Ako su Vam pronađeni LEUKOCITI U URINU evo šta je uzrok i šta treba da radite

0
21518
leukociti u mokraci
UZROK SE OBIČNO LEČI ANTIBIOTICIMA Prilikom analize urina, u njemu se ponekad nađu leukociti. Reč je o vrsti krvnih ćelija koje u normalnim uslovima ne dospevaju u urin. Zato su leukociti u mokraći znak da u organizmu postoji neka infekcija. Ovi testovi se obično rade rutinski.

Šta se tu, zapravo, testira?

Analiza mokraće je skup fizičkih, hemijskih i mikroskopskih testova. Ovim testovima se detektuju i/ili mere neke supstance u mokraći, uglavnom nusprodukti normalnog ili abnormalnog metabolizma, ćelije, ćelijski fragmenti i bakterije.

Mokraću stvaraju bubrezi, parni organi veličine pesnice, koji se nalaze ispod rebara. Bubrezi filtriraju nečistoće iz krvi, regulišu količinu tečnosti u organizmu i vraćaju u krv proteine, elektrolite i ostale supstance koje mogu biti korisne. Sve što telu nije potrebno eliminiše se kroz mokraću, koja se stvara u bubrezima, odlazi u bešiku i izlazi kroz uretru.

Mokraća je uglavnom žute boje i relativno čista, ali sa svakim mokrenjem se mogu menjati boja, količina, koncentracija i sadržaj mokraće, u zavisnosti od mnogih faktora.

leukociti u urinu

Mnoga oboljenja se mogu identifikovati u ranim fazama identifikacijom supstanci koje u urinu obično nisu prisutne i/ili merenjem abnormalnih količina određenih supstanci u mokraći. To su najčešće glukoza, proteini, bilirubin, eritrociti, leukociti, kristali i bakterije.

Pre nego što objasnimo zašto se nekad mogu naći leukociti u urinu da li znate šta su zapravo leukociti ?

Šta su leukociti?

Leukociti su stručan termin za bela krvna zrnca. Oni su veoma važan deo imunog sistema i služe za zaštitu organizma od infekcija.

Postoji nekoliko vrsta belih krvnih zrnaca, uključujući i fagocite i limfocite.

Fagociti nastaju u koštanoj srži. Njihov posao je da uništavaju strana tela i mikroorganizme. One okruže stranu čestocu i zatim je unište.

Limfociti su bela krvna zrnca koja takođe prepoznaju strana tela. Ove ćelije čine ono što nazivamo adaptivnim imunitetom. Reč je o složenoj sposobnosti imunog sistema da prepozna infekciju koja se nekad ranije javila i da odgovori na nju kako treba.

Limfociti stvaraju i antitela, koja vezuju strane čestice i tako ih organizam prepoznaje kao nešto što treba uništiti.


Znaci i simptomi leukocita u mokraći

visoki leukociti u mokraci

Leukociti u urinu obično ne izazivaju nikakve simptome, jer su samo nuspojava borbe našeg organizma sa infekcijom.

Simptomi koji su prisutni se obično vezuju za samo oboljenje. Simptomi mogu biti češće mokrenje, peckanje prilikom mokrenja, krvu mokraći, urin neprijatnog mirisa i bol u karlici.

Prepoznavanje ovih simptoma će vam pomoći da se lakše izborite sa infekcijom ako se odmah obratite lekaru. Što se više čeka na početak tretmana, to je i veći rizik od komplikacija.


Uzrok

Šta znači povišen broj leukocita u mokraći?

Povišeni leukociti u urinu su obično simptom upale bešike ili bubrega.

Mali broj leukocita ne mora uvek da signalizira infekciju. Dakle, samo je velik broj leukocita u urinu potencijalan problem. Važno je voditi računa i prilikom davanja uzorka urina, jer kontaminacija može poticati i od spolja.


Leukociti i nitriti

poviseni leukociti u urinu

Hemijskim trakama se detektuju određene hemikalije u mokraći.

