Bol u jajnicima (SVI MOGUĆI UZROCI)

0
20445
bol u jajnicima

ZAŠTO BOLE JAJNICI?Jajnici su reproduktivne žlezde koje se nalaze na svakoj strani karlice. Oni su odgovorni za proizvodnju i lučenje jajnih ćelija.

Jajnici takođe služe kao primarni izvor hormona estrogena i progesterona. Mnoge žene doživljavaju bol u predelu jajnika s vremena na vreme, obično vezan za njihov menstrualni ciklus.

Ponekad, bol u jajnicima može biti znak nekog osnovnog stanja.

Zašto bole jajnici? Navešćemo neke od najčešćih uzroka za bol u predelu jajnika.

Bol u predelu jajnika tokom ovulacije

Neke žene osećaju bolove jajnika tokom regularne ovulacije svakog meseca. Ovulacija se generalno dešava usred menstrualnog ciklusa, tako da možete osećati bol najviše oko 14. dana ciklusa, jer jajna ćelija izlazi iz jajnika u jajovod.

Možda ćete osećati neugodnost u karlici na jednoj ili obe strane. Može biti blago ili teško, u trajanju od nekoliko minuta do nekoliko sati.

Neke žene doživljavaju blago krvarenje ili sekret tokom ovulacije. Druge mogu imati mučninu zajedno sa bolom.

Postoje različite teorije zbog čega ovulacija može da izazove bol u predelu jajnika. Jedna je zato što u jajnicima nema otvora, pa jajna ćelija treba da prođe kroz zid jajnika, što može da izazove bol.

Neki lekari misle da proširenje jajnika u jajniku neposredno pre ovulacije može izazvati bol.

Ova vrsta bola uglavnom traje svega jedan dan. Ne zahteva lečenje.


Ciste na jajnicima

Ciste jajnika su vrećiće ili džepovi ispunjeni tečnom materijom, koje se mogu formirati na površini jajnika. Većina cista jajnika ne izaziva bol ili druge simptome.

Čak i velike ciste mogu ostati neprimećene u dužem vremenskom periodu.

Simptomi uključuju karlični bol kao i bol u donjem delu leđa i butinama. Možda imate i karlični bol oko perioda menstruacije ili tokom seksa.

Ostali simptomi cista na jajnicima uključuju:

 • bol tokom pokreta creva
 • mučnina
 • povraćanje
 • osetljivost dojki
 • punoća u abdomenu
 • pritisak na bešiku i često mokrenje.

Ciste jajnika mogu postati velike i tako se povećava rizik od njihove rupture (pucanja). Znaci da je cista pukla uključuju:

 • iznenadni i teški bol u stomaku (bol i probadanje u jednom jajniku, levom ili desnom u zavisnosti od toga na kojem je cista)
 • groznica
 • povraćanje

Takođe možete ući u stanje šoka i iskusiti sledeće simptome:

 • hladna koža
 • brzo disanje
 • nesvestica.

Ako verujete da je cista na jajniku pukla, hitno se obratite svom lekaru!


Povezano> Ciste na jajnicima: 5 simptoma, uzrok, lečenje, prirodni lekovi


Endometrioza

Drugi uzrok bola u jajnicima može biti stanje zvano endometrioza. Sa ovim poremećajem, tkivo koje ulazi u unutrašnjost materice raste izvan materice.

Ovo tkivo naziva se endometrijum. Kada normalno oblaže matericu, endometrijum se obično odbacuje svakog meseca sa menstrualnim ciklusom.

Međutim, kada raste van materice, može postati zarobljen i formirati ožiljno tkivo i adhezije.

Jajnici su često to područje u kojem ovo tkivo raste, proizvodeći nelagodnost do probadajućeg i jakog bola u jajnicima.

