Anemija: 10 glavnih simptoma (lekovi, ishrana, lečenje prirodnim putem)

0
1795
anemija

ANEMIJA ILI MALOKRVNOST, je stanje kod koga je broj crvenih krvnih zrnaca (RBC), odnosno eritrocita manji od normalnog. Normalne vrednosti se razlikuju; rezultate analiza krvi, kao što je kompletna krvna slika (KKS), trebalo bi da protumači vaš lekar.

Anemija može da nastupi i usled niskog nivoa hemoglobina, proteina koji prenosi kiseonik kroz organizam. Bez obzira na to šta je uzrok, posledica je da u organizmu nema dovoljno kiseonika, što izaziva malaksalost, vrtoglavicu i kratak dah.

Kada se otkrije osnovni uzrok, ovo stanje može da se izleči. Dugotrajan ili težak oblik nedostatka kiseonika u organizmu može da dovede do oštećenja mozga, srca i drugih organa.

U nastavku saznajte šta je anemija koji su njeni simptomi, kako se sprovodi lečenje, kakva se ishrana preporučuje i da li postoje neki efikasni prirodni lekovi…

anemija simptomi

Uzroci

U tri glavna uzroka koji dovode do anemije spadaju nedovoljna ili nepravilna proizvodnja crvenih krvnih zrnaca, veća stopa propadanja crvenih krvnih zrnaca i obilno krvarenje. Megaloblastoza (posledica defektne DNK) je jedan od oblika proizvodnje nepravilnih crvenih krvnih zrnaca. Anemija može da bude blaga i lako izlečiva ili teška, u kom slučaju je neophodna medicinska intervencija.

Anemija simptomi

anemija simptomi

Simptomi anemije mogu da budu blagi i jedva uočljivi, ali i teški i onesposobljavajući, potencijalno i po život opasni. Malokrvnost može da oteža obavljanje normalnih, svakodnevnih aktivnosti. Kada nastupi hipoksija (smanjena količina kiseonika u tkivima organizma), srce mora da pumpa jače da bi zadovoljilo potrebe organizma.

Anemija može da utiče na brojne sisteme organizma i da se ispoljava kroz različite simptome i znakove koji se odražavaju na zdravstveno stanje. U neke od njih spadaju:

 • vrtoglavica
 • malaksalost
 • bledilo
 • glavobolja
 • hladne šake i stopala
 • utrnulost
 • snižena telesna temperatura

Simptomi srca

Kada je prisutna hipoksija, srce mora da radi više da bi organizmu isporučilo dovoljnu količinu kiseonika.Zbog toga mogu da se jave neki simptomi anemije koji su povezani sa radom srca, kao što su kratak dah, bol u grudima, snižen krvni pritisak i aritmija. Pravovremeno lečenje može da ublaži ove simptome, koji se ispoljavaju kao problemi u radu srca.

10 simptoma anemije

U početku simptomi anemije mogu biti blagi ili se ne osećati. Ali, kako se anemija bude pogoršavala, tako ćete sve više primećivati promene i čudni znakovi. Ovo su najčešći simptomi malokrvnosti:

 1. Slabi ste i umorni

anemija
Zamor je najčešći simptom anemije uzrokovane manjkom gvožđa. Obzirom da celo telo ne dobija dovoljno kiseonika, ćelije ne mogu da razlože sve hranjljive materije i prave enrgiju. A bez energije, stalno se osećate umorno i malaksalo tokom dana, što otežava obavljanje svih obaveza.


 1. Imate čudan osećaj, tj. želju da jedete stvari koje nisu hrana

Anemične osobe mogu patiti od sindroma koji se zove pika, a koji izaziva želju za jelom leda, gline ili zemlje, tj. stvari koje se ne smatraju hranom. Postoje neke teorije koje pojašnjavaju zašto manjak gvožđa izaziva pika sindrom, ali ni jedna od njih nije potvrđena. Istraživanja su pokazala da, srećom, želja za stvarima koje nisu hrana prestaje kada imate normalan nivo gvožđa u krvi.


 1. Imate glavobolju ili vrtoglavicu

Glavobolja, vrtoglavica i pad u nesvest su simptomi anemije izazvani manjim dotokom kiseonika u mozak.


