Bol i probadanje u dojci (svi mogući uzroci)

0
15545
probadanje u dojci

BOL U DOJKAMA se zove mastodinija ili mastalgija. Probadanje u dojkama je pojava koju neretko doživljava određeni broj žena. Mnoge žene najpre pomisle na kancer dojke, međutim, treba naglasiti da kancer dojke obično ne izaziva bol ili probadanje u dojkama, tj. jednoj dojci.

Najčešći uzrok bilo kakve neugodnosti dojke, pored probadanja to može biti i peckanje u grudima, jeste dejstvo hormona na tkivo dojke usled ženskog menstrualnog perioda.

Mnoge žene doživljavaju blage mesečne bolove u dojkama u kombinaciji sa njihovim menstrualnim periodima. Pored blagih bolova, neretko se dešava da žena doživi i probadanje u dojkama usled ove fluktuacije nivoa hormona na mesečnom  nivou.

Za neke žene, međutim, bol može biti dosta ozbiljniji. Ovaj predmenstrualni bol u grudima se naziva ciklična neugodnost dojki. Tačan uzrok ciklične neugodnosti dojke nije utvrđen.

fibrocisticne dojke

Mnogo manje uobičajeni uzroci bolova ili probadanja u dojkama uključuju benigne izrasline (tumore) u grudima (uključujući ciste), rak dojke i određene lekove. Treba još jednom napomenuti da je rak dojke često bezbolan i može se otkriti ručnim pregledom, mamografijom ili ultrazvukom dojke.


Povezano> Rak dojke: 8 simptoma i promena za rano otkrivanje (+ dijagnostičke metode i lečenje)


Probadanje u jednoj dojci  (levoj ili desnoj)

bol u bradavici dojke

Probadanje u desnoj dojci ili probadanje u levoj dojci može zaista da bude znak za uzbunu. Iako žene uvek prvo pomisle na najgore, dobra vest je da kancer dojke veoma retko uzrokuje probadanje ili bol u jednoj dojci.

Potencijalni uzroci za probadanje u jednoj dojci mogu ukazivati na tzv. ciklični bol – koji dolazi i prolazi sa menstruacijom. Neciklični bol u dojci je onaj koji ne prati nikakav obrazac pojavljivanja i češći je kod starijih žena i kod žena u menopauzi. Probadanje u levoj dojci, međutim, može da ukazuje i na srčani udar, pa treba obratiti pažnju na ostale simptome srčanog udara (kada je bol veoma intenzivan i širi se na grudnu kost i ruku). Probadanje u levoj dojci takođe može da ukazuje i na gastroezofagealni refluks (vraćanje želudačne kisleine u jednjak), kostohondritis ili pneumoniju.

Uobičajene promene u nivoima hormonа na mesečnom nivou su najčešći uzrok za probadanje u jednoj dojci. Obično se javlja u obe dojke, mada može da zahvati i samo jednu, naročito kod mlađih žena.

S druge strane, žene u menopauzi često prijavljuju oštro i jako probadanje u jednoj dojci. Ovo neretko može biti uzrokovаno fibroаdenomom ili cistom u dojci.

Ostali uzroci uključuju: mastitis, problemi sa laktacijom kod dojilja, neki lekovi, stres i dr.


Žarenje u dojci

Svaka dojka sadrži tkivo bogato nervnim završecima, od kojih svaki šalje povratne informacije mozgu kao odgovor na promene temperature, bola ili dodira. Žarenje u dojci može se desiti kada se oštećuju nervi u dojkama, što dovodi do osećaja “ubadanja iglicama” što može dovesti do utrnulosti. Određeni poremećaji nerva mogu uzrokovati oštećenje nerva koje izaziva žiganje dojke.

Trudnoća

Žarenje u dojci može predstavljati rani simptom trudnoće. Na početku trudnoće, žene doživljavaju promenu nivoa ženskih hormona, uključujući estrogen i progesteron. Jedna funkcija ovih hormona u ranoj trudnoći jeste da signaliziraju ćelijama dojke, uzrokujući rast i razvoj dojke u pripremi za laktaciju. Ovaj brzi početak rasta dojke može dovesti do žiganja u dojkama i bradavicama, pošto se grudi prilagođavaju prisustvu novih glandularnih tkiva. Vremenom, žarenje povezano sa rastom dojke će se smanjiti dok se grudi prilagođavaju njihovoj novoj veličini i obliku.

Operacija dojke

Žene mogu razviti osećaj žarenja u dojkama nakon operacije dojke, kao što su povećanje dojki u estetske svrhe, smanjenje dojke ili operacija karcinoma dojke. Tokom operacije, lekari mogu oštetiti nerve u ili oko dojke, što dovodi do smanjenja osećaja posle oporavka. Pored toga, operacija može povećati zapaljenje nerva oko grudi, što dodatno uzrokuje žiganje dojke. Ovo žiganje se može proširiti i na grudni zid ili u pravcu pazušne jame, u zavisnosti od tkiva zahvaćenih operacijom. Oštećenje nerva se tipično sporo leči, a žarenje u dojci može trajati nedeljama ili mesecima nakon operacije.

Pagetova bolest

Žarenje ili trnjenje u dojkama može ukazati na osnovnu bolest. Neki oblici kancera, kao što je Pagetova bolest, mogu dovesti do žarenja dojki ili bradavica. Pagetova bolest je retka, ali agresivna forma raka dojke koja utiče na bradavice. Pacijenti sa ovom bolešću razvijaju suvu, perutavu kožu na bradavici, kao i iritaciju i žarenje pogođene dojke. Napredni oblik ove bolesti može dovesti do trnjenja, svraba i žarenja bradavice. Žene koje doživljavaju neobjašnjivo žarenje u dojci treba da se obrate lekaru, pošto rana dijagnoza raka dojke pomaže u efikasnom lečenju.


Bolovi u dojci i ramenu

Bolovi u dojci i ramenu su obično neurološkog porekla, pa se može desiti da bol u dojci zrači na rame i nadlakticu