Bol u peti i plantarni fascitis (zdravlje stopala)

0
4092
bolovi u petama

BOL U PETI može da se kreće u opsegu od blagog do onesposobljavajućeg.Najčešći uzroci su plantarni fascitis, uganuća i istegnuća, burzitis, reaktivni artritis…

U nastavku na osnovu karakteristika bola saznajte koje oboljenje u vašem slučaju izaziva bolove u peti.

Stopalo i gležanj sastoje se od 26 kostiju, 33 zgloba i više od 100 tetiva. Peta je najveća kost stopala.

Ukoliko preopteretite ili povredite petu, u njoj može da se javi bol.Bolovi u petama mogu biti u opsegu od blagog do onesposobljavajućeg. Moguće je da će vam biti potrebna tačna dijagnoza lekara ili podijatra (lekar specijalista za dijagnostikovanje i lečenje bolesti stopala), ukoliko kućni lekovi ne ublažavaju bol.

bol u peti

Koji su najčešći uzroci bola u peti?

Postoji nekoliko uobičajenih uzroka za bol u peti.

Plantarni fascitis – Plantarni fascitis, odnosno upala plantarne fascije (širokog ligamenta koji se pruža preko tabana, od petne kosti do prstiju i podupire koštane svodove stopala) nastaje kada usled preopterećenja stopala dođe do oštećenja plantarne fascije, što dovodi do bola i ukočenosti.Saznajte više o ovom problemu u drugom delu teksta…

Uganuća i istegnuća – Uganuća i istegnuća su povrede do kojih najčešće  dolazi usled fizičke aktivnosti. Ovo su česte povrede i mogu da budu neznatne, ali i teške, u zavisnosti od nezgode koja je do njih dovela.

Fraktura – Fraktura je prelom kosti. Ovo stanje se smatra hitnim medicinskim slučajem, koje mora da da se zbrine u okruženju hitne medicinske službe.

Tendinitis Ahilove tetive – Tendinitis Ahilove tetive, odnosno upala Ahilove tetive nastaje kada tetiva koja spaja zatkoleni mišić (list noge) sa petom postane bolna ili upaljena zbog povrede usled preopterećenja.

Burzitis – Burze su kesice ispunjene tečnošću koje se nalaze u zglobovima. One se nalaze na spojevima tetiva, kože i mišićnog tkiva. Usled duže upotrebe zgloba, ili njegovog preopterećenja, može da dođe do upale ove kesice i tada nastaje burzitis.

Ankilozirajući spondilitis – Ovo je oblik artritisa koji prvenstveno zahvata kičmu. Izaziva tešku upalu kičmenih pršljenova, što na kraju može da dovede do hroničnih bolova i nesposobnosti.

Osteohondroza – Osteohondroza, poznata i kao „koštana smrt“, obuhvata grupu različitih poremećaja koji direktno ometaju rast kostiju kod dece i adolescenata. Karakteriše je prestanak dotoka krvi u delove gde se odvija mineralizacija kosti, odnosno okoštavanje.

Reaktivni artritis – Ovaj oblik artritisa je posledica infekcije u nekom drugom delu tela, najčešće digestivnom i urinarnom traktu. Drugim rečima, reaktivni artritis je reakcija na infekciju u nekom udaljenom delu tela a ne u samom zglobu.


Kada bi trebalo da se javite lekaru?

Ukoliko osećate bol u peti, najpre možete da probate neke kućne lekove, kao što je mirovanje, kako biste ublažili simptome. Ukoliko se bol u peti ne povlači u roku od 2 – 3 nedelje, trebalo bi da zakažete pregled kod lekara.

Ukoliko osećate nešto od navedenog, trebalo bi odmah da se javite lekaru:

 • jaki bolovi
 • bol koji počinje iznenada
 • crvenilo kože pete
 • otok na peti
 • nemogućnost hoda zbog bola u peti

Kako se leči bol u peti?

