Bol u kostima ruku i nogu: 7 mogućih uzroka (+ lečenje)

0
5370
bol u kostima

BOL U KOSTIMA razlikuje se od bola u mišićima i zglobovima, jer je prisutan bez obzira na to da li se krećete ili mirujete. Ova vrsta bola se obično povezuje sa bolestima koje utiču na normalno funkcionisanje koštanih struktura.Najčešće se javlja u kostima ruku i nogu.

U nastavku saznajte koji su uzroci za pojvu ovakvih bolova, kako se postavlja dijagnoza bolesti koje izazivaju bolove u kostima i mišićima i kako se sprovodi lečenje.

Ljudski kostur ima 206 kostiju. Pošto su kosti šuplje, one nisu teške i čine samo 14% ukupne telesne mase. Kosti su međusobno povezane zglobovima i mišićima. To je aktivno živo tkivo, koje se u slučaju preloma obnavlja. Građu kostiju čine:

 • čvrsto koštano tkivo
 • hrskavica
 • sunđerasto koštano tkivo
 • pokosnica
 • koštana srž

Kosti su sačinjene od koštanih ćelija, koje se sastoje od belančevine oseina (25%), vode (10%) i minerala (uglavnom kalcijuma) i drugih hemijskih supstanci koji im daju čvrstinu (65%).

bol u laktu i podlaktici


Uzroci

Šta izaziva bol u kostima?

Postoje brojna oboljenja koja mogu da budu uzrok bola u kostima.

 • Povreda – povreda je čest uzrok bola u kostima. Obično se ovaj bol javlja prilikom neke traume, kao što su saobraćajna nesreća ili pad. Udar može da dovede do pucanja ili preloma kosti. Svako oštećenje kosti može da da bude uzrok bola.
 • Nedostatak minerala – Da bi kosti bile jake, njima su potrebni različiti minerali i vitamini, uključujući i kalcijum i vitamin D. Deficit kalcijuma i vitamina D često dovodi do osteoporoze, najčešćeg oblika bolesti kostiju. Osobe sa poodmaklim stadijumima osteoporoze često osećaju bol u kostima.
 • Metastatički rak – Ovo je rak koji se razvio na nekom određenom delu organizma, ali se proširio i na druge lokalitete. Rak dojke, pluća, štitne žlezde, bubrega i prostate, spadaju i kancere koji se obično šire i na kosti a zbog njih se javljaju bolovi.
 • Rak kostiju – Pod rakom kostiju se podrazumeva kancer ćelija samih kostiju. Rak kostiju je mnogo ređi od metastatičkog raka. Bolovi u kostima mogu se javiti kada rak naruši ili uništi normalnu strukturu kostiju.
 • Bolesti koje ometaju dotok krvi u kosti – Neke bolesti, kao što je srpasta anemija, ometaju dotok krvi u kosti. Kada nema stabilnog snabdevanja krvlju, tkivo kostiju počinje da odumire. Ova pojava izaziva jak bol u kostima i njihove slabosti.
 • Infekcija – Ako dođe do infekcije u samoj kosti ili se ona na kosti proširi sa drugog mesta, to može da dovede do ozbiljnog oboljenja poznatog kao osteomijelitis, odnosno do zapaljenja koštane srži.
 • Leukemija – Leukemija je rak koštane srži. Koštana srž se nalazi u brojnim kostima i zadužena je za stvaranje koštanih ćelija. Osobe koje pate od leukemije često osećaju bol u kostima, posebno su izraženi bolovi kostima nogu.

Bol u zglobovima i kostima najčešće izaziva artritis

bol u zglobovima

> Bol u zglobovima prstiju, šaka i kolena

Koji su simptomi?

Najuočljiviji simptom bola u kostima je nelagoda, koja postoji bez obzira na to da li se pacijent kreće ili miruje.

Drugi simptomi zavise od specifičnog uzroka bola u kostima.