Ostali simptomi endometrioze uključuju:

 • bolne menstruacije, polni odnosi ili pokreti creva
 • prekomerno krvarenje
 • umor
 • dijareja
 • konstipacija
 • mučnina

Količina bolova koju doživljavate možda neće govoriti o stepenu endometrioze. Na primer, možete doživeti teški bol u predelu jajnika, ali imati blag slučaj endometrioze.


Zapaljenska bolest karlice i upala jajnika

Zapaljenska bolest karlice je infekcija genitalnog trakta i reproduktivnih organa kod žena. Utiče na matericu, jajovode i jajnike.

Ova infekcija može se desiti prirodno ili biti seksualno prenosiva. Najčešće se javlja kod žena starosne dobi od 15 do 25 godina.

Možda imate ovo stanje sa ili bez simptoma. Simptomi takođe mogu biti blagi ili pomešani sa uslovima kao što su apendicitis, ektopična trudnoća ili ciste jajnika.

Zapaljenska bolest karlice može uzrokovati sledeće simptome:

 • bol ili osetljivost u karlici
 • peckanje tokom uriniranja
 • mučnina
 • povraćanje
 • nepravilno krvarenje
 • promene vaginalnog sekreta
 • bol tokom seksa
 • groznica
 • drhtavica.

Saznajte više> UPALA JAJNIKA – simptomi i lečenje (antibiotici, prirodni lekovi, čaj)


Bolovi u jajnicima proistekli od bolesti drugih organa

 

Jajinci se nalaze u blizini mnogih drugih organa i delova tela. Kao rezultat toga, možete doživeti bol u jajnicima usled drugih zdravstvenih stanja.

Neki od ovih uslova uključuju:

Apendicitis – upala slepog creva: u ovom slučaju, bol bi se nalazio blizu pupka ili na desnoj strani stomaka. Takođe možete doživeti gubitak apetita, konstipaciju ili znake infekcije, kao što je groznica, drhtavica i povraćanje.

Konstipacija: ovo je verovatno uzrok ako ste u protekloj sedmici imali manje od tri pražnjenja creva. Takođe možete doživeti tvrde stolice, naprezanje tokom pražnjenja creva i osećate se kao da niste potpuno ispraznili creva.

Kamen u bubregu: bolovi u bubrezima i jajnicima mogu da ukazuju na kamen u bubregu. Takođe može postojati krv u urinu, bol koji dolazi u talasima, i groznica ili drhtavica.

Trudnoća: ako ste propustili menstruaciju, trudnoća je moguća. Možda ćete doživeti osetljivost dojki, mučninu i povraćanje, ili zamor. Ektopična trudnoća je još jedna mogućnost, naročito ako je bol u predelu jajnika ozbiljan.

Infekcije urinarnog trakta: ako je bol više lociran u sredini karlice, možda imate urinarnu infekciju. Ovo takođe može uzrokovati često ili urgentno uriniranje, osećaj peckanja dok urinirate ili zamućen urin.


Sindrom ostatka jajnika

Ako ste imali nedavnu operaciju na vašim jajnicima, možda biste želeli da pitate svog doktora o sindromu ostatka ovarijuma.

Nakon ooforektomije, možda imate tkivo preostalo iz više razloga. Krvarenje tokom operacije, adhezija, anatomske varijacije, čak i loša tehnika mogu biti faktori.

Karlični bol je najčešći simptom kod sindroma ostatka janika. Takođe možete osetiti karličnu masu ili nećete razviti očekivane simptome menopauze posle vaše ooforektomije.

Neke žene čak imaju simptome koji su slični onima kod endometrioze. Bez obzira na to, većina žena će doživeti neke vrste simptoma u prvih pet godina nakon operacije.

Tretman obuhvata operaciju radi uklanjanja tkiva ili hormone radi suzbijanja ovulacije.


Da li je rak jajnika?

rak jajnika

Možete se zabrinuti da bol u jajnicima znači da postoji rak jajnika. Svakako da se ne sme zanemariti ova mogućnost, ali rak jajnika je relativno retkost.

