Bleda stolica boje gline je razlog za zabrinutost! Evo šta je uzrok i kad posetiti lekara

0
29434

Bleda stolica, boje nalik na glinu, je obično simptom nekog ozbiljnog zdravstvenog problema. Stolica boje gline može biti simptom problema sa žučnom kesom, jetrom, pankreasom ili žučnim putevima. Beličasta, siva ili stolica boje gline se obično javlja kada žuč ne može da stigne do tankog creva. Upravo žuč daje stolici karakterističnu smeđu boju. Stručni naziv za bledu stolicu je aholična stolica (zbog manjka žuči).

Stolica boje gline može biti simptom infekcije parazitima ili virusima, kao i drugih problema sa varenjem.

Bleda stolica se ponekad javlja uz druge simptome – žuticu, bol u stomaku, dijareju i mučninu.


Uzrok?

aholicna stolica

Stolica boje gline obično ukazuje na nedostatak žuči u tankom crevu. Jetra luči žuč i žuč odlazi u žučnu kesu, a zatim u tanko crevo. Žuč daje stolici karakterističnu boju. Manjak žuči rezultira pojavom svetle, sivkaste stolice.

Bilirubin je supstanca koja stolici daje smeđu boju. Stolica gotovo svake nijanse smeđe boje je znak zdravog probavnog sistema. Međutim, probavni sistem je komplikovan i sastoji se od mnogo organa, te je zato i mnogo oboljenja i stanja koja mogu uticati na njego vrat.


Simptomi koji se javljaju zajedno sa bledom stolicom

Beličasta, svetla stolica ili stolica boje gline obično govori o tome da nešto ne valja sa vašim bilijarnim traktom. Bilijarni trakt se sastoji od organa i kanala koji stvaraju, skladište i prenose žuč. Uz stolicu boje gline se obično javljaju i drugi simptomi.

To su najčešće:

  • bol na desnoj strani stomaka, gde se nalaze žučna kesa i jetra
  • bol u gornjem delu stomaka nakon jela i mučnina
  • groznica i drhtavica zbog infekcije bilijarnog trakta
  • žutilo na koži i beonjačama (žutica)
  • tamna mokraća
  • svrab po celom telu

Da li je bleda stolica razlog za brigu?

Bleda stolica ili stolica boje gline nije normalna pojava i najbolje je da se obratite svom lekaru da vidite u čemu je problem.

Mada i neki lekovi mogu stolici dati ovavu boju, stolica boje gline je uglavnom simptom nekog oboljenja. Veoma svetla stolica je znak problema sa jetrom, žučnom kesom ili žučnim kanalima.


Mogući uzroci blede stolice: oboljenja žučne kese

Žučna kesa je organ u kom se skuplja žuč i kasnije odlazi u tanko crevo kako bi olakšala varenje. Da pogledamo koji sve problemi sa žučnom kesom mogu stolici dati svetlu boju.

Kamen u žuči

Kamenac koji blokira žučne puteve je jedan od najčešćih uzroka blede stolice. Takođe, to je jedan od najčešćih uzroka napada žuči.

Kamen u žuči obično blokira žučne puteve i tako izaziva pojavu blede stolice. Ako u crevima nema dovoljno žuči, javlja se bleda stolica. Kamenac u žuči izaziva i jak bol ispod desnog rebarnog luka, žuticu i tamnu mokraću.

Nakon uklanjanja žučne kese se često javlja svetlija stolica, jer je probavnom traktu potrebno neko vreme da se prilagodi na to da više nema žučne kese.


Upala žučne kese (holecistitis)

Kamen u žuči ili drugi zdravstveni problemi mogu izazvati holecistitis i pojavu svetlosive stolice.

Akutni holecistitis može izazvati hroničan bol u gornjem delu stomaka koji traje duže od 12 sati. Ponekad se javljaju i blaži simptomi žutice i visoka temperatura. Pošto holecistitis može da se javi zbog kamena u žuči, stolica često postaje bleda.


Opstrukcija bilijarnih puteva

Opstrukcija bilijarnih puteva se javlja kada kamen u žuči, cista ili uvećani limfni čvorovi blokiraju žučne kanale. Jedan od glavnih simptoma je i stolica boje gline.

