Bepanthen krema i losion (za lice, bebe, ekcem…) upotreba, doziranje, iskustva

0
6534
BEPANTHEN krema za bebe

BEPANTHEN KREMA je jedna od najboljih krema za lice i kožu celog tela, odlična je za bebe kod ekcema pa čak i manjih povreda na koži.U nastavku saznajte kako je koristiti da bi se maksimalno iskoristili svi njeni potencijali.

Bepanthen krema sastav

Jedan gram Bepanthen kreme/masti sadrži 50 mg aktivne supstance pod nazivom dekspantenol.

Kada je u pitanju sadržaj pomoćnih supstanci, u sastav ove kreme ulaze sledeći sastojci: protegin X, cetilalkohol, stearilalkohol, beli pčelinji vosak, lanolin (E913), beli meki parafin, bademovo ulje, parafin tečni, prečiščena voda.

bepanthen krema


Bepanthen krema za lice

Bepanthen krema se koristi kao ovlaživač ili sredstvo za hidriranje za lečenje ili prevenciju suve, grube kože, koja se peruta, svrbi i za manje iritacije na koži (npr. pelenski osip kod beba, opekotine na koži od radijacione terapije). Emolijenti su supstance koje omekšavaju i vlaže kožu i smanjuju svrab i perutanje kože. Neki proizvodi (npr. cinkov oksid, beli vazelin) uglavnom se koriste za zaštitu kože od iritacije.

Bepanthen krema za lice pomaže regeneraciju i obnavljanje kože, a naročito se koristi za negu suve i ispucale kože.

Suva koža je izazvana gubitkom vode u gornjim slojevima kože. Emolijenti/hidratanti deluju formiranjem masnog sloja na površini kože koji čuva vlagu u koži.

Vazelin, lanolin, mineralno ulje i dimetikon su uobičajeni emolijenti. Humektanti, uključujući glicerin , lecitin i propilen glikol, izvlače vodu u spoljašnji sloj kože.

Mnogi proizvodi takođe sadrže sastojke koji omekšavaju rožnatu supstancu (keratin) koji drži zajedno gornji sloj kožnih ćelija (npr. urea, alfa hidroksi kiseline kao što su mlečna/limunska/glikolna kiselina i alantoin). Ovo pomaže da se uklone mrtve ćelije kože, pomaže koži da zadrži više vode i ostavlja na koži gladak i mekan osećaj.

Bepanthen krema za bebe može da se koristi, kao što smo videli, pre svega kod pelenskog osipa i drugih iritacija i crvenila na koži. Bepanthen mast za bebe, kao i losion, potpuno su neškodljivi za bebu i možete ih nanositi lokalno na ugroženo područje.

Neko koristi Bepanthen kremu i za ekcem, budući da ublažava neugodne simptome ekcema i podstiče regeneraciju kože.


Upotreba i doziranje

Koristite ovaj proizvod prema uputstvima. Proverite nalepnicu na Bepanthen losionu da biste videli da li treba dobro da protresete bočicu pre upotrebe.

Nanesite kremu ili losion na pogodna područja kože po potrebi ili prema uputstvu na etiketi ili na osn ovu instrukcija koje ste dobili od vašeg lekara.

Koliko često treba da primenjujete Bepanthen kremu zavisiće od proizvoda i stanja kože. Za tretiranje suvih ruku, možda ćete morati da koristite ovaj proizvod svaki put kada operete ruke, primenjujući ga tokom celog dana.

Ukoliko koristite ovaj proizvod kako biste pomogli u lečenju pelenskog osipa, očistite dotično područje pre upotrebe kreme i ostavite površinu da se osuši pre nanošenja proizvoda.

Ako koristite ovaj proizvod da pomognete u lečenju opekotina na koži od zračenja, proverite sa lekarom da li ova krema može da se primeni pre terapije zračenjem.

Pratite sva uputstva na etiketi za pravilnu upotrebu. Nanesite samo na kožu. Izbegavajte osetljiva područja kao što su oči, unutrašnjost usta/nosa i područje vagine/prepona, osim ako vaš lekar ne odredi drugačije.

Proverite uputstvo na proizvodu o svim područjima ili tipovima kože gde ne biste trebali naneti proizvod (npr. na licu, bilo koje područje oštećene/posečene/nadražene kože, ili na nedavno obrijanim/depiliranim površinama kože). Obratite se svom lekaru ili farmaceutu za više detalja.

Redovno koristite Bepanthen kremu da biste imali najviše koristi od nje. Većini hidratantnih sredstava je potrebna voda za dobro funkcionisanje. Nanesite proizvod posle kupanja/tuširanja dok je koža još uvek vlažna. Dugo, toplo ili često kupanje/pranje može pogoršati suvu kožu.

Ukoliko vaše stanje ostane isto ili se pogorša, ili ako mislite da imate ozbiljan zdravstveni problem, potražite hitnu medicinsku pomoć.


Nuspojave

Većina emolijenata se može bezbedno i efikasno koristiti bez neželjenih efekata. Međutim, usled korišćenja Bepanthen kreme nuspojave mogu biti: pečenje, žarenje, crvenilo ili iritacije. Ako bilo koji od ovih efekata ostane ili se pogoršava, odmah obavestite svog lekara ili farmaceuta.

Ako je vaš lekar propisao ovaj lek, zapamtite da je on procenio da je korist veća od rizika od neželjenih efekata. Mnogi ljudi koji koriste ovaj lek nemaju ozbiljne neželjene efekte.

Obavestite svog doktora odmah ako se pojavi bilo koji od ovih verovatnih, ali ozbiljnih neželjenih efekata: neuobičajene promene na koži (npr. izbeljivanje ili preterana mekoća i vlažnost kože od previše vlažnosti), znaci infekcije kože.

Vrlo ozbiljna alergijska reakcija na ovaj lek je retka. Međutim, potražite hitnu medicinsku pomoć ako primete bilo kakve simptome ozbiljne alergijske reakcije, uključujući: osip, svrab/oticanje (posebno lica/jezika/grla), teška vrtoglavica, problemi sa disanjem.

Ovo nije potpuna lista mogućih nuspojava Bepanthen kreme. Ako primetite druge efekte koji nisu gore navedeni, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.


Iskustva

Bepanthen krema kao aktivni sastojak sadrži dekspantenol, aktivni sastojak koji se u ćelijama kože brzo pretvara u pantotensku kiselinu koja regeneriše i obnavlja kožu.

Iskustva sa Bepanthen kremom su uglavnom pozitivna, gotovo da nema prijavljenih neželjenih efekata. Jedini problem može da bude cena ovog proizvoda, koja je dosta viša od obične Pantenol kreme.

Bepanthen krema se uglavnom koristi kod manjih povreda kože (opekotine i ogrebotine), iritacija (npr. usled zračenja, fototerapije ili izlaganja UV zracima), hroničnih rana i rana usled ležanja (dekubit), analnih fisura, transplantirane kože i erozija grlića materice.

Bepanthen krema se korisiti i kao sredstvo za prevenciju i lečenje ojeda (i kod beba), ispucale i oštećene kože. Naročito se koristi za suvu kožu, a može da se koristi i za negu dojki i lečenje oštećenih bradavica kod dojilja.

Bepanthen krema za bebe se koristi kao vid zaštite od vlažnih pelena i kao prevencija i lečenje ojeda, pelenskog osipa, crvenila i iritacija usled pelena.


Bepanthen krema cena

Kada je u pitanju Bepanthen krema cena iznosi oko 600 dinara, a može se kupiti u svim bolje snabdevenim apotekama.