Artroza kolena (gonartroza) simptomi, lečenje, vežbe, ishrana

0
3678
kolena

ARTROZA KOLENA izaziva bol u kolenima zbog trenja između površina kostiju pošto dođe do trošenja hrskavice.Da li se i vaša hrskavica istrošila ? Koji su simptomi gonartroze i kakve metode za lečenje postoje saznajte u nastavku

Šta je gonartroza kolena ?

Dok je starost glavni faktor rizika za osteoartritis, odnosno artrozu kolena, mladi ljudi mogu takođe imati ovo stanje. Za neke pojedince može biti nasledno. Za druge, artroza kolena može biti posledica povrede ili infekcije ili čak velike telesne težine.

gonartroza

Šta je gonartroza kolena?

Artroza kolena je stanje u kojem se prirodno jastuče između zglobova – hrskavica – istroši. Kada se ovo desi, kosti zglobova su u međusobnom trenju, uz manje koristi od hrskavice koje apsorbuje udarce. Ovo trenje rezultuje bolom, otokom, krutošću, smanjenom sposobnošću kretanja i, ponekad, formiranjem izraslina na kostima.


Ko dobija artrozu kolena?

artroza kolena

Osteoartritis je najčešća vrsta artritisa. Iako se može desiti čak i kod mladih ljudi, šansa za razvoj osteoartritisa raste nakon 45. godine života. Veće su šanse da žene imaju artrozu kolena nego muškarci.


Artroza kolena simptomi

Kada je u pitanju artroza kolena simptomi uključuju:

  • bol koji se povećava kada ste aktivni, ali se poboljšava sa odmaranjem
  • otok
  • osećaj topline u zglobu kolena
  • krutost u kolenu, naročito ujutro ili kada ste već neko vreme sedeli
  • smanjenje pokretljivosti kolena, što otežava ulazak i izlazak iz automobila, korišćenje stepenica ili šetnju
  • zvuci pucketanja koji se čuju kada se koleno pomera.

Artroza kolena lečenje

Primarni ciljevi lečenja artroze kolena su ublažavanje bolova i povraćanje pokretljivosti. Plan tretmana obično uključuje kombinaciju sledećeg:

Gubitak težine. Ako izgubite čak i malu količinu težine, ako je potrebno, to može znatno smanjiti bol kolena usled artroze.

Vežbanje. Jačanje mišića oko kolena čini zglob stabilnijim i smanjuje bol. Vežbe istezanja pomažu u održavanju mobilnosti i fleksibilnosti kolenskog zgloba.

Sredstva za ublažavanje bolova i antiinflamatorni lekovi. Nemojte uzimati ove lekove koji su dostupni bez recepta više od 10 dana bez pregleda od strane lekara. Uzimajući ih duže povećavate šansu za neželjene efekte.

Injekcije kortikosteroida ili hijaluronske kiseline u koleno. Steroidi su moćni antiinflamatorni lekovi. Hijaluronska kiselina je normalno prisutna u zglobovima kao tip tečnosti za podmazivanje.

Alternativna terapija. Neke alternativne terapije koje mogu biti efikasne uključuju topikalne kreme sa kapsaicinom, akupunkturu ili suplemente, uključujući glukozamin i hondroitin.

Tople i hladne obloge. Hlađenje kolena u trajanju od 15-20 minuta nakon aktivnosti može da smanji otok i pruži olakšanje od bola. Grejanje zglobova takođe može da pruži trenutno olakšanje, ali ovo svakako ne može da deluje na uzrok artroze kolena i dovesti do trajnog olakšanja.

Korišćenje steznika koji ili uklanjaju težinu sa strane kolena pogođenog artritisom; i “podupirači” koji pružaju potporu za celo koleno.

Fizikalna i radna terapija. Ako imate problema sa svakodnevnim aktivnostima, fizikalna ili radna terapija može pomoći. Fizioterapeut vas može naučiti kako da ojačate mišiće i povećate fleksibilnost u vašem zglobu.

Hirurgija (artroskopija, osteotomija i artroplastika). Kada drugi tretmani ne rade, operacija kolena je dobra opcija.


Artroza kolena vežbe

Da se tretira artroza kolena vežbe mogu da budu zaista od velike pomoći. Prvenstveno, vežbanjem možete da izgubite višak kilograma, koji je često uzrok za artrozu kolena.

Kao što smo već i napomenuli, fizikalna terapija je veoma važna za ublažavanje simptoma artroze kolena, a vaš fizioterapeut će vam pokazati vežbe koje vam mogu pomoći da ojačate mišiće koji okružuju koleno, što je veoma bitno za rastrećenje zgloba kolena.

Izometričko vežbanje mišića, plivanje, šetnje na kratke staze, vožnja bicikla i joga su sve dragocene vežbe za artrozu kolena.


Gonartroza ishrana

Ishrana kod gonartroze treba da bude, pre svega, zdrava i izbalansirana.

Jedite što više voća i povrća, jer antioksidansi prisutni u ovim namirnicama mogu da smanje upalu i bol zgloba kolena.

Jedite namirnice koje su bogate omega 3 masnim kiselinama, jer je poznato da one imaju protiv-upalno dejstvo i da mogu pomoći da se ublaži bol u zglobovima. Stoga imajte minimum 1-2 obroka masne ribe nedeljno (losos, pastrmka, haringa, tuna, skuša i sardine).

Koristite maslinovo ulje u ishrani, jer je ustanovljeno da jedinjenje oleokantal, prisutno u maslinovom ulju, deluje protiv upale gotovo isto kao i protiv-upalni lekovi kao što je ibuprofen.

Vitamin C je veoma bitan za zdravlje zglobova, budući da učestvuje u izgradnji kolagena i vezivnog tkiva – stoga jedite namirnice bogate ovim vitaminom: južno voće, crvene paprike, jagode, brokoli, kupus i kelj.

Izbegavajte meso koje je kuvano ili pečeno na visokim temperaturama u ishrani, jer je ustanovljeno da sadrži sastojke koji bi u tom slučaju mogli da izazovu upalu u telu.