Anti TPO (povišen i snižen)

0
16408
anti tpo

Rezultati testova antitireoidnih antitela anti tpo

Ako rezultati testova ne pokažu povećan broj anti-TPO antitela, to verovatno znači da vaš imuni sistem nije uzrok oboljenja.

Ako testovi pokažu povišen broj antitela za tiroidperoksidazu ili tireoglobulin, moguće je da imate Hašimotovu bolest. Ako imate povišen broj antitela za tirotropinski receptor (TSH receptor), moguće je da imate Grejvsovu bolest.

Što je broj ovih antitela veći, to je veća verovatnoća da su problemi sa štitnom žlezdom autoimune prirode.

anti tpo

Testovi tiroidnih antitela mere količinu antitela koja mogu uništiti tkivo u štitnoj žlezdi ili  stvoriti ćelije koje luče tiroidne hormone. Reč je o testovima krvi.

Antitela koja uništavaju tkivo u štitnoj žlezdi mogu izazvati hipotireoidizam (neaktivnu štitnu žlezdu). Antitela koja dovode do stvaranja ćelija koje luče tiroidne hormone izazivaju hipertireoidizam (prekomerno aktivna štitna žlezda).Ljudski imuni sistem stvara antitela čija je funkcija da se bore protiv infekcija. Međutim, ta antitela ponekad napadaju zdrava tkiva u organizmu. To se zove autoimuna reakcija.

Osobe koje imaju jedno autoimuno oboljenje su podložnije dobijanju još nekog autoimunog oboljenja. Ako imate nove simptome ili ako vam se postojeći simtpomi pogoršaju, obavezno o tome obavestite svog lekara.

Testovi za ova antitela nisu testovi tiroidnih hormona. Visok ili nizak nivo hormona štitne žlezde mogu biti simptom problema sa štitnom žlezdom. Testovi na ova antitela se mogu uraditi zajedno sa testovima hormona kako bi se pronašao uzrok visokog ili niskog nivoa tiroidnih hoirmona u krvi.

Velik broj ovih natitela obično govori o tome da osoba ima neki autoimuni problem sa štitastom žlezdom. Međutim, mnogi ljudi koji imaju neko oboljenje štitne žlezde nemaju povišen broj ovih antitela i obrnuto: osobe kod kojih se na testu javi velik broj ovakvih antitela nemaju nikakvo oboljenje štitne žlezde.

Šta su antitireoidna antitela?

Štitna žlezda se nalazi na dnu vrata, ispod Adamove jabučice. Ona luči hormone koji regulišu iskorišćavanje energije u organizmu i rad mozga, srca, mišića i drugih organa.

Antitela stvara imuni sistem i njihova funkcija je zaštita organizma od bakterija i virusa. Kada neki patogeni mikroorganizam napadne telo, antitela ga uništavaju. Ponekad imuni sistem stvara antitireoidna antitela i ona počinju da (greškom) napadaju štitnu žlezdu. To može dovesti do premalo ili previše tireoidnih hormona u krvi.

Uticaj antitireoidnih antitela na zdravlje

Antitireoidna antitela “ciljaju” specifične delove štitne žlezde, uključujući:

 • Tiroid perosidaza (TPO). TPO je enzim koji igra važnu ulogu u stvaranju tiroidnih hormona.
 • Tiroglobulin (Tg). Ova supstanca takođe reguliše lučenje hormona štitne žlezde.
 • Receptor tireostimulišućeg hormona (TSH). TSH se “lepi” za receptore na tiroidnim ćelijama, što stimuliše štitnu žlezdu da oslobađa svoje hormone u krv.

Antitela mogu oštetiti štitnu žlezdu, izazvati njeno oticanje i uticati na njenu funkciju. To može dovesti do sledećih problema:

Hašimotova bolest

Reč je o najčešćem obliko hipotireoidizma, odnosno nedovoljno aktivnoj štitnoj žlezdi. Kada dođe do upale štitne žlezde, ona ne može normalno da luči hormone. S godinama, štitna žlezda postaje oštećena. To dovodi do drastičnog pada nivoa tiroidnih hormona u krvi. Kada nivo tiroidnih hormona u krvi znatno opadne, ćelije ne dobijaju dovoljno hormona i ne mogu da funkcionišu kako treba.

Znaci i simptomi Hašimotove bolesti su:

 • osećaj umora, pospanosti i malaksalosti
 • jaka osetljivost na hladnoću
 • gojenje
 • bolovi u telu, posebno u zglobovima
 • depresija

Grejvs-Bazedovljeva bolest

Ova bolest se javlja zbog prekomerne aktivnosti štitne žlezde. Hipertireoza podrazumeva lučenje prevelike količine hormona štitne žlezde. Kada se to desi, sve telesne funkcije se ubrzavaju.

Simptomi Grejvsove bolesti su:

 • anksioznost i nervoza
 • iskolačene oči
 • jaka osetljivost na toplotu
 • neobjašnjiv gubitak kilograma
 • tremori u šakama i prstima
 • umor
 • nepravilan i ubrzan rad srca

Testovi za antitireoidna antitela anti TPO

Lekar će vas verovatno poslati na testove antitela ako misli da imate Hašimotovu ili Grejvsovu bolest. Ovakvi testovi će vam trebati u slučaju da imate neki od sledećih problema:

 • Gušavost. Gušavost je abnormalno uvećanje štitne žlezde koje se može javiti zbog nekoliko različitih oboljenja, uključujući i Hašimotovu i Grejvsovu bolest.
 • Autoimune bolesti, poput lupusa i reumatskog artritisa. Ova i slična oboljenja povećavaju rizik od problema sa štitnom žlezdom.
 • Abnormalni rezultati drugih testova. Ovi testovi će pomoći vašem lekaru da uvidi da li vaš imuni sistem napada štitnu žlezdu ili je uzrok ipak nešto drugo.

Kako se rade ovi testovi?

U laboratoriji ćete dati uzorak krvi koji se kasnije šalje na analizu.

Neki lekovi mogu uticati na rezultate testova. Recite lekaru da li pijete neke lekove, suplemente, vitamine ili biljne čajeve. Trudnoća takođe utiče na rezultat testa. Obavestite svog lekara ako ste u drugom stanju.