Bol u zglobu ruke (šake) mogući uzroci i prirodni lekovi

0
7106

Da li vam se često dešava da u šaci ili ručnom zglobu osećate bol i slabost? Pitate li se koji su najbolji prirodni načini koji vam mogu pomoći? Ovde ćemo odgovoriti na to pitanje.

Mnogi od nas svakodnevno provode sate i sate za računarom i telefonom, bez obzira na to da li to ima veze sa poslom koji rade. Ponavljanje pokreta ruku tokom kucanja može imati loš uticaj na naše zglobove, posebno na ručni zglob i zglobove u prstima.

Čest je slučaj da ponekad osetimo slabost, utrnulost i peckanje u ruci ili zglobu, tako da se ti simptomi često ignorišu, jer relativno brzo prođu. Međutim, ako osećate bol u zglobu šake i ako se ovo često dešava, najbolje je da posetite lekara kako biste proverili da li je uzrok nešto ozbiljnije.

Ako vam se slabost i bolovi u zglobu, šaci ili prstima često javljaju, to može biti znak sindroma karpalnog kanala. Ako se ne leče, tim simptomi se s vremenom mogu pogoršati, bolovi u ručnim zglobovima postati jaki i na kraju može biti potrebna i operacija.Iako bol u zglobu šake nije uvek uzrokovan sindromom karpalnog tunela to jeste problem kod mnogih ljudi.

Šta je sindrom karpalnog tunela?

Šta je tačno sindrom karpalnog tunela (ili kanala)? Ukratko, reč je o obamrlosti i slabosti u ruci, koja je izazvana pritiskom na medijalni nerv u ručnom zglobu. Ovaj nerv kontroliše pokrete i osećaj u prstima, tako da kada je pritisak na ovaj nerv veći, zglob postaje slabiji.

Karpalni sindrom ne nastaje samo zbog čestog ponavljanja istih pokreta – uzroci mogu biti i trudnoća, bolesti kao što je hipotiroidizam, reumatski artritis i dijabetes.

Kako sprečiti sindrom karpalnog tunela

Pokušajte da radite sledeće stvari kako biste sprečili ovaj problem koji izaziva bol u ručnom zglobu:

  • Koristite celu šaku kako biste držali nešto, umesto da koristite samo prste.
  • Dok kucate, držite šaku u ravni sa zglobom ili neka zglob bude malo podignut u odnosu na ruku.
  • Kada radite nešto što zahteva ponavljanje pokreta, potrudite se da ne radite samo jednom rukom.

Ako ste već posetili lekara zbog ovakvih problema i dobili dijagnozu sindroma karpalnog kanala, kako možete ublažiti simptome (osim što ćete odmarati i piti lekove protiv bolova)?

Prirodni načini lečenja sindroma karpalnog tunela

Ovde navodimo neke prirodne načine lečenja sindroma karpalnog tunela:

  • Svakog dana popijte po jednu kašiku lanenog ulja – veoma je bogato omega-3 masnim kiselinama, koje su poznate po tome što smiruju upale.
  • Uzimajte suplemente bromelaina – on ublažava upale i bolove i ubrzava oporavak.
  • Za spoljnu upotrebu, koristite kreme koje sadrže arniku. Mažite bolno mesto dva puta na dan ovom kremom – ovaj lek će vam pomoći da olakšate bolove.

Obratite pažnju na bol u zglobovima

Sindrom karpalnog tunela je bolno stanje koje vam može narušiti svakodnevnu rutinu, i zato je jako važno da identifikujete i lečite simptome uz lekarsku pomoć. Preduzmite preventivne mere i koristite prirodne lekove kako biste ublažili neprijatnost i sprečili da se takvi bolovi ponovo jave.

Bol u zglobu šake može izazvati i reumatoidni artritis

Burzitis

Burza je ispunjena tečnošću i nalazi se između kostiju i mišića ili tetiva oko nje. Zapaljenje ove vrećice se naziva burzitis.Burza služi veoma važnoj svrsi djelujući kao jastuk između kostiju i mišića / tetiva kako bi se smanjilo trenje između zglobova, tako da se mogu slobodno kretati.Upala burze može izazvati bol u zglobu šake i u zglobu palca.