Bol u želucu – svi mogući uzroci

0
7498
bol u zelucu

Zašto boli želudac ?

Kada se pacijent požali na bol u želucu, lekar će prvo pokušati da isključi organske uzroke kao što su čir, zapaljenje i rak. Ukoliko se ispostavi da se ne može naći organski uzrok bolova u želucu, onda govorimo o ne-ulkusnom bolu želuca (ulkus-čir).

Dispepsija bez ulkusa, poznata i kao funkcionalna dispepsija, zapravo čini većinu slučajeva bola u želucu. Reč ”dispepsija” se odnosi na prisustvo stalnih ili ponovljenih bolova ili neugodnosti usredsređenih u gornjem delu stomaka.
bolovi u zelucu

Dakle, zašto boli želudac? Bolovi u želucu se najčešće povezuju sa bolestima poput upale želudačne sluznice (gastritis), refluksa kiseline ili gorušice, čira na želucu, sindroma iritabilnog creva i dr. Loša ishrana i alergije na hranu (uključujući netoleranciju na laktozu i na druge vrste namirnica) takođe mogu izazvati bol u želucu.

Pored navedenih uzroka, treba pomenuti i stomačni grip ili gastroenteritis, trovanje hranom, zatvor, apendicitis ili upala slepog creva, zloupotreba alkohola i kofeina, neki lekovi, infekcija helikobakterijom, kamen u žučnoj kesi, celijakija (uključujući i netoleranciju na gluten)i dr.


Organski uzroci bola u želucu

Dok dispepsija bez ulkusa nema jasan uzrok, doktori sumnjaju da bol u želucu može da bude u vezi sa stresom. U manjem broju slučajeva, uzrok za bol u želucu može da bude:

– Bolesti peptičnog ulkusa: defekti unutrašnjeg sloja želuca ili duodenuma (gde se tanko crevo povezuje sa želucem).

Većina peptičkih ulkusa je zahvaćena infekcijom Helicobacter pilori (H. pilori), kao i upotrebom nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kao što su aspirin i drugi lekovi protiv bolova.

simptomi heliko bakterije u želucu

 1. pilori infekcija se može isključiti testiranjem krvi, testom izdisaja, testom stolice ili testovima koji se rade tokom endoskopije.

– Gastroezofagealna refluksna bolest (GERD): hronično stanje u kojem se želudačna kiselina ili žuč vraćaju u jednjak, iritirajući sluzokožu jednjaka i mogu doći čak do grla.

gorusica simptomi

Da biste isključili GERD, vaš lekar može preporučiti endoskopiju. Na ovom ispitu, tanka epruveta sa malom kamerom prolazi kroz usta kako bi se pregledao jednjak, želudac i duodenum.

– Bolesti žučne kese: kamen u žučnoj kesi obično ne izaziva bilo kakve znake ili simptome. Međutim, zapaljenje žučne kese ili blokada žučnog kanala može dovesti do ozbiljnih bolova u stomaku. Povremeno, kamen može sam po sebi da izazove bol bez značajnog zapaljenja žučne kese ili blokade žučnog kanala.

Ultrazvuk i skener mogu pomoći u otkrivanju prisustva kamena u žuči.

– Rak: rak želuca, rak pankreasa ili rak jetre takođe mogu izazvati bol u stomaku.

Rak se može isključiti tokom endoskopije, jer se dobijaju uzorci malih tkiva i proveravaju kancerozne ćelije. Alternativno, preporučuje se rendgenski pregled sa barijumom.


Bol u želucu simptomi

bol u zelucu lecenje

Najčešće bolesti koje izazivaju bol u želucu su: gastritis (upala želudačne sluznice), koji može da bude akutni i hronični; čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu), gorušica ili refluks kiseline, sindrom iritabilnog creva i dr.

Bol u želucu se obično koristi za opisivanje bolova ili neugodnosti u gornjem delu stomaka. Simptomi koji obično prate bol u želucu uključuju: gorušicu, nadimanje, nadutost, podrigivanje i mučninu, a mogu da se jave i problemi sa probavom, dijareja, zatvor i slično.

Ako doživljavate bol u želucu, odmah treba da se obratite lekaru ako:

 • povraćate krv ili imate crnu stolicu (pokazujući prisustvo krvi)
 • perszentno povraćanje nakon jedenja
 • imate neobjašnjiv gubitak težine
 • doživljavate ozbiljan, mučni bol u stomaku.

Pored toga, trebalo bi da se obratite lekaru ako su se vaši simptomi pojavili nedavno ili iznenada. U većini slučajeva, simptomi bola u želucu su dugotrajni. Takvi simptomi onda manje pokazuju ozbiljan zdravstveni problem.


Jaki bolovi u želucu mogući uzroci

Jaki bolovi u želucu koji uporno traju i javljaju se u pratnji sledećih simtpoma: povraćanje krvi, tamne stolice (krv u stolici), krаtаk dаh ili se javlja i bol u vilici, vrаtu ili ruci – zahtevaju da se hitno obratite lekaru!

