Bol ispod pazuha mogući uzroci i lečenje

0
21848

Bol ispod pazuha je prilično iritirajuć, a često i zaplaši ljude. Bez obzira na to da li osećate bol ispod pazuha leve ili desne ruke, ovo razlog za brigu. Kada pričamo o bolu u pazuhu, i za muškarce i za žene ovo je zabrinjavajuć simptom koji ne bi trebalo ignorisati. Iako se ovi bolovi mogu povezati sa bakterijskim infekcijama, često može biti znak i nečeg mnogo ozbiljnijeg kao što je karcinom.

Bolovi u mišićima često izazivaju i oštre bolove u pazuhu.

Još jedan simptom koji često ide ruku pod ruku sa bolovima ispod pazuha jeste čvorić, koji može biti i bolan. Međutim, čvorići nisu uvek prisutni kada se jave bolovi u pazuhu. I limfni čvorovi mogu izazvati bol u pazuhu. Kada se limfni čvorovi inficiraju i oteknu, ispod ruke se javljaju osetljivost i čvorići. Bol i infekcije mogu poticati i od zapušenih znojnih žlezda, bakterijske infekcije, povrede ili nekog oboljenja nervnog sistema.

Možda ćete se iznenaditi kada pročitate koliko simptoma i uzroka može biti povezano sa bolom u pazuhu. Ako imate ovakve bolove, evo šta ih sve može izazvati.

Bol ispod pazuha leve ili desne ruke – uzroci:

 • alergijske reakcije kože usled primene antiperspiranata, dezodoransa ili sapuna, a pored bola može se javiti oticanje i crvenilo ispod pazuha
 • bolovi usled prehlade s emogu proširiti i na deo ispod pazuha
 • gorušica
 • istegnuće mišića usled neke jače aktivnosti
 • virusna infekcija (herpes zoster)
 • povreda brahijalnog pleksusa
 • rak dojke
 • degeneracija vezivnog tkiva
 • ciste ispod pazuha
 • dijabetes
 • upala ili infekcija znojnih žlezda ispod pazuha
 • hipertireoza
 • upala limfnih čvorova (kao posledica bakterijske ili neke druge infekcije)
 • bolesti perifernih arterija
 • dislokacija ramena
 • srčane tegobe (angina pektoris)
 • mišićni spazam
 • pleuritis (zapaljenje plućne maramice)
 • povreda

U zavisnosti od prisustva još nekih propratnih simptoma pored bola u pazuhu, neophodno je da se javite lekaru kako bi se ustanovio tačan uzrok bola.

Možete imаti bol u predelu pazuha izražen na više nаčinа. Prvo, može se rаzviti grumen ispod pazuha, i to je glаvni izvor bolа. Ponekаd kožа pаzuhа može postаti iritirаna, а to može dovesti do osećаjа bolа u predelu pazuha. Konаčno, struktura unutаr vаšeg pаzuhа može dovesti do bola – ili bol može dа se emituje u tom trenutku iz drugog mestа.

Bol ispod pazuha i u dojci

Bol ispod pazuha i u dojci često ume da dovede do panike kod žena, jer prvo što im pada na pamet jeste rak dojke. Međutim, u većini slučajeva nema razloga za brigu. Rak dojke u većini slučajeva ne dovodi do bolova, mada se i to može desiti. Bol ispod pazuha i u dojci može biti povezan sa fazom menstrualnog ciklusa žene. Obično se kao jedan od simptoma PMS-a navodi i bol ispod pazuha i u dojci, tako da ne treba paničiti. Bol ispod pazuha i u dojci može biti povezan i sa dojenjem. Uzrok bola ispod pazuha i u dojci mogu biti i benigne fibrocistične promene u dojci. Dojke reaguju na hormonske promene tokom ciklusa, tako da je ovo glavni uzrok bola i osetljivosti dojki kod žena.

Bol ispod pazuha muškarci

Bol ispod pazuha kod muškaraca može biti izazvan različitim uzrocima. Ukoliko se pored bola ispod pazuha javlja i oteklina ili kvržica ispod pazuha – moguće da je u pitanju karcinom koji dovodi do uvećanja limfnih čvorova. Bol ispod pazuha kod muškaraca može da ukazuje i na srčane tegobe, anginu pektoris ili stanje pred srčani udar – ovde se misli na bol ispod levog pazuha. Uzrok može biti i neki od gore navedenih, svakako. U zavisnosti od jačine i trajanja bola, kao i prisustva ostalih propratnih simptoma – obavezno se javite lekaru kako bi se utvrdio tačan uzrok bola u predelu pazuha.

Uzroci bolova ispod pazuha

Alergije

Alergije mogu biti glavni uzrok bolova ispod pazuha, a da uopšte ne budete svesni toga. Sapuni, dezodoransi, antiperspiranti i odeća nisu izbor, već neophodnost, tako da je to svakako poslednja stvar na koju bismo pomislili kada razmišljamo o uzrocima bolova ispod pazuha. Ako ste alergični na neke sastojke, hemikalije, materijale ili miris odeće ili sredstava za higijenu, javljaju se svrab, osip i peckanje. Brojne alergije se često pogrešno registruju, tako da je važno da znate kako da ih lečite da ne bi izazivale teže probleme.