 1. Preskakanje srca

Ubrzan rad srca, preskakanje i slični problemi sa srčanim ritomom uglavnom ukazuju na to da vaše telo pokušava da kompenzuje manjak energije. Ubrzavanjem cirkulacije krvi, telo pokušava da pošalje male količine hemoglobina kojima raspolaže u svaku ćeliju u organizmu, kako bi im dostavio što više kiseonika.


 1. Brzo se zadišete

Kada organi nemaju dovoljno kiseonika, pluća počinju do da nadomešćuju i rade mnogo brže, kako bi obezbedila što više kiseonika. Na primer, ako primetite da vas penjanje uz stepenice umori mnogo više ili ne možete da dođete do daha posle vežbanja (što ranije nije nije bio slučaj), moguće da vam je nivo gvožđa suviše nizak.


 1. Imate bol u grudima

Vašem srcu je neophodan kiseonik. Bez dovoljno hemoglobina i kiseonika, srčano tkivo počinje da se ponaša kao da imate slabu cirkulaciju. U veoma ozbiljnim slučajevima, ovo može izazvati miokardijalnu infarktaciju, to jest, ono što nam je svima poznato pod imenom srčani udar.


 1. Trnu vam noge


Manjak gvožđa često izaziva sindrom nemirnih nogu. U pitanju je jaka, nepodnošljiva želja i nagon da pomerate noge. Ovaj sindrom zna da oteža proces uspavljivanja. Srećom, postoje suplementi gvožđa koji vremenom, pomažu ljudima koji imaju ovaj problem.


 1. Koža vam je bleda

Kada srce i mozak, dva najvažnija organa ne dobijaju dovoljno kiseonika, ostali organi se žrtvuju i sav raspoloživ kiseonik se šalje u srce i mozak. Na taj način, u kožu dospeva manje krvi, zbog čega se gubi boja i ono zdravo rumernilo. Kod ozbiljne anemije, koža postaje siva i pepeljasta.Kad su u pitanju simptomi anemije mnogi posumnjaju na ovu bolest baš kada primete bledilo.


 1. Nokti postaju lomljivi

Noktima, kao i svakoj živoj ćeliji u organizmu je potreban kiseonik da bi disali i rasli. Bez njega, nokat ne proizvodi zdrave nove ćelije, što vremenom izaziva pucanje, listanje i krzanje noktiju.


 1. Šake i stopala su vam uvek hladne

Možda zvuči okrutno, ali, naše telo ne smatra da su ekstremiteti esencijalni delovi tela, što znači da će cirkulacija u njima oslabiti kada postanete anemični. Manjak cirkulacije u rukama i nogama izaziva trnjenje i hladnoću u prstima.

Ovi simptomi anemije vam mogu pomoći da prepoznate oboljenje a za dijagnozu je svakako neophodna krvna slik


Anemija kod dece

anemija kod dece

Problemi u ranom detinjstvu

Nizak nivo gvožđa može da se javi tokom prve godine života. Prevremeno rođene bebe (nedonoščad), kao i one koje isključivo doje ili se hrane mlečnim formulama koje ne sadrže odgovarajući nivo minerala, izložene su riziku od pojave anemije. Deca uzrasta između 1 i 2 godine mogu da budu malokrvna (anemična) zato što uopšte ne jedu, ili ne jedu u dovoljnoj meri, namirnice bogate gvožđem, kao i zato što piju previše kravljeg mleka, koje smanjuje apsorpciju minerala. Vodite računa da dete ishranom unosi dovoljno hranljivih materija.

Pika poremećaj

Deca koja pate od nedostatka gvožđa mogu da imaju jaku potrebu da konzumiraju nejestive supstance, kao što su led, glina, zemlja ili kreda. Ovakvo ponašanje je poremećaj ishrane koji se zove pika.

Reč pika potiče od latinske reči pica – što znači svraka, a poremećaj je dobio ime verovatno zbog ponašanja u ishrani koje podseća na svračje – veliki apetit i neselektivno hranjenje.

Kod dece mlađe od dve godine ovaj vid ponašanja se smatra normalnim (radoznalost, ispitivanje okoline čulima).

Smatra se da dete pati od pika poremećaja kada ovakvo ponašanje traje duže od mesec dana. Vrsta nejestivih supstanci se razlikuje u zavisnosti od uzrasta. Ovakvo ponašanje se smatra alarmantnim, pošto nizak nivo gvožđa kod dece može značajno negativno da utiče na razvoj mozga, pa je zato rano dijagnostikovanje i lečenje veoma važno.


