Bol u butinama mogući uzroci i lečenje

0
45334
bol u butini

Bol u butini je čest problem koji se javlja kod mnogih ljudi. Ovakav bol može da se javi iznenada ili postepeno, a može da dovede do otežane normalne funkcionalne pokretljivosti, kao što su hodanje, trčanje ili uspinjanje stepenicama. Ponekad bol u butinama može da se javi nakon traume ili povrede, a u drugim slučajevima nastaje bez ikakvog očiglednog razloga.

Nepravilna cirkulacija, limfom, burztis i septički artritis su neki od najčešćih uzroka bolova u nogama iznad kolena.Bolovi u butinama se mogu javiti s prednje i zadnje strane, u samo jednoj butini levoj ili desnoj ili istovremeno sa bolom u kukovima.Takođe uzrok za bol se može nalaziti u butnom mišiću ili butnoj kosti. U ovom članku ćemo opisati neke moguće uzroke ovog problema, kao i načine lečenja.

bolovi u butinama

Iako je bol u butinama veoma čest problem, važno je da znate koje sve bolesti mogu biti uzrok bolova u butinama. Postoji mnogo uzroka koji se mogu lečiti, ali ako odlažete lečenje, može doći do komplikacija. Bolovi u butinama vam mogu otežavati svakodnevan život i izazvati nesanicu ako se javljaju noću. Ipak, tu su efikasni lekovi uz pomoć kojih ćete rešiti ovaj problem. Pokušajte neke jednostavne prirodne lekove kako biste sami rešili problem.

Bol u butinama može biti blaži ili jači, u zavisnosti od uzroka. Zato je jako važno da se postavi dijagnoza već u inicijalnoj fazi. Navodimo neke od uzroke bolova u butinama:

Bolovi u butinama ili samo jednoj butini su u većini slučajeva uzrokovani prepoterećenjem ili istegnućem mišića.Odmor je najbolji lek a ako bolovi traju u dužem vremenskom periodu uzrok može biti i mnogo ozbiljnija bolest.

 • Limfom u butinama može izazvati blag ili jak bol koji se javlja uglavnom noću.
 • Nepravilna cirkulacija u mišićima butina, što može biti rezultat blokiranih arterija, može uzrokovati grčeve i bolove u butnim mišićima.
 • Bursa je kseica puna tečnosti, i burse se nalaze između raznih tkiva kako bi se sprečilo trenje. Iz mnogih razloga – povrede, gihta, reumatskog artritisa i sl. – bursa postaje upaljena i osetljiva. Ovaj medicinski problem se zove burzitis. Bursa u blizini butine takođe može da se upali i izazove bolove u butinama.
 • Jedan od mogućih uzroka bolova u butinama kod dece je kancerogeni tumor po imenu Evingov sarkom. Obično se javlja kod dece stare između devet i četrnaest godina.
 • Kod mnogih ljudi se bolovi u butinama javljaju nakon operacije zamene kuka. Razlog tome je ugrađivanje implantanta u kuk tokom operacije, što na kraju izaziva bolove u butinama tokom sedenja, hodanja, čak i tokom spavanja.
 • Infekcija kostiju, poznata kao osteomijelitis, obično pogađa dugačke kosti poput onih u butinama. Simptomi su bolovi, groznica, oticanje, crvenilo i sl.
 • Septični artritis je uzrokovan bakterijskom infekcijom koja napada zglobove. Ako dođe do infekcije kukova, javlja se bol koji se širi u butine i prepone.
 • Pošto je butna kost dugačka, sklona je osteosarkomu, vrsti raka. To je još jedan čest uzrok bolova u butinama.
 • Tokom trudnoće, telo buduće majke prolazi kroz niz strukturalnih i hormonalnih promena. To može rezultirati edemom, disfunkcijom simfize pubis i ispadanjem pantljika.
 • Lekovi poput pilula za kontracepciju, hormonalne terapije, lekova za snižavanje pritiska i sličnih mogu ponekad izazvati bolove u butinama.
 • Vežbanje bez prethodnog zagrevanja može izazvati istegnuće mišića. Javljaju se jak bol i utrnulost u butnom mišiću.

Anatomski posmatrano, butina je regija natkolenice između kuka i kolena. Još preciznije:

 • Vaši kvadricepsi (veliki butni četvoroglavi mišići) nalaze se na prednjim stranama natkolenica i služe za savijanje kuka i ispravljanje kolena.
 • Mišići zadnje lože nalaze se na zadnjim stranama natkolenica i služe za savijanje kolena.
 • Preponski mišići, odnosno mišići unutrašnje lože butina, nalaze se sa unutrašnjih strana butina i imaju funkciju primicača noge.
 • Spoljašnji mišići karlice, kao što je gluteus medius, služe za odmicanje butina.
 • Kroz butine prolazi i nekoliko živaca.