Ukoliko osećate bol u peti, da biste ublažili nelagodu, možete da probate ove kućne metode lečenja:

 • mirujte što je moguće više
 • stavljajte led na petu 10 – 15 minuta, 2 puta dnevno
 • uzimajte analgetike koji se kupuju u slobodnoj prodaji
 • nosite udobnu obuću
 • nosite noćnu udlagu, specijalno pomagalo koje isteže stopalo dok spavate
 • nosite jastučiće za pete ili uloške za cipele da biste ublažili bol

Ukoliko ovi kućni tretmani ne ublažavaju bolove, morate kod lekara.

Lekar će obaviti fizikalni pregled i postavljaće vam pitanja o simptomima, kao i kada su počeli. Pored toga, lekar može da vas uputi na rendgensko snimanje da bi utvrdio uzrok za bol u peti.

Kada lekar utvrdi tačan uzrok bola, moći će da vam preporuči odgovarajuće lečenje.

U brojnim slučajevima lekar upućuje pacijente na fizikalnu terapiju. Ova terapija pomaže kod istezanja mišića i tetiva stopala, čime se sprečavaju nove povrede. Ukoliko osećate jake bolove, lekar može da vam prepiše antiupalne lekove. Ovi lekovi mogu da se administriraju direktnim ubrizgavanjem u stopalo ili oralno.

Lekar može da vam preporuči i podupiranje stopala u najvećoj mogućoj meri – ovo se postiže nošenjem posebnih traka za stopalo (kineziološke trake) ili nošenjem specijalnih uložaka za obuću.

U veoma retkim slučajevima, lekar može da preporuči i operaciju za korekciju nastalog problema, međutim, operacija pete obično ima dug period postoperativnog oporavka, a nije ni sigurno da će uspešno ublažiti bol u peti.


Koje su komplikacije bola u peti?

Bol u peti može da bude onesposobljavajući i da ometa uobičajene svakodnevne kretnje. Pored toga, može da dovede do toga da promenite hod. Ukoliko dođe do ovoga, lakše ćete gubiti ravnotežu i imati veće šanse da padnete, što vas čini podložnijima povredama.


Kako može da se spreči bol u peti?

Možda neće biti moguće da se spreči svaki bol u peti, mada postoje neki jednostavni koraci koje možete da preduzmete da biste izbegli povrede pete i sprečili bol:

 • nosite obuću koja odgovara vašim stopalima i koja ih dobro podupire
 • nosite obuću koja odgovara određenim fizičkim aktivnostima
 • pre vežbanja istegnite mišiće
 • tokom fizičkih aktivnosti podesite tempo
 • hranite se zdravo
 • odmarajte se kada osetite umor ili bol u mišićima
 • održavajte zdravu telesnu težinu.

Plantarni fascitis čest uzrok bola u peti

Ukoliko dođe do oštećenja plantarne fascije, može da se javi bol u peti. Plantarni fascitis je poznat i pod drugim nazivima, na primer, teniserska peta, policijska peta i trkačka peta. Ovo oboljenje više pogađa mlađe osobe.

Ovo oboljenje je prilično često – smatra se da svaki deseti čovek bar jednom u životu pati od plantarnog fascitisa. Može da se javi u bilo kom uzrastu, mada se najčešće javlja kod osoba starosti između 40 i 60 godina. Bolovi u peti zbog plantarnog fascitisa kod žena se javljaju dva puta češće nego kod muškaraca, a kod atletičara je izuzetno česta pojava.

Plantarni fascitis je često zapaljensko oboljenje, povezano sa preopterećenjem plantarne fascije. Običnim jezikom rečeno, plantarna fascija je svodna tetiva stopala. Kada je reč o strukturi plantarne fascije, to je debela traka tkiva (slična širokom ligamentu) koje se pruža od pete do prednjeg dela stopala. Ova traka spaja svaku kost koja sačinjava svod stopala. Na peti se nalazi jastučić sačinjen od masnoće koji prekriva plantarnu fasciju. Ovaj jastučić apsorbuje udare do kojih dolazi prilikom hodanja.


