Baj-pas srca (operacija, komplikacije, oporavak)

0
10117

Šta je baj pas ? Baj-pas operacija ili operacija srčane obilaznice (poznata i kao baj pas ili operacija koronarne arterijske obilaznice) se koristi da zameni oštećene arterije koje snabdevaju krv srčanom mišiću. Hirurg koristi krvne sudove uzete iz druge oblasti tela da popravi oštećene arterije.

Ova operacija se vrši kada se koronarne arterije blokiraju ili oštećuju. Ove arterije snabdevaju srce krvlju sa kiseonikom. Ako su te arterije blokirane ili je protok krvi ograničen, srce ne radi ispravno. To može dovesti do srčane insuficijencije.

 


Koje su različite vrste bajpasa?

Lekar će vam preporučiti određenu vrstu operacija bajpasa u zavisnosti od toga koliko je vaših arterija blokirano.

Jednostruki bajpas – samo jedna arterija je blokirana.

Dupli bajpas – dve arterije su blokirane.

Trostruki bajpas – tri arterije su blokirane.

Četvorostruki bajpas – četiri arterije su blokirane.

Vaš rizik od srčanog udara, srčane insuficijencije ili nekog drugog srčanog problema zavisi od broja blokiranih arterija. Blokada u više arterija takođe znači da operacija može potrajati duže ili postati složenija.


Zašto se izvodi bajpas operacija?

 

Kada se na arterijskim zidovima nakupi materijal koji se naziva plak u krvi, manje krvi struji do srčanog mišića. Veća je verovatnoća da će srčani mišić biti iscrpljen i propasti ako ne dobije dovoljno krvi.

Svaka šteta koja to stvara najčešće utiče na levu komoru, primarnu pumpu srca.

Vaš doktor može da vam preporuči operaciju srčanog bajpasa ako su vaše koronarne arterije postale tako sužene ili blokirane da imate visok rizik od srčanog udara.

Ovo stanje se naziva bolest koronarne arterije ili ateroskleroza. Vaš doktor će vam preporučiti operaciju bajpas kada je blokada suviše teška da biste je kontrolisali lekovima ili drugim tretmanima.


Operacija srca ugradnja bajpasa

 

Pre operacije

Pre operacije, bićete primljeni u bolnicu i primiti lekove, tečnosti i anesteziju kroz intravenski kateter. Kada anestezija počne da deluje, padaćete u dubok, bezbolan san.

Operacija srca ugradnja bajpasa

Hirurg započinje operaciju pravljenjem reza usred grudnog koša. Rebarni kavez se zatim širi kako bi se izložilo srce. Hirurg se takođe može odlučiti za minimalno invazivnu operaciju. Ovo uključuje manje rezove i specijalne minijaturizirane instrumente i robotske procedure.

Potom ste zakačeni na kardiopulmonarnu bajpas mašinu. Takođe poznata kao mašina za srce-pluća, ona cirkuliše oksigenisanu krv kroz telo dok vam hirurg radi na srcu.

Mašina uklanja krv iz vašeg srca da bi uklonila ugljen-dioksid, a ova mašina je napunjena kiseonikom. Oksigenisana krv se vraća nazad u telo bez prolaska kroz srce i pluća. Ovo zadržava kiseonik u krvi u telu. Neke procedure se izvode bez ove mašine (pumpe), što znači da nije neophodno povezivanje sa mašinom za srce-pluća.

Hirurg će takođe koristiti tehnike hlađenja, ponekad nazvane ekstremno hlađenje, kako bi telesna temperatura bila smanjena na oko 18° C. Ova tehnika suspenduje procese vašeg tela i omogućava dugu operaciju srca. Srce treba manje kiseonika kada se smanji telesna temperatura. Doktor hladi srce pomoću mašine za srce-pluća ili hladne, slane vode.

Tehnologije hlađenja dozvoljavaju lekaru da radi na srčanom tkivu nekoliko sati u kontinuitetu. Ove tehnike smanjuju rizik od oštećenja srca ili oštećenja mozga zbog nedostatka kiseonika.

