Bol sa leve strane stomaka svi mogući uzroci

0
44170
bol sa leve strane stomaka

Bol na levoj strani stomaka se može javiti u gornjem ili donjem delu, i često je toliko jak da ne možete da stojite ili sedite. Kada bol nije previše jak, obično je reč o gasovima ili o istegnutim mišićima. Međutim, uzroci za bol sa leve strane stomaka mogu biti i prilično ozbiljni.

U većini slučajeva, bol u stomaku je posledica skupljanja gasova. Ali ako vas stomak jako boli, možda imate ozbiljniji problem?

Šta ako vas boli stomak sa leve strane? Danas pričamo o tom problemu, obzirom da je čest, i pokušavamo da otkrijemo šta ga je izazvalo.

Osećate bol u stomaku sa leve strane – šta ga izaziva?

Ovaj tekst je napisan sa razlogom. Bol sa leve strane stomaka se ne sme ignorisati ili zanemariti. Ako pored bola, imate neke od sledećih simptoma, imate razloga za brigu:

Stalan bol. Dakle, nije da vas boli samo tokom par sati, ili samo jednog dana, ili samo u jednom periodu dana. Ako se bol sa leve strane stomaka javi posle jela i ne prolazi, u pitanju je važan simptom.

Kakav je osećaj? Da li osećate kao da je u vama vreo disk, i suv, oštar bol? Možda imate prolazne grčeve i neprijatan osećaj u stomaku, koji mogu biti posledica nakupljanja gasova. Ali ova vrsta bola je vrlo očigledna i kada počne, ne možete da mislite ni na šta drugo.

Ako popijete lekove protiv bolova, bol prestaje na neko vreme, ali se vraća svom silinom kroz par sati ili sledećeg dana.

Lekari kažu da je bol u stomaku sa leve strane jedna od najčešćih stvari na koje se pacijenti žale. Kao što je već rečeno, u većini slučajeva, u pitanju je samo taloženje gasova. Ali, zbog toga što se na levoj strani stomaka nalaze važni organi poput pankreasa, bubrega i jetre… nemojte ignorisati znake koje vam telo šalje.

Bol u donjem delu stomaka svi mogući uzroci i lečenje

Mogući uzroci bola u levoj strani stomaka

Pankreatitis

Pored gasova, upala pankreasa je drugi najčešći razlog zbog kog se javlja bol u stomaku, pa vam je jasno zašto ne smete da ignorišete ovu vrstu bola. Pankreatitis izaziva tako jaku bol da je hospitalizacija hitno potrebna.

Obično ćete osetiti jaku bol u stomaku uz povišenu temperaturu, povraćanje i ubrzan rad srca. Obratite pažnju na male simptome koji se javljaju tokom dana, a mogu vam sugerisati neke važne stvari.

Povezano> Rak pankreasa je tihi ubica: 12 simptoma na koje treba obratiti pažnju

Razmislite o tome kakav vam je proces varenja hrane. Da li se nakon obroka osećate sito?

Da li imate težinu u stomaku i/ili osećate bol sa leve strane? Ako je oštra bol u pitanju, i praćena je ovim simptomima, moraćete kod doktora na pregled.

Bol sa leve strane stomaka – uzroci

Opstipacija (zatvor)

Bol se leve strane stomaka se često javlja zbog opstipacije (zatvora), i to se lako leči. Međutim, ako je bol u levoj strani stomaka propraćen i povraćanjem i retkom stolicom ili dužim zatvorom, obratite se lekaru. Moguće je da je uzrok opstipacije neki problem sa debelim crevom.

Kamen u bubregu

Ako imate jak bol u stomaku na levoj strani, to može značiti da je kamen krenuo iz levog bubrega. Ako imate kamen u bubregu ili mislite da je reč o tome, odmah idite kod lekara. Bol se može javiti i zbog problema u funkciji leve nadbubrežne žlezde ili levog bubrega.

Infekcije bubrega

Osim kamena u bubregu, bol u ovom delu se javlja i zbog infekcija bubrega. Ove infekcije obično počinju u bešici i šire se do bubrega. Osim jakog bola u stomaku, za bubrežne infekcije su karakteristični često mokrenje, peckanje prilikom mokrenja, hematurija i slično.

