Bakterija stafilokoka u nosu – simptomi, rizik i lečenje

0
14213
bakterija stafilokoka u nosu

Stafilokok u nosu – simptomi, rizik i lečenje

Stafilokokna infekcija je stanje koje nikada ne sme da se ignoriše – ako se ne počne lečenje na vreme, posledice mogu da budu fatalne. Ovu vrstu infekcija izaziva bakterija stafilokok (staphylococcus). Najčešći soj stafilokoka je zlatni stafilokok (staphylococcus aureus). Stafiloka u nosu može da se razvija i širi, inficirajući okolno tkivo, a može da zahvati čak i mozak.

Ove bakterije su prisutna na koži i/ili u nosu skoro svake osobe, međutim, ne moraju da budu škodljive ako je u pitanju pojedinac koji je zdrav. U velikom broju slučajeva, čak i kada je bakterija aktivna, posledica su kožne infekcije koje se leče topičnim rastvorima, uz dodatak antibiotika u težim slučajevima.

Međutim, stafilokokna infekcija može veoma brzo da postane smrtonosna, naročito ako bakterije dospu u organizam kroz ranu usled povrede ili operacije. U takvom slučaju, nastaće invazivna infekcija koja može da zahvati zglobove, srčanu maramicu ili čak i krv.

Pre nego što vidimo koji su simptomi ove infekcije, kakvo se lečenje preporučuje i koliko traje hajde da bolje upoznamo stafilokok bakteriju…

Bakterija stafilokok

bakterija stafilokoka

Staphylococcus aureus prisutan je u nosu (obično privremeno) kod 30% zdravih odraslih osoba  i na koži kod približno 20%. Procenti su viši kod osoba koje su bolnički pacijenti ili kod onih koji tamo rade.

Bakterija stafilokoka može da se prenosi sa osobe na osobu direktnim kontaktom, preko kontaminiranih predmeta (oprema u teretanama, telefoni, kvake, daljinski upravljači za televizor ili dugmad na liftovima), ali i, nešto ređe, udisanjem inficiranih kapljica koje se raspršuju kijanjem ili kašljanjem.

Kliconoše su osobe koje imaju bakteriju, ali nemaju nikakve simptome koje bakterija izaziva. Kliconoše mogu da prenesu bakteriju iz nosa na druge delove tela preko ruku, što ponekad dovodi do infekcije. Osobe koje su hospitalizovane ili rade u bolnicama imaju veće šanse da budu kliconoše.

Staphylococcus aureus, odnosno zlatni stafilokok, najopasnija je od svih uobičajenih stafilokoknih bakterija. Ove gram-pozitivne bakterije, sfernog (kokalnog) oblika, često izazivaju kožne infekcije, ali mogu da budu i uzročnici upale pluća, infekcije srčanih zalistaka i infekcije kostiju.

 • Ove bakterije se prenose direktnim kontaktom sa inficiranom osobom, upotrebom kontaminiranih predmeta ili udisanjem kapljica koje se šire kijanjem ili kašljanjem.
 • Kožne infekcije su česte, ali bakterija može da se proširi kroz krvotok i inficira i udaljene organe.
 • Kožne infekcije mogu da prouzrokuju pojavu plikova, apscesa i crvenila i otoka na inficiranim regijama.
 • Dijagnoza se postavlja na osnovu izgleda kože ili identifikacijom bakterije u uzorku inficiranog materijala.
 • Temeljito pranje ruku može da spreči širenje infekcije.
 • Antibiotici se biraju na osnovu toga da li će biti delotvorni protiv soja koji izaziva infekciju.

Stafilokoka u nosu simptomi

Simptomi su blagi i mogu da prođu neopaženo jer se stafilokoka u nosu najčešće javlja nakon gripa ili prehlade. U najvećem broju slučajeva, bolest ima sledeće karakteristike:

Prisustvo sluzi (žute ili zelene) u nosnom sekretu – Pojava sluzi je prirodna. To je znak da vaš imuni sistem funkcioniše i pokušava da vas zaštiti od bakterija. Sluz bi trebalo da očisti nosnu šupljinu i spreči širenje bilo kakve infekcije.

Začepljenje nosa – Do njega dolazi usled previše sluzi i upale. Ovaj simptom nije opasan, mada može da bude izuzetno neprijatan. Postoje brojni lekovi u slobodnoj prodaji koji mogu da ublaže ovo stanje i omoguće vam da normalno dišete. Savet: Tražite od lekara odgovarajući lek i izbegavajte samolečenje jer neki proizvodi u slobodnoj prodaji mogu da pogoršaju stanje.

Temperatura – Izaziva je infekcija i može da bude prilično visoka ali retko opasna po život.

