Aktivni ugalj upotreba i doziranje za detoksikaciju, lice, stomak, mršavljenje

0
12038
aktivni ugalj za mrsavljenje

Šta je aktivni ugalj ?

Aktivni ugalj je prirodni tretman koji hvata toksine i hemikalije u telu, što omogućava da budu izbačeni iz tela, tako da ih telo ne bi ponovo upijalo. Napravljen je od različitih izvora, ali kada se koristi za prirodno lečenje, važno je da uzmete medicinski aktivni ugalj koji je napravljen od kokosovih ljuski ili drugih prirodnih izvora.

Jedna od najpopularnijih upotreba aktivnog uglja je za bezbedno i efikasno lečenje trovanja. Upravo se u te svrhe, aktivni ugalj koristi u bolnicama širom sveta. Osim toga, koristi se za stomak, protiv proliva, smanjenje nadimanja i gasova, za izbeljivanje zuba, mršavljenje, detoksikaciju, za lice i čišćenje mitisera, snižavanje holesterola, lečenje problema sa protokom žuči tokom trudnoće, a čak i za sprečavanje mamurluka.

Istraživanja pokazuju da u nekim situacijama medicinski ugalj za detoksikaciju kod trovanja ima bolje dejstvo od ispiranja želuca.

Dejstvo

Dakle, kako aktivni ugalj deluje?

Aktivni ugalj deluje tako što hvata toksine i hemikalije u milione sitnih pora. Međutim, ne koristi se kada se progutaju petrolej, alkohol, kiseline ili drugi korozivni otrovi.

Doduše, aktivni ugalj, ne apsorbuje toksine. Umesto toga, deluje kroz hemijski proces nazvan adsorpcija. U telu, apsorpcija je reakcija elemenata, uključujući nutrijente, hemikalije i toksine, nakon  upijanja i asimilacije u krvotok. Adsorpcija je hemijska reakcija u kojoj se elementi vezuju za površinu.

Porozna površina aktivnog uglja ima negativan električni naboj koji tera toksine i gasove pozitivnog naboja da se vežu sa njim. Pore u aktivnom uglju dobijaju se kroz proces zagrevanja. Važno je da znate da se aktivni ugalj ne koristi za roštilj. Ugalj za roštilj je pun hemikalija i toksina, i nije za ljudsku upotrebu.

Upotreba

Za šta se koristi aktivni ugalj ?

Kada se pije aktivni ugalj za stomak, proliv ili mršavljenje, morate popiti 12-16 čaša vode dnevno. Aktivni ugalj može da izazove dehidraciju organizma, ako uporedo ne konzumirate dovoljne količine vode. Osim toga, voda pomaže pri brzom izbacivanju toksina i sprečava zatvor kod nekih osoba.

Osim što je bezbedan i efikasan tretman za trovanje, detoksikaciju i čišćenje organizma, u dodatne koristi aktivnog uglja spadaju uklanjanje neprijatnih mirisa i dezinfekcija, upotreba aktivnog uglja je važan korak za lečenje lajmske bolesti. Medicinski aktivni ugalj se najviše koristi u ovih 10 slučajeva:

10 upotreba aktivnog uglja

Aktivni ugalj za zube

Da li vaši zubi imaju žute mrlje od kafe, čaja, vina ili bobičastog voća? Aktivni ugalj za izbeljivanje zuba i pozitivno deluje na oralno zdravlje promenom pH balansa u ustima, što sprečava nastanak karijesa, lošeg zadaha i bolesti desni.

Izbeljivanje zuba aktivnim ugljem je moguće zbog njegove sposobnosti absorbovanja plaka i mikroskopskih čestica koje stvaraju mrlje na zubima. Izbeljivanje zuba aktivnim ugljem je isplativ i potpuno prirodan način za beo osmeh.

Kada koristite aktivni uglaj za pranje zuba, budite oprezni, jer može uprljati tkaninu. Zaštitite pultove u stanu, pod i odeću pre upotrebe.

Kako koristiti aktivni ugalj za zube ?

Za prirodno izbeljivanje zuba, navlažite četkicu za zube i umočite je u prah aktivnog uglja. Perite zube kao i obično, obraćajući posebnu pažnju na područja koja imaju najviše fleka. Uzmite mali gutljaj vode, promućkajte kroz usta temeljno i ispljunite. Isprati usta dobro, dok ispljuvak ne postane čist.

Za najbolje rezultate, pranje zuba aktivnim ugljem vršite  dva-tri puta nedeljno.

Važno: ako imate krunice ili porcelanske navlake, aktivni ugalj ih može isflekati. Ako vam zubi postanu osetljivi, prestanite da koristite aktivni ugalj za njihovo beljenje.