Cista na jajniku

Kod žena, cista na levom jajniku može biti jedan od uzročnika bola. A kakav je tačno osećaj? U ovom slučaju, ne morate osećati samo bol. Na primer, posle obroka, iako ste jeli malo, već ste siti. Sa leve strane osećate oštar bol, koji u kombinaciji sa neredovnom menstruacijom, bolom u karlici, mučninom, povraćanjem i neprijatnim osećajem u stomaku ukazuje na pojavu ciste na jajniku.

Povezano> Kad pukne cista na jajniku evo koji su simptomi

Upalna bolest karlice

Kod žena, bol u levoj strani stomaka može biti posledica upalne bolesti karlice. U nekim slučajevima su simptomi ove upale tup bol u donjem delu stomaka i povišena temperatura. Pravovremena dijagnoza i tretman će vam pomoći u sprečavanju ozbiljnijih komplikacija.

Loše varenje

Indigestija, ili loše varenje, nastaje usled nakupljanja kiseline nakon jela. Kod većine pacijenata, bol usled lošeg varenja javlja se u gornjem delu trbuha. Premda je to retko, indigestija može da se javi i u donjem delu stomaka.

Obično je loše varenje, u većini slučajeva blago. U simptome indigestije spadaju osećaj pečenja, blagi bol ili nelagoda, gorušica, nadimanje ili gasovi.

Postoji odličan izbor preparata protiv lošeg varenja koji mogu da se nabave onlajn i imaju dobre preporuke hiljada korisnika.

Gasovi

Gasovi su često zarobljeni u digestivnom traktu kada se tokom jela guta vazduh, kao i usled prirodnih procesa koji se odvijaju tokom varenja.

Gasovi obično nisu nešto zbog čega bi trebalo da brinemo i obično se ispuštaju kroz rektum ili kroz jednjak. Gasovi koji su privremeno zarobljeni u digestivnom traktu, mogu da izazovu bolove i nelagodu dok se ispuštaju iz sistema.

Gasovi se javljaju usled:

 • varenja hrane koja ispušta gasove
 • gutanja vazduha
 • pušenja
 • guma za žvakanje
 • prejedanja
 • nesvarene hrane
 • bakterija

Ako je pojava viška gasova česta i praćena dodatnim simptomima, trebalo bi da razgovarate sa lekarom. U druge simptome spadaju:

 • neobjašnjivo mršavljenje
 • konstipacija
 • krv u stolici koja se vidi na toaletnom papiru
 • povraćanje ili dijareja
 • gorušica

Divertikulitis

Reč je o infekciji koja se javlja zbog stvaranja jedne ili više divertikula u probavnom traktu. U suštini, divertikule su mali „džepovi“ koji se mogu stvoriti u različitim delovima digestivnog trakta, a najčešće u debelom crevu. Kod divertikulitisa se obično javljaju i osetljivost stomaka na dodir i nadimanje.

Hernija

Hernija, ili kila, nastaje kada neki organ ili drugi deo organizma počne da se probija kroz trbušni zid. Ponekad može da se pojavi izbočina u srednjem delu trupa ili na preponama.

Postoje različite vrste hernija, a razlikuju se po tome šta je njihov osnovni uzrok. Pošto hernije mogu da izazovu i druge probleme, od presudne je važnosti da se pacijent što je moguće pre javi lekaru.

U neke dodatne simptome komplikacije hernije spadaju:

 • bol prilikom podizanja predmeta
 • pritisak
 • bol koji se pojačava
 • izbočina koja se povećava
 • opšti osećaj punoće

Intolerancija na laktozu

Reč je o stanju kod koga organizam ne proizvodi enzim laktazu, koji je neophodan za razlaganje laktoze. Laktoza je mlečni šećer i nalazi se u svim mlečnim proizvodima. Ako često imate bolove nakon što ste jeli mlečne proizvode, verovatno je reč o intoleranciji na laktozu.

Celijakija (celijačna bolest)

Celijačna bolest je stanje kod koga organizam ne može da razloži gluten. Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži, ječmu i sličnim žitaricama. Kada osoba intolerantna na gluten jede ove namirnice, to obično izaziva jak bol u donjem stomaku na levoj strani.

Sindrom iritabilnih creva

Kod ovog poremećaja, hrana prolazi kroz probavni trakt prebrzo ili previše sporo. Zato ove osobe često imaju naizmenične „napade“ opstipacije i dijareje. Ako imate jaku potrebu da idete u WC odmah nakon jela, obratite se lekaru, jer to može biti simptom ovog oboljenja.