Kada su u pitanju jaki bolovi u želucu mogući uzroci uključuju: čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, jak akutni gastritis, i u najređem broju slučajeva rak želuca (obično se javlja kod osoba starijih od 50 godina).

Kamen u žuči takođe može da izazove jake bolove, koji se mogu proširiti na želudac.

Akutni ili hronični gastritis, posebno nakon konzumiranja određene hrane, mogu da izazovu jake bolove u želucu.

Kada je u pitanju čir na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, mogu se javiti izuzetno jaki bolovi u želucu ukoliko čir pukne, što predstavlja hitno medicinsko stanje!


Da li želudac boli od nervoze ?

Stres i zeludac su veoma povezani, tako da digestivni trakt često pokazuje prve simptome nakon što osoba doživi određeni stres. Ako se pitate da li želudac boli od nervoze, odgovor je potvrdan, budući da su digestivni sistem i mozak i te kako povezani sistemom nerava. Ukoliko se isključe svi drugi mogući uzroci za bol u želucu, moguće je da bol potiče od stresa i nervoze. Jedan od simptoma nervoznog želuca je i pojačana kiselina. Poznato je i da je stres jedan od glavnih uzročnika čira na želucu.


Bolovi u želucu i nadutost stomaka

Bolovi u želucu i nadutost stomaka su obično uzrokovani viškom zarobljenih gasova u crevima i drugim probavnim tegobama. Drugi potencijalni uzroci su kamen u žuči, sindrom iritabilnog creva, celijakija i dr.


Bol u želucu i mučnina

Bol u želucu i mučnina mogu da budu uzrokovani sledećim stanjima/bolestima:

 • trovanje hranom
 • emocionalni stres
 • virusi (stomačni grip)
 • indigestija (loše varenje)
 • kamen u žuči
 • sindrom iritabilnog creva

Bol u želucu i leđima

Bol u želucu i leđima mogu da se jave u slučaju akutnog zapaljenja žučne kese, kamena u žuči ili čira na želucu.

Peptični ulkusi su otvorene rane u želucu ili tankom crevu. Peptični ulkus može uzrokovati i bol u želucu i leđima. Bol je obično lošiji između obroka, kada su želudac ili creva relativno prazni. Mučnina i povraćanje mogu pratiti bol. Peptični ulkus takođe može krvariti, uzrokujući da osoba povraća krv ili ima crne stolice.

Najčešći uzrok peptičkih ulkusa je infekcija bakterijom Helicobacter pilori. Stres i ishrana takođe mogu igrati ulogu u nastanku peptičkih ulkusa. Danas se peptični ulkus obično leči lekovima, iako može biti potrebna hitna operacija ukoliko dođe do teškog krvarenja.


Bol u želucu i podrigivanje

Bol u želucu i podrigivanje su takođe često uzrokovani viškom zarobljenih gasova u crevima i drugim probavnim tegobama.

Drugi uzroci uključuju:

 • sindrom iritabilnog creva
 • refluks kiseline (gorušica)
 • čir želuca i duodenuma
 • kamen u žuči
 • unutrašnji paraziti (kao što je giardijaza)
 • crevna opstrukcija
 • celijakija
 • želudačna kila i dr.

Šta raditi kad boli želudac ?

Kako ublažiti bol u želucu? Protiv bolova u želucu koji su izazvani viškom gasova mogu da pomognu lekovi koji sadrže simetikon.

Za gorušicu od gastroezofagealne refluksne bolesti, probajte antacid ili reduktor kiseline.

Za konstipaciju, mogu pomoći blagi omekšivač stolice ili laksativ.

Za grčeve od dijareje, lekovi koji imaju loperamid ili bizmut subsalicilat mogu učiniti da se osećate bolje.

Za druge vrste bola, acetaminofen (Aspirin, Panadol i dr.) može biti od pomoći. Ali držite se dalje od nesteroidnih antiinflamatornih lekova kao što su aspirin, ibuprofen ili naprokse. Oni mogu da iritiraju želudac.

Protiv bolova u želucu može da pomogne i postavljanje grejnog tela na stomak (plastična boca sa toplom vodom, zagrejani jastuk i slično). Toplota dosta pomaže kod ublažavanja bolova u stomaku.

Čaj za želudac koji takođe može da pomogne proptiv bolova ujključuje čaj od kamilice ili nane. Obavezno pijte puno tečnosti, pre svega vode i čajeva koji su dobro za želudac, tako da vaše telo ima dovoljno vode.

Dobar čaj za želudac je i:

 • čaj od đumbira
 • čaj od kantariona
 • čaj od pelina
 • čaj od nevena.

Može pomoći i sledeće:

 • Jedite nekoliko manjih obroka umesto tri velika.
 • Sažvaćite hranu pre gutanja polako i dobro.
 • Držite se dalje od hrane koja vam smeta (na primer: začinjena ili pržena hrana).
 • Izbegavajte stres, vežbajte, sprovodite meditaciju ili jogu.

Autor teksta Dr. Petar Nikolic