Artritis – krckanje, škripanje i pucketanje kolena

0
11290
skripanje kolena

Zašto čujete pucketanje i krckanje u kolenima ?

To što povremeno čujete pucketanje, krckanje i škripanje kada savijete kolena, ne znači da imate artritis (artritis je u doslovnom značenju upala zglobova). I drugi zglobovi mogu povremeno da proizvode takve zvukove. Međutim, ovi zvukovi u kolenima su uobičajeni kod osoba koje pate od artritisa.

Lekari ove zvukove zovu krepitus ili krepitacija. Ovaj termin se najčešće odnosi na zglobove, mada može da se koristi i za opisivanje zvukova koji se čuju u plućima.

artroza kolena lecenje

Mali osvrt na koleno

Koleno funkcioniše kao velika šarka. To je zglob koji spaja butnu kost (femur) sa dugom kosti potkolenice, odnosno cevanicom (tibijom). Lisna kost, lisnjača, ili fibula, je još jedna kost potkolenice pripojena na zglob. Čašica kolena (patela) je mala, ispupčena kost koja je smeštena na prednjoj strani kolena, i služi kao štit zgloba.

Dva debela jastučića hrskavice, koji se zovu meniskusi, oblažu tibiju i femur i umanjuju trenje na mestu njihovog spoja. Kapsula ispunjena tečnošću, poznata kao sinovijum, zatvara i podmazuje zglob. Četiri ligamenta – jake, rastegljive trake koje se protežu preko neujednačene površine zgloba – povezuju kosti.


Odakle potiče krckanje kolena?

bol kolena sa prednje strane

Vremenom može da dođe do nakupljanja gasova u regijama koje okružuju zglob, a oni stvaraju mehuriće u sinovijalnoj tečnosti (tečnost koja ispunjava kapsulu kolena, sinovijum). Kada savijete koleno, neki od ovih mehurića se rasprsnu, a ligamenti mogu da pucketaju ili pucaju. Ovo je normalna pojava, koja se povremeno događa svakome.

S druge strane, kod artritisa je prisutno oštećenje hrskavice i kosti. Kada se oštećeni zglob kolena pokreće, može da se čuje zvuk krckanja i škripanja.

Krckanje može da bude i posledica povrede.


Kada bi trebalo da se zabrinete zbog krckanja u kolenima pri savijanju

kolena

Krckanje u kolenu je često i obično bezbolno. Nema razloga da brinete zbog njega. Međutim, kada krckanje i pucketanje prati bol, to može da ukazuje na neki problem.

Krckanje kolena je jedan od uobičajenih simptoma osteoartritisa (OA, ili degenerativni artritis, hronična bolest zglobova koju karakterišu degenerativne promene hrskavice i kosti). Krckanje može da bude i jedan od simptoma reumatoidnog artritisa (zapaljensko reumatsko oboljenje zglobova) ili infektivnog artritisa (infekcija zgloba), a javlja se i kod nekoliko različitih vrsta povrede kolena.

Javite se lekaru što je moguće pre, ako vam kolena pucketaju i škripe, a imate i bolove.


Krckanje u kolenu i artritis

gonartroza

Osteoartritis (OA) je najčešći oblik artritisa, od koga uglavnom pate osobe starije od 65 godina, a na svakih 12 osoba starijih od 60 godina 1 ima ovo oboljenje. Osteoartritis je poznat i kao artritis usled habanja. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (WHO/SZO), ova bolest nalazi se u 10 vodećih uzročnika invaliditeta. Od ovog oboljenja pati oko 30 miliona Amerikanaca. Osteoartritis zahvata zglobove koji se najviše koriste, kao što su zglobovi šaka. Zahvata i zglobove koji nose težinu, kao što su kolena i kukovi.

Mehaničko naprezanja ili biohemijske promene polako razlažu hrskavicu koja oblaže zglob, izazivajući upalu i bolove. Vremenom hrskavica propada, pa se kosti taru jedna o drugu. Kada je krckanje u kolenu praćen bolom, njegov najčešći uzrok je osteoartritis.


Drugi uzroci za škripanje kolena

Škripanje kolena može da se javi kao posledica povrede kolena, u koje spada i meniskalna pukotina (pukotina meniskusa). Ovo je prilično česta povreda kod sportista i osoba koje džogiraju ili trče. Meniskalna pukotina može da izazove škripanje prilikom pokretanja zgloba.

Hondromalacija patele je tup bol koji se oseća iza čašice kolena, a najčešći uzrok je prenaprezanje ili povreda. Biće prisutno oštećenje donje površine hrskavice koja pokriva čašicu kolena.

Patelofemoralni sindrom, ili trkačko koleno, nastaje usled sile opterećenja koja deluje na čašicu kolena, do čega dolazi pre stvarnog oštećenja zglobne površine patele. Ovaj sindrom može da dovede do hondromalcije patele. Ako imate hondromalaciju patele, osećaćete i čućete bolno škripanje i struganje prilikom pomeranja kolena.

I druge povrede kolena i oblici artritisa mogu da budu uzrok za krckanje u kolenu prilikom savijanja (kad idete uz stepenice ili prilikom čučnja).


Lečenje

Krckanje u kolenu je bezopasno i nema potrebe za lečenjem kada je bezbolno i nije prouzrokovan bolešću, povredom ili nekim drugim stanjem. Ali kada krckanje u kolenu prati bol, posebno pri savijanju ili čučnju lečenje će zavisiti od osnovnog uzroka.

Na primer, osteoartritis može da se leči na brojne načine. Lekar može da vam prepiše nesteroidne antiinflamatorne lekove (NSAIL) i predloži primenu ledenih pakovanja radi ublažavanja upale. Proteza može da podupire i odmara koleno. Fizikalna terapija će ojačati mišiće koji podupiru koleno i poboljšati opseg kretnji.

U nekim slučajevima je neophodna operacija ili zamena zgloba.


Alternativno i dopunsko lečenje

Prirodni lekovi i tretmani protiv bolova u zglobovima mogu da se nabave u apotekama, prodavnicama zdrave hrane i onlajn prodavnicama. U njih spadaju kurkumin, resveratrol, omega 3 masne kiseline i ulje tamjana. Imajte na umu da je veoma malo ovih preparata provereno klinički delotvorno.

Glukozamin, posebno u kombinaciji sa hondroitinom, spada u uobičajeni tretman protiv artritisa. Riblje ulje, bogato omega 3 masnim kiselinama i drugim nutrijentima, može takođe da bude korisno. I jedno i drugo može da se nabavi u obliku tableta ili kapsula.

Neke biljne tinkture i čajevi mogu da ublaže bol usled artritisa. Topla i ledena pakovanja dokazano donose olakšanje.