8 načina da se brzo uklone žuljevi na nogama i rukama

0
2260
zuljevi na petama

Možda ih je teško sprečiti, ali njihovo lečenje je mačji kašalj. Saznajte kao da dođete do olakšanja kad vam se pojave najbolniji žuljevi na stopalima i drugim mestima.

Plik ili žulj je mali džep ispunjen tečnošću, koji se formira na nekom delu tela. Ovi mehuri mogu da se razlikuju po veličini, a javljaju se iz različitih razloga.

Žulj može da vam iskoči nakon opekotine kože, bakterijske ili gljivične infekcije, ujeda insekta ili traume. U zavisnosti od mesta na kome je lokalizovan, žulj može da ometa normalne, svakodnevne aktivnosti. Na primer, ako imate žulj na stopalu, možete otežano da hodate, vežbate ili stojite u dužem vremenskom periodu.

zuljevi na nogama

Žuljevi se često formiraju na stopalima, tabanima i petama i to zbog obuće.Žuljevi na rukama takođe nastaju zbog trenja i pritiska. Srećom, nekoliko kućnih tretmana može da ublaži nelagodu i smanji rizik od ponovnog pojavljivanja žuljeva na nogama.

Sprečite pojavu žuljeva dezodoransom

zuljevi na nogama

Žuljevi na nogama i rukama izbijaju zbog vlage i trenja, zato vodite računa da vam ruke i stopala uvek budu suva jer ćete tako sprečiti njihovo formiranje. Dezodoransom u gelu pređite sa strana i preko vrha čistih, suvih stopala, pre nego što uskočite u novi par cipela; dezodorans će delovati kao kućni lek protiv žuljeva koji će podmazati sve problematične površine i smanjiti trenje.

Međutim, ako već imate žulj na stopalu, nastavite da čitate da biste saznali kako da ga lečite jednostavnim kućnim lekovima.

Flasteri za žuljeve

flasteri za zuljeve

Zavoji i flasteri smanjuju trenje i štite žulj od nadražujućeg kontakta, međutim, način na koji stavljate zavoj može da utiče na način zarastanja.

Evo kako se žulj na nozi ili ruci štiti hanzaplastom: napravite minijaturni „šator“, tako što ćete lepljive krajeve hanzaplasta zalepiti malo bliže jedan drugom, dok ćete sredinu sa jastučićem malo odići od plika. Ovakav način stavljanja hanzaplasta omogućava pliku da „diše“, pospešuje zaceljenje, a istovremeno ga štiti od trenja, nečistoće ili čestica koje mogu da prouzrokuju infekciju.A inficirani žulj je veliki problem.

Potpite žulj u zeleni čaj

žuljevi na nožnim prstima

Zeleni čaj ima antiupalna svojstva koja doprinose zaceljenju. Evo kako da ga koristite za lečenje žuljeva: prvo, potopite tri kesice zelenog čaja u ključalu vodu, potom dodajte kašičicu sode bikarbone (zbog antiseptičkih svojstava); mešavinu ostavite da se ohladi, pa potpite plik. Ako se žulj nalazi na mestu koje je teško uroniti u tečnost (žulj na peti na primer), koristite natopljenu gazu.

Takođe, ako žulj još nije pukao, proces lečenja možete da ubrzate potapanjem u toplu vodu koja će ga omekšati i iscediti tečnost koja se u njemu nalazi.

Utapkajte jabukovo sirće

žulj na peti

Obazrivo, ovo može da peče!

Mada vredi da probate protiv žuljeva, pošto jabukovo sirće ima antibakterijska svojstva koja će sprečiti da se inficira žulj koji je pukao. Ako vam je ovaj tretman za žulj sa jabukovim sirćetom previše bolan, probajte da operete površinu hidrogenom (3% za ispiranje rana) i namažete antibakterijskom mašću.

Nanesite vitamin E

žulj na tabanu

Vitamin E ima fantastično delovanje na obnavljanje kože, pošto pomaže ćelijama kože da se brzo oporave, a sprečava i nastajanje ožiljaka. Vitamin E možete da nabavite u obliku ulja, krema ili kapsula. Ako imate kapsule, jednostavno iscedite njen sadržaj direktno na površinu kože sa žuljevima.Ako imate žulj na tabanu nemojte da se krećete dok ga koža ne upije.

Nanesite ricinusovo ulje


Ricinusovo ulje je popularan prirodni lek za žuljeve na nogama i rukama.

Evo kako se koristi: pre spavanja nanesite ricinusovo ulje i ostavite ga deluje preko noći, kako bi se plik isušio i zacelio. Možete da pomešate ricinusovo ulje i jabukovo sirće radi bržeg zaceljenja.

Nanesite gel aloje vere

Aloja ima antiupalna svojstva, pa će zato smanjiti crvenilo i otok koji izaziva bol. Studije su dokazale da je aloja vera delotvorna kao tradicionalni lek za lečenje opekotina drugog i trećeg stepena, što je čini odličnim prirodnim lekom za žuljeve.

