Afte i fistule na jeziku i u grlu simptomi, uzrok, lečenje

0
12237
afte na jeziku

Šta su afte i fistule ?

Afte ili fistule su male bolne ranice u ustima, na desnima ili na jeziku. Može se javiti jedna afta ili više njih. Afte ili fistule su obično bele, žute ili sive boje, a bol je intenzivniji prilikom žvakanja ili govora. Afte se mogu pojaviti na skoro svim delovima usne duplje – na sluznici obraza, u predelu gornje ili donje vilice, u korenu, ispod, na ivicama jezika i usana. Ređe se javljaju na mekom nepcu, podu usne duplje, jezičnoj resici i desnima.

Fistule su ranice u ustima koje su kružnog ili ovalnog oblika. Dno im je prekriveno slojem fibrina, a obložene su crvenim upaljenim „prstenom”. Fistula u ustima može biti različite veličine – od 3 mm do 2 cm.

Povezano> Afte ranice i plikovi u ustima – uzroci i kako ih lečiti sredstvima koje imamo kod kuće

Afte na jeziku i u grlu uzrok

Uzroci pojave fistule na jeziku, u ustima i na grlu mogu biti različiti, a neki od najčešćih su:

 • Pad imuniteta
 • Nedostatak vitamina i minerala u organizmu
 • Osetljivost na određene vrste namirnica
 • Problemi sa varenjem
 • Stres i psihička napetost
 • Virusne ili gljivične infekcije
 • Alergije
 • Hormonski poremećaji
 • Loša ishrana
 • Genetske predispozicije
 • Kožne bolesti itd.

Prevencija pojave afte u ustima jeste jačanje imuniteta, pravilna ishrana, redovna fizička aktivnost i redovan san. Onda kada do pojave afte u ustima dođe potrebno je da se to na vreme leči. Afte po jeziku i u grlu najbolje je lečiti prirodnim preparatima, a ono traje u proseku 2 do 3 nedelje.

Afte na jeziku simptomi

Afte po jeziku mogu biti praćene različitim simptomima koji se razlikuju u zavisnosti od uzroka pojave, a mogu se podeliti na oralne i druge simptome.

Oralni simptomi afti po jeziku:

 • Krvarenje
 • Otežan govor
 • Otežano gutanje
 • Bol i otok u jeziku
 • Upaljeno grlo
 • Afte i fistule u drugim delovima usne duplje

Drugi simptomi fistula po jeziku:

 • Slabost
 • Dijareja
 • Groznica
 • Glavobolja
 • Osip
 • Otok limfnih čvorova

Afte ispod jezika

Izraslina ispod jezika najčešće ukazuje na to da je u pitanju afta ispod jezika, jer se afta može pojaviti u bilo kom delu usne duplje. Zato je važno da na vreme prepoznate simpotme i reagujete lečenjem kako ne bi došlo do komplikacija. Afte ispod jezika osim što mogu biti iritantne, mogu stvoriti i određene probleme organizmu.

Afte na krajnicima

Kao što smo već napomenuli, afte ili fistule se mogu pojaviti bilo gde u usnoj duplji, pa i na krajnicima, mada veoma retko. Afte na krajnicima naročito dodatno otežavaju gutanje i govor uz regularne simptome koji su već navedeni.

Povezano> Rak jezika je sve češći: 6 simptoma na koje treba obratiti pažnju (lečenje i prognoze)

Kako izlečiti afte

Lečenje afti treba shvatiti ozbiljno. Kada do pojave afti u ustima dođe, prvo je potrebno obratiti se stomatologu, pa lekaru opšte prakse kako bi utvrdilo celokupno zdravstveno stanje i uzrok pojave afte. Ukoliko je potrebno, lekar prepisuje terapiju kortiko-steroidima ili imunostimulacionu i vitaminsku terapiju. Fistule u ustima zaceljuju u zavisnosti od ozbiljnosti i veličine. Kada do pojave afti dođe, najvažnije je ojačati organizam vitaminima i mineralima i to najbolje putem ishrane. Naročito treba izbegavati konzumiranje ljute, vrele ili hladne hrane, kao i paste za zube na bazi natrijum-lauril-sulfata, jer to dodatno može iritirati ranu. Fistule u ustima se nikako ne smeju dirati prstima niti cediti.