Drugi simptomi

Ovde navodimo još neke simptome koji se često javljaju uz bol u butini:

 • Oštar bol u spoljnoj strani butina i u kolenu
 • Bol u preponama koji se postepeno širi ka zadnjici
 • Ukočenost i obamrlost u butinama tokom noći
 • Osećaj peckanja kada spavate na boku
 • Temperatura, otoci, crvenilo, gnoj i slično

Uzroci na koje treba obratiti posebnu pažnju

Tendinitis kvadricepsa ili mišića zadnje lože

Prekomerno opterećenje i ponavljajuće prenaprezanje mišića butine mogu da izazovu upalu tetiva, oboljenje poznato kao tendinitis.

U simptome tendinitisa kvadricepsa ili mišića zadnje lože spadaju:

 • Bol u prednjem ili zadnjem delu butine, obično u blizini kolena ili kuka.
 • Otežano hodanje ili uspinjanje stepenicama usled bola.
 • Slabost mišića na prednjoj ili zadnjoj strani butine.

Simptomi najčešće traju 4 – 6 nedelja i postepeno prolaze uz lagane vežbe.

Krvni ugrušak – tromb

Krvni ugrušak u potkolenici ili natkolenici može da bude uzrok bola u butini. Ovaj bol je obično praćen toplinom, otokom i crvenilom butine. Krvni ugrušak mora odmah da se dijagnostikuje i tretira – ako se ugrušak pokrene iz vene, on može da prođe sve do pluća i izazove često fatalnu plućnu emboliju.

U druge uzroke bola u butini spadaju artritis kuka i meralgija parestetika (stanje kod koga usled pritiska na nerv nastaje osećaj trnaca, pečenja i utrnulosti spoljnjeg dela butine).

Kada bi trebalo da se javite lekaru

Većina osoba koje osećaju bol u butini, mogu da ga leče bez lekarske intervencije. Ukoliko osećate bol u butini kome ne znate poreklo ili se bol ne povlači vremenom i/ili uz uzimanje medikamenata, javite se lekaru da bi vam postavio pravilnu dijagnozu.

U znakove i simptome koji su upozorenje za posetu lekaru spadaju:

 • Jak bol koji vam ograničava mogućnost normalnog funkcionisanja. Ako vam je zbog bola teško da normalno hodate, javite se lekaru.
 • Bol koji je praćen povišenom telesnom temperaturom ili malaksalošću. Ovo bi mogao da bude znak infekcije, a vaš lekar će utvrditi uzrok.
 • Bol u butini uz crvenilo, otok i toplinu kože. Ovo bi mogao da bude znak krvnog ugruška i zahteva hitno medicinsko zbrinjavanje.
 • Bol u butini praćen deformitetom. Istezanje ili pucanje mišića mogu da dovedu do toga da butina deluje deformisano, pa je poseta specijalisti ortopedske hirurgije možda neophodna da bi se stanje parvilno dijagnostikivalo i lečilo.
 • Bol u butini koji se javlja iznenada i ograničava sposobnost hodanja. Uklješten nerv u leđima bi mogao da bude krivac za ovo, pa se preporučuje pregled ortopeda.

U većini slučajeva, bol u butini tačno mogu da dijagnostikuju vaš lekar ili ortoped. Neke vrste bola u butini prouzrokovane pritiskom na nerv ili neurološkim oboljenjima mogu da zahtevaju pregled neurologa, koji će postaviti tačnu dijagnozu i odrediti plan lečenja.

Dijagnostikovanje

Prvi korak u lečenju bola u butini je da lekar postavi tačnu dijagnozu. Prilikom posete lekar će vam postavljati pitanja o prirodi bola i kada se javio.

Vaš lekar mora da zna i kako se vaš bol manifestuje. Da li je stalan ili povremen i da li se menja prilikom određenih pokreta i položaja? Koliko dugo vas muči bol i da li se javio nakon traume ili bez nekog očitog razloga?

Lekar će verovatno pregledati vašu butinu i okolne zglobove i mišiće. Lekar može da palpira, ili dodiruje, butinu. Verovatno će proveriti jačinu butine i posmatrati vas dok hodate i pomerate se. Za dijagnostikovanje bola u butini mogu da se urade različiti pregledi.