Uzrok bola u kostima Drugi povezani simptomi
Povreda otok, vidljivi prelomi ili deformiteti, zvuk pucanja ili struganja tokom povrede
Nedostatak minerala bol u mišićima i tkivima, poremećen san, grčevi, umor, malaksalost
Osteoporoza bol u leđima, povijen položaj tela, gubljenje na visini tokom vremena
Metastatički rak ovde postoji širok spektar simptoma, u zavisnosti od toga gde se rak proširio, a u njih spadaju glavobolja, bol u grudima, prelomi kostiju, epi napadi, vrtoglavica, žutica, kratak dah, oticanje trbuha
Rak kostiju učestali prelomi kostiju, kvrge ili mase ispod kože, utrnulost ili trnci (na mestima gde tumor vrši pritisak na nerv)
Narušen dotok krvi do kostiju bol u zglobovima, nefunkcionalnost zgloba i slabost
Infekcija crvenilo, vidljive linije koje vode do mesta infekcije, oticanje, toplota na mestu infekcije, ograničene kretnje, mučnina, gubitak apetita
Leukemija umor, bledilo, kratak dah, noćno znojenje, neobjašnjivo mršavljenje

Bol kostiju u trudnoći

bol u nozi

Bolovi u karlici su česta pojava kod brojnih trudnica. Ova vrsta bola se ponekad naziva i bol u karličnom pojasu povezan sa trudnoćom, a karakterišu je nelagoda, nestabilnost ili ograničenost kretnji i funkcija bilo koga od tri karlična zgloba. U simptome spadaju bol u stidnoj kosti i ukočenost i bol karličnih zglobova.

Bol u karličnom pojasu obično ne prolazi pre porođaja. Međutim, rano lečenje može da ublaži simptome. U načine lečenja spadaju:

 • manuelna terapija radi pravilnog pokretanja zglobova
 • fizikalna terapija
 • vežbe u vodi
 • veže za jačanje karličnog dna

I pored toga što je čest, bol u karlici tokom trudnoće ipak spada u abnormalnosti. Ukoliko osećate bol u regiji karlice, trebalo bi da se javite svom lekaru.


Kako se dijagnostikuje bol u kostima?

reuma simptomi

Da bi mogao da preporuči lečenje, lekar mora da utvrdi osnovni uzrok zbog koga se javljaju bolovi u kostima ruku i nogu. Lečenje osnovnog uzroka može drastično da umanji ili potpuno otkloni bol.

Lekar će obaviti fizikalni pregled i postavljati pitanja o simptomima koje osećate. U uobičajena pitanja spadaju:

 • Gde je tačno bol lokalizovan?
 • Kada ste prvi put osetili bol?
 • Da li se bol pojačava?
 • Imate li još neke simptome koji se javljaju uz bol?

Lekar može da vas uputi na analizu krvi radi provere na prisustvo nedostataka vitamina ili markera tumora. Analiza krvi može da pomogne lekaru i da otkrije infekciju i poremećaje nadbubrežnih žlezda koji utiču na zdravlje kostiju.

Rendgensko snimanje kostiju, magnetna rezonanca i CT skeniranje, mogu da pomognu lekaru da ispita zahvaćene regije na prisustvo povreda, koštanih lezija i tumora unutar kosti.

Pregledom urina mogu da se otkriju abnormalnosti u koštanoj srži, uključujući i multipli mijelom.

U nekim slučajevima lekar će morati da obavi više ispitivanja, kako bi mogao da odbaci neka oboljenja i da dijagnostikuje tačan uzrok bola u kostima.


Lečenje

reumatoidni artritis

Kako se leči bol u kostima?

Pošto lekar utvrdi uzrok bola u kostima, počećeda  leči osnovni uzrok. Moguće je da vas posavetuje da što je moguće više odmarate zahvaćenu regiju. Verovatno će vam prepisati analgetik kod umerenog i jakog bola.

Ukoliko lekar nije siguran šta je uzrok, a sumnja na infekciju, lečenje će početi antibioticima. Čak i kada simptomi nestanu nakon nekoliko dana, popijte čitavu prepisanu dozu leka, prema uputstvu lekara. Za ublažavanje upale često se koriste kortikosteroidi.

