Bol u debelom crevu – mogući uzroci

0
12237

BOL U DEBELOM CREVU predstavljaja zdravstveni problem kod brojnih ljudi. Osobe koje pate od bolova u debelom crevu, ovo stanje često opisuju kao iznenadnu, jaku kontrakciju mišića kolona. Ovi spazmi su najčešće posledica nekog osnovnog oboljenja.

Terminom kolon najčešće se označava debelo crevo, mada se ono sastoji od 3 dela (slepo crevo, kolon i zadnje crevo), a kolon je njegov najduži deo. Debelo crevo je deo sistema za varenje, koji formira, skladišti i izbacuje feces (izmet). Grčevi debelog creva mogu da prouzrokuju fizičke i emotivne probleme.

Grčevi debelog creva i prateći bol u trbuhu, često se povezuju sa sindromom nervoznog creva; međutim, postoje brojni i različiti simptomi, ali i uzroci za ovo spazmatično stanje.

Koji su simptomi bolova debelog creva?

U simptome bolova debelog creva spadaju i promene pražnjenja creva. Kada dođe do grčeva longitudinalnih (uzdužnih) mišića debelog creva, često nastupa dijareja; međutim, kada nastupe grčevi cirkularnih (kružnih) mišića, dolazi do konstipacije. Osobe koje pate od sindroma nervoznog creva mogu da imaju dijareju ili konstipaciju, a kod nekih se ovi problemi javljaju naizmenično. U nastavku članka su nabrojani drugi mogući simptomi:

Kako boli debelo crevo?

Bolovi – Bolovi se obično javljaju u donjem delu trbuha, naročito na levoj strani. Bolovi mogu da nastupe u bilo koje doba dana ili noći.

Gasovi i/ili nadimanje – Neke osobe pate od gasova tokom čitavog dana i to svakodnevno.

Mukus – Osobe sa sindromom nervoznog creva često primećuju mukus (sluz) u stolici.

Različita konzistencija stoliceTvrdoća stolice može da bude različita – od meke do tečne, pa čak i u obliku tvrdih kuglica sa sluzi.

Gorušica – Kod nekih pacijenata se javljaju tipični znakovi gorušice.

Pojačano mokrenje – Postoje slučajevi osoba sa grčevima debelog creva, koje istovremeno imaju i potrebu za čestim mokrenjem.

Istraživanja ukazuju da su brojne osobe, koje pate od bolova debelog creva, takođe izložene i jakom stresu u životu. Često ovakvi pacijenti opažaju da su im simptomi blaži kada nema stresa.

Koji su uzroci bolova u debelom crevu?

Bolovi u debelom crevu nastupaju kada su mišićne kontrakcije neusklađene.Znamo i to da fizička aktivnost, ishrana i neki lekovi mogu da dovedu do promena pokretljivosti creva. Naš crevni sistem je složeni mehanizam, a debelo crevo ima veoma važnu ulogu u njemu. Kada nešto nije u redu sa debelim crevom, to može da ima veliki uticaj na naše zdravlje.

U nastavku članka je naveden spisak različitih mogućih uzroka, koji dovode do bola u debelom crevu:

Zarobljeni gasovi – Kod nekih osoba se bol u debelom crevu javlja jednostavno zato što imaju jake gasove. Zarobljeni gasovi izazivaju grčeve debelog creva i ligamenata koji drže debelo crevo u pravilnom položaju.

Crevna opstrukcija – Crevna opstrukcija nastaje usled blokade tankog ili debelog creva. Delimična ili potpuna opstrukcija može da spreči prolazak tečnosti i svarene hrane. Ukoliko dođe do nakupljanja velike količine tečnosti, crevo može da prsne, što je stanje opasno po život.

Sindrom nervoznog creva – Sindrom nervoznog creva je oboljenje od koga pate milioni ljudi, a karakterišu ga ili ekstremna dijareja ili konstipacija. U simptome spadaju i bolovi u debelom crevu.