Pustite žulj da „diše“

Brojni lekari su saglasni da će žulj brže zaceliti ako se ostavi nepokriven u čistom okruženju. Kada ste kod kuće skinite zavoj i omogućite da žulj na nozi diše i da se isuši. Da biste zaštitili od infekcije, nanesite tanak sloj antibakterijske masti, čime ćete ubrzati zarastanje.

Bušenje žulja

Kako probušiti žulj ?

Možda padnete u iskušenje da žulj čačkate ili probušite. Međutim, žulj bi trebalo da ostavite nedirnutim, pošto otvoreni može da se inficira posebno ako je na stopalu. Prekrivanje plika hanzaplastom, može da ga zaštiti dok zaceljuje.

Ako ne dirate žulj, on na kraju može da otvrdne i nestane. Dok se to ne dogodi, mehurić može da bude neprijatan, što zavisi i od njegove veličine. Mada ne biste smeli da bušite žulj, bezbedna drenaža može da donese olakšanje. Evo kako se pravilno drenira žulj u kućnim uslovima:

 1. ruke operite toplom vodom i antibakterijskim sapunom
 2. štapić za uši pokvasite alkoholom i dezinfikujte iglu
 3. plik očistite antiseptikom
 4. uzmite iglu i polako, vrhom probušite plik
 5. pustite da se tečnost iz plika potpuno ocedi
 6. na plik nanesite antibakterijsku mast ili kremu
 7. plik prekrijte gazom ili zavojem
 8. čistite plik i svakodnevno nanosite antibakterijsku mast
 9. plik mora da bude prekriven dok ne zaceli

Videli ste šta je prva pomoć kod žuljeva na nogama i rukama a da bi sprečili da vam se ikada ponovo jave pročitajte i redove u nastavku.

Uzroci žuljeva na stopalima

Ako su vam se pojavili žuljevi na stopalima, krivac može da bude trenje. Hodanje ili stajanje koje traje nekoliko sati dnevno, vrši pritisak na pete, tabane i nožne prste. Što ste duže na nogama tokom dana, to je i veći rizik od pojave žuljeva na stopalima.

Naravno, neće svako ko duže vreme hoda ili stoji dobiti žuljeve na stopalima. U mnogim slučajevima ovi mehurići ispunjeni tečnošću, posledica su neudobne obuće. Previše tesne cipele, ali i one koje su preširoke, mogu da se taru o kožu. Tako nastaje trenje, a posledica je nakupljanje tečnosti ispod gornjeg sloja kože.

Prekomerna vlaga ili znojenje, takođe, mogu da budu okidači za pojavu žuljeva na nogama posebno onih na nožnim prstima.Majušni plikovi se formiraju na mestima gde znoj zatvara pore na stopalima.Žuljevi na nožnim prstima su tokom leta česta pojava kod sportista, posebno trkača.

Plikovi na stopalima mogu da se formiraju i zbog opekotina od sunca. U druge moguće uzroke plikova na stopalima spadaju:

 • promrzline
 • alergijska reakcija
 • izlaganje hemikalijama (kozmetika ili deterdženti)
 • gljivična infekcija
 • bakterijska infekcija
 • herpes
 • dishidroza (poseban oblik ekcema)

Možda mislite da je ovaj deo dosadan ali…

Dijagnostikovanje plikova na stopalima

Uz pomoć kućnih lekova plikovi na stopalima, koji su posledica trenja, obično nestaju za nekoliko dana.

Nažalost, neki žuljevi ne reaguju na kućne tretmane ili se vremenom stanje pogoršava. Javite se lekaru ako žulj na stopalu ili peti izaziva jake bolove ili vas sprečava da hodate. Lekaru bi trebalo da se javite i u slučaju povišene telesne temperature, mučnine ili groznice koje prate pojavu plika. Ovo bi mogli da budu znakovi infekcije.Inficirani žulj je ozbiljno stanje.

Lekar može da drenira (isuši) plik pomoću sterilne igle. Ukoliko postoji sumnja da je žulj inficiran, lekar može da ispita uzorak tečnosti da bi ustanovio uzrok.


Kako se sprečava pojava plikova na stopalima

Sprečavanje pojave žuljeva na stopalima, podrazumeva da morate da se pozabavite uzrokom. Ako vam je žulj iskočio zbog trenja, prva linija odbrane je udobna obuća. Ako vam se stopalo tare o neku određenu površinu obuće, nošenje uloška može da obezbedi dodatnu oblogu i smanji trenje.

Ako se bavite sportom, vodite računa da su vam stopala uvek suva. Koristite puder za stopala da biste smanjili znojenje, ili nosite čarape koje održavaju suvoću nogu, a koje su posebno dizajnirane za sportiste. Ove čarape se brže suše i smanjuju vlagu.

Ukoliko su okidači za pojavu žuljeva na stopalima kozmetički proizvodi (puder, losion, sapun) ili neki alergen, izbegavajte iritanse pa ćete smanjiti verovatnoću za pojavu novih plikova. Kod plikova koji su posledica nekog oboljenja, o mogućnostima za lečenje razgovarajte sa svojim lekarom. Ukoliko lečite osnovno oboljenje, smanjićete rizik od pojave plikova.