 Uzroci

Otkriveno je da plantarna fascija gubi elastičnost i postaje kruta, kao uže koje ne može pravilno da se istegne. Štaviše, masni jastučić koji prekriva plantarnu fasciju počinje da se tanji, pa stoga, pri hodu dolazi do udara. Oštećenje koje nastaje usled udara može da izazove pojavu otoka, podliv i pucanje (ruptura) plantarne fascije.

U neke od najčešćih uzroka plantarnog fascitisa koji izaziva bol u peti spadaju gojaznost, predgojaznost i dugo stajanje.

Ustanovljeno je da je gojaznost jedan od razloga zbog koga neke osobe pate od ovog oboljenja i imaju česte bolove u petama. To je posledica manje savitljivosti i pokretljivosti gojaznih osoba.

Osobe koje su predgojazne, odnosno imaju prekomernu težinu mogu da pate od bolova u leđima, usled čega imaju ograničenu sposobnost saginjanja, pa tako dolazi do preopterećenja plantarne fascije.

Bol u peti se često javlja i kod osoba koje dugo stoje, usled čega peta trpi stalni pritisak.

Mada nema previše dokaza u prilog ovoj tvrdnji, smatra se da je dijabetes još jedan od razloga koji dovode do ovog oboljenja kod starijih osoba.


Lečenje

Tokom vremena bol u peti se sve teže trpi, a velika je verovatnoća da će se sa starenjem pojaviti i dodatni problemi. Postoje brojni načini lečenja, u koje spadaju i prirodni lekovi, kao što je redovno vežbanje, ali i medicinska terapija.

Prirodno lečenje

Redovno vežbanje se pokazalo veoma korisnim kod ovog poremećaja.

Istezanje – Radite vežbu istezanja za listove nogu. Ova vežba pomažu mišićima da se opuste, ublažava bol i doprinosi brzom oporavku. Vežba je veoma jednostavna. Sve što je potrebno je da stanete okrenuti ka zidu. Naslonite se šakama na zid, sa položenim dlanovima. Ispružite jednu nogu i savijte je u kolenu. Vodite računa da ova noga ne nosi težinu. Druga noga mora da bude prava, sa petom na podu. Sada pomerajte kukove ka zidu sve dok ne osetite istezanje. Ostanite u ovom položaju oko 30 sekundi, pa ponovite vežbu drugom nogom.

Lekovi – Mada ovo nije prirodan tretman, ipak donosi olakšanje. Ibuprofen, koji spada u klasu nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL), pokazao se delotvornim kod ublažavanja upale i bola u peti.

Smanjenje telesne težine – Ovaj „lek“ će vam pomoći da se rešite brojnih problema! Onaj „višak kilograma“, zapravo dodatno opterećuje plantarnu fasciju i pojačava bol u peti. Dakle, napravite plan ishrane i vežbi za skidanje kilograma.

Prilagođena obuća – Nabavite par udobnih cipela koje imaju dobru potporu za svod stopala. Takođe, vodite računa da potpetice nisu previsoke, kako biste što više smanjili naprezanje plantarne fascije.

Tretman ledom – Kada ste kod kuće, na bolnepete stavite pakovanje sa ledom. Pakovanje držite oko 10 – 12 minuta.

Mirovanje – Ne naprežite stopala stalnim fizičkim aktivnostima. Dozvolite stopalima da se dovoljno odmore.

Medicinski tretman

Ukoliko bol u peti ne popušta čak ni nakon redovnih vežbi, možete da tražite medicinsku pomoć, od specijaliste, naravno.

 • Terapija injekcijama – Ova terapija podrazumeva upotrebu injekcija kortikosteroida kojima se ublažavaju bol i upala. Međutim, ova terapija donosi samo privremeno ublažavanje bola.
 • Fizikalna terapija – Kada budete tražili savet, specijalista će vam preporučiti još neke vežbe i naučiće vas kako da ih pravilno radite. Tako ćete rešiti problem mnogo brže.
 • Ortotička pomagala – Abnormalnosti strukture stopala još su jedan uzrok plantarnog fascitisa. U ovom slučaju, specijalista za hirurgiju stopala će u vašu obuću uklopiti poseban aparat, koji će vam pomoći da ispravite strukturne abnormalnosti i sprečite bol u peti.

