Bakteriurija – bakterija u urinu simptomi, uzrok, lečenje

0
12220

Sadržaj

– Bakterija u mokraći simptomi
– Ešerihija koli u urinu
– Asimptomatska bakteriurija
– Enterobacter klebsiella bakterija
– Saprofitne bakterije
– Bakterije u urinu u trudnoći
– Lečenje

Bakterije u urinu simptomi

Bakterije u urinu nisu retka pojava, naročito s obzirom na to da bakterije u mokraći često mogu biti bez simptoma ili pak da oni budu blagi, gotovo neprimetni. Bakterije u urinu su uzrok pojave mokraćne infekcije. Ako se bakterije u mokraći ne otkriju na vreme i ne leče se, infekcija može da se proširi i izazove upalu bešike ili bubrega, što predstavlja ozbiljan zdravstveni problem. Naročito kada masa bakterija u urinu na rezultatu pokaže bezbroj.

bakterija u urinu

Generalno gledano, žene su u većem riziku za dobijanje urinarnih infekcija nego muškarci jer su urinarni i crevni sistem, tačnije njihovi odvodi, blisko povezani. Urinarne infekcije utoliko češće ukoliko je higijena loša, slab imunitet, loše pražnjenje creva ili otežano mokrenje.

Bakterije u mokraći simptomi:

 • Učestalo mokrenje
 • Peckanje pri mokrenju
 • Neprijatan miris mokraće
 • Zamućena mokraća
 • Tragovi krvi u mokraći
 • Bol u bešici
 • Malaksalost
 • Povišena temperatura

Bakterija Escherichia Coli u mokraći

Ešerihija koli (lat. Echerichia Coli) u mokraći je prvi najčešći uzrok nastanka urinarnih infekcija. Ešerihija koli je odgovorna za čak više od 85% svih infekcija urinarnog trakta. Dosta bakterija u urinu kao što je ešerihija koli daju sledeće simptome:

 • Osećaj peckanja tokom mokrenja
 • Česta, jaka potreba za mokrenjem, čak i kada je količina urina koja se izbaci veoma mala ili je gotovo uopšte nema
 • Mokraća neprijatnog mirisa
 • Mutna mokraća ili čak krvava
 • Visoka temperatura i groznica
 • Bol u karličnoj regiji kod žena i u rektalnoj regiji kod muškaraca
 • Bol u donjem delu leđa, stomaku ili kukovima

Masa bakterija u urinu kao što je ešerihija koli često može da dopre do bubega i tako izazove ozbiljne zdravstvene probleme kao što je trajno oštećenje bubrega.

Bakterija u urinu Enterobacter

Najpoznatija bakterija koja pripada porodici bakterija Enterobacter jeste bakterija klebsiella. Klebsiella je bakterija koja je sastavni deo normalne crevne flore, što znači da ona živi u našim crevima. Enterobacter ili klebsiella u mokraći pojavljuje se onda kada ona iz creva dospe u rinarni trakt. Tako njeno prisustvo u urinarnom sistemu dovodi do urinarne infekcije. Tada mokraća postaje inficirana bakterijom i počinje da se razmnožava u bešici.

Asimptomatska bakteriurija

Asimptomatska bakteriurija (bacteriuria asymptomatica) znači da imate bakterije u mokraći, ali nemate simptome infekcije*. Ako ste zdravi, ovo stanje obično ne predstavlja problem i nije nešto što bi vaš lekar trebalo da ispita. Međutim, do komplikacija može da dođe ako ste trudni, ako vam je presađen bubreg ili imate neka druga oboljenja. Ukoliko spadate u neku od ovih kategorija, asimptomatska bakteriurija će biti ispitana.(*Asimptomatska bakteriurija je termin koji označava prisustvo više od 105 bakterijskih kolonija u dve urinokulture urađene zaredom. Urinokultura je mikrobiološki pregled (najčešće) jutarnjeg uzorka urina.)

Uzroci

Urin je obično sterilan, što znači da ne sadrži bakterije. Manji broj bakterija može da se nađe i u urinu zdravih osoba. Takvo stanje se obično smatra bezopasnim. Međutim, određeni nivo bakterija može da ukazuje na infekciju bešike, mokraćnog kanala ili bubrega.

Uzrok razmnožavanja bakterija u urinu može da bude bilo šta što sprečava protok urina ili potpuno pražnjenje bešike. Na primer, bubrežni kamenac ili tumor mogu da blokiraju protok urina. Uvećanje prostate kod muškaraca, takođe, može da dovede do ovakve blokade.