Faktori rizika

Ko može da bude anemičan?

Svako, bez obzira na starost, rasu i pol može da pati od ovog poremećaja. Obično od anemije pate žene zbog krvarenja tokom menstruacije. Anemija može da se javi i u trudnoći, ako je nivo hranljivih materija u organizmu trudnice suviše nizak. Tokom trudnoće povećava se zapremina krvi, ali količina plazme se uvećava mnogo brže nego što se stvaraju crvena krvna zrnca. Usled toga dolazi do smanjenog broja eritrocita.


Drugi faktori rizika

Anemija se može pojaviti zbog brojnih faktora rizika. Vašem organizmu je potreban materijal da bi mogao da stvara dovoljnu količinu crvene krvi. Nedovoljna količina nekih hranljivih materija može da bude uzrok za anemčnost. Zdravstveni problemi, kao što su hronične infekcije i bolesti poput raka, ulceroznog kolitisa, reumatoidnog artritisa, bolesti bubrega, jetre i štitne žlezde, zatajenje srca, zapaljenske bolesti creva i HIV/AIDS, takođe imaju ulogu. Konačno, postoje i neke vrste naslednih bolesti koje za posledicu imaju smanjen broj crvenih krvnih zrnaca.


Tinejdžeri

I muškarci i žene u tinejdžerskom uzrastu mogu da budu izloženi riziku od pojave anemije, a razlog leži u naglom razvoju. Ukoliko tinejdžer oseća umor, trebalo bi da bude podvrgnut skriningu na nedostatak gvožđa i druge bolesti. Težak nedostatak gvožđa u organizmu može da dovede do toga da tinejdžeri budu skloni povredama i nekim infekcijama. Ukoliko je prisutan težak nedostatak gvožđa, lekar može da preporuči izbegavanje kontaktnih sportova. Obilne menstruacije, raniji padovi nivoa gvožđa u organizmu i nedovoljan unos gvožđa, mogu da budu uzroci zbog kojih se razvija anemija.


Nedovoljan unos gvožđa

Mineral od presudne važnosti

Gvožđe je esencijalna komponenta hemoglobina, proteina koji prenosi kiseonik. Ovaj mineral se nalazi u namirnicama kako biljnog, tako i životinjskog porekla. Apsorpcija gvožđa iz namirnica životinjskog porekla je mnogo bolja. Faktori i procesi koje utiču na apsorpciju nutrijenata u gastrointestinalnom traktu, mogu da ometaju apsorpciju neophodnih hranljivih materija. Faktori zdravlja, kao što su celijakija, Kronova bolest i gastrički bajpas, mogu negativno da utiču na apsorpciju hranljivih materija a kao posledica može se javiti anemičnost.

Supstance koje sprečavaju apsorpciju minerala

Neke namirnice, suplementi i medikamenti mogu da sprečavaju apsorpciju gvožđa a ako se uzimaju u dužem vremenskom roku može se razviti anemija. Ovo su supstance koje ne biste smeli da uzimate nekoliko sati nakon uzimanja gvožđa: namirnice bogate kalcijumom, mlečni proizvodi, čaj, suplementi kalcijuma, kafa i antacidi.


Nedostatak vitamina

Neophodne hranljive materije

Da bi mogao da proizvodi crvena krvna zrnca, organizmu su neophodni neki esencijalni vitamini i druge hranljive materije. Ishrana koja ne sadrži dovoljno gvožđa, folata (vitamin B9), vitamina B12 i proteina za posledicu može da ima anemiju. Svoj doprinos mogu da daju i neka oboljenja koja utiču na apsorpciju u gastrointestinalnom traktu. Najbolji način da osigurate dovoljan unos hranljivih materija jeste raznovrsna i izbalansirana ishrana. Ishrana iz koje su isključene neke grupe namirnica, kao i ona koja ne sadrži dovoljno namirnica životinjskog porekla, može da poveća rizik od nastanka anemije.

