Bol u stomaku u trudnoći – svi mogući uzroci

0
739

Hormonalne promene, rast materice, bakterijske i virusne infekcije su neki od najčešćih uzroka koji izazivaju bol u stomaku u trudnoći.

Bol u stomaku tokom trudnoće nije neobična pojava. Ovde ćemo navesti najčešće uzroke zbog kojih se javljaju bolovi u stomaku u trudnoći.

Bol u stomaku u trudnoći – uzroci

Lažni trudovi: lažni trudovi tokom trećeg trimestra su čest uzrok bolova u stomaku. Javljaju se pred kraj trudnoće, i žena obično oseća zatezanje materice. Ovakvi trudovi su obično bezbolni i neredovni, mada se ponekad javlja i bol u leđima.

Opstipacija: tokom trudnoće zatvor nije retka pojava, i obično izaziva blaži bol u stomaku. Hormonalne promene u organizmu dovode do usporenog kretanja hrane kroz probavni trakt. Pošto se materica uvećava i stvara pritisak na rektum, tako da još više usporava prolazak fecesa kroz njega.

 

bol u stomaku u trudnoci

Vanmaterična trudnoća: reč je o stanju kada oplođena jajna ćelija ne stigne do materice, već plod počne da se razvija negde drugde (najčešće u jajovodima). Bol se javlja 6-7 nedelja nakon oplodnje. Brza intervencija je imperativ, jer u suprotnom dolazi do pucanja oplođenog jajašceta, što izaziva velike komplikacije. To je jedan od čestih uzroka bol u stomaku u ranoj trudnoći.

Spontani pobačaj: ako dođe do umiranja ploda do 20 nedelja nakon začeća, reč je o spontanom pobačaju. Simptomi su krvarenje ili tačkasto krvarenje, i jaki bolovi u stomaku. Krvarenje može biti i slabije i obilnije. I intenzitet bolova varira, tako da bolovi mogu biti i jači i slabiji, i mogu trajati kraće ili duže.

Prevremeni porođaj: ako porođaj počne pre trideset i sedme nedelje trudnoće, smatra se prevremenim. U slučaju prevremenog porođaja, trudnica oseća jak bol u stomaku. Ostali simptomi su pojačan vaginalni sekret, krvarenje, pet ili više kontrakcija tokom jednog sata i bol u donjem delu leđa. Vaginalni iscedak je obično vodenast.

Pucanje placente: pucanje placente je retko, ali je veoma ozbiljno. Reč je o stanju kada se pre rođenja bebe placenta odvoji o materice. Simptomi su iznenadni i podrazumevaju jako krvarenje, bolove i grčeve u materici, bolove u leđima i trudove. Trudnica takođe oseća i da se beba ne mrda.

Preeklampsija: preeklampsija je stanje koje podrazumeva promene krvnih sudova u različitim organima – jetri, mozgu, bubrezima i placenti. Karakteristični simptomi su otečene oči, šake, stopala i članci. Ovo se uglavnom dešava zbog zadržavanja vode u organizmu. Kako preeklampsija napreduje, mogu se javiti i bolovi u stomaku, jaka glavobolja, mučnina, povraćanje i problemi sa vidom.

Infekcija bešika: trudnice su mnogo podložnije infekcijama urinarnog trakta. Najčešći znaci ovakvih infekcija su zamućen, krvav urin neprijatnog mirisa, česta potreba za mokrenjem i blaži bolovi u stomaku. Infekcija se može proširiti i na bubrege. Simptomi su povišena temperatura, drhvatica, preznojavanje, prisustvo krvi ili gnoja u urinu, mučnina, povraćanje i umeren ili jak bol u stomaku.

Istezanje ligamenata: kako trudnoća odmiče, tako se zadebljavaju i istežu ligamenti koji, uslovno rečeno, drže matericu u karlici, kako bi se prilagodili tome što materica raste. To može izazvati bol u donjem delu stomaka tokom trudnoće, i oni je obično jak, oštari kratko traje. Bolovi su obično jači prilikom ustajanja iz sedećeg ili ležećeg položaja, kašlja i prevrtanja prilikom spavanja. Ovi bolovi se najčešće javljaju u drugom tromesečju trudnoće.

Osim nabrojanih, postoji još uzroka koji izazivaju bol u stomaku u trudnoći. Najčešći su: virusne infekcije stomaka, kamen u bubregu ili žuči, upala slepog creva i pankreasa i zatvor. Kamen u žuči je čest problem tokom trudnoće i javlja se zbog oboljenja žučne kese i upale pankreasa. Materica koja raste stvara pritisak na creva, što dodatno komplikuje stanje.

Mada su bolovi u stomaku tokom trudnoće neizbežni, česti i bezopasni, uvek je pametno otići kod ginekologa, kako bi se isključila mogućnost nekog ozbiljnijeg poremećaja.