Šta je dobro za afte u ustima ?

Čaj od žalfije – Idealan je za ispiranje usta u slučaju afti. 3 kašičice žalfije prelijte sa 1 dl ključale vode, ostavite da odstoji 15-ak minuta, procedite i ispirajte usta više puta u toku dana i pre spavanja.

Beli luk – Pored toga što je prirodni antibiotik, beli luk je i prirodni lek za afte. Stavite komad belog luka u usta, zagrizite ga i pritisnite ga jezikom. Ovo će vam pomoći da se afta povuče za 3 do 4 dana.

Crni luk – Još jedan prirodni lek za afte jeste i crni luk. Redovno konzumiranje crnog luka je idealno za prevenciju pojave afti u ustima, a takođe je i idealan prirodni lek kada do pojave afti dođe. Crni luk ima antiseptička svojstva koja sprečavaju upalne procese u organizmu, pa samim tim pomažu i kod lečenja afti.

Jabukovo sirće – Idealno je za ispiranje usta prilikom pojave afti. Iako stvara osećaj peckanja prilikom ispiranja usta, veoma brzo rešava problem jer dezinfikuje usta i ubija bakterije.

Rakija – Kao i jabukovo sirće, ljuta rakija je idealan prirodni lek za afte. Jednostavno natopite vatu rakijom, držite je 10-ak sekundi na afti i problem će vrlo brzo biti rešen.

Med – Med je idealan prirodni lek za mnoge zdravstvene tegobe, pa tako i za prirodno lečenje afti u ustima. Stavljajte med 2 do 3 puta dnevno i to će vam pomoći da se bol i otok postepeno smanje.

Aloe vera – Aloe vera može biti delotvorna kao i med. Nanosite aloe vera gel 2 do 3 puta dnevno na aftu i bol i otok će se smanjiti.

Soda bikarbona – Dobro je poznato da je soda bikarbona idealan prirodni lek za mnoge zdravstvene tegobe, pa tako i za afte u ustima. Soda bikarbona za afte koristi se tako što 1 kašičicu sode bikarbone rastvorite u 1,5 dl vode i time isperete usta. Sodu bikarbonu možete i direktno naneti na afte.

So – Možete je koristiti na sličan način kao što se koristi soda bikarbona za afte. U čaši mlake vode razmutite kašičicu soli, mućkajte u ustima 30 sekundi pa potom ispljunite. Zatim uzmite prstohvat soli i direktno nanesite na aftu. Ostavite da odstoji pola minuta, pa isprati ustamlakom vodom. Postupak ponavljajte više puta dnevno kako bi rezultati bili vidljivi. So deluje tako da ublažava upalu i bol, uništava bakterije i sprečava širenje infekcije.

Bosiljak – Bosiljak ima antibakterijsko, antiupalno i antiseptičko dejstvo i zato je jedan od boljih prirodnih lekova za afte. Operite nekoliko listića bosiljka, dobro ih sažvaćite, progutajte i popijte malo vode. Ovaj postupak ponavljajte više put u toku dana.

Vitamini i minerali – Najvažnije je da unosite što više vitamina i minerala u organizam. Pre svega uzimajte namirnice bogate vitaminom C, jer on jača imunitet, a istovremeno će oporaviti sluzokožu usne duplje. Neretko se afte u ustima pojavljuju i usled nedostatka vitamina B, pa je potrebno konzumirati vitamine B kompleksa.

Povezano> Bradavice na jeziku – uzrok, simptomi, lečenje