Ciljane vežbe za bol u peti

Ciljane vežbe su odlična alternativa za ublažavanje bola u peti izazvanog plantarnim fascitisom. Možete ih prilagoditi sebi kako se ne biste naprezali.

Da li želite da naučite kako da izvodite ove vežbe za bol u peti?

Kotrljanje loptice

vezba za bol u peti

Ova jednostavna vežba sa loptom smanjuje upalu izazvanu plantarnim fascitisom i ublažava bol u peti.

Kako se izvodi

 • Sedite na stoplicu i naslonite leđa na naslon
 • Stavite tenisku loptu na pod i kotrljajte je tabanom
 • Probajte da masirate donjim delom celog stopala, za najbolje rezultate
 • Ponavljajte 60 sekundi, pa odmorite i ponovite ponovo

Gužvanje peškira

vezba protiv bolova u peti

Ova vežba poboljšava cirkulaciju i fleksibilnost u stopalima.

Kako se izvodi

 • Stavite peškir na pod i stavite stopalo preko njega
 • Prstima skupljajte peškir i zadržite u tom položaju
 • Vratite sve u početni položaj. Radite 3 seta sa po 10 ponavljanja, svako stopalo

Elastična traka

bolovi u peti

Da biste mogli da izvedete ove vežbe, treba vam elastična traka. To će umiriti tenziju i smanjiti upalu u petama.

Kako se izvodi

 • Sedite na podlogu za vežbanje (strunjaču za jogu) i stavite traku na gornji deo stopala
 • Zategnite traku i pokušajte da odignete noge od poda
 • Zadržite u ovom položaju 30 sekundi, pa odmorite
 • Stavite traku tik ispod prstiju, pa teglite još pola minuta

Vrhovi prstiju

protiv bolova u petama

Stajanje na vrhovima prstiju jača tetive u peti i mišiće listova.

Kako se izvodi

 • Ispravite se i podignite pete, oslanjajui se na vrhove prstiju
 • Podignite se što više možete, pa se vratite u početni položaj
 • Izvedite ovu vežbu tri puta sa 10 ponavljanja

Steper

Istezanje peta popravlja fleksibilnost tetive i mišića lista. Izvođenjem ove vežbe smanjićete bol i preterano naprezanje izazvano viškom kilograma.

Kako se izvodi

 • Stanite na steper ili stepenik, oslanjajući se samo na prste, tako da vam peta bude u vazduhu
 • Gurajte petu što niže, pa se polako vratite u početni položaj
 • Uradite tri seta vežbi sa po 10 ponavljanja

Vežbe za ris

Pravljenje „kupole“ stopalom angažuje mišiće tabana, kao i petu i listove. Ove vežbe će smanjiti bol, tenziju i trnjenje.

vezbe za stopala

Kako se izvode

 • Stanite na stopala celom težinom
 • Povlačite prste prema peti tako da napravite luk stopalom i zadržite u tom položaju 15 sekundi
 • Opustite stopalo, pa ponovite 10 puta

Širenje prstiju

Ova aktivnost je fokusirana na mišiće između kostiju koje okružuju svod stopala.

za bol u peti

Kako se izvodi

 • Udobno se smestite i stavite malu gumicu oko prstiju
 • Raširite prste što jače možete, pa napravite pauzu
 • Stavite razdvajač prstiju, stegnite prste, pa opustite
 • Radite tri seta po 10 ponavljanja

Ponavljajte ove vežbe svakog dana kako biste ublažili bol u peti za što manje vremena. Ako imate utisak da se stanje pogoršava, zakažite pregled kod lekara, kako biste počeli sa terapijama što pre.

Autor teksta Dr. Bojan Radovanovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)