Aktivni ugalj za stomak i proliv

Proliv se javlja kao reakcija organizma na trovanje hranom.Proliv je zapravo pokušaj organizma da se putem stolice oslobodi toksina koje stvaraju patogeni mikroorganizmi.Aktivni ugal protiv proliva može biti jedno od najboljih rešenja.Aktivni ugalj za proliv se koristi na sledeći način…

Doziranje zaproliv – kapsule:
Odrasli i djeca uzrasta 3 i starija: 520 mg na svakih 30 do 60 minuta, po potrebi.
Ne uzimajte više od 4,16 g dnevno.

Ublažava gasove i nadimanje

Jedna od upotreba aktivnog uglja za stomak koja se često zanemaruje je uklanjanje neprijatnih gasova i nadimanja. Deluje tako što ugalj vezuje nusproizvode hrane koji izazivaju gasove i nelagodnost.

Studija objavljena u časopisu koji se bavi gastroentrologijom pokazala je da aktivni ugalj sprečava crevne gasove koji nastaju nakon obroka sa hranom koja tipično izaziva gasove.

Preporuke za doziranje aktivnog uglja radi ublažavanja gasova i nadimanja: Uzmite 500 miligrama aktivnog uglja sat vremena pre nego što ćete imati obrok koji izaiva gasove, sa punom čašom vode. Zatim, popijte još jednu čašu vode odmah posle toga kako biste pomogli organizmu da ugalj uđe u vaš sistem, gde se dalje vezuje sa elementima koji proizvode gasove.

Za čišćenje oraganizma

Aktivni ugalj se koristi i za čišćenje organizma i unapređenje zdravlja digestivnog trakta uklanjanjem toksina koji izazivaju alergijske reakcije, oksidativna oštećenja i loše funkcionisanje imunog sistema. Uklanjanjem toksina iz sistema organa za varenje, možete smanjiti bol u zglobovima, povećati energiju i mentalne funkcije.

Čišćenje organizma je važno jer faktori iz okruženja, uključujui pesticide na hrani, hemikalije u vodi koju pijemo i izloenost buđi, stvara toksični talog u našim telima. Zato je potrebno da rutinski čistite digestivni trakt aktivnim ugljem, kako biste poboljšali opšte zdravstveno stanje.Za čišćenje organizma aktivnim ugljem, uzmite oko 10 grama, 90 minuta pre svakog obroka, dva dana zaredom.

Tokom pročišćavanje organizma, jedite samo organsko voće i povrće, meso dobijeno od travom hranjenih životinja i divlju ribu. Ako imate zatvor tokom čišćenja, to je siguran znak da ne pijete dovoljo vode! Popijte čašu tople vode sa kriškom limuna i malo meda na svakih pola sata, dok ne primetite poboljšanje.

Detoksikacija aktivnim ugljem

Kao što je pomenuto, jedna od najčešćih upotreba aktivnog uglja je uklanjanje toksina i hemikalija iz organizma, u slučaju gutanja. Većina organskih jedinjenja, pesticida, živa, đubrivo i izbeljivači se vezuju za površinu aktivnog uglja, omogućavajući njihovo brže otklanjanje, bez apsorpcije u telu.

Aktivni ugalj za detoksikaciju se koristi u slučaju vanrednih situacija predoziranja mnogim lekovima i lekovima koji se kupuju bez recepta. To je efikasan način za detoksikaciju kod predoziranja aspirinom, opijumom, kokainom, morfinom i acetaminofenom. Važno je da uzmete pravilnu dozu što je brže moguće – u roku od sat vremena od gutanja.

U slučaju trovanja, odmah pozovite hitnu pomoć. Pravilno doziranje aktivnog uglja je najvažnije. Od 50 do 100 grama ( ne miligrama!) daje se u slučajevima trovanja kod odraslih i 10-25 grama za decu.

Pored toga, aktivni ugalj se može koristiti u slučajevima trovanja hranom kada osećate mučninu i imate dijareju. Odrasli treba da uzmu 25 grama čim se simptomi pojave ili kada se sumnja na trovanje hranom, a deci treba dati 10 grama. Povećavajte doze po potrebi. Zapamtite, neophodno je da pijete dovoljno vode kada uzimate aktivni ugalj.

Za mršavljenje

Aktovni ugalj za mršavljenje se koristi sa pretpostavkom da uklanjanje toksina iz organizma dovodi do skidanja kilograma.Međutim za sada ne postoje ozbiljnija naučna istraživanja koja bi potvrdila da je aktivni ugalj dobar za mršavljenje.Možete sprovesti čišćenje i detoksikaciju organizma aktivnim ugljem u trajanju od 3 dana kako je opisano iznad.Duža upotreba može izazvati razne nuspojave pa pa aktivni ugalj za mršavljenje ne bi trebalo da se pije duže od 3 dana.Rezultati nisu garantovani i ne postoje iskustva.