Ulcerozni kolitis – Ovo je zapaljenska bolest creva koja dovodi do upale i formiranja čireva (ulkusa) u digestivnom traktu. Krvarenje, dijareja i grčevi su česti kod ovog oboljenja.

Kronova bolest – Kao i sindrom nervoznog creva i ulcerozni kolitis, Kronova bolest podrazumeva dijareju, a ona može da bude do te mere teška da dovodi do gubitka hranljivih materija. Ovo oboljenje može da bude komplikovano za dijagnostikovanje, ali kada se otkrije, obično se leči spazmoliticima (lekovima protiv grčeva).

Distenzija kolona – Distenzija kolona znači da je došlo do rastezanja debelog creva, pa je jedan deo sistema za varenje uvećan, usled čega dolazi do pritiska na zidove creva i konstipacije. Uz konstipaciju se javljaju i bolovi.

Bakterijski gastroenteritis – Kada bakterije izazovu infekciju u crevima, takvo stanje se zove bakterijski gastroenteritis. Do njega može da dođe usled trovanja hranom.

Endometrioza – Ovo je oboljenje koje zahvata reproduktivne organe žena; međutim može da se proširi i na creva. Ako su zahvaćena i creva, žena će imati grčeve, nadimanje i dijareju ili konstipaciju.

Postoji i retko oboljenje koje se zove crevna pseudoopstrukcija, a može da dovede do grčeva debelog creva. Simptomi su slični blokadi creva, ali prava blokada ne postoji. Veruje se da ovo stanje nastaje usled problema sa nervima ili mišićima, koji utiču na kretanje hrane, tečnosti i vazduha kroz creva.

Namirnice koje izazivaju bolove u debelom crevu

Osim ako nemate trovanje hranom, određene namirnice ne izazivaju bolove u zdravom, normalnom sistemu za varenje. Međutim, ako imate neko oboljenje, kao što su kolitis, divertikulitis ili sindrom nervoznog creva, neke namirnice i prehrambene navike mogu da izazovu bol u debelom crevu. Pored toga što morate da tražite potrebnu medicinsku pomoć, zdrava ishrana u kojoj su takve namirnice ograničene, može da spreči ili ublaži simptome napada. Pre nego što uvedete značajne promene u svoju ishranu, tražite savet od lekara.

Rafinisane žitarice

Vlakna mogu da imaju važnu ulogu u kontroli bolova u debelom crevu, jer pomažu vašim crevima da dobro rade. Ona takođe omekšavaju i olakšavaju prolazak stolice kroz sistem za varenje. Pošto rafinisane žitarice gube vlakna u procesu prerade, prekomerno konzumiranje može da izazove bolove u debelom crevu i povezane probleme, kao što je konstipacija. Pošto su to namirnice sa visokim glikemijskim indeksom, to znači da imaju dramatičan uticaj na nivo šećera u krvi i da mogu da izazovu upalu.

Voće i povrće sa visokim sadržajem vlakana

U nekim slučajevima, namirnice sa visokim sadržajem vlakana pojačavaju bol u debelom crevu povezan sa sindromom nervoznog creva ili kolitisom – naročito ako imate dijareju, prouzrokovanu upalom, kao i kada ste praktikovali ishranu sa malim unosom vlakana. Izbegavajte namirnice sa visokim sadržajem vlakana, kao što su pasulj, sočivo, brokoli i jabuke, tokom napada dijareje. Potom postepeno počnite da dodajete izvore vlakana u ishranu da biste videli kako organizam reaguje.

Masno meso i mlečni proizvodi

Meso sa velikim sadržajem masnoće i punomasni mlečni proizvodi, spadaju u vodeće izvore zasićenih masti, koje mogu da doprinesu bolu u debelom crevu, tako što izazivaju upalu.Ograničeni unos mlečnih proizvoda pomaže kod kontrole bola usled kolitisa, tako što ublažava dijareju. Visokomasni mlečni proizvodi, koji mogu da doprinesu zapaljenskim procesima, moraju da se uzimaju u ograničenim količinama, na primer, buter, punomasna pavlaka, punomasno mleko i kačkavalji.