Rak debelog creva

Mada su šanse relativno male, bol u donjem delu stomaka ponekad može biti simptom raka debelog creva. U tom slučaju, bolovi su propraćeni i drugim simptomima raka debelog creva – rektalnim krvarenjem, zamorom i tako dalje.

Povezano> Rak debelog creva: 6 simptoma na koje ne obraćate pažnju

Hepatitis

Virusni hepatitis obično izaziva tup bol u stomaka. Blago žutilo beonjača i kože su jedan od čestih simptoma hepatitisa. Ova bolest je vrlo ozbiljna i može biti opasna po život ako ne potražite savet lekara na vreme.

Opstrukcija creva

Kada nešto blokira creva, hrana ne može da prolazi kroz digestivni trakt. Usled toga dolazi do bolova koje lekar mora odmah da ispita.

Opstrukcija creva je češća kod starijih osoba i obično je posledica drugih oboljenja, kao što su divertikulitis ili rak debelog creva.

U najčešće simptome opstrukcije creva spadaju:

 • bol u trbuhu
 • nemogućnost pražnjenja creva
 • distenzija abdomena (velika nadutost trbuha)
 • povraćanje
 • konstipacija

Drugi uzroci bola: trovanje hranom, gasovi, stres…

Ovi uzročnici bola u stomaku su češći i nisu toliko ozbiljni. Ali, iako nisu toliko jaki kao kada imate upalu pankreasa, ne znači da su manje važni.

Neke namirnice vam prosto ne prijaju, to je jasno, a vaše telo će pokušati da se odbrani od njih. U slučaju trovanja hranom, osetićete jaku bol u stomaku sa leve strane, koja je obično praćemo povraćanjem.

A šta je sa stresom? Kako stres može biti lokalizovan? Ne zaboravite da se stres može manifestovati na fizički način i izazvati probleme sa stomakom. Tako da, nemojte otpisati ovu opciju.

Da zaključimo, ne zaboravite da ako imate neke od ovih simptoma, i zabrinuti ste, treba da odete kod doktora, jedine stručne osobe koja može uspostaviti pravu dijagnozu. Nemojte ni pokušavati da se izlečite sami i uvek poslušajte savet lekara.

Ostali mogući uzroci

 • Ako imate osećaj jakog peckanja na levoj strani stomaka, to može biti znak bakterijske infekcije kojoj je uzrok bakterija Helikobakter pilori
 • Kronova bolest, perniciozna anemija ili neko oboljenje žučne kese
 • Kod žena je važno pregledati levi jajnik i jajovod
 • Problemi sa krvnim sudovima, mišićima, nervima ili koži u polnom delu
 • Infektivna mononukleoza
 • Sindrom policističnih jajnika
 • Gorušica
 • Čir na želucu
 • Ulcerozni kolitis
 • Tumor želuca
 • Porfirija
 • Vanmaterična trudnoća
 • Nasledni angiodem
 • Uvećana prostata
 • Infekcije mokraćnih puteva

Osobe koje osećaju uporan ili hroničan bol u donjem delu abdomena, trebalo bi da traže lekarsku pomoć. Slično tome, iznenadna pojava jakog bola u donjem levom delu trbuha, može da bude razlog da odmah potražite pomoć lekara.

Ako su bolovi jaki ili traju duže od nekoliko dana, najbolje je da odete kod lekara. Pravovremena dijagnoza je veoma značajna za adekvatno lečenje.

U nekim slučajevima, uzrok bolova u stomaku se leči antibioticima ili drugim lekovima, dok u težim slučajevima  može biti neophodna i operacija. Ako često imate ovakve bolove, nemojte odlagati odlazak lekaru, jer se bolest može pogoršati i postati hronična, a lečenje hroničnih bolesti je znatno teže.

Prognoze

U brojnim slučajevima pacijent neće imati neke trajne posledice usled bola sa leve strane stomaka.

Ako je bol u stomaku sa leve strane posledica hroničnog oboljenja, kao što su Kronova bolest ili celijakija, lekar može da pomogne pacijentu tako što će osmisliti plan lečenja, kojim će se simptomi dugoročno ublažiti.