Bol u gornjem delu ledja i bol u ledjima ispod rebra mogući uzroci i lečenje

0
17555
bol u gornjem delu ledja

Bol u gornjem delu leđa

Veliki broj ljudi, u nekom periodu života, ima problem sa bolom u leđima. U ovom tekstu, naći ćete informacije o glavnim uzročnicima i načinima uz pomoć kojih možete da se rešite bola u gornjem delu leđa.

Sedentan način života, nepravilno držanje tela tokom najosnovnijih radnji poput hodanja i spavanja, često izazivaju bol u leđima. Ako možete da odredite tačno mesto na kom vas leđa bole, lakše ćete utvrditi razlog bola. Iako se bol u gornjem delu leđa javlja ređe nego bol u donjem delu, svejedno ga ne treba ignorisati. On se može javiti iz mnogo razloga.

Mogući uzročnici bola u leđima

Postoje dve vrste bola, iznenadni, presecajući bol i blagi bol koji nagriza i traje duže. Ponekad se bol javlja sa drugim simptomima poput ukočenosti, utrnulosti i sličnih.

bol u gornjem delu ledja

Diskus hernija

Duž cele kičme, između pršljenova, nalaze se diskovi. Ponekad, iz razloga kao što su gojaznost, povreda, godine i slično, može se desiti pucanje ili dislokacija diska, što izaziva bol. Drugi nazivi za diskus herniju su naprsnuće diska i iščašenje pršljena.

Osteoporoza

Osteoporoza nastaje zbog degeneracije koštanog tkiva, uzrokovano smanjenjem gustine kostiju. Kosti postaju porozne i podložnije povredama i pucanju. Osteoporoza kičme može izazvati bol u predelu vrata i gornjeg dela leđa.

Pored ovih uzročnika, tu su i artritis, fibromijalgija, kičmena stenoza (suženje kičmenog stuba) i drugi. Bol u leđima izazvana benignim razlozima, obično prođe do kraja dana. Ali, ako je bol uporna i ne prolazi par dana, ili se javlja praćena drugim simptomima, odmah se javite svom lekaru.

Povreda

Povreda leđa, koja se javlja zbog pada ili udarca je najčešći uzročnih bola. Iznenadna povreda, uzrokovana nekom nezgodom na primer, može oštetiti koštano tkivo ili mišiće u gornjem delu leđa i tako izazvati jak bol.

Istegnuće mišića ili iščašenje zgloba/ligamenta

Istegnuće mišića, izazvano podizanjem ili bacanjem teškog predmeta, sportskim aktivnostima, plesanjem ili napornim vežbanjem, može izazvati bol u leđima. Iz istih tih razloga, iščašenje zgloba ili ligamenta može izazvati ovakav bol.

Bol u leđima u predelu ispod rebara

Postoje razni razlozi zbog kojih se može javiti bol u levoj strani leđa, u predelu ispod rebara. Obratite pažnju na simptome, kako biste otkrili šta je uzrok bola- gasovi, kamen u bubregu, problem sa pankreasom. U ovom članku otkrivamo moguće uzročnike bola u levoj strani leđa.

Bol u predelu ispod rebara može biti veoma neprijatna, bilo da je hronična ili da je indikator ozbiljnijeg zdravstvenog problema. Ponekad, bol može biti izazvana nagomilanim gasovima, pa u tom slučaju, pomažu lekovi koji se mogu dobiti bez recepta. Dijagnostikovanje tačnog problema, nekad može biti teško, pa će vam doktor reći da pažljivo motrite sve simptome. U takvim okolnostima je posebno važno da redovno odlazite na sve preglede i kontrole. Ukoliko ste pali ili povredili grudni koš, možda ste zadobili manju povredu (naprsnuće ili prelom kostiju) pa vas zbog toga bole leđa, u delu ispod rebara.

Većina ljudi, kada oseti bol u leđima, uzima lekove protiv bolova. Ukoliko možete, izbegavajte lečenje na svoju ruku, pošto to može dodatno zakomplikovati problem. Ako bol ne prolazi, zakažite pregled kod svog lekara i snimanje pluća.