Dobri izvori gvožđa

Posno meso i morski plodovi najbolji su izvori hem oblika gvožđa, oblika ovog minerala koji je u najvećoj meri bioprihvatljiv. Pasulj, povrće, orašasti plodovi i obogaćene ceralije spadaju u dobre izvore nehem gvožđa, oblika ovog minerala koji je manje bioprihvatljiv. Živinsko meso, meso, askorbinska kiselina i morski plodovi pospešuju apsorpciju nehem gvožđa. Jedinjenja koja se zovu fitini, a kojih ima u pasulju i žitaricama, sprečavaju apsorpciju gvožđa. Neki polifenoli prisutni u žitaricama i mahunarkama, imaju slično dejstvo.

U neke od najboljih prehrambenih izvora gvožđa (navedeni redom od onih sa najvećim do onih sa najnižim sadržajem) spadaju:

 • obogaćene ceralije za doručak
 • ostrige
 • beli pasulj
 • čokolada
 • goveđa džigerica
 • sočivo
 • spanać
 • tofu

Bez obzira na vrstu anemije, ono što je zajedničko svima je osećaj umora, malaksalost, dislepsija, slabost mišića i loša koncentracija. Da li to znači da je neophodno piti neki lek? Jeste, pošto anemija koja se ne leči može izazvati ozbiljne posledice koje mogu biti čak i opasne po život. Ali, postoje i neki prirodni lekovi za anemiju, koja vam mogu pomoći da podignete nivo gvožđa u krvi i ponovo budete zdravi. Evo šta sve možete učiniti prirodnim putem kad je ovo oboljenje u pitanju.

Anemija lečenje prirodnim putem

Jedite puno namirnica koje sadrže gvožđe

Hrana je najbolji prirodni lek z anemiju.Promenite ishranu! Sigurno ste već čuli za ovo. Izbalansirana ishrana je ključ do dobrog zdravlja. Jedite sušeno voće, ljuspice mekinja, ostrige i tamni pirinač. Dodajte što više lisnatog zelenog povrća, suvog grožđa, urmi i suvih šljiva. Hleb, pasta, sočivo, melasa i džigerica, kada se jedu u umerenim količinama, mogu vam pomoći da obezbedite organizmu dovoljno gvožđa. Prženi crni susam i žuti šećer su takođe neke od namirnica koje pomažu u podizanju gvožđa.


Jetra

Plan za lečenje anemije prirodnim putem obično uključuje promenu ishrane, u koju se ubacuje goveđa džigerica. Ova vrsta mesa je velik izvor lako upijajućeg gvožđa, te predstavlja možda i najbolji prirodni lek za anemiju.

 • Jedite džigericu barem dva puta nedljno.

Cvekla

Ovo crveno korenasto povrće, koje ste zaobilazili u širokom luku kad ste bili mali, može da postane vaš najbolji prijatelj kada tražite lek za anemiju. Cvekla sadrži i folnu kiselinu, kao i nutrijente poput kalijuma i vlakana. Ove hranljive materije i kiseline pročišćuju krv i podižu nivo hemoglobina u krvi.


Spanać

Spanać sadrži malo kalorija i puno esencijalnih hranljivih materija, te spada u sam vrh korisnih namirnica u slučaju anemije. U spanaću se nalaze A vitamin i vitamini iz B kompleksa, a obe vrste su neophodne za jačanje imunog sistema i borbu protiv zamora.

Količina gvožđa, cinka i kalcijuma u spanaću podstiče proizvodnju hemoglobina, obnavlja cirkulaciju i na taj način, poboljšava prokrvljenost i snabdevanje tkiva kiseonikom.

 • Da biste pokrili 20% dnevnih potreba organizma za gvožđem, jedite barem pola šolje (75 grama) spanaća svakog dana.

Lekovito bilje

Kad se pomene lečenje anemije prirodnim putem svako se zapita da li postoji i neko lekovito bilje od koga bi se mogao napraviti čaj.Iskoristite svaki prirodni lek protiv anemije. Koren čička, koren maslačka, kopriva, alfalfa, spirulina i gorčica su samo neke od biljaka koje mogu unaprediti zdravlje i povećati nivo gvožđa u krvi, što pozitivno utiče i na lečenje anemije.