Za lice, kožu i telo

Aktivni ugalj ne koristi se samo za unutrašnju upotrebu. Možete ga koristiti i kao tretman za lice i telo, uklanjanje neprijatnih mirisa, mitisera i akni, ublažavanje ujeda insekata, osipa od bršljana i ugriza zmija.

Za čišćenje lica od mitisera i lečenje akni, sjedinite jednu kapsulu aktivnog uglja sa dve kašikice aloe vera gela, i namažite na lice. Sačekajte da se osuši, pa se dobro umijte. Aktivni ugalj vezuje toksine i prljavštinu koji doprinose aknama. Možete ga koristiti i na konkretnim bubuljicama.

Maska za lice aktivni ugalj i želatin

Ova maska sa aktivnim ugljem je dobra za proširene pore na licu, protiv bubuljica, akni i mitesera.

Potrebni sastojci:

  • pola kašićice želatina
  • jedna kašika vode
  • 1 kapsula aktivnog uglja
  •  četkica

Istresite prah iz kapsule i dobro pomešajte sa ostalim sastojcima.Ugrejte na vodenoj pari pa kad se malo prohladi dobro nanesite na lice četkicom.Uklonite masku za oko dvadeset minuta, najbolje u jednom potezu jer se skida kao film.

Nakon uboda komarca ili pčele, pomešajte kapsulu aktivnog uglja sa pola kašike kokosovog ulja i utapkajte u „ranu“. Na svakih pola sata, nanosite smesu ponovo, sve dok svrab i bol ne prođu. Ali, pošto aktivni ugalj ostavlja fleke na svemu što dodirne, preko obloga koji pravite, stavite flaster ili mali zavoj.

Za ujede od pauka ili zmija, pokrijte veću površinu, pošto bakterije i virusi koji izazivaju oštećenja na tkivima moraju što pre da se „ubiju“. Napravite zavoj od tkanine koji je dovoljno velik da dva puta obmota ranu. Utapkajte melem od kokosovog ulja i aktivnog uglja na tkaninu i umotajte. Zalepite flasterima kako bi sve stajalo na mestu. Na svaka dva-tri sata, nanesite melem ponovo, i isperite ranu pre svakog novog stavljanja zavoja.

Leči trovanje alkoholom i sprečava mamurluk

Iako aktivni ugalj ne upija alkohol, pomaže u brzom uklanjanju drugih toksina koji doprinose trovanju iz tela zato je dobar protiv mamurluka. Alkohol se retko konzumira u sirovom obliku, obično se meša sa veštačkim zaslađivačima i hemikalijama. Aktivni uglaj uklanja ove toksine.

Osim toga, istraživanja su pokazala da kada se aktivni ugalj uzima u isto vreme kad i alkohol, značajno smanjuje koncentraciju alkohola u krvi. U vodiču za alkohol, koji je napravljen na Univerzitetu Prinston, opisuje se da se aktivni ugalj koristi u nekim situacijama vezanim za alkohol. Na primer, kada je osoba bez svesti ili ima znake akutnog trovanja alkoholom.

Filtriranje vode

Aktivni ugalj za prečišćavanje vode se koristi decenijama jer hvata nečistoće koje se nalaze u vodi, poput rastvarača, pesticida, industrijskog otpada i drugih hemikalija. Upravo se zbog toga koristi za filtriranje vode širom sveta. Ali, aktivni ugalj ne hvata viruse, bakterije i minerale koji se nalaze u tvrdoj vodi.

Prema studiji objavljenoj u časopisu kanadske zubarske asocijacije, filteri aktivnog uglja uklanjanju flor. Izbegavanje fluora i detoksikacija je važna za oralno zdravlje, funkcionisanje imunog sistema, kao i zdravlje bubrega i jetre.

Voda je neophodna za dobro zdravlje, ali, obična voda iz slavine je puna hemikalija, toksina i fluora. Konzumiranje te vode bi trebalo biti u vrlo ograničenim količinama. Filteri aktivnog uglja mogu se naručiti za slavine u vašem domu. Kako biste ublažili probleme sa probavom, izborili se sa umorom, podstakli rad svih organa i podmazali zglobove, pijte 8-10 čaša čiste vode, svakog dana.