On utiče na oko 11 žena u svakih 100.000. Prosečna starost žena sa dijagnostikom raka jajnika je 63 godine.

Ključ kod raka je rano otkrivanje. Rani stadijumi raka jajnika često nemaju simptome. Čak i napredni karcinom možda ne pokazuje mnogo simptoma.

Mogući simptomi karcinoma jajnika uključuju:

 • nadimanje ili otok u abdomenu
 • punoća dok jedete
 • gubitak težine
 • bol u karlici
 • promene u navikama creva
 • učestalo mokrenje.

Faktori rizika za rak jajnika uključuju porodičnu istoriju, uzimanje određenih lekova i određene genetske mutacije.


Bolovi u jajnicima i nadutost

Bolovi u jajnicima i nadutost su često povezani simptomi. Može da se radi o cisti na jajniku, problemima sa konstipacijom ili u retkim slučajevima može da ukazuje na kancer jajnika, ali svakako da treba obratiti pažnju i na prisustvo drugih simptoma.


Bolovi u jajnicima pred menstruaciju

Bolovi u jajnicima pred menstruaciju su gotovo uobičajeno stanje kod mnogih žena. U većini slučajeva ovo je normalna pojava koja je posledica hormonalnih promena pred sam menstrualni ciklus, pa tako možete da doživite i osetljivost dojki.


Kašnjenje menstruacije i bolovi u jajnicima

 Ako se javljaju kašnjenje menstruacije i bolovi u jajnicima, moguće je da se radi o trudnoći.

Naročito treba obratiti pažnju na intenzitet i trajanje bolova, jer mogu da ukazuju na vanmateričnu trudnoću i li druge komplikacije trudnoće.

Kašnjenje menstruacije i bolovi u jajnicima mogu da ukazuju i na ciste na jajnicima, ali i na druge ginekološke bolesti kod žena, tako da bi ovo svakako trebalo ispitati.


 Bol u jajnicima posle odnosa

Bol u jajnicima posle odnosa može da ukazuje na ciste jajnika, endometriozu, zapaljensku bolest karlice, ali i brojna druga ginekološka stanja – tako da bi ovo trebalo ispitati.


 Bol u jajnicima u trudnoći

Blagi bolovi se javljaju praktično u svim trudnoćama. Bol u donjem delu stomaka može nastati iz jajnika, iako problemi koji uključuju druge strukture mogu imitirati bol ovarijuma.

Mogući uzroci uključuju i ginekološke i neginekološke uslove. Neki ne predstavljaju pretnju za trudnoću, dok drugi zahtevaju hitan medicinski tretman. Odmah se obratite svom lekaru ako ste trudni i imate bolove u donjem delu stomaka.

Zašto bole jajnici u trudnoći?

Vanmaterična trudnoća

Oplođena jajna ćelija normalno treba da se implantira u zid materice. Kod ektopične trudnoće implantacija se javlja izvan materice, najčešće u jajovodu blizu jajnika.

Kako trudnoća napreduje, rastući embrion proteže jajovod, što uzrokuje bol u jajniku na početku trudnoće. Ektopična trudnoća je hitno medicinsko stanje, jer ruptura trudnoće u jajovodu može prouzrokovati krvarenje koje ugrožava život.

Bol u okruglim ligamentima

Okrugli ligamenti se protežu sa obe strane materice, prolaze pored jajnika i pričvršćuju se na zid karlice, pomažući da se drži uterus na mestu.

Dok materica raste tokom trudnoće, ovi ligamenti se protežu i mogu izazvati bol u jajnicima u trudnoći. Bol u okruglim ligamentima – koji je obično oštar i dolazi iznenada – najčešće se javlja tokom drugog tromesečja.

Iako često neprijatan, bol u okruglim ligamentima ne predstavlja pretnju majci ili bebi.

Izrasline na jajnicima

Različiti tipovi izraslina jajnika potencijalno mogu izazvati bol u jajnicima u trudnoći, bilo bol u levom ili desnom jajniku u trudnoći – zavisno od toga na kojem jajniku je izraslina.