Mogući lekovi protiv bolova u kostima su:

 • Analgetici – Analgetici spadaju u najčešće prepisivane lekove koji ublažavaju bolove, ali ne leče osnovno oboljenje. Mogu da se koriste i lekovi koje se nalaze u slobodnoj prodaji, kao što su ibuprofen ili acetaminofen. Lekovi koji se dobijaju uz recept, poput paracetamola ili morfina, mogu da se koriste kod umerenog ili jakog bola.
 • Antibiotici – Ako imate infekciju kosti, lekar može da vam prepiše jake antibiotike, koji će ubiti mikrobe koji su doveli do infekcije. U takve antibiotike spadaju ciprofloksacin, klindamicin i vankomicin.
 • Prehrambeni suplementi – Osobe koje pate od osteoporoze moraju da poprave nivo kalcijuma i vitamina D u organizmu. Lekar će vam preporučiti prehrambene suplemente za lečenje deficita minerala. Suplementi su dostupni u obliku tečnosti, pilula ili su pripremljeni tako da mogu da se žvaću.
 • Lekovi za lečenje raka – Bolovi u kostima koji su posledica raka, leče se teško. Lekar mora da leči rak da bi ublažio bolove. U najčešće oblike lečenja raka spadaju operacija, radioterapija i hemoterapija (koja može da pojača bolove u kostima). Bisfosfonati su klasa lekova koji sprečavaju oštećenje kostiju i bol u kostima kod metastatičkog raka kostiju. Opioidni analgetici, takođe mogu da se prepišu pacijentu.
 • Operacija – Ako je neki deo kosti odumro usled infekcije, možda će biti neophodna operacija kojom će se taj zahvaćeni deo kosti ukloniti. Operacija je ponekad potrebna i zbog nameštanja polomljenih kostiju i uklanjanja tumora nastalih usled kancera. Rekonstruktivna hirurgija se praktikuje u teškim slučajevima kada mora da dođe do zamene zglobova.

Kako se mogu spreči bolovi u kostima?

reuma u kolenima

Očuvanje jakih, zdravih kostiju ruku, nogu i celog tela olakšava prevenciju bolova. Da bi ste sačuvali optimalno zdravlje kostiju, vodite računa o sledećem:

 • pridržavajte se zdravog plana vežbi
 • unosite dovoljno kalcijuma i vitamina D
 • alkohol konzumirajte samo umereno
 • izbegavajte pušenje (aktivno i pasivno)

Pored poboljšanja zdravlja kostiju, možete da se trudite i da izbegavate povrede, jer one mogu da budu uzrok bola u kostima. Pokušajte da sprečite padove, tako što podovi ne smeju da budu u neredu, a morate da vodite računa i o podnim prostirkama i slabom osvetljenju. Pazite i kada silazite ili se penjete stepeništem. Kada su u pitanju sportske aktivnosti, naročito kontaktni sportovi, kao što su fudbal ili boks, nosite odgovarajuću zaštitnu opremu.


 Šta se događa tokom oporavka?

U brojnim slučajevima, potrebno je prilično vremena da se izleči uzrok koji izaziva bol u kostima, bilo da je on posledica hemoterapija ili preloma.

Tokom oporavka, izbegavajte opterećivanje ili udarce zahvaćene regije. Tako ćete sprečiti nove povrede i bolove i omogućiti izlečenje. Odmarajte zahvaćene regije što je moguće više, a ako postoji rizik od povređivanja, primenite imobilizaciju.

Kod nekih osoba pomagala, kao što su proteze, udlage i gips, često pružaju oslonac, čime se kost štiti, a bol ublažava.


Kada bi obavezno trebalo da se javite lekaru

Uzrok bola u kostima često su ozbiljna oboljenja. Čak i blagi bolovi u kostima nogu i ruku mogu da ukazuju na neko stanje koje mora hitno da se zbrine. Ukoliko osećate neobjašnjiv bol u kostima, koji ne prolazi nakon nekoliko dana, javite se lekaru.

Ako su bolovi u kostima praćeni gubitkom telesne težine, slabijim apetitom ili opštim osećajem umora, takođe bi trebalo da se javite lekaru jer je možda u pitanju rak kostiju.

Bol u kostima koji je posledica povrede, trebalo bi odmah da se medicinski zbrine. Lečenje je neophodno i kod preloma nastalih direktnom traumom kosti. Bez pravilnog lečenja, kost može nepravilno da sraste i spreči kretanje. Trauma je i predispozicija za infekciju.