Biohemijska analiza krvi – CK (enzim kreatin kinaza)

0
10589
kreatin kinaza

KREATIN KINAZA (skraćenica CK) je enzim prisutan u mozgu, srcu i skeletnim mišićima ljudskog organizma. Povišeni nivo ovog enzima u krvi može da bude pokazatelj povrede ili traume.

U ovom članku ćemo vam dati sve neophodne informacije o normalnom, povišenom ili sniženom nivou kreatin kinaze (CK) u krvi.

Nivo kreatin kinaze u organizmu se određuje biohemijskom analizom krvi i merenjem koncentracije ovog enzima u krvnom serumu. Drugi naziv za ovo ispitivanje krvi je analiza kreatin fosfokinaze (CPK).

Kreatin kinaza je enzim koji je prisutan u organizmu, a ima ga u mozgu, srcu i skeletnim mišićima. Međutim, u većim količinama je prisutan u srcu i mišićima nego u mozgu. Stoga se povišen enzim kratinin kinaza javlja obično kada organizam trpi neku povredu ili oštećenje bilo koje vrste. Normalne vrednosti CK kod muškaraca i žena razlikuju se.

ggt krvna slika

Kratko objašnjenje procedure

Laboratorijski tehničar vadi krv iz vene, kako bi dobio uzorak za analizu. Krv se vadi iz vene na unutrašnjoj strani lakta ili nadlanici. Mesto u koje se uvodi igla najpre se čisti vatom namočenom antiseptičkim sredstvom. Nakon dezinfekcije, oko ruke se vezuje elastična gumena traka, kako bi se dotok krvi u vene pojačao. Na taj način laboratorijski tehničar može da lako da uzme uzorak krvi.  Pošto se ruka podveže gumenom trakom, u venu se uvodi sterilna igla i uzima potrebna količina krvi, koja se skuplja u epruvetu koja je spojena sa iglom. Nakon toga, podvez se skida sa ruke, a sterilna vata se stavlja na mesto uboda da bi se zaustavilo dalje krvarenje i sprečila infekcija. Potom se uzorak šalje u laboratoriju gde će se utvrditi tačna količina enzima kratin kinaza u krvi.


Normalne vrednosti kreatin kinaze (CK)

Referentne vrednosti, ili, drugim rečima, prihvatljiv opseg vrednosti kreatin kinaze CK, razlikuju se u zavisnosti od laboratorije koja obavlja analizu krvi. Pored toga, vrednosti zavise i od pola i starosti. Vrednosti navedene u ovom članku su one koje se koristi na klinici Mejo. Ipak, morate da se obratite svom lekaru, koji će vam tačno protumačiti CK nalaz krvi.

Muškarci

Starosna grupa od 6 – 11 godina – 150 – 499IJ/l

12 – 17 godina – 94 – 499IJ/l

18 i više godina – 52 – 336IJ/l

Žene

Starosna grupa od 6 – 7 godina – 134 – 391IJ/l

8 – 14 godina – 91 – 391IJ/l

15 – 17 godina – 53 – 269IJ/l

18 i više godina – 38 – 176IJ/l

Obratite pažnju:

Uzimanje nekih lekova, intramuskularne injekcije i naporni treninzi mogu da izazovu povišen CPK.

Na rezultate analiza krvi mogu da utiču i alkohol i kokain.


Kreatin kinaza CK povišena

Kao što smo već rekli, svaka povreda ili oštećenje mozga, srca ili skeletnih mišića može da izazove povišen CK. Ako su vrednosti navedene u rezultatima analize krvi više od normalnog opsega, razlog mogu da budu neka oboljenja.

Međutim, usled stalnog vežbanja i iscrpljivanja, primećeno je da kreatin kinaza CK kod sportista obično uvek bude povišen. Osim toga, u oboljenja koja uzrokuju povišen CPK spadaju:

 • hipotireoza (nedovoljno aktivna štitna žlezda)
 • povreda mozga
 • infarkt miokarda (srčani udar)
 • mišićna trauma
 • upala srčanog mišića (miokarditis)
 • hipertireoza (prekomerno aktivna štitna žlezda)
 • upala skeletnih mišića
 • odumiranje plućnog tkiva (idiopatska plućna fibroza)
 • rabdomioliza (razgradnja mišića)
 • nasledne bolesti mišića (na primer, mišićna distrofija)
 • srčani zastoj (klinička smrt, nagli prestanak normalne cirkulacije krvi)
 • hipokalemija (nedostatak kalijuma u organizmu)

Kreatin kinaza CK snižena

Svako odstupanje od normalnog opsega vrednosti kreatin kinaze u krvi znaci da nešto nije u redu! Snižen nivo kreatin kinaze ukazuje na zdravstvene probleme, kao što su reumatoidni artritis i alkoholna bolest jetre.

Lekar može da vas uputi na CPK analizu krvi ako ispoljavate simptome poput bola u grudima, bolesti srca, akutnog otkazivanja bubrega ili oštećenja mišića.

Za razliku od drugih analiza krvi, ova ne zahteva nikakve prethodne pripreme. Međutim, ne zaboravite da pitate svog lekara šta može da utiče na CK nalaz analize krvi. Zato je važno da lekara obavestite o svim lekovima koje uzimate. Tačna vrednost kreatin kinaze u krvi pomaže lekaru da postavi pravu dijagnozu i odredi način lečenja u skladu sa oboljenjem od koga patite.