada se sigurno radi o menopauzi. Menopauza nije bolest, te se ne može govoriti ni o lečenju, već samo o ublažavanju neprijatnih simptoma ukoliko se pojave. To se radi ishranom, fizičkom aktivnošću hormonskom i nehormonskom terapijom i lekovima koji se dobijaju bez recepta.

Učestalost:velika.

Glavni simptomi:zamor, vaginalni iscedak, problemi sa spavanjem, bolovi u mišićima, anksioznost.

Kome se obratiti:nema potrebe da idete kod lekara.


3. Zapaljenska bolest male karlice

Zapaljenska bolest male karlice je infekcija ženskih reproduktivnih organa – materice, jajovoda, jajnika i trbušnog zida oko njih. Najčešće se javlja kao posledica gonoreje ili hlamidije.

Ako posumnjate na ovo oboljenje, odmah posetite lekara. On će vas pregledati i uzeti vaginalni bris kako bi proverio da li je prisutna neka infekcija. Ponekad je potrebno uraditi test krvi i neki imidžing test. Lečenje se sprovodi antibioticima, a potrebno je da se leči i partner.

Učestalost:velika.

Glavni simptomi:vaginalni iscedak, mučnina ili povraćanje, vaginalno krvarenje, bol u karlici, bol u donjem stomaku.

Kome se obratiti:lekaru opšte prakse ili ginekologu.


 1. Hlamidija

Hlamidija je česta bakterijska infekcija koja se lako širi seksualnim odnosom sa zaraženom osobom.

Ako sumnjate da imate hlamidiju, posetite svog lekara kako bi on postavio dijagnozu i prepisao vam odgovarajuće antibiotike.

Učestalost:velika.

Glavni simptomi:vaginalni iscedak, krvarenje posle, krvarenje između ciklusa, jaka potreba za mokrenjem, obilne menstruacije.

Simptomi koji se nikada ne javljaju kod hlamidije:vaginalni iscedak koji sam prestaje.

Kome se obratiti:lekar opšte prakse.


 1. Atrofični vaginitis

Atrofični vaginitis je upala vagine i tkiva oko nje. Obično se javlja zbog manjka estrogena u telu, što dovodi do toga da se mukozne membrane u materici i vagini doslovno stanje. Tada se pH vrednost vagine menja i javljaju se suvoća, peckanje i svrab vagine.

Obratite se svom lekaru kako bi vam preporučio terapiju. Ovaj problem se obično leči hormonskim pilulama, hidratantnim sredstvima i lubrikantima.

Učestalost:velika.

Glavni simptomi:vaginalni iscedak, svrab i peckanje vagine, bolan seks, krvarenje posle odnosa.

Kome se obratiti: ginekolog.


6. Kancer endometrijuma (rak materice)

Endometrijum je tkivo koje oblaže unutrašnjost materice. Kao kada je reč i o drugim tkivima u telu, ovo tkiv može početi sa nekontrolisanim širenjem, što može dovesti do ozbiljnih problema koji zahtevaju posetu lekaru.

Ako imate bilo kakve simptome, odmah idite kod svog ginekologa. Lekar će vas poslati na ultrazvuk i uzeti uzorak tkiva na analizu.

Učestalost:retka.

Glavni simptomi:bol u stomaku, nadutost, bol u karlici, krv posle odnosa.

Kome se obratiti:lekar opšte prakse.


Tretman za krvarenje nakon odnosa

Krvarenje nakon odnosa treba uzeti za ozbiljno, posebno ako je atipično. Često se dešava da se javi samo malo krvi i da se takav problem nikad više ne pojavi. Međutim, čak i blago krvarenje je dovoljan razlog da odete kod lekara.

Obavezno posetite ginekologa ako imate neki odsledećih problema:

 • jako krvarenje nakon odnosa
 • bol zbog krvarenja, bilo tokom ili nakon seksa
 • krvarenje koje se javlja nekoliko dana nakon odnosa

Kućni tretmani

 • Lekovi bez recepta: Smanjivanjem trenja nakon seksa se smanjuje i mogućnost krvarenja. Postoji dosta lekova namenjenih lečenju suvoće vagine koji se mogu kupiti bez recepta.

