Jak neprijatan miris mokraće: 12 mogućih uzroka što vam urin smrdi (od dehidratacije do ozbiljnih bolesti)

0
81827
smrad mokrace

JAK, NEPRIJATAN MIRIS MOKRAĆE je često samo simptom dehidracije, mnogi kažu da im tada mokraća smrdi na ribu ali i mnoge urinarne infekcije i bolesti urinarnog trakta takođe mogu da budu uzrok za smrad urina…

Mokraća kod zdravih osoba ima blag, specifičan miris. Ako pijete dovoljno vode, verovatno ni ne osećate miris mokraće. Ponekad urin poprima miris nečega što jedemo ili pijemo (npr. riba). Međutim, ako primetite da vaša mokraća ima jak i neprijatan miris, to može biti simptom nekog poremećaja ili bolesti.


Karakterističan neprijatan miris mokraće:

 • amonijak
 • jako sladak miris
 • miris na ustajalo
 • miris na sumpor

Koliko traje neprijatan miris mokraće?

 • Ako je uzrok neprijatnog mirisa hrana ili piće, problem će brzo nestati bez ikakve intervencije.
 • Ako je uzrok koji izaziva smrad neka infekcija, neprijatan miris mokraće traje nekoliko dana.
 • Ako je uzrok neprijatnog mirisa mokraće dijabetes ili oštećenje jetre, problem može potrajati mesecima ako se oboljenje ne leči.

Ko spada u rizičnu grupu?

 • Svako ko pije suplemente ili lekove ili često jede hranu koja pojačava miris mokraće.
 • Seksualno aktivne žene i starije osobe (jer često imaju infekcije mokraćnih puteva).
 • Osobe koje imaju dijabetes ili neko oboljenje jetre ili bubrega.

Kada se može javiti mokraća neprijatnog mirisa?

 • Miris mokraće je najjači ujutru, kada prvi put mokrimo, jer je mokraća tada više koncentrisana, pošto nekoliko sati ništa nismo jeli niti pili.
 • Takođe, jak miris urina se javlja i kada se preznojimo i kada dođe do dehidratacije.

Da li je mokraća koja im neprijatan miris razlog za brigu?

 • Promena mirisa mokraće je najčešće privremena i obično je posledica dehidratacije, određene hrane i lekova. Ako nemate nikakvih drugih simptoma niti neko hronično oboljenje, gotovo je sigurno da ne morate brinuti zbog ovakvog problema.
 • Ako uz čudan miris mokraće primetite da joj se menja i boja, a problem ne prolazi nakon par dana, moguće je da imate neku bolest koju treba lečiti.
 • Ako imate takve simptome, bolove i druge simptome neke bolesti, odmah potražite savet svog lekara.

Mogući uzroci neprijatnog mirisa mokraće

Mnoga oboljenja za simptom imaju mokraću neprijatnog mirisa. Najčešći uzroci ovakvog problema koji nisu medicinske prirode su dehidratacija, određene namirnice i uzimanje nekih lekova ili suplemenata.


Dehidratacija

 • Ako ne pijete dovoljno vode, mokraća će biti tamnija i verovatno će imati jak i čudan miris.
 • Pijenje alkohola izaziva dehidrataciju – upravo je dehidratacija glavni krivac za glavobolju nakon burne noći.
 • Neki lekovi i suplementi takođe izazivaju dehidrataciju. Diuretici su lekovi koji su predviđeni za izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma, i često mogu da izazovu dehidrataciju.
 • Fizička aktivnost i jako znojenje takođe izazivaju dehidrataciju pa se posle njih javlja čudan miris mokraće.

Suplementi, hrana i lekovi

 • Beli i crni luk, zeleno povrće i jaja sadrže sumpor, ali su zdravi i nema potrebe da ih izbegavate. Ako daju mokraći neki miris i smrad, to nije razlog za brigu.
 • Ako se vitamin B6 (piridoksin) uzima u dozama većim od 10 miligrama na dan, on takođe može izazvati neprijatan miris urina.

Bolesti kao mogući uzroci

 • Bakterijska infekcija i upala bilo kog dela urinarnog trakta obično izaziva smrad mokraće.
 • Ako dođe do povišenog nivoa šećera u krvi, to takođe izaziva jak, slatkast miris urina.
 • Oštećenje jetre takođe daje mokraći jak i karakterističan miris, pošto se toksini ne filtriraju iz krvi kako valja.

9 najčešćih bolesti koje izazivaju neprijatan miris urina

 1. Infekcije urinarnog trakta

Kod žena je otvor uretre (cevčice koja vodi mokraću iz bešike van tela) veoma blizu analnog otvora i bakterije iz anusa lako mogu dospeti u uretru. Ove bakterije izazivaju infekciju bešike i infekcije drugih urinarnih organa.

Ako imate ovakvu infekciju odmah se javite lekaru kako bi vam prepisao antibiotike. Ako imate infekciju mokraćnih puteva, potrebno je da je odmah lečite kako biste sprečili njeno dalje širenje. Da biste sprečili ponovnu pojavu infekcije, uvek se brišite s preda ka pozadi i mokrite nakon seksa kako biste isprali bakterije.


 1. Trihomonijaza

Trihomonijaza je česta polno prenosiva bolestu koju izaziva parazit trihomonas. Samo trećina zaraženih osoba ima simptome a jedan od njih je i smrad mokraće na ribu.

