Biljka mišjakinja lekovitost – čaj od mišjakinje davno zaboravljeni lek

0
5087
misjakinja

Mada je uglavnom poljoprivrednici smatraju korovom, mišjakinja(Stellaria Media)je čudotvorna lekovita biljka koja pomaže u borbi protiv mnogih zdravstvenih problema.Ova biljka je prava je riznica vitamina A, B, C, i minerala kao što su kalcijum, kalijum, gvožde, magnezijum i cink, flavonoida, saponina, fenolne kiseline i drugih komponenata.

Mišjkainja se kao lek koristi se od davnina. U drevnoj Kini upotrebljavala se za ublažavanje tegoba s astmom i bronhitisom, dok su je u srednjem veku mornari koristili za lećenju skorbuta.Zbog toga što se verovaloda ova lekovita biljka može da nadoknadi manjak vitamina C u ljudskom organizmu, što je okidač za ovu bolest. Danas se najviše koristi kao lek za probleme na koži.Najčešće se pravi čaj od mišjakinje a može se jesti i u vidu sa1ate, koja ubrzava metabolizam.

Kako izgleda biljka mišijakinja?

misjakinja biljka

Misjakinja je jednogodišnja zeljasta biljka, koja dostiže 15 do 40 centimetra visine. Korenov sistem joj je viaknast razgranat, a stabijika uspravna i tanka, obrasia dlačicama, Svetiozeleni listovi okruglog jajastog oblika, po obodu su zašiljeni naspramno raspoređeni duž stabljike. Cvetovi zvezdastog oblika sitni su i beli, sačinjeni od pet latica, od kojih svaka ima duboku uzdužnu brazdu po sredini. Plod koji daje biljka mišjakinja je čaura s mnoštvom semenki tamnosmeđe žučkaste boje.

Gde raste biljka mišjakinja? Ova trava raste na raznim vrstama zemišta, najviše joj odgovara vlažrno i pH neutralno tlo.Može se videti na oranicama, njivama, pašnjacima, rasadnicima, baštama, kao i po obodima puteva.

Kad se bere ova lekovita biljka? Može se sakupljati u bilo kom mesecua kao lek se koriste baš svi delovi biljke, ali najbolje je kad se ubere u proleće i leto, pre nego što biljka procveta ill kad tek počne da pupi, Od sakupljene trave prave se snopovi, koji se potom suše na suvom i vetrovitom mestu.

Mišjakinja lekovitost

Budući da deluje antiinflamatorno, antiseptično antifungalno, mišjakinja je izuzetno efikasna kad je reč ublažavanju opekotina, pelenskog osipa, ekcema, ujeda insekata, dermatitisa, psorijaze, rana, crvenila, čireva i gnojnih upala. Za suzbijanje ovih stanja rnogu se koristiti obloge od čaja mišjakinje, a od pomoći mogu biti i tople čajne kupke, kao i masti i melemi s dodatkom pčelinjeg voska ili aloje.

Masti će podstaći proces zaceljenja, ali ne bi ih trebalo nanositi na otvorene rane. Naime, mišjakinja koja raste u blizini strnih žita često je iziožena dejstvu pesticida, te ove toksične čestice mogu prodreti u kožu ukoliko se ne uklone s biljke na odgovarajući naćin.

Zahvaljujuči sastojcima saponinima i visokom sadržaju vitamina C, mišjakinja blijka može pornoći u slučaju bakterijskih infekcija pluća poput bronhitisa i stanja naročito ako su praćene povišenom temperaturom, kašljem, bolovima u grlu i slično.Mišjakinja kao lekovita biljka ublažava upale sluzokože disajnih puteva, podstiče raziaganje sekreta i olak-šava njegovo izbacivanje iz pluća, što dovodi do postepenog olakšanja.

Ova biljka deluje višestruko pozitivno na digestivni trakt.Njena lekovitost proističe i iz toga što je bogata vlaknima, ubrzava metabolizam, te tako ublažava tegobe sa zatvorom. Takode, održava zdrav nivo bakterija u crevima, a potpomaže i apsorpciju nutrijenata iz namirnica.Ima i blago laksativno i diuretično dejtvo, pa podstiče eliminaciju štetnih materija iz bubrega, bešike, jetre i creva, kao i višak vode koji uzrokuje otoke. Na taj način olakšava i tegobe s reumatizmorn, gihtom artritisom. Otklanja i masne naslage iz krvnih sudova, te umanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, a podstiče mršavljenje.

Poznato je da vitamin A deluje blagotvorno na zdravlje očiju, a upravo mišjakinja trava obiluje ovim vitaminom. Zbog toga ova lekovita biljka može pomoći u slučaju tegoba s vidom, naročito ako je reč o konjunktivitisu ili umornim očima.

Mast od mišijakinje za regeneraciju kože

Sakupite dve šake sveže mišjakinje. Bilje pažljivo operite i usitnite, a zatim ga rasporedite po tacni i ostavite da odstoji 12 do 24 sata. Kad se prosuši, sjedinite ga sa šoljom i četvrt maslinovog ulja, pa izmiksajte mešavinu u blenderu. Zatim pripremite dve posude. U onoj većoj prokuvajte dve do tri šolje vode i ubacite u nju manji sud s mešavinom ulja i mišjakinje. Kad voda proključa, snizite temperaturu i kuvajte još nekoliko minuta. Ulje treba da se ugreje, ali ne i da prokijuča! Kad to bude gotovo, skinite posude s izvora toplote i sačekajte da sadržaj u maloj posudi odstoji 24 do 48 sati. Potom procedite ulje i sjedinite ga sa 50 g prethodno otopljenog pčelinjeg voska. Po želji, dodajte 30 do 50 kapi esencijalnog ulja lavande. Preparat premestite u čiste posude i sačekajte da se stegne. Nakon upotrebe ostavite ga u frižideru.