Tretmani o kojima odlučuje lekar

 • Lekovi koji se dobijaju na recept: infekcije, gde spadaju i polno prenosive bolesti, se najčešće leče antibioticima, a oni se ne mogu dobiti bez lekarskog recepta.
 • Ambulantne procedure: kauterizacija se ponekad koristi za zaustavljanje krvarenja. Tako se ambulantno mogu lečiti inflamatorni problemi i lezije.
 • Testovi: ako postoji sumnja da je rak grlića materice uzrok krvarenja, uradiće se dodatni testovi. Ako se potvrdi postojanje raka grlića materice, onkolog će odrediti adekvatnu terapiju (operacija, zračenje, hemioterapija). Prekancerozne ćelije se uglavnom uspešno mogu izlečiti.

Najvažnija stvar vezana za krvarenje nakon odnosa jeste to da ono nije normalno i tipično. Bezbedan seks i korišćenje lubrikanata dosta pomažu u prevenciji krvarenja, ali se ono ponekad javlja uprkos tome. Krvarenje nakon odnosa može biti simptom oboljenja koja zahtevaju lekarsku pomoć. Uzroci krvarenja nakon odnosa se lako uklanjaju i samim tim nestaju i takvi problemi.


Najčešća pitanja vezana za krvarenje nakon odnosa

Koliko dugo traje krvarenje nakon odnosa?

Trajanje krvarenje zavisi od više faktora. Blaže krvarenje može trajati par sati ili i čitav dan, posebno nakon prvog seksualnog odnosa. Ako imate bilo kakvo krvarenje nakon odnosa, javite se svom lekaru. Duže krvarenje je prilično ozbiljan simptom.

Može li krvarenje nakon odnosa biti rani znak trudnoće?

U prvih nekoliko nedelja trudnoće se može javiti krvarenje nakon odnosa. Ono je veoma često tokom prvog trimestra i seks može delovati kao okidač. Ako ste trudni ili mislite da ste trudni, i zabrinuti ste zbog krvarenja nakon odnosa, odmah obavestite svog lekara. Mada ovakva krvarenja obično ne predstavljaju velik problem, najbolje je da to potvrdi stručno lice.

Da li polno prenosive bolesti izazivaju krvarenje nakon odnosa?

Vaginalno krvarenje je simptom težih polno prenosivih oboljenja. Osobe koje imaju seksualne odnose uprkos tome što imaju neku polnu bolest obično krvare nakon odnosa. HPV, hlamidija i gonoreja često za simptom imaju krvarenje nakon seksa. Ako ste seksualno aktivni i mislite da možda imate neko ovakvo oboljenje, odmah se javite svom ginekologu.

Da li suvoća vagine može izazvati krvarenje nakon odnosa?

Kada je prisutno seksualno uzbuđenje, vagina stvara prirodnu lubrikaciju. Ako nema dovoljno vlage i ako je vagina suva, seks može izazvati jako trenje, oštećenje grlića materice ili tkiva u vagini i dovesti do krvarenja tokom ili nakon odnosa.

Da li spirala može dovesti do krvarenja nakon seksa?

Sama po sebi, spirala ne izaziva krvarenje nakon odnosa. Međutim, postavljanje spirale može dovesti do toga se da se nakon seksualnog odnosa javi krvarenje. Infekcije su veoma česte kod žena koje imaju spiralu. Ako se ne leče na vreme, infekcija može izazvati krvarenje.

Pitanja koja će vam lekar verovatno postaviti:

 • Da li koristite neki drugi metod kontracepcije osim kondoma?
 • Osećate li bolove tokom samog odnosa?
 • Osećate li bol prilikom mokrenja?
 • Da li se krvarenje umanjuje ili pogoršava?

Statistika

Osobe koje imaju problem sa krvarenjem nakon odnosa obično imaju i sledeće simptome:

 • krvav vaginalni iscedak u 19% slučajeva
 • vaginalno krvarenje van menstruacije u 18% slučajeva
 • problem sa vaginalnim iscetkom u 8% slučajeva

Autor teksta Dr. Dejan Pesic