Postoje i trake kojima se mogu identirifkovati i leukocitna esteraza i nitriti u mokraći. I jedno i drugo je potencijalni simptom infekcije.Prisustvo nitrita u morkaći je karakteristično za bakterijske infekcije. Međutim, test ne obuhvata sve bakterijske infekcije.Ako u mokraći nema leukocitne esteraze, to znači da verovatno nema ni infekcije.


Šta znači ako u mokraći ima leukocita, ali ne i nitrita?

Ako je test pozitivan na leukocitnu esterazu, ali ne i na nitrite, to može značiti da je prisutna neka infekcija.

Ovakvi rezultati se najčešće javljaju zbognekih ograničenja u testu na nitrite. Ovaj test urina je veoma specifičan, i obično sa velikim postotkom preciznosti ukazuje na bakterijske infekcije. Međutim, neke bakterijske infekcije se ne mogu otkriti ovim testom.

Leukociti u mokraći bez prisustva nitrita su ponekad i lažan pozitivan rezultat. Drugim rečima, ukazuju na bakterijsku infekciju koje zapravo i nema. U takvim slučajevima se test ponavlja ili se rade drugi testovi.

Prisutstvo leukocita u mokraći ne znači uvek da je reč o infekciji. Ako su prisutni leukociti, ali ne i nitriti, moguće je da nema infekcije. To je čest slučaj kod upala u urinarnom traktu, kao i kada dođe do kontaminacije uzorka menstrualnom krvlju ili sekretom. Zato je najbolje očistiti deo oko mokraćne cevi pre davanja uzorka čistom vodom. I muškarci bi trebali to da rade.

Uzorak se uzima od polovine mlaza mokraće, jer uzorak na početku može biti kontaminiran, tako da nije validan za test.


Ako je rezultat ipak pozitivan u drugom delu članka saznajte šta treba da preduzmete 


Leukociti u mokraći tokom trudnoće

Trudnice bi obavezno trebale da se kontrolišu tokom čitave trudnoće.

Tokom tih kontrola se rutinski radi analiza krvi i mokraće. Tako se na vreme mogu otkriti potencijalne komplikacije. Jedan od čestih problema tokom trudnoće je preeklampsija, a ona se lako otkriva ako se pojave proteini u mokraći i ako je prisutan i povišen pritisak.

Analizom urina se otkrivaju i leukociti u mokraći. Ovaj test se radi i kada je potrebno utvrditi da li je prisutna infekcija bubrega ili bešike.

Infekcije urinarnog trakta su veoma česte u trudnoći. Kod nekih trudnica se javlja i asimptomatska bakteriurija. To znači da su u mokraći prisutne bakterije, ali da ne izazivaju simptome.


Leukociti u mokraći kod dece

leukociti u urinu kod dece

Kod dece se leukociti u mokraći javljaju obično zbog infekcija mokraćnih puteva. Oko pet procenata devojčica i do dva procenta dečaka imaju neku infekciju urinarnog trakta.

Analiza mokraće je najbolji način da se otkriju leukociti u mokraći i upala mokraćnih puteva. Ovaj test se obavezno radi ako dete ima povišenu temperaturu duže od par dana, a uzrok je nepoznat. Leukocitna esteraza i nitriti u mokraći se javljaju kao znak infekcije.

Ako je leukocitna esteraza visoka, potrebno je odmah početi sa lečenjem. Deca se uglavnom leče antibioticima. Ako je infekcija izazvala neko oštećenje bubrega ili mokraćnih puteva, specijalista će odrediti tretman. Ako su simptomi teški, često je potreban i boravak u bolnici, posebno ako je dete mlađe od tri meseca.

Postoje i neke preventivne mere, uz pomoć kojih ćete smanjiti verovatnoću od pojave infekcije urinarnog trakta kod deteta. Ako je reč o devojčici, uvek je brišite od spreda ka pozati kako biste izbegli prenos bakterija do urinarnog trakta.