Pržena hrana i gotova peciva

Pržena hrana, kao što su pržena peciva i pomfrit, kao i komercijalni pekarski proizvodi, kao što su kore za pite, testo za picu i keks, obično sadrže trans masti, koje mogu da pojačaju bol u debelom crevu povezan sa upalom. Izbegavajte namirnice koje u spisku sastojaka sadrže delimično hidrogenisano biljno ulje – drugo ime za trans masti. Pržena hrana povećava unos zasićenih masti u ishrani, pa zato čak i ako pohovani kačkavalj ili krofne ne sadrže hidrogenisana ulja, ograničite konzumiranje ili ih izbegavajte.

Ljuta hrana, kofein i alkohol

Ljuta hrana može da pojača bolove kod kolitisa. Ako vam ljuta hrana pojačava simptome, izbegavajte jela koja se tradicionalno pripremaju sa ljutim sastojcima. Začinite hranu manje ljutim začinskim biljem, kao što je kurkuma, od koje možete da imate i koristi kod ublažavanja upale. Kofein i alkohol mogu da pojačaju bolove povezane sa sindromom nervoznih creva i kolitisom. Inače, umereni unos alkohola može da ublaži upalu.

Intolerancija i alergija na hranu

Ako imate intoleranciju na neku hranu, vaš sistem za varenje reaguje burno i izaziva simptome poput mučnine, bolova u trbuhu, nadimanja i bolova usled gasova. Kada imate alergiju na neku hranu, konzumiranje takvih namirnica dovodi do reakcije imunog sistema, što može da bude okidač za bolove u trbuhu, dijareju i otežano disanje.Većina alergija na hranu uključuje kravlje mleko, jaja, čajeve, kikiriki, pšenicu, ribu ili ljuskare. Postoji i intolerancija na gluten, protein koga ima u pšenici, ječmu i raži. Da biste znali da li imate alergiju ili intoleranciju, javite se lekaru.


Kako se leče bolovi debelog creva?

Ublažavanje grčeva debelog creva može da se postigne i redovnim vežbanjem. U brojnim slučajevima, vežbe smanjuju anksioznost i stres, a, kao što smo rekli, stres često može da pogorša simptome. Ispitivanja pokazuju da energične vežbe mogu da stimulišu endorfine („hormone sreće“) da spreče bolove i anksioznost, bilo da su posledica fizičke povrede ili stresa.

Premda se nekim pacijentima prepisuju spazmolitici (antispazmodici, lekovi protiv grčeva), koji opuštaju mišiće, drugi lekovi protiv grčeva debelog creva su prirodniji. Na primer, ishrana u velikoj meri pomaže osobama sa grčevima. Kod nekih pacijenata smanjen unos mleka i ljute hrane smiruje dijareju, dok kod drugih poboljšanje nastaje nakon eliminacije mesa iz ishrane. Vredno je pomenuti i da čajevi od nane, đumbira i kamilice delotvorno ublažavaju grčeve debelog creva.


Kada bi trebalo da se javite lekaru

Mnogi ljudi s vremena na vreme imaju grčeve debelog creva, ali to nije zabrinjavajuće. U stvari, najčešće je povezano sa nečim što je pojedeno ili popijeno. Osobe koje pate od hroničnih bolova u trbuhu i drugih simptoma, koje smo ovde opisali, trebalo bi da traže lekarsku pomoć. Premda može da postoji jednostavno objašnjenje za ovu nelagodu, najbolje je da se to proveri i utvrdi da posredi nije ništa ozbiljno.

Kada imamo bolove u trbuhu, obično to uzimamo olako, ali nije loše da obratimo pažnju i na druge simptome koji se javljaju uz bolove ili grčeve. Mada ne treba trčati kod lekara zbog svakog i najmanjeg bola, trebalo bi da budemo pažljivi, jer tako možemo da primetimo kada nešto zaista nije u redu.