Bol u ramenu je uvek razlog za brigu (lečenje)

0
4909
bolovi u ramenu

AKO OSEĆATE BOL U RAMENU saznajte koji su mogući uzroci

Dizajn ramenog zgloba je takav da žrtvuje stabilnost za pokretljivost. Kao izuzetno mobilni zglob koji igra centralnu ulogu u delovanju velikih ekstremiteta, ramena su u riziku od povreda.

Bolovi u ramenima mogu biti rezultat povrede ili bolesti ramenskog zgloba. Povreda može uticati na bilo koji ligament, burzu ili tetivu oko ramenskog zgloba. Povreda može uticati na ligamente, hrskavice, meniskuse i kosti zgloba.

Zglobne povrede ramena mogu dovesti do burzitisa ili upale tetiva (tendinitisa) i rezultirati disfunkcijom, kao i nestabilnošću i smrznutim ramenom. Prelom kostiju ramena (kao što je padanje sa bicikla) može izazvati intenzivan bol u ramenu.

bol u ramenu

Oticanje, upala ili kidanje tkiva oko ramenskog zgloba može uzrokovati bol u desnom ramenu i smanjiti aktivni domet pokreta ramena. Bol u ramenu može biti uzrokovan ponovnom prekomernom upotrebom zgloba ramena, traumatskim povredama ili zdravstvenim stanjem.

Mnoge bolesti ramena mogu izazvati bolove koji mogu da se manifestuju u jednom ili oba ramena. Tako se mogu javiti samo bolovi u ramenu desne ruke ili bolovi u ramenu leve ruke.

Pritisak ili upala živaca u ramenu je takođe jedan od čestih uzroka za bol u ramenu. Artroza ramena je osteoartritis ramena koji je uzrokovan trošenjem hrskavice ramenog zgloba. Kalcifikat u ramenu je još jedan pojava koja uzrokuje bol ramena, a javlja se kao posledica nelečene upale koja dovodi do taloženja soli kalcijuma u tetivama.

bolno rame

Bol u oba ramena se takođe može javiti usled bolesti ili stanja koja uključuju ramenski zglob (uključujući artritis kao što je osteoartritis ili degenerativni artritis sa izraslinama na kostima), meka tkiva i kosti oko ramena ili nerve koji daju senzaciju ramenima. Povremeno, bol u ramenu može biti rezultat srčanog udara, a tada se javljaju bolovi u ramenu leve ruke. Neobično je da rak izaziva bol u ramenu.


Bolovi u rukama i ramenima

bol u ramenu lecenje

Bolovi u ramenu i ruci se često javljaju. Upala mišića, tetiva, ligamenata ili burze može kao posledicu da ima bolove u nadlaktici i ramenu.

Bolovi u desnoj ruci i ramenu mogu da ukazuju na neke povrede ili iščašenje ruke. Bolovi u nadlaktici i ramenu mogu da ukazuju na sindrom smrznutog ramena. Ova pojava često otežava pokretljivost ruke.


Bolovi u vratu i ramenima

bolovi u ramenima i vratu

Bol u ramenu i vratu se najčešće javlja zbog nepravilnog položaja tela, hroničnog umora, stresa, nepravilnog sedenja, fizičke neaktivnosti.

Bolovi u vratu i ramenima mogu da ukazuju i na neke ozbiljnije uzroke, kao što su degenerativne promene kičme, tj. vratnog dela kičme: spondiloza, skolioza, diskus hernija, prirodna krivina kičme itd.


Bolovi u gornjem delu leđa i ramenima

Bolovi u gornjem delu leđa i ramenima mogu biti uzrokovani povredama, uključujući povrede zglobova i mišića. Bol u ovoj oblasti takođe može biti uzrokovan medicinskim uslovima kao što su artritis ili kancer.

Bolovi u ramenu i lopatici mogu da ukazuju na osteoartritis ili reumatoidni artritis. Bolovi u ramenu i lopatici mogu da upućuju na rak pluća, ali samo u retkim slučajevima.

U nekim slučajevima, srčani udar može da izazove bol u ramenu i gornjem delu leđa.

Tražite hitnu medicinsku pomoć ako doživite ovaj bol uz bol ili pritisak u grudima, bol u ruci ili vilici, kratkoću daha, mučninu ili povraćanje ili iznenadni zamor.


Bolovi u ramenu noću

bol u ramenu nocu

Bolovi u ramenu noću, koji se iznenada pojavljuju tokom noći ili se pogoršavaju dok spavate se uobičajeno javljaju zbog nezgodnog položaja. Tokom odmora mišići se opuste i ako postoji labavost u ligamentima ili povreda hrskavice – javljaju se bolovi u ramenu u mirovanju, što je naročito preko noći. Ovaj bol može biti artritički problem i može otežat ispavanje.

Smrznuto rame takođe može da bude uzrok noćnih bolova i može uticati na spavanje.


Bolovi u ramenu i rak

Bol u ramenu i rak su retko povezani, ali bol u ramenu može da ukazuje na rak pluća i jetre.

Ukoliko se jave i drugi simptomi raka pluća, kao što su nedostatak daha sa aktivnošću i umor, a pored toga se javi i bol u ramenu – obratite se lekaru.

Bol u blizini desnog ramena (lopatice), obično u pratnji drugih specifičnih simptoma, može da ukazuje na rak jetre i žučne kese.


Bol u ramenu pri podizanju ruke

Bol u ramenu pri podizanju ruke može da ukazuje na povrede tetiva ili ligamenata. Ovo se naročito javlja kod ponovljenih pokreta ramena.


Bol u ramenu lečenje

lecenje bolova u ramenu

Kada je u pitanju bol u ramenu lečenje treba sprovoditi na osnovu osnovnog uzroka koji je doveo do ovog stanja. Dok se ne otkrije uzrok, sve što možete da uradite jeste da olakšate bol uz pomoć lekova protiv bolova, odmaranjem i izbegavanjem pokreta rаmena nа nаčin koji izаzivа ili pogoršаva bol.

Mogu da pomognu i hladne obloge, dakle probajte da stavite led na rame i držite 20-ak minuta, nekoliko puta na dan.

Lečenje bola u ramenu je moguće i brojnim fizikalnim procedurama. Shock wave terapija (terapija radijalnim udarnim talasima) je sve više popularnija u terapiji bola ramena.

Cilj lečenja bola u ramenu jeste da se oporavi i regeneriše oštećeno tkivo ramena, da se poveća mobilnost ramena, umanji bol i omogući normalizacija pokreta ramena.

Autor teksta Dr. Bojan Radovanovic

Izvori: (1) (2) (3)