Obična prehlada

Bolovi su čest simptom obične prehlade i gripa i mogu izazvati i bolove ispod pazuha. Ovo se često dešava ako se javi upala gornjih disajnih puteva. Simptomi obično nestanu nakon nekoliko dana, a kada se povuče infekcija, nestaju i bolovi ispod pazuha.

Infekcija znojnih žlezda

Čvorići ispod pazuha se često javljaju sa bolovima, a čest su simptom i infekcije znojnih žlezda. Često ih prati i svrab i crvenilo. Ovakve infekcije se javljaju zbog loše higijene, vlažnog i toplog vremena i zbog pojačanog znojenja. U težim slučajevima javljaju se i čirevi i zadebljanja, koji mogu biti jako bolni i neprijatni.

Otečeni limfni čvorovi

I otečeni limfni čvorovi mogu izazvati bol ispod pazuha leve ili desne ruke. Limfni čvorovi se mogu inficirati zbog bakterija, što dovodi do uvećanja i oticanja čvorova. Ovakva infekcija izaziva bolove u pazuhu, čvoriće i obično je rezultat prisustva bakterija, gljivica ili virusa. Otečeni limfni čvorovi se mogu javiti u bilo kom delu tela, tako da se mogu javiti i ispod pazuha, jer tamo ima mnogo limfnih čvorova.

Gorušica

Oštar bol u pazuhu može biti rezultat gorušice. Gorušica je stanje kada želudačna kiselina izlazi iz želuca u jednjak. Obično uzrokuje bolove u grudima, a ponekad i oštre bolove u pazuhu.

Rak dojke

Kod žena je bol u pazuhu čest simptom raka dojke. Ponekad se zadebljanja u koži javljaju ne samo na dojkama, nego i ispod pazuha. Ovakvi čvorovi i zadebljanja su bolni i mora da ih pregleda lekar. Oticanje limfnih čvorova može, ali i ne mora biti simptom karcinoma.

Istegnuće mišića

Istegnuti mišić može izazvati jake bolove ispod pazuha i ovo je najčešće posledica istegnutog pektoralnog mišića. Iako u pazuhu nema mišića, bol se može javiti i kada je povređen neki drugi deo tela. Bol u pazuhu može biti i oštar i tup i s vremenom će sam proći.

Ciste

Ovi bolni, mali čvorovi nastaju ispod pazuha zbog uslova koji tamo vladaju – tamo je vlažno, mračno i toplo, što je savršeno mesto za razmnožavanje bakterija. Ovi čvorići se sastoje od tečnosti i različitih nečistoća i u velikom broju slučajeva su sasvim bezopasni. Međutim, ako ih ne lečite, bol ispod pazuha se može javiti kao posledica. Malo bolja higijena će s vremenom rešiti ovaj problem, ali je ipak preporučljivo da se obratite i lekaru kako biste bili sigurni da nije reč o kancerogenom tkivu.

Dijabetes

Oštar bol ispod pazuha se može javiti i ako ste dijabetičar, kao rezultat oštećenja nerava. Ovo se najčešće dešava ako ne lečite i ne držite pod kontrolom dijabetes – ako ne uzimate lekove, ne hranite se pravilno i ne vežbate redovno. Kada se dijabetes leči, rizik od ovakve vrste bola u pazuhu se dosta smanjuje.

Herpes zoster

Herpes zoster je vrlo bolan zdravstveni problem koji se najčešće javlja kod starijih ljudi. Reč je o virusnoj infekciji koja napada nervni sistem i uzrokuje bolne osipe, obično na jednoj strani tela. Bez obzira na to da li se javi na levoj ili desnoj strani, bol u pazuhu je čest simptom. Herpes zoster možete lečiti na mnogo prirodnih načina.

Upala folikula dlake

U pazuhu se nalazi mnogo folikula dlake koji su skloni infekcijama. Već je objašnjeno zašto je i koliko pazuh podložan infekcijama. Ove infekcije se mogu javiti i u korenu dlake, koji postaje zapušen kao i obližnje znojne žlezde. Tu se mogu nakupiti nečistoće kao što su mrtve kožne ćelije, suviše loja i bakterije. Ove infekcije mogu biti bolne i iritantne, ali se lako i leče boljom higijenom.

Čir ispod pazuha

Čir ispod pazuha nije retka pojava. Naime, kao jedno od mesta gde se čir obično pojavljuje navodi se i deo ispod pazuha. Zašto? Zato što ovo područje sadrži sve neophodne uslove da se razvije upala znojnih i lojnih žlezda usled bakterijske infekcije koja će dovesti do pojave čira ispod pazuha. Ispod pazuha se nalaze dlake, često je vlažno i toplo – a sve ovo pogoduje razvoju bakterijske infekcije i pojavi čira. Kako se dlake ispod pazuha obično uklanjaju brijačem, sečivo može oštetiti kožu ispod pazuha, a ovo predstavlja ulazna vrata za bakterije i nastanak infekcije. Čir ispod pazuha se ne sme cediti, jer može doći do širenja infekcije i nastanka komplikacija!