Obratite se lekaru ako imate simptome ovog oboljenja. On će uraditi potrebne testove kako bi utvrdio da li je zaista reč o trihomonijazi. Ova bolest se leči metronidazolom ili tinidazolom, lekovima koji se dobijaju samo na recept.


 1. Bakterijska vaginoza

Bakterijska vaginoza je infekcija do koje dolazi zbog poremećaja normalne mikroflore u vagini. Bakterijska vaginoza nije polno prenosiva bolest niti se dobija zbog neadekvatne higijene (baš naprotiv, prečesto ispiranje može povećati rizik od bakterijske vaginoze). Simptomi su obično blagi i podrazumevaju samo beličast iscedak neprijatnog mirisa i smrad urina.

Ako primetite taj simptom obratite se svom lekaru. On će uzeti bris kako bi potvrdio dijagnozu i prepisati vam adekvatne lekove.


 1. Normalan vaginalni iscedak

Vaginalni iscedak ili sekret je česta pojava i to nije razlog za brigu. Kada će se pojaviti sekret i kakav će biti zavisi od toga u kojoj ste fazi mesečnog ciklusa. Ako ste nedavno počeli da pijete hormonske pilule, to može izazvati privremenu i bezopasnu promenu vezanu za lučenje sekreta i nema razloga za paniku mnoge žene zbog sekreta pomisle da imaju neprijatan miris urina. Međutim, ako je sekret veoma jak i/ili ako imate i druge simptome (svrab, neprijatan miris), obratite se svom ginekologu za savet.


 1. Gonokokni cervicitis

Gonoreja je česta polno prenosiva bolest. Lako se širi seksualnim kontaktom sa zaraženom osobom bez adekvatne zaštite.Pored ostalih simptoma prati je i čudan miris urina.

Ako ste imali rizičan seksualni odnos, najbolje je da odete kod lekara što pre kako biste se testirali na polne bolesti. Dok ne utvrdite da li imate neku polnu bolest, najbolje je da se suzdržavate od seksa bez zaštite.


 1. Gljivične infekcije

Česte gljivične infekcije su obično izazvane kandidom. Kandida je naučno ime za gljivicu koja živi gotovo svuda, uključujući i ljudsko telo. U normalnim uslovima, naš imuni sistem joj ne dozvoljava da se previše razmnoži, ali kada se razbolimo i/ili počnemo da pijemo antibiotike, kandida se lakše razmnožava i izaziva infekciju. Ona se najčešće razmnožava u vagini jedna od posledica ove infekcije je i neprijatan miris mokraće.

Vaginalnu kandidijazu možete lečiti antimikoticima koji se dobijaju i bez recepta, ali je ipak bolje da posetite lekara, pogotovo ako često imate ovakav problem. Možda je potreban drugi tretman i dodatni testovi.


 1. Zapaljenska bolest male karlice

Zapaljenska bolest male karlice je infekcija ženskih reproduktivnih organa – materice, jajovoda, jajnika i trbušnog zida oko njih. Najčešće se javlja kao posledica gonoreje ili hlamidije a prati je i jak miris urina.

Ako posumnjate na ovo oboljenje, odmah posetite lekara. On će vas pregledati i uzeti vaginalni bris kako bi proverio da li je prisutna neka infekcija. Ponekad je potrebno i vađenje krvi i UZ. Lečenje se sprovodi antibioticima, a potrebno je da se leči i partner.


 1. Atrofični vaginitis

Atrofični vaginitis je upala vagine i tkiva oko nje. Obično se javlja zbog manjka estrogena u telu, što dovodi do toga da se mukozne membrane u materici i vagini doslovno stanje. Tada se pH vrednost vagine menja i javljaju se suvoća, peckanje i svrab vagine.Mnoge žene prijavljuju i čudan miris urina.

Obratite se svom lekaru kako bi vam preporučio terapiju. Ovaj problem se obično leči hormonskim pilulama, hidratantnim sredstvima i lubrikantima.


 1. Endometrioza

Endometrioza je oboljenje kod koga tkivo koje se kod zdravih žena nalazi samo unutar materice počne da raste van materice.

Ako primećujete smrad mokraće i sumnjate na ovaj problem, obratite se svom lekaru kako bi vas pregledao i postavio dijagnozu.


Zakažite termin kod svog lekara u sledećim slučajevima:

 • Ako pijete diuretike i imate problem sa mokraćom neprijatnog mirisa. U tom sučaju će vam lekar promeniti terapiju ili prilagoditi dozu lekova.
 • Osećate bol u donjem stomaku i imate mokraću neprijatnog mirisa.
 • Mokraća neprijatnog mirisa i slični simptomi infekcije mokraćnih puteva se javljaju tokom trudnoće.

Kako rešiti problem sa mokraćom neprijatnog mirisa?

 • Pijte više vode.
 • Uzimajte suplemente vitamin C.
 • Pijte dosta zelenog čaja.
 • Pijte nezaslađeni sok od brusnice ili kupite neki suplement od brusnice. Ako imate kamen u buburegu ili ako pijete lekove za razređivanje krvi (antikoagulanse), nemojte koristiti brusnicu.

Miris mokraće u trudnoći

Da li trudnoća može izazvati mokraću neprijatnog mirisa?

Da. Trudnoća povećava šanse od infekcija bešike, pošto plod koji raste u materici ponekad ometa potpuno pražnjenje bešike. Ako se mokraća dugo zadržava u bešici, bakterije se lakše razmnožavaju i tada dolazi do pojave mokraće neprijatnog mirisa. Ako se to desi, morate se odmah lečiti.