Šta sve izaziva bol u leđima u predelu ispod rebara

Za pravilnu dijagnozu ovog problema, neophodno je razumevanje svih pratećih simptoma. Ukoliko je bol uporna, nemojte se iznenaditi ako vaš doktor zatraži da izvadite krv i uradite kompletnu krvnu sliku. U nekim slučajevima je za što precizniju dijagnozu, potreban i snimak sa CT-a.

Problemi sa radom organa za varenje

Bol u levom delu leđa, ispod rebara je usko vezana za gasove u stomaku, ali za ovaj problem postoji jednostavno rešenje, u vidu promene ishrane.

Problemi sa digestivnim traktom

Osobe koje imaju problema sa sistemom organa za varenje, poput upale crevnog trakta, mogu osećati bol u levom delu leđa i osećati mučninu. Sindrom nadraženih creva je veliki uzročnik bola u leđima kod ljudi svih uzrasta. Gorušica i povraćanje mogu biti prateći simptomi bola ispod rebara, a javljaju se nakon obroka.

Problemi sa bubrezima

Bubrezi su organi koji prečišćavaju organizam. Oni su ti koji stvaraju urin i izbacuju teksine iz tela. Kamenčići u bubregu mogu poremetiti ovu funkciju i blokirati protok urina, što stvara pritisak. Osoba koja ima ovakav problem, može osetiti bol ispod rebara prilikom kašljanja. Ukoliko povredite bubrege, može se javiti unutrašnje krvarenje. Ako je levi bubreg povređen ili inficiran, možete osetiti bol u levoj strani leđa.

Problemi tokom trudnoće

Žene u drugom stanju često imaju probleme sa gasovima, te su oni jedan od glavnih uzročnika bola u rebrima, u predelu ispod dojki. Bol se odatle može širiti prema leđima. Vanmaterična trudnoća takođe izaziva bol u levom delu leđa, ispod rebara, a sve što vam je potrebno za dijagnozu je pregled ultrazvukom. Trudnice se često žale na bol u donjem delu leđa, a on se javlja zbog rasta materice i naprezanja trbušnih mišića. Hormonske promene koje se dešavaju u trudnoći omekšavaju ligamente, što dodatno opterećuje ligamente u leđima.

Drugi uzroci

Infekcije urinarnog trakta mogu izazvati bol u donjem delu leđa, pa bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom, pošto će vam za lečenje možda biti potrebna terapija antibioticima.

Ukoliko se bol u levom delu rebara javlja tokom disanja, to je simptom mišićno-skeletnih povreda, zbog kojih vam doktor može prepisati antiupalne lekove.

Upala pankreasa (pankreatitis) takođe može izazvati bol u donjem delu leđa.

Bol u donjem delu leđa mogu uzrokovati loše držanje tokom sedenja i spavanja, oštećenje kostiju, slabljenje mišića, mišićni spazam, artritis, endometrioza, ciste na jajnicima, infekcija kičmenog stuba, pojava tumora, previše savijanja ili uvrtanja u kičmi, podizanje teških predmeta i slično.

Lečenje

Lečenje povrede zavisi od razloga, vrste komplikacije i jačine bola. U blažim slučajevima, odmor i lekovi protiv upale mogu pomoći u otklanjanju simptoma, dok u ozbiljnijim slučajevima, može biti potrebna hospitalizacija i hirurška intervencija. Ako je bol izazvana istegnućem mišića, iščašenjem zgloba ili ligamenta, lekovi i odmor mogu biti sasvim dovoljni.

Diskus hernija se leči kombinovanim metodama. Ležanje u krevetu, fizikalna terapija, lekovi i tako dalje, pomažu u rešavanju ovog problema. U težim slučajevima, lekar može preporučiti i operaciju. Osteoporoza se rešava lekovima i fizikalnom terapijom. Kada je u pitanju osteoporoza koja se javlja nakon menopauze, hormonska terapija može biti od velike pomoći.

Prevencija

Prvo i osnovno, vodite računa o držanju tela, dok sedite i spavate, kako biste sprečili bol u leđima. Drugo, radite vežbe za leđa, teglite se i bavite se jogom, kako biste ojačali mišiće. Zatim, smanjenje stresa i zdrav način života se preporučuju svim osobama koje žele da spreče zdravstvene probleme izazvane stresom.