Većina ovih izraslina su nekancerozne i često ne predstavljaju direktnu pretnju za trudnoću ili majku.

Funkcionalna cista jajnika

Funkcionalne ciste jajnika, koje proizilaze iz folikula jajne ćelije, relativno su česte tokom trudnoće, naročito u prvom tromesečju.

Većina ne uzrokuje simptome, ne predstavlja pretnju za trudnoću i nestaje dok trudnoća napreduje. Povremeno, funkcionalna cista jajnika raste dovoljno da izazove bol u jajnicima u ranoj trudnoći.

Ostale izrasline jajnika

Nakon funkcionalnih cista jajnika, nekancerozni tumori jajnika su najčešći tip izraslina jajnika kod trudnica. Često ne izazivaju simptome, ali mogu izazvati bol u predelu jajnika ako su velike.

Mali procenat tumora jajnika otkrivenih tokom trudnoće je kancerozan.

Torzija i ruptura jajnika

Veličina izrasline na jajniku je važna za odlučivanje o tome kako najbolje upravljati ovim stanjem tokom trudnoće. Velike izrasline mogu da puknu i izazivaju krvarenje.

Moguće je da se veća izraslina uvije, što dovodi do gubitka snabdevanja krvlju na pogođenom jajniku, što je stanje poznato kao torzija jajnika.

Kada postoji značajan rizik od raka, ili torzije ili rupture jajnika, može se preporučiti hirurško uklanjanje izrasline.

Sindrom hiperstimulacije jajnika

Sindrom hiperstimulacije jajnika je retka komplikacija asistirane reproduktivne tehnologije, naročito kada se koristi ljudski horionski gonadotropin za stimulisanje sazrevanja ženske jajne ćelije i ovulacije.

Sa ovim stanjem, jajnici se povećavaju i popunjavaju tečnošću, a kapilari tela postaju propustljivi. Ovo dovodi do curenja vode u tkiva tela, što može dovesti do komplikacija koje ugrožavaju život.

Simptomi uključuju bol u stomaku, mučninu, povraćanje i nagli abdominalni otok zbog akumulacije tečnosti. Sindrom hiperstimulacije jajnika tokom rane trudnoće zahteva hitnu medicinsku negu.

Abrupcija placente

Placentalna abrupcija odnosi se na prerano odvajanje placente od zida materice, što dovodi do krvarenja. Iznenadni abdominalni bol se često javlja, iako ovaj simptom može biti odsutan kod blagih slučajeva.

Placentalna abrupcija predstavlja zdravstveni rizik za majku i bebu i zahteva procenu stanja u vanrednim situacijama.


Neginekološki uzroci za bol u jajnicima u trudnoći

Nekoliko važnih primera su:

– infekcija bubrega

– blokada urinarnog trakta kamenom ili rastućom matericom u trudnoći

– apendicitis

– opstrukcija creva

– napad žučne kese.


Upozorenje

Postoje i drugi mogući uzroci bolova u stomaku koji mogu imitirati bol u jajnicima tokom trudnoće, iako imaju tendenciju da budu manje česti od uslova koji su pomenuti.

Ako ste trudni i doživljavate iznenadne, neobjašnjive bolove u stomaku, odmah se obratite svom lekaru, jer to može ili ne mora biti bol u jajniku. Tražite hitnu medicinsku pomoć ako doživite znake upozorenja ili simptome, uključujući:

 • teški ili pogoršavajući bol u stomaku
 • groznica ili drhtavica
 • vaginalno krvarenje
 • vrtoglavica ili nesvestica
 • kratak dah ili teško disanje
 • iznenadno povećanje veličine abdomena
 • iznenadni porast oticanja ruku ili stopala
 • promene vida
 • perzistentna, jaka glavobolja.

Autor teksta Dr. Dragan Petrovic
Izvori: (1) (2) (3) (4)