Anemija kod hroničnih bolesti

Hronične bolesti i infekcije

Pored faktora ishrane, anemija može da bude i posledica hroničnih bolesti i infekcija, koje dovode do toga da se broj crvenih krvnih zrnaca koja organizam proizvodi smanjuje. Posledica ovoga je mali pad nivoa hemoglobina. Faktori zdravlja, u koje spadaju rak, zapaljenske bolesti creva, bolesti bubrega i reumatoidni artritis, samo su neke od bolesti koje izazivaju ovaj poremećaj krvi. U navedenim slučajevima, zapaljenski molekuli utiču na način skladištenja gvožđa i njegovo iskorišćavanje u organizmu, usled čega je manje ovog minerala raspoloživo za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca.

Lečenje

Zdravlje ćete popraviti tako što ćete otkriti i lečiti osnovne uzroke oboljenja. Čak i blaga anemija, usled hroničnih bolesti, može da doprinese povećanom riziku od smrtnosti i hospitalizaciji starijih osoba. Iz tih razloga, veoma je važno da se, bez obzira na uzrok, ovaj poremećaj krvi dijagnostikuje i leči. Kada lečenje osnovnog uzroka nije dovoljno za rešavanje problema sa anemijom, mogu da se prepišu suplementi. Dostupni su suplementi za oralnu i intravenoznu administraciju. Kada su u pitanju suplementi u intravenoznom obliku, moguća je pojava alergije. Ponekad se koriste stimulišući agensi eritropoeze (ESA), koji pospešuju formiranje većeg broja crvenih krvnih zrnaca.


Aplastična anemija

aplasticna anemija

Kada koštana srž ne može da proizvede dovoljno krvi koja je potrebna organizmu, nastaje oboljenje koje se zove aplastična anemija. Uzrok tome je slabo razvijena koštana srž. Posledica ovog oboljenja je manji od očekivanog broja crvenih krvnih zrnaca (RBC), belih krvnih zrnaca (WBC) i krvnih pločica (PLT). Ovo oboljenje može da bude nasledno ili stečeno. U slučajevima stečene aplastične anemije, ona može da nastane iznenada ili da se postepeno razvija. Postoji nekoliko mogućih osnovnih uzroka stečenog oblika, u koje spadaju toksini, infektivne bolesti, autoimuni poremećaji, radioterapija, hemoterapija i trudnoća. Mijelodisplastični sindrom (MDS) je povezana bolest, odnosno grupa poremećaja koštane srži.

Lečenje

Delotvorno lečenje aplastične anemije sastoji se od nekih medikamenata, transfuzije krvi ili transplantacije matičnih ćelija koštane srži. Medikamenti deluju kroz različite mehanizme. Neki stimulišu veću proizvodnju krvi. U lekove iz ove klase spadaju eritropoetin i faktor stimulacije kolonija. Mogu da se prepišu i medikamenti koji deluju supresivno na imuni sistem, uključujući i ciklosporin, metilprednisolon i anti-timocit globulin (ATG). Mali broj belih krvnih zrnaca (WBC) može da poveća rizik od razvoja infekcija, pa lekar može da prepiše antivirusne ili antibiotske medikamente da bi se smanjio ovaj rizik.


Krvarenje

Normalni uzroci

Krvarenje smanjuje broj crvenih krvnih zrnaca u organizmu. Obilne menstruacije, ili menoragija, mogu da budu jedan od uzroka. Tinejdžerke mogu da budu sklonije ovom problemu, pa bi trebalo da obavljaju godišnje skrininge, ili da se javljaju češće lekaru kada dođe do ovog stanja.

Drugi uzroci

Čirevi (ulkusi) u gastrointestinalnom traktu, spoljašnje ili unutrašnje povrede i operacija, takođe mogu da prouzrokuju krvarenje, obimno do te mere da dovodi do anemije usled nedostatka gvožđa. U teškim slučajevima, može da bude neophodna transfuzija da bi se nadoknadio gubitak krvi.


Propadanje crvenih krvnih zrnaca

Nasledne bolesti

Neke nasledne bolesti mogu da dovedu do abnormalno povećanog propadanja crvenih krvnih zrnaca. Bolesti srpastih ćelija, talasemije i neka oboljenja povezana sa nedostatkom enzima, samo su neke od vrsta naslednih bolesti. Ove bolesti dovode do stvaranja defektnih crvenih krvnih zrnaca koja odumiru brže od zdravih.


