Babinski refleks – Babinskijev znak

0
8616

Medicinska definicija Babinskijevog refleksa/Babinski refleks

Babinskijev refleks/Babinski refleks: Refleks koji služi za utvrđivanje srazmernosti centralnog nervnog sistema. Babinski refleks se dobija stimulacijom spoljnje ivice tabana, što dovodi do ispružanja nožnog palca i lepezastog širenja ostalih prstiju. Ispitivač stimulaciju počinje od pete i kreće se ka osnovi prstiju. Brojna novorođenčad nije neurološki sazrela pa stoga pokazuje Babinskijev znak.

Babinski refleks kod starije dece ili odraslih osoba je abnormalan i znak je problema sa mozgom ili kičmenom moždinom. Babinski refleks koji se javlja na jednoj strani ali ne i na drugoj, takođe je abnormalan i ukazuje na to koja strana mozga je umešana u problem. Poznat je i kao plantarni odziv, znak nožnog palca i Babinskijev fenomen, odziv ili fenomen.

Medicinska definicija Babinskijevog znaka/Babinski znaka

Babinskijev znak/Babinski znak: Važan neurološki pregled koji se zasniva na posmatranju reakcije nožnog palca prilikom stimulacije tabana. Ukoliko se nožni palac podigne, umesto da se povije ka tabanu, to znači da nešto nije u redu.

Babinski znak se dobija tako što se stimuliše eksterni deo tabana (spoljnji). Ispitivač počinje stimulaciju na zadnjem delu pete i kreće se ka osnovi prstiju. Postoje različiti načini kojima se izaziva Babinskijev odziv. Koristan način, koji ne zahteva nikakve posebne instrumente, je jak pritisak palcem ispitivača. Samo jače udarajte palcem od zadnje ka prednjoj strani duž spoljnje ivice tabana.

Previše jaka stimulacija može da dovede do podizanja stopala ili nožnog palca, što može da se pogrešno protumači kao Babinski reflex.

Brojna novorođenčad nije neurološki sazrela pa je normalno da pokazuje Babinskijev znak. Tokom stimulacije tabana, ona ispružaju nožni palac. U prvoj godini života brojne bebe rade to isto, što je potpuno normalno. Međutim nakon toga Babinskijev znak trebalo bi da nestane i, u normalnim okolnostima, ne bi smeo više nikada da se pojavi.

Babinskijev znak je abnormalan kod starije dece i odraslih osoba. To je znak problema u centralnom nervnom sistemu, najčešće u njegovom delu koji se zove piramidalni put.

Asimetrični Babinskijev znak – kada je prisutan na jednoj strani ali ne i na drugoj – je abnormalan. To nije samo znak problema, već i pomaže da se lateralizuje problem  (da se odredi koja strana centralnog nervnog sistema je uključena u problem).

Babinski znak je poznat i po brojnim drugim nazivima: plantarni odziv (pošto je taban plantarna površina stopala), znak ili fenomen nožnog palca i Babinskijev refleks, odziv ili fenomen.

Često se koristi, mada je pogrešno reći da je Babinskij znak pozitivan ili negativan – on je prisutan ili odsutan.

Mada ime zvuči slovenski, Babinski je bio Francuz: Žozef Fransoa Feliks Babinski (1857-1932) je bio francuski neurolog poljskog porekla. Njegovo ime u medicini nikada neće biti zaboravljeno.