Akutni i hronični bronhitis: 5 simptoma, uzroci, lečenje, prirodni lekovi

0
2406
bronhitis simptomi

BRONHITIS je oboljenje u kom unutrašnji zidovi bronhija u plućima postaju upaljeni i natečeni. Bronhitis uglavnom izazivaju virusi i bakterije, a rezultat je iritacija membrane bronhijalnih cevčica.

Osobe svih starosnih dobi mogu oboleti od bronhitisa, ali ljudi koji su aktivni pušači, imaju slabiji imuni sistem, izloženi su zagađenju vazduha i slično, su skloniji ovoj bolesti.

Pacijentima koji imaju bronhitis se obično daju lekovi protiv bolova, kašlja, savetuje im se da udišu paru i slično, kako bi olakšali disanje.Ako sumnjate da imate ili imate akutni ili hronični bronhitis u nastavku saznajte sve o ovoj bolesti i lečenju kod odraslih i dece.

bronhitis kod odraslih

Šta je bronhitis?

Bronhitis je upala disajnih puteva u plućima, odnosno donjih disajnih puteva u koje spadaju traheja (dušnik) i bronhije. Glavne cevi kroz koje prolazi vazduh u plućima zovu se bronhije, a one se granaju na manje cevi koje se zovu bronhiole.

Kada dođe do upale ovih cevčica, nastaje sužavanje, konstrikcija i blokada disajnih puteva, usled čega se javljaju simptomi bronhitisa.

Bronhitis može da bude akutni (traje manje od 6 nedelja) ili hronični (ponavlja se više puta u periodu dužem od 2 godine).


Akutni bronhitis

Akutni bronhitis je oblik ovog oboljenja koji nastaje iznenada i sam prolazi nakon samo nekoliko nedelja. U simptome akutnog bronhitisa spadaju isprekidan kašalj i stvaranje mukusa (šlajma). Obično se javlja nakon virusne (u oko 90% slučajeva) ili bakterijske infekcije gornjih disajnih puteva. Mada simptomi mogu da budu neprijatni, kod zdravih osoba je akutni bronhitis veoma retko ozbiljan.


Hronični bronhitis

otezano disanje

Hronični bronhitis je rekurentni (ponavljajući) poremećaj kod koga su prisutni upala, otok i sužavanje disajnih puteva. Definisan je kao produktivni kašalj, kod koga se stvara mukus (šlajm) u periodu ne kraćem od 3 meseca, 2 godine zaredom. Hronični bronhitis je najčešće posledica oštećenja pluća usled hroničnih oboljenja ili pušenja.

Ukoliko imate hronični bronhitis, važno je da redovno idete kod lekara jer ova bolest u ekstremnim slučajevima može biti fatalna. Najčešći simptomi bronhitisa nalaze se u daljem tekstu.


Koji su simptomi bronhitisa?

Simptomi bronhitisa su brojni, a često mogu da budu bolni i neprijatni.

Spisak simptoma bronhitisa

 • kratak dah
 • kašalj
 • stvaranje mukusa (šlajma)
 • šištanje
 • povišena telesna temperatura
 • umor

Važni simptomi bronhitisa

Kašalj

Iseckan kašalj, tj. kašljucanje je prvi znak koji ukazuje na bronhitis. Ovaj kašalj je uporan i ne prolazi tako lako. U početku se javlja suv kašalj kog prati stvaranje sekreta u plućima. Sekret može biti bele, zelene, žućkasto sive boje, ili potpuno providan. Sekret se javlja 1-2 dana nakon prvog kašlja.Kod pacijenata ovi simptomi bronhitisa traju barem 2-3 meseca. Ukoliko se ovi simptomi javljaju dve godine zaredom, smatra se da imate hroničan bronhitis.


Visoka temperatura i groznica

Povišena temperatura je simptom koji se javlja kod pacijenata obolelih od bronhitisa. Temperatura obično nije visoka- oko 37,7 ali je prati jeza, stresanje i osećaj hladnoće u celom telu. Ako je temperatura viša, to može biti simptom upale pluća.


Bol u grudima

Bol u grudima je još jedan simtom od kog pate pacijenti koji boluju od bronhitisa.Simptomi kao što su bol i osećaj stezanja u grudima javljaju se zbog onog ispresecanog kašlja koji smo već pominjali, a koji napreže grudne mišiće. Ponekad se bol javlja i ispod grudne kosti prilikom dubokog disanja. Bol u grudima ne bi trebalo ignorisati i ukoliko imate ove probleme, javite se svom lekaru što pre, kako biste bili sigurni da nije u pitanju neki problem sa radom srca.


