Alergija na tkaninu, materijale, deterdžent…

0
7987
alergija na tkaninu

Alergija na tkanine, materijale, deterdžent…Osetljiva koža često reaguje na dodir nadražujućih materijala. Tako, prsten, parfem, kopča sata, mogu da izazovu crvenilo i svrab, a nije retkost da se javi i preosetljivost na određenu vrstu tkanine. Ovakva preosetljivost, koja može da bude neprijatna, javlja se kao alergijski kontaktni dermatitis,kao nadražajni kontaktni dermatitis.

Bilo koji materijal ili tkanina mogu da izazovu određene reakcije na koži, pa ne važi uvek pravilo da je pamuk idealna tkanina, niti da je vuna najveći iritans. Koga će „pogoditi” svrab i crvenilo zavisi od osobe.Ipak, neke razlike u promenama postoje.

Kako mogu da se prepoznaju alergije, a šta karakteriše iritacije na određene tkanine?

Alergijski kontaktni dermatitis.

Atopičari, odnosno oni koji su skloni alergijama najčešće su alergični na vunu, svilu i sintetiku. Takođe, alergije mogu da se jave i na određene supstance i boje iz materijala ih na gumu od veša, fišbajn, lepak kojom je lepljena cipela, kopču ili dugme na garderobi ili pak deterdžent kojim je veš opran.

Simptomi alergije na tkanine su crvenilo, svrab, perutanje kože koje najpre počinje na mestu gde je došlo do prvog alergijskog kontakta, a zatim se postepeno širi na druge delove tela.

Moguće je da je alergija „otpočela” na prstima ruku, a da se crvenilo pojavilo na licu ih leđima.

Alergija se može javiti nekad na prvi kontakt sa alergenom, tkaninom, ali može da se javi i posle nekoliko dodira sa materijalom, pa čak i nekoliko godina. Zato se alergije često pojavljuju u srednjem životnom dobu.

Nadražajni kontaktni dermatitis. Javlja se onima koji prirodno imaju osetljivu, suvu kožu podložiju raznim uticajima spolja. Najčešće su problematična mesta u kontaktu sa tkaninom: unutrašnji deo ruku i butina, trup, noge, gde dodiruju pantalone.

Iritantni dermatitis se odlikuje pojavom crvenila, svraba i sitnog ljuštenja kože zbog češanja i to samo u delu gde koža dodiruje tkaninu. Nadražajni dermatitis se po pravilu nikad ne širi na druge delove tela. Po tome se najlakše može razlikovati od alergijskog dermatitisa.

Bilo koji materijal koji ne dozvoljava koži da diše (najlon, perlon, sintetika), može da napravi problem na koži, jer se koža pod takvim materijalom potpari i bude vlažna. A, vlažna koža je propustljivija i osetljivija na ono što nakon toga obučemo.

Žene su češće alergične ili osetljive na fišbajn, gumu veša, ili silikonske bratele. U poslednje vreme sve je više žena koje dolaze sa iritacijama ispod grudi koje su izazvali silikoni(za vizuelno povećanje grudi) u brushalterima. Iritacija prestaje čim se veš ne nosi par dana, a isto tako se pojavi odmah nakon korišćenja. Savetuje se nošenje pamučnog donjeg veša, a ne od sintetike, jer u kontaktu sa veštačkim materijalom dolazi do preteranog znojenja, a to otvara puteve raznim infekcijama, posebno u genitalnom delu.

Boje. Ako je neko preosetljiv na akrilne boje, a to su crna i teget, ne sme da ih nosi direktno do kože, jer će dobiti alergijsku reakciju bez obzira u kojoj meri je akrilna boja prisutna. Dovoljno je par molekula da naprave promene.

Deterdženti. Da bi se lakše otkrilo šta prouzrokuje iritacije ili alergije na koži, oni koji su primetili da su osetljiviji na određenu vrstu tkanine, treba češće da ispiraju veš, bar dva puta i da ne koriste omekšivač i druge hemikalije.

STA SVE MOZE DA IZAZOVE KONTAKTNI DERMATITIS?

Parfem, lak, boje za kosu, lekovi protiv ćelavosti, šampon, šnala, senka ili šminka za oči izazivaju dermatitis na glavi i čelu.

Na licu i ušima reakcije uzokuju sapuni, lekovi za lokalnu primenu, parfem, losioni za brijanje, sredstva protiv akni (retinol), naočare, minduše, lak za nokte, ali i neke namirnice.

Na vratu – šnale, ogrlice, šalovi, marame, losioni za brijanje, parfemi.

Što se tiče pazuha, obratiti pažnju na dezodoranse, bluze ili košulje.

Na telu i rukama dermatitis uzrokuje slabo isprana odeća ih odeća od sintetike, pseća i mačja dlaka, dugmad.

Na dlanovima i nadlanicama – sapun, gumene rukavice, sredstva za pranje, prstenje, narukvice, sat, papir za fotokopiranje, biljke, lekovi za lokalnu primenu.

Reakcije na nogama izazivaju čarape, obojena odeća, odeća od sintetike, voda, metalni delovi na odeći.

Na stopalima – plastična ih kožna obuća, obojene čarape ih one od sintetike.

Ekcem na rukama (dermatitis) simptomi, kontrola, prevencija

LEČENJE

U slučaju oba dermatitisa, potrebno je izbegavati kontakt sa materijom koja je izazvala reakciju. Terapija se sastoji od kortikosteroidne kreme koja smiruje reakcije na koži, dok u slučaju alergijskog dermatitisa, prepisuju se i antihistaminici.Određenim kremama potrebno je nadalje negovati kožu da bi se obnovio odbrambeni sloj.