Bol u predelu pazuha i dojenje

Kako se dojke nalaze u blizini samog pazuha,nije retka pojava da se pojavi bol u predelu pazuha tokom perioda dojenja. Bol ispod pazuha i dojenje se mogu odnositi na začepljenje mlečnog kanala ili pojavu male ciste koja je ispunjena mlekom – pa se bol reflektuje na deo ispod pazuha, pošto je on jako blizak dojkama. Ukoliko vam se pojavi kvržica ispod pazuha tokom dojenja, kao i neka vrsta otekline, zatim i osetljivost dojki – ovo ne bi trebalo da vas plaši, jer se odnosi na zapušenje mlečnih kanala i cista ispunjenih mlekom. Međutim, ukoliko bol i otok ne prolaze – neophodno je da se javite lekaru.

Bol ispod pazuha kvržica

Kada se pojave bol ispod pazuha i kvržica – prvo što padne na pamet ljudima jeste rak! Međutim, u većini slučajeva, kvržica ispod pazuha je benigne prirode. Kvržica ispod pazuha se obično odnosi na uvećanje limfnih čvorova usled neke upale u organizmu, pa čak i najobičnije prehlade. Kvržica ispod pazuha se može odnositi na upalu lojnih i znojnih žlezda ispod pazuha, na pojavu cista, čira i dr. Ukoliko se kvržica ne povlači nakon 3 nedelje, ukoliko se pojavljuju još neki propratni simptomi koji ukazuju na rak limfnih čvorova, ukoliko kvržica konstantno raste, ukoliko imate kvržicu ispod pazuha a nemate nikakvu upalu ili infekciju u organizmu – moguće da se radi o zloćudnom limfomu ili uvećanju limfnih čvorova usled raka nekog drugog organa, pa je obavezno da se javite lekaru!

Najbolji lekovi za bolove i upale ispod pazuha

Kada znate koji je uzrok bolova ispod pazuha, možete započeti lečenje,  u zavisnosti od toga šta je uzrok.Lečenje bola nastalog zbog dijabetesa, ciste ili istegnutog mišića će se svakako razlikovati. U nekim slučajevima, kao na primer sa istegnutim mišićem, treba samo sačekati. Međutim, u slučajevima bakterijskih infekcija ili osipa, tu su brži načini da se rešite bola, izlečite uzrok i sprečite ovakve probleme ubuduće.

Hladne obloge

Ako želite da brzo ublažite bolove u pazuhu, koristite hladne obloge. Umotajte kesu sa ledom u neku krpu (ne stavljajte led direktno na kožu) ili uzmite krpu natopljenu hladnom vodom i stavite je na bolno mesto kako biste ublažili upalu i svrab i kako bi bol prestao. Nakon ovog tretmana dobro operite tkaninu koju ste koristili kako biste sprečili razmnožavanje bakterija.

Topla kupka

Opuštanje u toploj kupki u koju ste prethodno razmutili kašiku sode bikarbone vam takođe može pomoći da neutrališete bol i neprijatnost u ruci. Ovo vam može dosta pomoći kod svraba, upale i bolova i može čak i smanjiti veličinu vidljivih čvorića ako su se javili.

 Izbegavajte masnu i začinjenu hranu

Začinjena hrana može izazvati znojenje, koje je veoma napoželjna stvar ako vam je koža ispod pazuha iritirana. Još znoja će samo izazvati dalje razmnožavanje bakterija, što može samo da pogorša stanje. Ako osećate bolove i/ili peckanje ispod pazuha, jedite što više voća i povrća i uzdražvajte se od masne i začinjene hrane koja izaziva znojenje.

Higijena

 Svakoga dana temeljno operite kožu ispod pazuha blagim sapunom i mlakom vodom kako biste sprečili infekciju, bolove i upalu. Kada vam je pazuh čist, mnogo su manje šanse da će se javiti iritacija i bol. Ako se mnogo znojite i ne prija vam aluminijum, koji je čest sastojak antiperspiranata, nanesite na kožu malo bebi-pudera nakon tuširanja ili koristite običan dezodorans koji će smanjiti znojenje.

Masaža

Ako se bol ispod pazuha javio kao rezultat istegnutog mišića, blaga masaža vam može ublažiti bolove i upalu. Nežno masirajte istegnuti mišić i pazuh kako biste poboljšali cirkulaciju i smanjili znojenje.

Pranje vodom

Mada uzrok nije uvek bakterijske prirode, u većini slučajeva se bol ispod pazuha javlja zato što je ovo odlično okruženje za razvoj bakterija i infekcije. Ako održavate kožu čistom i suvom, lako ćete izbeći infekcije i izlečiti one koje su se već pojavile. Ako je bol propraćen i drugim simptomima kao što su čvorići, svakako bi trebalo da se što pre obratite lekaru.