Šištanje tokom disanja

tesko disanje
Kod pacijenata koji imaju bronhitis se često može čuti šištanje prilikom disanja. Osobe koje boluju od bronhitisa se brzo zadišu, plitko i otežano dišu, pogotovo tokom napada kašlja. Pacijenti opsuju ovaj osećaj kao da im neko pritiska grudni koš, zbog čega ne mogu da udahnu dovoljno vazduha. U ekstremnim slučajevima, zbog manjka dotoka kiseonika, pacijentima počinju da plave nokti i usne.


Zamor

Pacijenti koji boluju od bronhitisa su često umorni, osećaju se slabo i lako se zamaraju, pogotovo tokom napada kašlja. I najjednostavnije aktivnosti, kao što su penjanje uz stepenice, šetanje, igranje i slično, postaju vrlo teške i zahtevne.Ovi simptomi se ispoljavaju zbog problema sa disanjem i manjka kiseonika u telu.


Pušački bronhitis

suva usta i pusenje

Pušenje je glavni iritans za pluća, a dovodi do oštećenja na ćelijskom nivou. Ovo oštećenje plućnog tkiva, naročito cilijarnih ćelija (ćelije u plućima koje čiste pluća od čestica i mukusa), dovodi do toga da su pluća podložnija akutnom bronhitisu. Pušači na kraju do te mere oštećuju pluća da počinju da pate od hroničnog bronhitisa i hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP).


Šta izaziva akutni bronhitis?

Akutni bronhitis u 90% slučajeva nastaje kao posledica virusne infekcije gornjih disajnih puteva; preostalih 10% izazivaju bakterijske infekcije.


Šta izaziva hronični bronhitis?

Hronični bronhitis je posledica ponavljajuće upale plućnog tkiva. U osobe koje spadaju u grupu visokog rizika za pojavu hroničnog bronhitisa, spadaju oni koji rade na poslovima na kojima su izloženi plućnim iritansima (rudari u ugljenokopima, građevinski radnici, metalci itd.) i pušači. Nastanku hroničnog bronhitisa doprinosi i visok nivo zagađenja vazduha.


Kada bi trebalo da se javite lekaru zbog bronhitisa?

Ukoliko sumnjate na bronhitis, možda bi trebalo da se obratite lekaru.

Javite se lekaru ako imate ove simptome bronhitisa

 • kratak dah
 • bol u grudnom košu
 • visoku telesnu temperaturu
 • iskašljavanje krvi
 • otok u grlu
 • šištanje
 • simptomi koji se pogoršavaju ili traju duže od 2 nedelje

Dijagnostikovanje bronhitisa

Lekar dijagnostikuje bronhitis najčešće pomoću anamneze i fizikalnog pregleda. Obično nisu potrebna dodatna ispitivanja.

U nešto težim slučajevima bronhitisa, ili u slučaju hroničnog bronhitisa, mogu da budu neophodni rendgen grudnog koša, analiza krvi ili provera funkcije pluća.


Lečenje akutnog bronhitisa

Lečenje bronhitisa obično podrazumeva kućne lekove, kao što su uzimanje što više tečnosti, prestanak pušenja, mirovanje i antipiretici (u slučaju povišene temperature).

Lekovi protiv kašlja koji se nalaze u slobodnoj prodaji, retko su korisni, a kod mlađe dece mogu da budu i štetni.

Lekovi protiv bronhitisa

Ukoliko simptomi bronhitisa nisu teški, možete delotvorno da se lečite i kod kuće.

 • pijte što više tečnosti
 • prestanite da pušite
 • uzimajte antipiretike u slobodnoj prodaji, kao što su aspirin, acetaminofen, ibuprofen, naproksen, ali samo ako vam je to savetovao lekar
 • odmarajte što više

Antibiotik za bronhitis

Antibiotici se prepisuju veoma retko, pošto je u većini slučajeva bronhitis posledica virusne infekcije, a u tom slučaju su antibiotici beskorisni. Ako su simptomi dovoljno teški da morate da tražite lekarsku pomoć, pacijenti mogu da dobiju recepte za lekove od lekara.