Ovaj problem se češće javlja kod žena nego kod muškaraca, pošto je ženski mokraćni kanal kraći.* (Mokraćni kanal, ili uretra, je cev kroz koju ističe urin iz bešike.) Kraći mokraćni kanal olakšava bakterijama iz rektalne ili genitalne regije da dospu do bešike. Do toga može da dođe prilikom polnog odnosa ili brisanja nakon odlaska u toalet. Najveći broj infekcija urinarnog trakta se događa na pomenute načine. Bakterije mogu da dospu u urin i preko krvotoka, mada je to veoma retko.(*Javlja se kod 3-7% žena, starosti između 16-65 godina i kod samo 0,1% muškaraca. Sa starenjem se učestalost asimptomatske bakteriurije povećava, naročito kod muškaraca starijih od 65 godina. – Prim. prev.)

Simptomi

Asimptomatska bakteriurija nema simptome.

Dijagnostikovanje

Prilikom pregleda lekar može da traži od vas da date uzorak urina. Uzorak urina će biti ispitan na prisustvo bakterija (urinokultura). Moguće je da vam urade i neke analize krvi.

Ukoliko imate bakterije u urinu više od jednog puta, moguće je sledeće:

 • dodatne analize krvi
 • specijalno rendgensko snimanje bubrega koje se zove intravenozni pijelogram (IVP)
 • ultrazvučni pregled

Pomoću intravenoznog pijelograma i ultrazvuka mogu da se vide problemi u urinarnom traktu, poput bubrežnog kamenca ili drugih blokada.

Lečenje

Ukoliko ste zdravi, asimptomatska bakteriurija obično ne predstavlja problem i najčešće nema potrebe za lečenjem.(Lečenje bakteriurije koja izaziva simptome i tegobe je opisano na kraju članka.

Ukoliko imate neko oboljenje, kod koga asimptomatska bakteriurija može da predstavlja problem, moguće je da će vam lekar prepisati neki antibiotik, a posebno u sledećim slučajevima:

 • trudnoća – infekcija može da dovede do male težine novorođenčeta na rođenju ili da izazove prevremeni porođaj
 • predstojeće ispitivanje ili operacija bešike ili drugih organa urinarnog trakta
 • blokada urinarnog trakta, kao što su bubrežni kamenci

Ukoliko se lečite antibioticima, možda ćete morati da ponovite mikrobiološki pregled urina pošto završite sa terapijom. Lekar može da vas uputi na kontrolne analize urina, kako bi utvrdio da li se problem vratio.

U nekim slučajevima, redovni pregledi urina, umesto lečenja antibioticima, mogu da budu najbolji tretman. Lekar će odlučiti koji vid lečenja je najbolji za vas.

Briga o sebi

 • ukoliko vam je prepisan antibiotik, terapiju uzimajte do kraja, čak i kada više nemate simptome – lekove koji su vam preostali od prethodne infekcije ne uzimajte
 • svakodnevno pijte što više vode da biste očistili bešiku i urinarni trakt, sem u slučaju da vam je lekar preporučio da ograničite unos vode

Sledite uputstva lekara i pitajte ga sledeće:

 • kada i gde ćete saznati kakvi su vam rezultati analize urina
 • koliko dugo traje lečenje
 • koje aktivnosti bi trebalo da izbegavate i kada možete da se vratite normalnim aktivnostima
 • kako da brinete o sebi u kućnim uslovima
 • na koje simptome bi trebalo da obratite pažnju i šta bi trebalo da preduzmete ukoliko ih imate
 • dobro proverite kada bi trebalo da se javite na kontrolu

Prevencija asimptomatske bakteriurije

Žene koje pate od infekcije bešike, mogu da preduzmu sledeće korake da bi sprečile njenu rekurenciju (ponovno javljanje):

 • pijte dosta vode
 • redovno mokrite tokom dana i svaki put potpuno ispraznite bešiku
 • održavajte higijenu u vaginalnoj regiji – kada se brišete nakon toaleta, to činite u smeru od napred ka nazad
 • mokrite pre i posle polnog odnosa
 • nosite pamučni donji veš, koji omogućava bolju cirkulaciju vazduha od sintetičkog
 • nosite hulahop čarape sa pamučnim umetkom u regiji prepona
 • izbegavajte odevne predmete koji su pripijeni oko genitalne regije, na primer, hulahop čarape sa steznikom i tesne farmerke
 • izbegavajte da predugo ostajete u mokrom kupaćem kostimu

Ukoliko patite od ponavljajućih problema sa urinarnim traktom, lekar može da vam prepiše antibiotike koji se uzimaju svakodnevno ili svaki put posle polnog odnosa.

Saprofitne bakterije u urinu

Saprofitne bakterije su bakterije koje se ne razvijaju u živom organizmu i hrane se otpadnim materijama koje se stvaraju u njima. One se protive patogenim bakterijama koje ulaze u telo i rastu unutar njih, što dovodi do infekcije. Većina saprofitnih bakterija su bezopasne po čoveka, mada neke mogu biti štetne jer luče otrovne materije.