Hemolitička anemija

Ovo je još jedna od bolesti koje dovode do propadanja crvenih krvnih zrnaca.Hemolitička anemija može da bude nasledna ili stečena. Stečena hemolitička anemija može da se javi usled autoimunih poremećaja, infekcija, tumora, leukemije ili limfoma. Može da bude i neželjeno dejstvo nekih medikamenata, uključujući i neke vrste antibiotika, antiepileptika, lekova protiv urinarnih infekcija i drugih. Ovi lekovi ponekad pokreću imuni sistem da stvara antitela koja napadaju crvena krvna zrnca, usled čega ona odumiru.


Bolesti srpastih ćelija

Nasledne bolesti

Ovo je grupa nekoliko naslednih poremećaja koji utiču na oblik i funkcionisanje crvenih krvnih zrnaca. Osobe koje pate od njih, u eritrocitima imaju abnormalan molekul proteina, koji se zove hemoglobin S. Ovaj poremećaj može da dovede do sniženog nivoa kiseonika. Crveno krvno zrnce kod osoba koje pate od ovih oboljenja ima karakterističan oblik srpa, ili polumeseca, umesto normalnog oblika diska udubljenog sa obe strane. Ovakva krvna zrnca lako prskaju. Ovo su doživotna stanja, a njihov uticaj na zdravlje razlikuje se od osobe do osobe. Jedini lek je transplantacija matičnih ćelija. Za ovu tehniku je neophodan kompatibilni donor, kako bi transplantacija imala najveće šanse za uspešnost. Ova oboljenja se najčešće javljaju kod osoba hispanoameričkog i afroameričkog porekla.


Srpasta anemija

Normalna crvena krvna zrnca imaju životni vek od 90 – 120 dana. Crvena krvna zrnca kod osobe koja pati od srpaste anemije žive od 10 – 20 dana. Organizam se napreže da neprekidno proizvodi nova crvena krvna zrnca, pa pacijent može da oseća umor. Kriza nastupa kada tkiva i organi prestanu da dobijaju odgovarajuće količine kiseonika, a posledica su bolovi. Dugotrajan nedostatak kiseonika može da dovede do oštećenja zglobova, kostiju, slezine, pluća, jetre, mozga, očiju, kože i drugih organa i tkiva.


Dijagnostikovanje

anemija dijagnoza krvna slika

Kompletna krvna slika (KKS)

Kompletna krvna slika (KKS) često je prvo ispitivanje koje se obavlja u cilju potvrđivanja ili odbacivanja dijagnoze brojnih bolesti. Ova analiza krvi meri nivo hemoglobina u crvenim krvnim zrncima. Meri i hematokrit, ili odnos zapremine eritrocita i ukupne zapremine krvi. Ova analiza utvrđuje i broj eritrocita (RBC), leukocita (WBC) i trombocita (PLT). Abnormalne vrednosti ovih ćelija krvi mogu da ukažu na neku bolest. Normalne vrednosti mogu da se donekle razlikuju u zavisnosti od etničkog porekla. Još jedna mera koja je sastavni deo kompletne krvne slike je i prosečni volumen eritrocita (MCV). Ovom merom se utvrđuje prosečna veličina crvenog krvnog zrnca.


Porodična anamneza i fizikalni pregled

Pored kompletne krvne slike, lekar će obaviti kompletnu ličnu i porodičnu anamnezu i fizikalni pregled, kako bi utvrdio stanje pacijenta. Lekar će oslušnuti srce i pluća da bi procenio srčani ritam i disanje. Lekar može pipanjem da proveri i veličinu jetre i slezine i utvrdi da li postoji osetljivost.


Druga ispitivanja

Analize krvi

Postoje i druga ispitivanja koja se obavljaju u cilju dijagnostikovanja anemije. Elektroforeza hemoglobina utvrđuje prisustvo različitih oblika hemoglobina. Broj retikulocita (nezrelih eritrocita) služi za utvrđivanje kvaliteta i brzine stvaranja crvenih krvnih zrnaca. Određivanje gvožđa u serumu, feritina u serumu, kapaciteta vezivanja gvožđa i nivoa transferina, sve su to ispitivanja koja procenjuju različite mere statusa gvožđa u krvi.