Hirurg zatim uklanja zdrav krvni sud iz unutrašnjosti grudnog zida ili nogu kako bi zamenio blokiran ili oštećen deo arterije. Jedan kraj grafta je pričvršćen iznad blokade, a drugi kraj ispod. Kada hirurg završi operaciju, mašina za srce-pluća se uklanja i proverava se funkcija obilaznice (bajpasa). Kada obilaznica radi, pacijent će biti zašiven, zbrinut i odveden u jedinicu intenzivne nege za nadgledanje.


Operacija srca bajpas komplikacije

Neki medicinski uslovi mogu komplikovati operaciju ili je eliminisati kao mogućnost.

Uslovi koji mogu izazvati komplikacije bajpasa uključuju:

 • dijabetes
 • emfizem
 • oboljenje bubrega
 • periferna arterijska bolest.

Kao i sa bilo kojim operacijama na otvorenom srcu, operacija srčanog bajpasa nosi rizik. Nedavni tehnološki napredak poboljšao je postupak, povećavajući šanse za uspešnu operaciju.

Još uvek postoji rizik za neke komplikacije nakon operacije. Ove komplikacije mogu uključivati:

 • krvarenje
 • aritmija
 • ugrušci krvi
 • bol u grudima
 • infekcija
 • insuficijencija bubrega
 • blago povišena temperatura
 • privremeni ili trajni gubici pamćenja
 • srčani udar ili moždani udar.

Oporavak

 

Kada se probudite iz anestezije nakon bajpas operacije, imaćete cevčicu u ustima. Takođe možete osećati bol ili imati neželjene efekte nakon ove procedure, uključujući:

 • kratkotrajni gubitak memorije
 • zbunjenost
 • probleme u praćenju vremena.

Verovatno ćete biti na intenzivnoj nezi od jednog do dva dana, tako da se vaši vitalni znaci mogu pratiti. Kada budete stabilni, bićete preseljeni u drugu sobu. Budite spremni da ostanete u bolnici oko 7 dana.

Pre nego što napustite bolnicu, vaš medicinski tim će vam dati uputstva o tome kako da brinete o sebi, uključujući:

 • brigu o rani
 • treba da imate dosta odmora
 • uzdržavanje od fizičke aktivnosti.

Čak i bez komplikacija, oporavak od bajpas operacije može trajati od 6 do 12 nedelja. To je najmanji vremenski period koji vam treba da zaceli grudna kost. Za to vreme, treba izbeći težak napor. Ograničite fizičku aktivnost što je više moguće i nemojte podizati teške predmete. Takođe, ne bi trebalo voziti dok ne dobijete odobrenje od svog doktora.

Vaš lekar će verovatno preporučiti rehabilitaciju srca. Ovo će obuhvatiti režim pažljivo praćene fizičke aktivnosti i povremenih testova stresa kako biste videli kako se vaše srce leči.

Obavestite svog doktora o svakom dugotrajnom bolu ili neugodnosti. Trebalo bi takođe da se obratite doktoru ako doživite:

 • temperaturu preko 38° C
 • povećavajući bol u grudima
 • brze otkucaje srca
 • crvenilo ili iscedak oko reza.

Koji lekovi treba da se uzimaju posle bajpas operacije?

Lekar će vam dati lekove da pomogne u upravljanju bolovima, kao što su ibuprofen ili acetaminofen (Tilenol). Takođe možete dobiti Percocet, koji sadrži i acetaminofen i oksikodon. Vaš lekar će vam takođe dati lekove koji će vam pomoći u toku procesa oporavka. Oni će uključivati anti-trombocitne lekove i inhibitore angiotenzin konvertujućeg enzima (ACE).

Razgovarajte sa svojim doktorom o tome koji lekovi su najbolji za vas. Ovo je posebno važno ako imate postojeće uslove kao što su dijabetes ili uslovi koji utiču na želudac ili jetru.


Prognoze

Posle uspešne bajpas operacije, simptomi poput kratkog daha, stezanja u grudima i visokog krvnog pritiska verovatno će se poboljšati.

Baj-pas može popraviti blokiranu arteriju, ali možda ćete morati da promenite neke navike kako biste sprečili buduće srčane bolesti. Najbolji ishodi ove operacije primećeni su kod osoba koje prave zdrave promene u životnom stilu. Razgovarajte sa svojim doktorom o prehrambenim i drugim promenama u životnom stilu koje treba sprovesti nakon operacije.