Samo lekar može da proceni da li je potreban antibiotik za bronhitis (to će biti potrebno ako se tokom virusne infekcije naknadno razvila bakterijska).U mnogim istraživanjima je utvrđeno da je korist od antibiotika kod obolelih od akutnog bronhitisa veoma mala ili nikakva.U istraživanjima je jednoj grupi pacijenata davan antibiotik a drugoj placebo lek bez aktivnih supstanci.Pacijenti i iz jedne i iz druge grupe su se oporavili za gotovo isto vreme.Zato i ne pomišljajte na antibiotik za bronhitis.


Lekovi protiv akutnog bronhitisa

 • bronhodilatatori u obliku inhalacije
 • steroidi
 • ekspektorantni lekovi za iskašljavanje

Lečenje hroničnog bronhitisa

Postoji nekoliko načina da se hronični bronhitis drži pod kontrolom.

Lekovi prtiv hroničnog bronhitisa

 • bronhodilatatori u obliku inhalacije
 • steroidi u obliku inhalacije ili oralni
 • suplementacija kiseonikom
 • godišnja vakcinacija prtiv gripa
 • vakcinacija protiv pneumokoka

Pošto su pluća usled hroničnog bronhitisa podložnija bakterijskim infekcijama, lekari mogu u nekim slučajevima da prepišu antibiotike za lečenje ovih sekundarnih infekcija.


Slično>  Astma simptomi i lečenje


Lečenje hroničnog bronhitisa i HOBP

Lečenje HOBP (hronična opstruktivna bolest pluća) slično je lečenju bronhitisa: inhalacija bronhodilatatorima, inhalacija ili oralna administracija steroida, suplementacija kiseonikom, godišnja vakcinacija protiv gripa i vakcinacija protiv pneumokoka.

Najvažnije od svega je da pacijenti koji pate od hronične opstruktivne bolesti pluća prestanu da puše.


Koji je najbolji prirodni lek za bronhitis

Prirodno lečenje bronhitisa je veoma važno za olakšanje simptoma pošto su uzrok najčešće virusi i ne preporučuju se antibiotici sledeća prirodna sredstva vam mogu pomoći da se olakšaju simptomi.


Čaj od đumbira

Đumbir koji se najčešće koristi za lečenje obične prehlade, može pomoći kod bronhitisa. Đumbir je odličan prirodni lek jer jača imunitet, a ima i antiupalna svojstva, koja umiruju iziritirane, upaljene ili natečene bronhije.

Napravite čaj od đumbira

 • Dodajte pola kašikice mlevenog đumbira, cimeta i karanfilića u šolju vrele vode. Dobro promešajte i pijte ovaj ‘čaj’ par dana dok ne osetite olakšanje.
 • Biljni čaj od đumbira dobija se sipanjem kašičice đumbira u prahu i crnog bibera u šolju ključale vode. Ostavite da se krčka par minuta, pa dodajte malo meda. Pijte dva puta dnevno.
 • Ili, iskombinujte kašikicu đumbira u prahu, bibera i karanfilića. Pijte tri puta na dan, sa medom ili mlekom.

Čaj od korena belog sleza protiv bronhitisa

beli slez

Koren belog sleza sadrži gelastu supstancu, koja postaje klizava kada se navlaži. Ova supstanca oblaže respiratorni i digestivni trakt, ublažava iritaciju i čir koji se može pojaviti. Pomaže kod bola u grlu i obično se koristi za otčepljenje disajnih puteva i lečenje bronhitisa. Može se koristiti za ublažavanje iritacije na koži izazvane osipom ili kožnim infekcijama, kao i za alergijske reakcije poput koprivnjače.

Za jači čaj, dodajte ¼ šolje iseckanog sušenog korena belog sleza u srednji lonac hladne vode. Ostavite da odstoji bez kuvanja, pa procedite i pijuckajte tokom dana.


Čaj od divizme protiv bronhitisa

Divizma je lekovito bilje koje se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Koristi se za podsticanje iskašljavanja, protiv bolova, kao sedativ i diuretik. Za ublaženje simptoma bronhitisa, prokuvajte listove divizme 15 minuta pre pijenja.


