Analiza krvi – GGT nalaz (šta prduzeti kad je enzim gama glutamil transferaza povišen ili snižen)

0
16237
ggt nalaz

GGT ANALIZA spada u biohemijske analize krvi i koristi se za merenje količine enzima gama glutamil transferaze (GGT) koja je prisutna u krvi.

Laboratorijske analize služe za dobijanje tačnog nalaza, koji može da pokaže prisustvo ili odsustvo promena u fiziološkim procesima i funkcijama.

Kada govorimo o laboratorijskim analizama krvi, one mogu da budu hematološke (krvna slika – ispitivanje vrste, broja i izgleda ćelijskih elemenata krvi) ili biohemijske (provera biohemijskog sastava krvi, koja služi za utvrđivanje funkcionisanja ili stanja pojedinih organa i tkiva).

U ovom članku ćemo govoriti o tome kako GGT analiza krvi pomaže kod detekcije bolesti jetre.Šta znači kada nalaz pokazuje povišen GGT i kako ga smanjiti…

ggt krvna slika

Gama glutamil transferaza (GGT) je enzim koji je prisutan u bubrezima, jetri, slezini, žučnoj kesi i pankreasu. Međutim, količina ovog enzima prisutna u krvi, uglavnom potiče iz jetre. Ovaj enzim pospešuje metabolizam glutationa i prenos aminokiselina i peptida do ćelija.

GGT nalaz pomaže da se utvrdi tačan uzrok povišenog nivoa alkalne fosfataze (ALP), enzima neophodnog za pravilan metabolizam. ALP se nalazi u kostima, jetri, žučnim putevima, bubrezima, posteljici, sluzokoži creva, odnosno u skoro svim tkivima.

Bolesti jetre i opstrukcija žučnih kanala dovode do povišenog nivoa ALP i GGT, dok bolesti kostiju dovode samo do povišenog nivoa ALP.

Povišen GGT (gama glutamil transferaza) ukazuje da neko osnovno oboljenje izaziva oštećenje jetre, međutim, ne može da utvrdi i o kojoj vrsti oboljenja je reč.

GGT analiza je osetljiva na fluktuacije. Ukoliko vaš lekar smatra da upotreba lekova ili alkohola utiče na nalaz, tražiće da se ponovo uradi krvna slika. Nivo GGT-a se povećava sa godinama kod žena, ali ne i kod muškaraca.


Ovo su uzroci zbog kojih je GGT povišen u krvi

U faktore i oboljenja koji mogu da dovedu do povišenog nivoa enzima gama glutamil transferaze (GGT) u krvi, spadaju:

 • disfunkcija jetre ili žučnih puteva koja je posledica akutnog oštećenja
 • opstrukcija žučnih puteva (uzrok mogu da budu kamenac, tumori itd.)
 • konzumiranje alkohola (nivo je viši kod hroničnih alkoholičara nego kod akutnog pijanstva)
 • holangitis (upala žučnih puteva), gojaznost i narkomanija
 • kongestivno zatajenje srca (srčana insuficijencija – stanje kod koga srce ne istiskuje dovoljno krvi za zadovoljenje potreba organizma za kiseonikom i nutrijentima)

Ako ste tek nedavno prestali da konzumirate alkohol u većim količinama, GGT nivou će trebati oko mesec dana da padne na normalni nivo. Pušenje takođe povećava nivo GGT-a.

U drugom delu članka saznajte kako smanjiti GGT


Smanjen GGT  u krvi uzroci

U faktore i oboljenja koji mogu da dovedu do sniženog nivoa enzima gama glutamil transferaze (GGT) u krvi, spadaju:

 • nizak nivo tiroidnih hormona (hormoni štitne žlezde)
 • poremećaji hipotalamusa (deo međumozga zadužen za određene metaboličke procese, kao i za sintetisanje i lučenje hormona koji regulišu rad hipofize)
 • težak nedostatak magnezijuma

Kada se radi GGT analiza

Lekari mogu da zatraže da se uradi krvna slika i GGT analiza kada uoče povišen nivo ALP u krvi. Može da bude sastavni deo drugih ispitivanja krvi, koja utvrđuju nivo enzima jetre, ili kontrolni test kod pacijenata koji imaju simptome bolesti ili povreda jetre, kao što su:

 • žutilo kože i beonjača (žutica)
 • bleda stolice
 • tamna mokraća
 • pojačan osećaj umora
 • gubitak apetita
 • mučnina i povraćanje
 • osećaj svraba
 • bol ili oticanje u regiji trbuha

Normalne vrednosti GGT u krvi

Normalne vrednosti GGT u krvi kod dece slične su onima kod odraslih osoba. Međutim, kada su u pitanju novorođenčad, normalni opseg vrednosti je skoro 5 puta viši nego kod odraslih osoba. U tabeli su date referentne vrednosti, koje mogu da se donekle razlikuju od laboratorije do laboratorije.