Protiv starenja

Aktivni ugalj koristi se radi sprečavanja oštećenja bubrega i jetre na ćelijskom nivou, kao i za bolje zdravlje nadbubrežnih žlezda. Rutinsko čišćenje organizma od toksina i hemikalija je vrlo važno za opšte blagostanje organizma. Aktivni ugalj doprinosi radu mnogih važnih organa i pomaže telu da izbaci sve otrove i hemikalije koji izazivaju oštećenja.

Starenje je prirodan deo života, ali zbog toksičnih uticaja kojima smo izloženi kroz hranu, dom u kom živimo, radno mesto i okruženje, moramo se pozabaviti izbacivanjem hemikalija i toksina iz tela kako bismo sprečili prevremeno starenje.

Za ovu upotrebu aktivnog uglja, potrebno je da uzimate dve kapsule na dan, nakon izlaganja neorganskoj hrani, posle velikog obroka ili kontakta sa drugim toksinima. Ovako se poboljšava kognitivno funkcionisanje, rad mozga i drugih organa poput bubrega i jetre, i zdravlje digestivnog trakta.

Snižava povišen holesterol

Istraživanja su pokazala da aktivni ugalj snižava loš holesterol i povećava nivo dobrog holesterola podjednako dobro kao lekovi. U jednom ispitivanju, ukupan holesterol se smanjio za 25%, LDL (loš holesterol) se snizio za 41% a HDL (dobar holesterol) se povećao za 8%, u periodu od samo četiri nedelje.

Tokom trajanja studije, ispitanici su uzimali tri doze po 8 grama. Kao što je pomenuto, nemojte uzimati aktivni ugalj 90 minuta-2 sata nakon uzimanja lekova ili suplemenata, jer može sprečiti njihovo apsorbovanje.

Čišćenje buđi

Većini ljudi ne pada na pamet da buđ može živeti u našem telu, ali da, može. Otrovna buđ izaziva depresiju, otkazivanje rada nekih organa poput bubrega i jetre, bolesti srca, iritaciju oka, glavobolju, povraćanje, oslabljen imunitet i ozbiljne probleme sa disanjem.

Poplavljeni domovi, ili oni u kojima ima vlage u zidovima i slično, su dobro okruženje za buđ. Loša ventilacija doprinosi ovom problemu, a stanovi u podzemlju, kuhinja, kupatilo, podrum i vešernice su posebno dobra mesta za razvoj buđi.

Ukoliko primetite buđ u svom domu, rešite je se što pre. Dok uklanjate toksičnu buđ, važno je da nosite rukavice i zaštitnu masku, kako ne biste udisali isparenja. Soda bikarbona, jabukovo sirće, ulje čajevog drveta i borna kiselina mogu se koristiti za čišćenje buđi i prevenciju njenog nastanka.

Ukoliko neko od vaših članova porodice ima problem sa osipima, šištanjem, kašnjanjem ili glavoboljama i drugim simptomima koji nisu objašnjivi na neki drugi način, angažujte nekoga da vam pregleda dom, čak i ako buđ nije vidljiva. Ona se može nalaziti iza zidova, ispod podova i u ventilacionim otvorima.

Aktivni ugalj za prvu pomoć

Aktivni ugalj se može koristiti kao prva pomoć za decu i odrasle. U slučaju gutanja otrova, hemikalija ili lekova, morate zvati hitnu pomoć što pre. Ako imate aktivni ugalj pri ruci, recite operateru, pošto vam on ili ona mogu savetovati da ga primenite dok bolničari ne stignu.

U zavisnosti od količine i vrste toksina ili hemikalija, možda će biti neophodno da uzmete nekoliko doza aktivnog uglja. U bolnici, lekari će vam dati više, ukoliko je to potrebno.

Gde se kupuje aktivni ugalj i kolika je cena

Ako planirate da koristite aktivni ugalj, važno je da znate od čega je napravljen. Nisu svi suplementi aktivnog uglja isti.Raspitajte se u apoteci, danas se aktivni ugalj može kupiti u svim apotekama i to u prahu, tabletama i kapsulama.

Pri kupovini, tražite aktivni ugalj napravljen od kokosovih ljuski ili drveta koji ima sitna zrna. Aktivni ugalj u prahu obično sadrži veštačke zaslađivače, koji se dodaju da bi se ukus svideo potrošačima; izbegavajte ovu vrstu.

Veštački zaslađivači su puni hemikalija, pa nema smisla da uzimate aktivni ugalj kako biste pročistili organizam od hemikalija i toksina, ako je on pun hemikalija. Ako je potrebno, zasladite ga sami, sveže ceđenim sokom ili nekim prirodnim zaslađivačem.

Cena aktivnog ulja se kreće ok 100 dinara za kutiju sa 10 tableta i zavisi od proizvođača i veličine samih tableta.