Opstrukcija bilijarnih puteva obično izaziva promenu boje mokraće i stolice. Kod većine pacijenata se javljaju aholična stolica i tamna mokraća.


Sužavanje žučnih puteva

Sužavanje žučnih puteva je stanje kod koga žučni kanali postaju uži nego što je normalno i to ometa protok žuči. Suženje žučnih kanala je čest uzrok sive, blede stolice.

Ovaj problem se može javiti zbog povrede, uklanjanja žučne kese, pankreatitisa i raka. Kada dođe do drastičnog suženja žučnih puteva, javlja se bleda stolica. Uz to se obično javlja i bol u gornjem delu stomaka.


Ostali mogući uzroci sive, blede stolice boje gline

Pankreatitis

Pankreatitis je upala pankreasa i ponekad izaziva pojavu stolice boje gline.

Akutni ili hronični pankreatitis dovodi do bolova u stomaku i stolice svetložute boje. Bol se obično pogoršava nakon jela. Ostale promene stolice koje pankreatitis može izazvati su masna stolica neprijatnog mirisa i stolica boje gline zbog manjka žuči u crevima.


Hepatitis

Hepatitis je grupa oboljenja jetre koja često izaziva žuticu i stolicu boje glne.

Postoji nekoliko vrsta hepatitisa. Disfunkcija jetre utiče na lučenje žuči i izaziva pojavu svetle stolice zbog manjka žuči u crevima. Kako bolest napreduje, češće se i javljaju bolovi u predelu jetre.

Ostali mogući simptomi hepatitisa su tamna mokraća, svrab po telu, koprivnjača, mučnian i povraćanje.


Holedohalne ciste (urođeni problemi sa žučnim kanalima)

Holedohalne ciste su jedan od najređih uzročnika stolice boje gline.

Holedohalne ciste su obično urođene. One izazivaju stolicu boje gline u najranijem uzrastu. Obično je potrebna operacija kako bi se ove ciste uklonile, a zajedno sa njima i svi simptomi.


Uzroci blede stolice koji nemaju veze sa bilijarnim traktom

Bilijarni trakt se sastoji od jetre, žučne kese, pankreasa i žučnih kanala. Postoji nekoliko mogućih uzroka stolice boje gline koji nemaju veze sa ovim organima.

Gastroenteritis (stomačni grip)

Upala intestinalnog trakta se zove gastroenteritis i jedan od čestih simptoma je i masna stolica boje gline.

Infekcije gastrointestinalnog trakta se mogu javiti zbog bakterija, virusa i parazita. Jedan od prvih simptoma gastroenteritisa je obično povraćanje, dijareja nakon jela i glavobolje. U zavisnosti od intenziteta upale, gastroenteritis može izazvati i pojavu blede stolice koja pluta po vodi.

Stomačni grip često izaziva stolicu boje gline. Infekcije norovirusom i rotavirusom izazivaju i masnu stolicu i dijareju.

Gastroenteritis obično izaziva i jake grčeve u stomaku.

Ako dobijete dijareju, veoma je važno da pijete mnogo tečnosti i elektrolita kako biste sprečili dehidrataciju. Ako je dijareja posledica trovanja hranom, simptomi mogu potrajati i do nedelju dana.


Parazitske infekcije

Dijareja boje gline i grčevi u stomaku mogu ukazivati na parazitarnu infekciju creva.

Ovakve infekcije se prenose zagađenom hranom i vodom i zbog nepravilne higijene. Infekcije pantljičarom, metiljima i glistama mogu izazvati veoma neprijatne simptome.

Jedna od tih parazitskih infekcija koja najčešće izaziva stolicu boje gline je gijardijaza. Ovaj parazit, Giardia lamblia, živi u tankom crevu i utiče na dotok žuči. Simptomi gijardijaze uključuju dijareju boje gline, nadutost, grčeve u donjem stomaku i vodenastu dijareju.


Mononukleoza

Mononukleoza je virusna infekcija koja može izazvati stolicu boje gline i visoku temperaturu.

Uzročnik mononukleoze je Epštajn-Barov virus. Simptomi mononukleoze su umor, bolno i suvo grlo, otečene limfne žlezde na vratu i petehije (male crvene ili purpurne tačkice na koži nalik na osip). Kod teže mononukleoze koja zahvata jetru ili pankreas se može javiti i stolica boje gline.