Napomena: Okvirno mast od mišijakinje može da traje oko šest meseci.

Tinktura od mišijakinje za bolje varenje

Da bi se napravila tinktura od mišijakinje sterilisanu staklenu bocu napunite svežim listom, stablom i cvetom mišjakinje do dve trećine visine. Sadržaj zatim prelijte rakijom, pa dobro zatvorite flašu. Ostavite to na tamnom mestu da odstoji otprilike mesec dana, uz svakodnevno mućkanje. Potom procedite tečnost kroz gazu, a zatim je prespite u čistu posudu. Uzimajte dvadeset do trideset kapi preparata s vodom ili čajem.

Tretrnan katarakte Pomešajte jednake količine mišjakinje, nevena, žutike, njivskog različka i trave vidac. Kašiku mešavine poparite sa 300 ml ključale vode, pa ostavite to da od-stoji deset minuta i procedite. Blaznice natopljene ovom tečnošću stavite na oči i sačekajte 15 minuta da preparat deluje. Svakog dana ponavljajte postupak do poboljšanja.

Prirodni lek za bolji rad jetre

Napravite mešavinu od sušene crvene deteline, komorača, maslačka, mišjakinje, seckanog korena čička i korena peršuna, pa sve dobro usitnite tučkom, tako da dobijete prah. Kašičicu praška prelijte šoljom ključale vode i ostavite to da odstoji poklopljeno pola sata. Zatim procedite i popijte pre doručka.

Napomena: Pre nego što upotrebite bilo koji prirodni lek od mišjakinje, konsultujte se s lekarom. U slučaju alergijskih reakcija (osip ili iritacija), kao i stomačnih tegoba (mučnina, dijareja, vrtoglavica, slabost i sl.), odmah prekinite s konzumacijom.

Čaj od mišjakinje doziranje i priprema

Za čaj se mišjakinja može koristiti i sveža i suva.Iako travari tvrde da je bolja sveža nju je teže obezbediti, posebno u gradovima.Preporučena doza je 1-5 kašika dnevno za čaj, koje treba uzeti više puta u toku dana. Za jednu šolju čaja od mišjakinje najbolje je da koristite jednu kašičicu biljne sirovine. Ako želite jače koncentrisan čaj od mišjakinje, odaberite čist čaj od mišjakinje umesto mešavine, ili berite svežu mišjakinju.

Za pripremu čaja od suvog lišća, samo potopite jednu kaščicu seckanog lišća u šolju ključale vode pa ostaviti da odstoji oko 30 minuta.

Za koga je dobar ovaj čaj?

Mišjakinja čaj je s obzirom na svoju lekovitost dobar za svakog a posebno u slučaju prehlade koja izaziva probleme sa plućima.Osobe koje imaju astmu i hronični ili akutni bronhitis takođe treba da piju ovaj čaj.Mišjakinja čaj je odličan i za izbacivanje šlajma iz pluća pa bi na njenu lekovitost trebalo da obrate pažnju svi pušači koji žele da pročiste pluća.

Mišjakinja u trudnoći i za dojilje

Ova biljka ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, kao ni osobama sa srčanim tegobama.

Mišjakinja za mršavljenje

Jedna od oblasti istraživanja mišjakinje je lečenje gojaznosti. Dve studije – jedna objavljena 2011. u žurnalu AYU (međunarodni žurnal istraživanja u ajurvedi) i druga objavljena 2012. u  žurnalu BMC Komplementarna i alternativna medicina – prijavljuju da je kod gojaznih miševa koji su u periodu od 4 nedelje dobijali ekstrakt mišjakinje (lat. Stellaria media), zabeležen gubitak telesne težine uprkos tome što je njihova ishrana bila visokomasna.

Saponini, biljna jedinjenja koja u mešavini sa vodom stvaraju penu nalik sapunici, smatraju se odgovornima za ovakvo dejstvo. Neki veruju da ova jedinjenja imaju dejstvo emolijenasa i da mogu delotvorno da „zarobe“ masnoću u cirkulaciji, uključujući i holesterol pa je zbog toga mišjakinja dobra za mršavljenje.

Mada su ova otkrića ohrabrujuća, saponini spadaju u sastojke koji mogu da predstavljaju moguću opasnost po zdravlje.

Mišjakinja lekovitost i neželjena dejstva

Ukoliko je dostupna sveža mišjakinja, travari obično preporučuju da se blanšira u rastvoru vode i alkoholnog sirćeta (u odnosu 50% vode i 50% alkoholnog sirćeta) sve dok ne omekša i da se tek nakon toga nanosi na rane u formi obloga. Međutim, nanošenje obloga na otvorene rane se izbegava, jer one ne samo da peku (zbog sirćeta), već kroz pukotine u koži mogu da prenesu i kontaminante.

Ovo je posebno tačno kada se ima u vidu da je mišjakinja zapravo korov, pa je vrlo verovatno izložena pesticidima, đubrivima za travnjake i drugim štetnim hemikalijama.

Ako se odlučite da uzimate suplemente, pijete čaja od mišjakinje ili neki drugi oralni preparat mišjakinje, ne prekoračujte dozu preporučenu na deklaraciji proizvoda. Još je važnije da obavestite lekara, kako bi on mogao da prati vaše stanje u slučaju pojave nepredvidivih neželjenih dejstava.