Saprofitne bakterije ili Staphylococcus sapropfyticus bakterija predstavlja deo normalne flore u ženskom genitalnom traktu i perineumu. Saprofitna bakterija izolovana je i iz drugih izvora kao što su sir i meso, povrće, okolina, ljudksi i životinjski gastrointestinalni trakt. Kod žena uzrasta od 17 do 27 godina, pored Ešerihije koli, ona predstavlja drugi najčešći uzrok infekcije urinarnog trakta. Seksualna aktivnost povećava rizik infekcije, budući da se bakterije šire sa normalne vaginalne flore u uretru, a u većini slučajeva se javlja u roku od 24 časa od odnosa.

Bakterije u urinu u trudnoći

Bakterije u urinu su veoma česta pojava u trudnoći i to nije nešto što je razlog za neku preteranu brigu. Kao što smo već napomenuli, žene su podložnije urinarnim infekcijama od muškaraca jer je ženska mokraćna cev relativno kratka, te je njen otvor bliži anusu i vagini, što bakteirjama omogućava brži dolazak do mokraćne bešike.

Bakterije u urinu u trudnoći su česta pojava zato što u trudnoći viši nivo hormona progesterona opušta mišiće oko mokraćovoda i tako uzrokuje njihovo opuštanje i produžavanje. Zatim, materica, koja u trudnoći naraste, pritiska bešiku i mokraćovode i tako otežava urinu da prolazi kroz njih brzo i slobodno kao kada žena nije u drugom stanju. Što duže urinu treba da prođe kroz mokraćovode do bešike, to je veća šansa da se bakterija nakupe i pričvrste na sluznicu pre nego što budu isprane.

Bakterije u urinu u trudnoći treba strogo kontrolisati jer postoji veći rizik razvoja upale bešike, koja može da se proširi i na bubrege. Bakterije u urinu u trudnoći mogu biti izvor opasnosti po fetus i zato se lečenje mora sprovoditi savesno uz savete i nadzor lekara.

Bakterija u mokraći lečenje

Na pitanje kako lečiti bakterije u mokraći najbolji odgovor jeste prevencija. Da biste sprečili ili lečili bakterije u urinu, potrebno je da redovno radite analize mokraće i konsultujete se sa lekarom. Antibiotici za bakterije u mokraći jesu jedan od najdelotvornijih lekova, ali se nikako ne smeju uzimati na svoju ruku bez lekara. Lekar na osnovu analiza najbolje može proceniti da li su vam antibiotici za bakterije u mokraći uopšte i potrebni ili ih možete izlečiti na neki drugi način.

Glavna stvar kada je lečenje bakterija u urinu u pitanju jeste da pijete što više tečnosti jer ćete na taj način najbrže pročistiti urinarni sistem. Kada je u pitanju ishrana i lečenje bakterija u mokraći, trudite se da konzumirate što više voća i povrća koje je bogato vitaminom C. Takođe je preporučljivo da redovno pijete sok od brusnice i jogurt.

Još jedna veoma važna stvar kada je lečenje bakterija u mokraći u pitanju jeste da redovno mokrite, te se trudite da prilikom mokrenja sasvim ispraznite bešiku. Takođe nikako ne smete odlagati mokrenje i trpeti.

Jako je važno da vodite računa o higijeni intimne regije, ali isto tako imajte na umu da preterana higijena takođe može narušiti normalnu bakterijsku floru. Izbegavajte nošenje uskog i sintetičkog donjeg dodnjeg rublja. Dakle, nosite isključivo pamučni donji veš. Takođe, nemojte sedeti na hladnom betonu i nositi mokar kupaći kostim, jer vlažna sredina pogoduje razvoju bakterija.

Lečenje bakterija u urinu se najčešće sprovodi čajevima. Urološki čajevi imaju diuretičko dejstvo i efikasno čiste mokraćne kanale od bakterija. Čajevi za lečenje bakterija u mokraći deluju kao antibiotici i imaju sposobnost da unište bakterije.

Jedan od najboljih čajeva za lečenje urinarnih infekcija je čaj od rastavića, koji se između ostalog pije i za izbacivanje viška vode u organizmu. Čaj od rastavića za lečenje urinarnih infekcija možete koristiti u kombinaciji sa čajem od breze, od peteljki trešnje ili od kukurzne svile. Čaj od kukuruzne svile je i poznati prirodni lek za izbacivanje peska iz bubrega.

Bobice brusnice su takođe poznate po svom blagotvornom dejstvu na infekcije urinarnog trakta koje su izazvane bakterijom ešerihijom koli.