Bolne nosne membrane – Bol nastaje usled upale i manjih oštećenja nosnih membrana, do kojih dolazi svaki put kada izduvate nos. U nekim slučajevima, ovo može da dovede do krvarenja iz nosa jer krvni sudovi u nosu slabe usled oboljenja.

Ostali simptomi infekcije stafilokokom

Grlobolja – Ovo je znak da se bakterija stafilokoka širi po mukoznoj membrani (sluzokoži). Kao i kod začepljenog nosa, simptomi mogu da se leče topičnim medikamentima (pilule i sprej). Međutim, oni će doneti samo privremeno olakšanje i uskoro će postati nedelotvorni ukoliko se infekcija koja izaziva ovaj neprijatni osećaj ne leči.

Kožni simptomi – Čak i kada patite od stafilokokne infekcije nosa, neki simptomi mogu da se manifestuju na koži. Najčešće se javljaju u obliku gnojnica i čireva. Međutim, u težim slučajevima, mogu da se jave i ovi simptomi:

Furunkuli – Furunkuli su vrsta bolnih čireva, za razliku od običnih bubuljica. Mogu da izbiju bilo gde na koži, čak i u nosu, a izazivaju veliku nelagodu. Furunkuli jedino ne izbijaju na dlanovima i tabanima.

Karbunkuli – Karbunkuli su grozdovi furunkula koji se najčešće javljaju potkožno i mogu da izazovu nekrozu okolnih ćelija kože. Mogu da budu veoma bolni, ostavljaju ožiljke ili bar pigmentaciju.

Celulitis – Celulitis je daleko ozbiljnije oboljenje koje karakteriše upala mekog i vezivnog tkiva koja izaziva pojavu apscesa.

Apsces – Apscesi se javljaju u šupljinama u mekim tkivima koje nastaje kao posledica njihovog raspadanja usled infekcije. Apsces je ispunjen gnojem i može da bude izuzetno bolan. U većini slučajeva, ovaj problem zahteva trenutnu medicinsku intervenciju. Proći ćete kroz proces drenaže da bi se očistio gnoj iz tkiva jer lečenje ne može da počne pre njegovog uklanjanja.

Impetigo – Impetigo je ozbiljna kožna infekcija koju najčešće izazivaju dva faktora. Prvi je izbijanje mehurića na koži. Mehurići mogu da budu sićušni ali bezopasni sve dok drugi faktor ne stupi na scenu.

Drugi faktor su stafilokoki koji iz nosa nekako nađu put do oštećenja na koži. Mehurići usled impetiga pucaju i iz njih curi žuti iscedak. Ove lezije mogu da svrbe, a zahvaćena površina će postepeno da se povećava, sve dok se prvobitna infekcija ne izleči.

Mogući rizici

Kada stafilokoka u nosu postane invazivna, vaše zdravlje i život su izloženi velikom riziku. Većina stanja koja izaziva ova bolest ima fatalan ishod. Zato pacijentu mora odmah da se ukaže lekarska pomoć. U neke od problema koje izaziva ova infekcija spadaju:

Sindrom ljuštenja kože – Stafilokokna infekcija stvara toksine koji izazivaju pojavu plikova i visoku temperaturu. Pucanje plikova je veoma bolno i može da dovede do toga da se površinski sloj kože ljušti.

Sindrom toksičnog šoka – Ovo je još jedno oboljenje koje nastaje zbog toksina koji su proizvod infekcije. Javlja se iznenada i karakterišu ga visoka temperatura, konfuzija, mučnina, povraćanje, bol u stomaku, dijareja i osip po dlanovima i tabanima. Sindrom toksičnog šoka je fatalan.

Upala pluća – Ovo oboljenje nastaje kada stafilokoka iz nosa dospe u pluća. Ako se ne leči, može da bude fatalno. Stafilokoknu pneumoniju karakterišu visoka temperatura, kašalj, poremećaj srčanog ritma i otežano disanje.

Osteomijelitis – Ako stafilokokna iz nosa dope do kostiju, možda će biti neophodna amputacija zahvaćenog dela u cilju sprečavanja širenja infekcije. Ovo oboljenje je izuzetno bolno i teško se leči.

Endokarditis (zapaljenje unutrašnjeg sloja srca) – Ova infekcija zahvata unutrašnju srčanu oblogu. Ako se odmah ne zaustavi, može da bude fatalna. Čak i tada, posledica može da bude slabljenje srca.

Upala srednjeg uha – Ova infekcija pogađa srednje uho. Oboljenje karakterišu visoka temperatura i izuzetno jaki bolovi, kao i glavobolja i mučnina. Moguća posledica ovog oboljenja je gubitak sluha. Ukoliko se infekcija ne zaustavi, oboljenje može da bude fatalno.

Sepsa – Ovo oboljenje je poznato i kao trovanje krvi. Simptomi su visoka temperatura, tahikardija, hipotenzija, konfuzija i gubitak svesti. U većini slučajeva, ovo je problem sa fatalnim posledicama.