Ispitivanja koštane srži

Punkcija (aspiracija)

Ako analize krvi pokažu markere abnormalnosti, lekar može da uputi pacijenta na ispitivanje sunđeraste materije koja se nalazi u šupljinama dugih kostiju, a koja je zadužena za proizvodnju krvi. Aspiracija iglom, ili punkcija, podrazumeva uzimanje malog uzorka tkiva iz koštane šupljine (obično iz kuka), tankom iglom. Potom se ovaj uzorak šalje u patohistološku laboratoriju na analizu. Ovo ispitivanje može da ukaže na uzroke i malog i velikog broja crvenih krvnih zrnaca.

Biopsija

Biopsija iglom je procedura slična aspiraciji i podrazume uvođenje igle u zadnji karlični greben (zadnji deo karlice), kako bi se uzeo uzorak tečnog dela koštane srži radi analize. Od aspiracije se razlikuje po tome što se za ovu proceduru koristi veća igla i što se uzima veća količina tkiva. Ova procedura može da bude malo bolna i neprijatna. Obično se pacijentu daje lokalni anestetik i sedativ da bi procedura bila lakše podnošljiva.


Normalne vrednosti eritrocita (RBC)

Vrednosti se razlikuju

Normali opseg RBC vrednosti nije isti kod muškarac i kod žena. Vrednosti su prilagođene i nadmorskoj visini. Vrednosti RBC se razlikuju uglavnom zato što muškarci imaju krupniju telesnu građu od žena. Pored toga, muškarci imaju i veću zapreminu krvi. Normalne vrednosti RBC za muškarce kreću se u opsegu od 5 – 6 miliona ćelija po mikrolitru krvi. Normalni opseg vrednosti kod žena je od 4 – 5 miliona ćelija po mikrolitru krvi.


Lečenje anemije

Suplementi

Kod blagog do umerenog nedostatka gvožđa lečenje može da se sprovodi promenama u ishrani i suplementacijom. Gvožđe (II) sulfat je oblik koji se lakše apsorbuje od gvožđe (III) sulfata. Ovaj mineral se najbolje apsorbuje kada se uzima uz jelo i zajedno sa vitaminom C. Sok od pomorandže je dobar kao dodatak suplementaciji gvožđem jer pospešuje apsorpciju. Folna kiselina i vitamin B12 su takođe neophodni za proizvodnju zdravih crvenih krvnih zrnaca. Lekar može da preporuči ishranu bogatu folatom i vitaminom B12 ili suplementaciju ovim neophodnim nutrijentima.

Blokatori

Neke supstance u pojedinim namirnicama, napicima i suplementima mogu da ometaju organizam da apsorbuje gvožđe. Kalcijum blokira apsorpciju ovog minerala. Ako uzimate kalcijum, pitajte lekara koliko sati morate da napravite pauzu pre nego što uzmete suplement gvožđa. Suplemente gvožđa nemojte da uzimate sa kafom ili čajem. Ovi napici sadrže supstance koje mogu da speče apsorpciju.


Anemija u trudnoći

u trudnoći

Šta je potrebno trudnicama

Zapremina krvi kod žena raste za oko 20 – 30% tokom trudnoće. Zbog ovog povećanja zapremine, raste i potreba za hranljivim materijama koje pospešuju proizvodnju dovoljne količine crvene krvi. Približno polovina trudnica pati od anemije usled nedostatka gvožđa. Trudnice bi trebalo da unose dovoljno gvožđa (oko 27mg) kroz svakodnevnu ishranu, kako bi održavale nivo ovog minerala na normalnom nivou. Lekari obavljaju redovne kontrolne preglede trudnica. Prenatalni vitamini sadrže neophodne minerale koji sprečavaju da dođe do nedostatka ovih nutrijenata.

Posle porođaja

Tokom i nakon porođaja žene mogu da krvare. Ako dođe do ozbiljnog gubitka krvi, može da bude neophodna i transfuzija da bi se zaštitilo zdravlje žene. Moguća neželjena dejstva transfuzije krvi mogu da budu glavobolja, kožni osip, svrab i povišena telesna temperatura.