 


Celijakija

Celijakija je autoimuna bolest kod koje je prisutna abnormalna reakcija organizma na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Jedan od mogućih simptoma je stolica boje gline izrazito neprijatnog mirisa. Čak i kada se pojede veoma mala količina glutena, javljaju se gasovi, dijareja ili opstipacija.

Gluten izaziva reakciju koja oštećuje zid tankog creva. To znači da organizam ne može normalno da apsorbuje nutrijente i stolica sadrži velik postotak masnoća. Celijakija obično dovodi do pojave blede stolice jakog, neprijatnog mirisa.


Srpasta anemija

Ako često imate problem sa svetlom stolicom i osećate hroničan umor, moguće je da imate srpastu anemiju. Ova vrsta anemije je obično urođena i izaziva bledilo, plitak dah i vrtoglavicu.

Nizak nivo hemoglobina je još jedna od karakteristika srpaste anemije. Rezultat je dotok nedovoljne količine kiseonika u vitalne organe. Srpasta anemija utiče na žučnu kesu i povećava rizik od kamena u žuči, što može dovesti do blokade bilijarnih puteva i izazvati svetlu stolicu.


Manjak G6PD

Jedan od retkih, ali mogućih uzroka stolice boje gline jeste nedostatak enzima glukoza-6-dehidrogenaza (G6PD).

Manjak ovog enzima utiče na funkciju crvenih krvnih zrnaca, kao i na sadržaj bilirubina u žuči, te je zato bleda stolica čest simptom ovakvog problema.


Lekovi koji izazivaju bledu stolicu

Ponekad se bleda stolica može javiti i zbog nekih lekova. Ako je to slučaj, onda je problem samo privremen i boja stolice će se vratiti u normalu čim prestanete da pijete lekove.

Određeni lekovi protiv dijareje mogu izazvati svetlu stolicu boje gline. To su uglavnom lekovi koji sadrže bizmut subsalicilat.


Može li rak izazvati stolicu boje gline?

Ako imate tumor na pankreasu ili bilo gde u bilijarnom traktu, to može dovesti do pojave stolice boje gline.

Rak pankreasa se često širi i na jetru. To može uticati na lučenje žuči i dovesti do pojave blede i masne stolice. Pošto ovakva stolica sadrži i dosta gasova, obično pluta po vodi.


Stolica boje gline kod dece

Ponekad se bleda stolica kod dece javlja zbog gastroenteritisa, trovanja hranom ili upotrebe lekova protiv dijareje. Aholična stolica kod beba može ukazivati i na problem sa funkcijom jetre ili blokadu žučnih puteva.

Najbolje je da posetite lekara ako vaša beba ima stolicu boje gline, jer mnoštvo oboljenja koja utiču na lučenje žuči i oboljenja jetre mogu dovesti do ovog problema.


Kako sprečiti pojavu blede stolice boje gline?

Održavanje zdravog bilijarnog sistema je najbolji način da sprečite oboljenja koja mogu dovesti do pojave stolice boje gline.

Evo i nekoliko saveta vezanih za ishranu:

  • svakodnevno jedite dovoljno vlakana
  • pijte mnogo vode
  • jedite mnogo voća i zelenog povrća
  • izbegavajte prženu hranu i hranu koja izaziva gasove i nadutost.

Postoje i namirnice koje mogu pogoršati stanje kod problema sa žučnom kesom. To su masna, pržena i prerađena hrana.


Lečenje

Lečenje ovog problema će zavisiti od uzroka.

Vaš lekar će postaviti dijagnozu tako što će proveriti funkciju jetre i rad probavnog trakta. Verovatno ćete uraditi testove krvi.

Ako imate problem sa malapsorpcijom vitamina i minerala, verovatno ćete morati da pijete neke suplemente ili da promenite način isnrahe.

Ako se aholična stolica javlja zbog problema sa žučnom kesom, možda ćete morati na operaciju.


Kada posetiti lekara?

Nikako nemojte ignorisati svetlu stolicu, jer je to najčešće simtpom manjka žuči u stolici. Stolica boje gline može biti simptom ozbiljnih problema sa jetrom ili žučnom kesom.