Ako se pojave leukociti u urinu, lekar će obaviti detaljan pregled. Ako dete uzima mnogo vitamina C ili mnogo proteina, pomenite to svom pedijatru. I previše proteina i previše vitamina C mogu dovesti do negativnih rezultata testova čak i kada su prisutni leukociti.

Simptomi leukocita u mokraći kod dece

Postoji nekoliko simptoma infekcije ili leukocita u mokraći kod dece. Problem sa mokrenjem i neprijatan miris mokraće su najčešći i najočigledniji simptomi. Povišena temperatura, groznica, bol u stomaku, mučnina i povraćanje su takođe simptomi urinarne infekcije. Ovi simptomi mogu ukazivati i na neka druga oboljenja, pa je neophodno obaviti nekoliko testova kako bi se potvrdila dijagnoza infekcije urinarnog trakta.


Dijagnoza i lečenje infekcija urinarnog trakta

Ove infekcije se mogu javiti u gornjem i donjem delu urinarnog trakta. Pod infekcijama gornjeg urinarnog trakta se uglavnom podrazumevaju infekcije bubrega.

Infekcije donjeg urinarnog trakta su sledeće:

 • cistitis, odnosno infekcija bešike
 • uretritis, infekcija uretre (cevi koja sprovodi urin iz bešike)
 • prostatitis, tj. upala prostate

Ovde ćemo se baviti infekcijama donjeg urinarnog trakta, jer su one daleko češći uzrok leukocita u mokraći.

Kada lekar sasluša koje simptome imate, poslaće vas na test mokraće, i postaviće dijagnozu kada dobije rezultate. Najčešće se radi i urinokultura.

Simptomi uključuju sledeće:

 • često mokrenje i jaku potrebu za mokrenjem
 • peckanje ili bolovi pri mokrenju i izlučivanje malih količina mokraće
 • problem sa mokrenjem ili bol prilikom mokrenja
 • zamućena mokraća

Ostali simptomi su temperatura, groznica, bolovi u donjem stomaku, mučnina i povraćanje. Ako imate simptome urinarnih infekcija, obratite se lekaru.


Lečenje infekcija donjeg urinarnog trakta

Ovakve infekcije se najčešće leče antibioticima, koje obavezno prepisuje lekar. Za lečenje se koriste različiti antibiotici, s tim što se neki od njih ne prepisuju trudnicama.

Za ozbiljnije komplikacije (npr. pojavu čira) je potreban agresivniji tretman, što podrazumeva operaciju ili drenažu kateterom.

Invekcije koje ne izazivaju simptome se obično ne leče osim ako postoji rizik od komplikacija. Povišen rizik uključuje i slab imuni sistem.

Antibiotici se prepisuju kada se uzme u obzir to koja vrsta bakterija je uzročnik infekcije.


Prevencija infekcija urinarnog trakta kod žena

Neke žene često imaju problema sa ovakvim infekcijama. Međutim, postoji i nekoliko načina da smanjite rizik od infekcije mokraćnih puteva zbog kojih se najčešće javljaju leukociti u urinu:

 • pijte više tečnosti
 • čim osetite potrebu za mokrenjem, idite u WC
 • pomokrite se odmah nakon seksa
 • izbegavajte spermicide i slične iritanse
 • vodite računa o higijeni
 • za intimnu negu koristite samo neparfimisane i blage sapune
 • nosite komotniji donji veš od prirodnih materijala

Proizvodi od brusnice za sprečavanje urinarnih infekcija kod žena

Neka naučna istraživanja su pokazala da je sok od brusnice izvanredan način da sprečite pojavu urinarnih infekcija.

Međutim, drugi naučnici smatraju da su ti dokazi slabi i da ova tvrdnja nije pouzdana. Dakle, sok od brusnice vam sigurno neće škoditi, ali nije ni sigurna prevencija od infekcija urinarnog trakta zbog kojih se javljaju komplikacije kao što su leukociti u mokraći.