Majčina dušica

Majčinu dušicu možete uzgajati kao saksijsko cveće, što je odlično ukoliko inače nemate dvorište ili drugi prostor predviđen za rast biljaka. Majčina dušica ne samo da je prijatnog ukusa, nego i podstiče prirodno lečenje respiratornih oboljenja. Majčina dušica je prirodni lek koji ima antibakterijska svojstva i deluje protiv spazma, te pomaže u lečenju bronhitisa i ublažava grčenje mišića prilikom kašljanja.

Ako ste ikada pili biljni sirup protiv kašlja, verovatno ste primetili da je majčina dušica jedan od sastojaka. Napravite svoj „sirup“ od svežih listova mente i majčine dušice, koje ćete ostaviti da se krčkaju u ključaloj vodi 10-ak minuta. Za još jača svojstva i dodatni ukus, dodajte med.


Med za bronhitis

Med je prirodan lek protiv kašlja koji je izazvan bronhitisom. Antivirusna i antibakterijska svojstva kojima je bogat med će umiriti grlo.Med je poznat prirodni lek za bronhitis u isto vreme, jača vaš imuni sistem.

 • Dodavanjem kašikice meda u šolju čaja puno ćete pomoći svom organizmu koji se pati sa bronhitisom.
 • Sipajte med u toplu vodu sa limunom kako biste izlečili upalu grla i zapušenost nosa, koji se često javljaju sa bronhitisom.

Crni luk

Crni luk na prirodan način podstiče lučenje sekreta koji olakšava iskašljavanje i tako pomaže kod bronhitisa. A sok od crnog luka sprečiće dalje taloženje sekreta u plućima.

 • Popijte jednu kašikicu sirovog soka od crnog luka svakog jutra, na prazan stomak.
 • Ubacite crni luk u salatu ili ga koristite prilikom pripreme jela.

Inhalacija protiv bronhitisa

suvi kasalj prirodno lecenje

U slučaju bronhitisa, vodena para je vaš najbolji prijatelj. Iako neće izlečiti bronhitis, pomoći će vam da dišete. Sipajte vrelu vodu u činiju i dodajte par kapi esencijalnog ulja mente. Ili, ako možete da odete u saunu, to je još bolje pošto ćete smanjiti iritaciju i podstaći znojenje.


Banana za bronhitis

Pomešajte banane, med i vodu: kašalj i bronhitis će nestati

Lečenje hroničnog kašlja i bronhitisa je uvek bilo teško, čak i za konvencionalnu medicinu, sve do sad. Ovaj novi prirodni lek sadrži neke od najstarijih i najmoćnihij sastojaka koji umiruju bolno grlo i leče kašalj i bronhitis za jako kratko vreme!

Zahvaljujući moćnim svojstvima meda i banana koji se nalaze u receptu, ovaj lek je bezbedan za decu i odrasle, a pritom je i ukusan! Ovaj napitak će izlečiti bol u grlu, probleme sa stomakom i još puno toga.

Kako se pravi ?

Sastojci:

 • 400 mililitara ključale vode
 • 2 banane srednje zrelosti, koje na kori imaju tačkice
 • 2 supene kašike meda

Priprema:

Prvo, oljuštite banane i napravite pire od njih uz pomoć drvene viljuške ili kašike. Nemojte koristiti metalni pribor za jelo, jer banane pocrne od kontakta sa metalom. Zatim, stavite banane u lonac i prokuvajte ih, pa ostavite da se kuva pola sata. Na kraju, kada se tečnost prohladi, dodajte med. Važno je da med sipate na kraju, kako nebi izgubio svoja lekovita svojstva u vreloj vodi.

Konzumiranje:

 • Pijte po 100 mililitara ovog lekovitog napitka četiri puta dnevno (ukupno 400 mililitara dnevno)
 • Ova količina je dovoljna za jedan dan, pa je možete pripremati svakog jutra
 • Prve rezultate ćete primetiti kroz nekoliko dana.

Med i banana za bronhitis su sve popularniji probajte i vi ovaj prirodni lek jer je pored svega i veoma ukusan!


Kako bronhitis može da se izbegne?

Najvažnije za sprečavanje bronhitisa je prestanak pušenja i izbegavanje pasivnog pušenja.

Drugi načini za smanjenje rizika od bronhitisa

 • redovno vežbanje
 • zdrava i izbalansirana ishrana
 • često pranje ruku
 • smanjeno izlaganje plućnim iritansima na radnom mestu
 • izbegavanje osoba koje imaju simptome infekcije gornjih disajnih puteva

Autor teksta Dr. Aleksandar Stankovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)