Medicinsko lečenje anemije


Lečenje osnovnog uzroka

Uspešno lečenje podrazumeva prepoznavanje i lečenje osnovnog uzroka anemije. Ako je krivac bakterijska infekcija, antibiotici mogu da reše problem. Ako je razlog obilno menstrualno krvarenje, lekar može da prepiše hormonsku terapiju koja će da smanji gubitak krvi. Eritropoetin (EPO) je hormon koji stimuliše proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Kortikosteroidi se prepisuju da bi se imuni sistem sprečio da uništava crvena krvna zrnca. Hidroksiureja je lek koji se daje pacijentima obolelim od raka, ali može da se koristi i za lečenje anemije. Svaki medikament koji je povezan sa potencijalnim rizikom i korisnim dejstvima, mora dobro da se proceni na svaku indikaciju kod svakog pojedinačnog pacijenta.


Helaciona terapija

Helaciona terapija je procedura koja podrazumeva upotrebu helacionog agensa, etilendiamintetra sirćetne kiseline (EDTA), kojim se uklanjaju teški metali poput olova, žive i drugih. Ova procedura se najčešće koristi kod lečenja dece. Deca koja pate od anemije usled nedostatka gvožđa izložena su većem riziku od trovanja olovom.


Transfuzija

Lečenje teških stanja

U slučaju teškog nedostataka i/ili kada postoji teško krvarenje, transfuzija može da bude neophodna. Do gubitka krvi može da dođe u toku operacije, usled povrede ili nakon porođaja. Primaocu krvi se određuje krvna grupa pre transfuzije da bi se dala kompatibilna krvna grupa. U hitnim slučajevima, pacijentu se daje krv univerzalnog davaoca. Transfuzija se obavlja pomoću intravenozne linije i traje od 1 – 4 sata.


Transplantacija koštane srži

Neki oblici raka, aplastična anemija i bolesti koje utiču na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, mogu da se leče transplantacijom koštane srži. Ovo podrazumeva presađivanje autolognih (uzetih od samog pacijenta) ili alogenih (uzetih od kompatibilnog donora) matičnih ćelija u cilju popravljanja proizvodnje zdrave krvi.

Pre presađivanja novog tkiva, primalac dobija hemoterapiju, radioterapiju, ili obe, u cilju uništavanja postojećeg tkiva. Novi sistem nakon toga može da počne da proizvodi novu, zdravu krv.


Prevencija anemije

Ishrana

Zdrava, izbalansirana ishrana može da pomogne u sprečavanju pojave nedostatak hranljivih materija. Dajte svom organizmu sve neophodne gradivne elemente da bi mogao da stvara zdravu krv. Džigerica, crveno meso, pasulj, sočivo, tofu, riba, suvo voće i tamno zelenolisno povrće, dobri su izvori gvožđa. Vitamin B12 i folat, takođe su neophodni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Mlečni proizvodi, jaja, banane i spanać bogati su ovim vitaminima. Citrusno voće i drugi poljoprivredni proizvodi imaju visok sadržaj vitamina C, koji je takođe neophodan.

Lečenje osnovnog uzroka

Lečenje osnovnog uzroka koji dovodi do nedovoljnog broja crvenih krvnih zrnaca, može da spreči buduće pojave anemije. Ukoliko na smanjenu proizvodnju eritrocita utiče neki lek koji trenutno uzimate, tražite od lekara da vam prepiše nešto drugo što neće imati neželjena dejstva. Brojna oboljenja utiču na krv. Lečenje i kontrola primarnih bolesti mogu da spreče buduće probleme sa manjim brojem eritrocita.


Život sa anemijom

Kontrolisanje stanja

Sa dijagnozom anemije može dobro da se živi. Konzumiranje raznovrsne, izbalansirane ishrane jedan je od načina da zalihe nutrijenata i energija budu na zadovoljavajućem nivou.  Brojne osobe kod kojih je dijagnostikovana anemija mogu da drže simptome pod kontrolom, tako što uzimaju dovoljne količine gvožđa, vitamina B12 i folata, kao i suplementacijom ovim nutrijentima.

Otkrijte osnovni uzrok

Ukoliko je za vaše simptome odgovorna neka osnovna bolest, lečenje i kontrola ovog osnovnog uzroka trebalo bi da drži simptome anemije na odstojanju. Rak, bolesti bubrega, ulcerozni kolitis, reumatoidni artritis i druge bolesti mogu da budu potencijalni krivci za anemiju. Sarađujte sa vašim lekarom da biste otkrili osnovni uzrok i lečili ga, kako bi se sprečila anemija.
Izvori: (1) (2) (3) (4)