Dijagnostički pregledi

 • Rendgen: Rendgensko snimanje ispituje kosti butine, kolena ili kuka i može da uključi ili isključi frakturu kao uzrok bola.
 • Elektromiografija (EMG): Elektromiografija lekaru pruža informacije o funkcionisanju nerava u vašoj butini i može da pokaže da li uklješteni nerv ili gubitak funkcije nerva mogu da prouzrokuju bol u butini.
 • Magnetna rezonanca (MR): Magnetna rezonantna tomografija pokazuje slike mekog tkiva oko butine i može da se koristi za uključivanje ili isključivanje pucanja mišića ili tetiva kao uzroka bola u butini.
 • Ultrazvuk: Ultrazvučni pregled se koristi za vizualizaciju arterija i vena oko butine. Može da se koristi za uključivanje ili isključivanje krvnog ugruška kao uzroka bola u butini.

Kada se završe klinička ispitivanja i dijagnostički pregledi, vaš lekar bi trebalo da bude u stanju da postavi tačnu dijagnozu bola u butini. Nakon toga može da počne ciljano lečenje.

Lečenje

Lečenje bola u butini zasniva se na tačnoj dijagnozi i uzroku vašeg stanja. Očigledno je da su neka stanja koja izazivaju bol u butini hitni slučajevi. Ako je bol posledica šloga ili krvnog ugruška, odmah vam je potrebno medicinsko zbrinjavanje. Lečenje šloga uključuje tim medicinskih profesionalaca, a krvni ugrušak zahteva antiembolijsko zbrinjavanje i lekove za razređivanje krvi.

Srećom, u većini slučajeva bol u butini nije posledica ovih zlokobnih problema i može da se leči sasvim uspešno. Postoje različite stvari koje možete da uradite za lečenje bola u butini, u zavisnosti od uzroka bola i težine stanja.

Vežbe

Vežbe dokazano pomažu kod bola u butini prouzrokovanog mišićnoskeletnim problemima. Ako bol dolazi iz leđa, vežbe lumbalnog istezanja i vežbe jačanja mogu da se rade radi ublažavanja pritiska na nerve kičme. Vežbe za pravilno držanje tela takođe mogu da budu korisne.

Bol u butini usled istegnuća kvadricepsa ili mišića zadnje lože dobro reaguje na vežbe istezanja i jačanja. Vaš fizioterapeut može da vam pomogne da izaberete najbolje vežbe istezanja koje će koristiti vašoj butini.

Vežbanje može da vam pomogne i da održavate odgovarajuću telesnu težinu i indeks telesne mase. Ovo može da ublaži simptome i spreči pojavu bolova u butinama i nogama.

Većina slučajeva bola u butini lako se dijagnostikuje i leči, a većina bolova u butini izaziva samo manja i privremena funkcionalna ograničenja. Ponekad bol u butini može da bude ozbiljan, pa je odlazak kod lekara i tačno dijagnostikovanje od presudne važnosti.

Poznavanje prirode bola u butini i znanje o tome šta bi trebalo da uradite kada ga osetite, mogu da vam pomognu da dobijete pravu negu i da se brzo vratite normalnom načinu života i svakodnevnim aktivnostima.

Prirodni lekovi za bolove u butinama

Neke jednostavne metode možete i sami koristiti kod kuće kako biste olakšali bolove u butinama. Iako su ove metode uglavnom efikasne, najbolje je da se konsultujete sa lekarom da vidite šta je uzrok problema.

 • Neka vam butina stalno bude topla. Noću nosite pidžamu. To će vam ublažiti bolove.
 • Masirajte bolnu butinu zagrejanim maslinovim uljem. Da bi imalo još bolji efekat, ubacite malo svežeg belog luka u njega.
 • Dobro umotajte butinu u flanel. Ovo je jedna od najefikasnijih metoda protiv bola u butinama.
 • Riblje ulje se smatra dobrim lekom protiv bolova u butinama. Uzmite po par kapi ovog ulja svake večeri pre nego što pođete u krevet.
 • Smatra se i da hladnoća dobro smanjuje bolove. U jednu kesu stavite nekoliko kockica leda i stavite je na bolno mesto. Držite oko 20 minuta. Ponavljajte postupak 2-3 puta dnevno.
 • Radite neke blaže vežbe kako biste olakšali bolove.

Ako vam ništa od ovoga ne pomogne, odmah idite kod lekara. Što ranije odete, to bolje, jer je svaki uzrok mnogo lakše lečiti u početnim fazama. Možda ćete dobiti injekciju kortikosteroida ako je uzrok bolova upala zglobova. U teškim slučajevima, preporučuje se operacija. Da biste izbegli komplikacije, na znak prvih tegoba idite kod lekara.