Opis Vrednost GGT
Normalni opseg vrednosti kod odrasle osobe ženskog pola 0 – 45IJ/l
Normalni opseg vrednosti kod odrasle osobe muškog pola 0 – 65IJ/l
Povišen nivo GGT u krvi kod žena mlađih od 45 godina >27IJ/l
Povišen nivo GGT u krvi kod žena i muškaraca starijih od 45 godina >38IJ/l

Uticaj lekova na nalaz GGT u krvi

Nivo GGT u krvi se obično meri nakon najmanje 8 sati posta, pošto vrednosti opadaju nakon jela. Pre analize krvi trebalo bi da obavestite svog lekara o lekovima koje redovno uzimate, pošto neki medikamenti, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi, antibiotici, antiepileptici, antigljivični agensi, antidepresivi itd., mogu da dovedu do povišenog nivoa GGT. Klofibrat, lek protiv povišenog holesterola, kao i kontraceptivne pilule, mogu da dovedu do sniženog nivoa GGT u krvi.

Nivo GGT u krvi se obično proverava zajedno sa nivoom AST (aspartat aminotransferaza) i ALT (alanin aminotransferaza). Ako se uoče povišeni nivoi AST i/ili ALT, onda vrednost GGT sa sigurnošću ukazuje na naprezanje jetre ili njeno oštećenje.*

(*Porast vrednosti GGT u krvi najosetljiviji je indikator oštećenja jetre, posebno izražen kod oštećenja prouzrokovanih alkoholom.Ovaj biohemijski parametar je veoma važan u otkrivanju alkoholnih oštećenja jetre, hroničnog alkoholizma, kao i za praćenje alkoholne apstinencije, pošto se povišeni nivo GGT u krvi sreće kod teških alkoholičara i pacijenata sa alkoholnom cirozom jetre. )


Kako smanjiti GGT

Povišen GGT je indikator bolesti masne jetre i srčanih oboljenja, i predviđa visok stepen smrtnosti. Nivo GGT-a možete smanjiti konzumiranjem voća, povrća i nekih proteina.

Glutation

Glutation je primarni antioksidant našeg organizma, koji se bori protiv slobodnih radikala i štiti od oksidativnog stresa. Glutation i visok GGT-a su usko povezani. Povišen GGT može razložiti ovaj važan antioksidant, ostavljajući telo sa manjkom glutationa i niskom antioksidantskom zaštitom. Zdravstvene posledice se osećaju kada je telu uskraćen glutation. Podizanje imuniteta i jačanje antioksidanata poput glutationa, može smanjiti GGT u krvi.

Proteini

Određene vrste proteina mogu povećati glutation, što može smanjiti nivo seruma GGT. Živinsko meso, jaja i surutka, nusproizvod proizvodnje sira, sadrže cistein, aminokiselinu koja igra ključnu ulogu u proizvodnji glutationa. U druge izvore proteina koji mogu smanjiti GGT spadaju mahunarke i koštunjavo voće. Crveno meso, kao što su svinjetina i govedina, ne sadrže cistein i mogu povećati nivo GGT-a.

Voće i povrće

Konzumiranje voća i povrća može smanjiti nivo GGT-a. Prema studiji iz 2004. godine, unošenje 10-11 porcija svežeg ili smrznutog povrća nedeljno, smanjuje GGT u krvi. Pored toga, pijenje voćnog soka 6-7 puta nedeljno i jedenje  porcije voća 5-6 puta u toku jedne nedelje može značajno smanjiti GGT. Voće i povrće bogato vitaminom C, vlaknima, beta karotenom i folom kiselinom, kao što su šargarepa, rimska salata, spanać, slatki krompir, kajsije, paradajz i bundeva, mogu smanjiti GGT i obezbediti telu moćne antioksidante.


Šta još treba uzeti u obzir ?

Alkohol može povećati nivo GGT-a, pošto se on metaboliše u jetri. GGT se nalazi u ćelijama jetre, i osetljiv je na konzumaciju alkohola.Bolesti jetre, panreatitis i virusne infekcije takođe mogu povećati GGT.


Dugoročna prognoza

Oštećenje jetre je ozbiljno i može izazvati druge zdravstvene probleme. U zavisnosti od jačine oštećenja, ono može biti i nepovratno. GGT analiza, koja se koristi zajedno sa drugim metodama, može pomoći vašem lekaru da odredi da li imate oštećenje jetre.

Ukoliko imate bilo koji simptom vezan za oštećenje jetre, obavezno se obratite doktoru kako bi se uradila krvna slika i na vreme počnelo lečenje.

Neka ispitivanja su pokazala da veći unos kafe može smanjiti nivo GGT-a, ali vam je za taj efekat potrebno više od pet šolji dnevno. Pazite, pošto preteran unos kafe stvara dodatne probleme, uključujući visok pritisak i poremećaj sna.

Obavezno ostavite pušenje, alkohol i izgubite koji kilogram kako biste prirodno smanjili GGT, oporavili jetru i imali kvalitetniji i zdraviji život.

Autor teksta Dr. Bojan Urosevic

Izvori: (1) (2) (3) (4)