Stafilokoka u nosu lečenje

Bakterija stafilokoka u nosu zahteva kompleksno lečenje jer su, u većini slučajeva, pacijentu potrebni različiti lekovi – za sami infekciju i za simptome koje izaziva.

Najčešći načini lečenja ove infekcije su:

Antibiotici – Ovo je uvek primarno sredstvo u borbi protiv bakterija. Nažalost, brojni ljudi danas pate od sojeva stafilokoka koji su rezistentni na različite vrste antibiotika. U takvim slučajevima se pacijentima prepisuje vankomicin.

Topična terapija – U slučaju da se stafilokoke nalaze samo u nosu i ne predstavlja veliku opasnost, može da se leči primenom topičnih medikamenata koji sadrže antibiotike.

Bakterija u nosu i sinuzitis

Šta je bakterijski sinuzitis?

Bakterijski sinuzitis je bakterijska infekcija paranazalnih sinusa, šupljina u kostima lica koje se nalaze oko nosa. Sinuzitis je veoma čest problem, a od njega godišnje pati približno 1 na svakih 8 odraslih osoba.

Bakterijski sinuzitis podrazumeva upalu sluzokože sinusa, izazvanu bakterijskom infekcijom. Postoje četiri para paranazalnih sinusa koji se nalaze ispod, iznad, između i iza očnih duplji – maksilarni sinusi (u gornjoj vilici, iznad zuba i ispod očiju), frontalni sinusi (čeoni), etmoidni sinusi (između očiju sa obe strane nosa) i sfenoidni sinusi (iza očiju, duboko u glavi). Maksilarni sinusi su najveći od svih i najčešće zahvaćeni sinuzitisom.  Međutim, sinuzitis može da zahvati bilo koji ili sve paranazalne sinuse.

Pošto se sinuzitis često javlja zajedno sa rinitisom, upalom sluzokože nosa, ponekad se naziva i rinosinuzitisom.Bakterije u nosu izazivaju oba ova stanja.

Bakterijski sinuzitis se razvija pojavom bakterija u nosu a često prati virusnu infekciju, kao što su prehlada ili grip. Virusne infekcije mogu da izazovu oticanje sluzokože sinusa.

Kod zdravih sinusa, mukus (sluz) se cedi u nosnu šupljinu preko malih otvora, koji se zovu ostiji (sing. ostium, pl. ostia). Oticanje sluzokože nosa ili sinusa može da blokira ove otvore, sprečavajući da se sekret iscedi iz sinusa. Bakterije kolonizuju neisceđeni sekret, što može da dovede do bakterijskog sinuzitisa.

Bakterijski sinuzitis može da se leči antiinflamatornim medikamentima, a antibiotici su neophodni. U većini slučajeva bakterijski sinuzitis prolazi za dve nedelje i nema više simptoma.

Povezano: Upala sinusa: 12 simptoma, antibiotici i 6 prirodnih lekova za lečenje

Uzroci

Ovo oboljenje izazivaju bakterije koje žive u nosu, grlu, a ponekad i u ustima. U vrste bakterija koje najčešće izazivaju bakterijski sinuzitis spadaju:

 • Streptococcus pneumoniae (pneumokok ili streptokok pneumonije)
 • Hemophilus influenzae (hemofilus influence)
 • Staphylococcus aureus (stafilokok aureus ili zlatni streptokok)
 • Moraxella catarrhalis (moraksela kataralis)

Kako je već objašnjeno ranije, bakterijski sinuzitis često prati virusne infekcije koje izazivaju prehladu ili grip. U druga oboljenja koja mogu da povećaju stepen rizika od nastanka bakterijskog sinuzitisa spadaju:

 • alergije
 • astma
 • pušenje
 • opstrukcija nosa, na primer, usled nosnih polipa ili devijacije nosnog septuma (pregrade između nosnih šupljina)
 • uređene bolesti poput cistične fibroze
 • oboljenja koja dovode do slabljenja imuniteta, kao što su HIV infekcija, leukemija ili imunosupresivne terapije nakon transplantacije organa
 • dijabetes
 • hormonske promene, na primer, one koje nastaju tokom trudnoće
 • iritirajući inhalanti, kao što je kokain
 • gljivične infekcije
 • ožiljačno tkivo u regiji sinusa, na primer, usled primene nazogastričnih sondi ili mehaničke ventilacije
 • frakture kostiju lica
 • infekcije zuba ili usta, kao što su zubni apscesi (infekcija može da se proširi usled toga što se maksilarni sinusi nalaze blizu gornje vilice)

Obično žene imaju nešto veću podložnost bakterijskom sinuzitisu, nego što je to slučaj sa muškarcima.