Leukociti u urinu bez infekcije

U veoma retkim slučajevima povišeni leukociti u urinu mogu ukazivati i na neka veoma ozbiljna oboljenja:

Kancer, oštećenje krvnih sudova i drugi slični procesi mogu uzrokovati povišene leukocite u urinu.

Evo liste bolesti koje utiču na celo telo koje takođe mogu rezultirati leukocitima u urinu bez infekcije:

 • Dijabetična nefropatija (bolest bubrega kod nekontrolisanog dijabetesa)
 • Nefropatija  (bolest bubrega kao rezultat komplikacije anemije srpastih ćelija)
 • Sarkoidoza (bolest imunog sistema koja uzrokuje upalu u telu)
 • Kavasaki bolest (retka bolest koja dovodi do zapaljenja krvnih sudova)
 • Reaktivni artritis (bolest koja dovodi do zapaljenja zglobova posle određenih infekcija)
 • Sistemski eritemski lupua (obično se zove “Lupus” – bolest imunog sistema)

Ostali uzroci pojave leukocita u urinu

Postoji još nekoliko oboljenja koja mogu izazvati leukocite u mokraći.

Kamen u bubregu

Kod gotovo polovine pacijenata sa kamenom u bubregu se javljaju i povišeni leukociti u mokraći.

Uvećana prostata

Kod muškaraca koji imaju uvećanu prostatu se često javljaju i bela krvna zrnca u mokraći.

Dijabetes

Osobe sa dijabetesom su podložnije infekcijama urinarnog trakta. Ove infekcije su obično i teže za lečenje.

Kateter

Kada se nekome stavi kateter, bakterije lakše ulaze u bešiku i izazivaju infekcije.

Leukociti u stolici

Leukociti se mogu pojaviti u stolici ako se pojavi neki poremećaj digestivnih organa. Kao što su leukociti u mokraći abnormalna pojava, tako je alarmantno i kada se nađu u stolici. Broj leukocita u stolici ukazuje na vrstu oboljenja.

Inflamatorna dijareja

Inflamatorna dijareja se može javiti zbog bakterija, najčešće zbog Clostridium difficile, salmonele, šingele ili kampilobaktera. U tim slučajevima, lekar će vam naložiti da uradite test stolice kako bi prisustvo leukocita potvrdilo upalu u probavnom traktu.

Upalne bolesti creva (UBC)

Ulcerozni kolitis je upalna bolest creva koja pogađa debelo crevo i koja se mora pravilno kontrolisati. Ova bolest obično narušava svakodnevnu rutinu pacijenta zbog toga što često izaziva dijareju, bolove i umor. Prisustvo leukocta u stolici pomaže lekarima da odrede da li imate ulcerozni kolitis ili neku drugu infekciju.

Kronova bolest može pogoditi bilo koji deo probavnog trakta i izazvati upalu i otoke. Prisustvo leukocita u stolici može biti indikator da se u probavnom traktu javila upala.

Upalne bolesti creva se obično teško leče i lekari najčešće preporučuju da se identifikuju okidači u ishrani i načinu života.

Mnogobrojna istraživanja su pokazala da ishrana bogata masnoćama pogoršava stanje kod upalnih bolesti creva. Takođe, ishrana bogata mesom (pogotovo crvenim mesom), jajima, proteinima i alkoholom obično izaziva pogoršanje kod pacijenata sa nekim od ovih oboljenja.

Osobe sa nekom od ovih bolesti imaju velikih poteškoća sa varenjem mlečnih proizvoda. Njima se preporučuje da jedu mnogo više malih obroka i da piju dosta tečnosti. Mnogi pacijenti kažu da im jogurt, pirinač i banane pomažu u ublažavanju simptoma.

Ako imate neku upalnu bolest creva, vodite detaljan dnevnik ishrane kako biste utvrdili koja vam hrana smeta, a zatim izbacite te namirnice iz svakodnevne ishrane.

Izvori: (1) (2)