Bolesti noktiju na nogama i rukama, simptomi, uzroci, lečenje

0
1846
bolesti noktiju na nogama

Nokti bolesti

Nokti su obično sjajan pokazatelj raznih bolesti u organizmu. Nokti obično ukazuju na neku infekciju ili upalu koja zahteva lečenja. U ovom članku možete saznati koje su najčešće bolesti noktiju na nogama i rukama, koji su simptomi i kako se sprovodi lečenje…

Nokti su vrlo važan deo našeg tela. Oni pokrivaju meka tkiva i kožu na prstima na rukama i nogama. Sastoje se od keratina, tvrde proteinske strukture. Nokti poboljšavaju pokrete vrhova prstiju tako što stvaraju pritisak na vrh prsta. Taj pritisak nam ojačava čulo dodira i osetljivost vrha prsta. Nokti a posebno na nogama su podložni različitim bolestima i poremećajima koje je potrebno lečiti. Ovde ćemo opisati neke od njih.

Poremećaji i bolesti noktiju na nogama i rukama

Bolesti noktiju su različite od oboljenja kože. Problemi koji se javljaju na noktima se najčešće javljaju zbog bakterijskih i gljivičnih infekcija.Posebno su česte gljivice na noktima nogu. Takođe, mogu se javiti i zbog neke povrede nokta – grickanja noktiju, trljanja i otklanjanje kože oko noktiju, udarca i sl. Često kaliranje noktiju ili ako su vam ruke stalno u vodi, to može dovesti do slabljenja noktiju.

Gljivične infekcije obično izazivaju promenu boje, teksture i oblika noktiju na nogama a u retkim slučajevima i na rukama. U slučajevima bakterijske infekcije, nokti i koža oko njih postaju bolni i obično su zelenkaste boje. Često i neki zdravstveni problemi izazivaju probleme sa noktima. Srčane bolesti mogu izazvati poremećaj oblika noktiju i urastanje nokta. Deficit vitamina i minerala može izazvati to da nokti postanu krhki, suvi i da se po njima jave rupice. Trovanje arsenikom ili srebrom može dovesti do toga da nokti postanu plavičaste boje ili da se na njima razviju bele linije. U nastavku navodimo i spisak bolesti noktiju, gde ćemo objasniti kako određene bolesti mogu izazvati poremećaje na noktima.

Bolesti noktiju

Ove bolesti uključuju zdravstvene probleme koji dovode do deformacija, infekcija, upala i lomljenja noktiju. Poremećaji i bolesti noktiju se jednim imenom zovu onihoze.

Tinea unguium

Reč je o gljivičnom oboljenju, odnosno onihomikozi. Reč je o čestom oboljenju noktiju koje izaziva zadebljanje nokta i žutu boju.Najčešće se javlja na nogama.Nokti se lako mrve i lako se odvajaju od prsta. Ovaj problem izazivaju patogene gljivice poput Candide  i nedermatofite poput Trichophyton rubrum.Lečenje se sprovodi antigljivičnim kapima Canesten ili Exoderil.

Onihija

Reč je o upali koja se javlja zbog neke infekcije patogenima. Mala posekotina ili rana oko nokta je plodno tle za prodor i razmnožavanje mikroorganizama u tkiva oko nokta. To izaziva stvaranje gnoja i listanje nokta.

Onihokriptoza

Onihokriptoza je jedna od češćih oboljenja nokta, a reč je o uraslim noktima. Reč je o veoma bolnom stanju, jer nokat počinje da zaseca kožu. Urasli nokti se mogu javiti i na rukama i na nogama, mada se mnogo češće javljaju na nogama.

Onihogrifoza

Kada se javi zadebljanje čitavog nokta, reč je o stanju po imenu onihogrifoza. Nokat je faktički nalik rogu ili kanži neke životinje. Obično se javlja zbog povrede prsta ili zbog nekog perifernog vaskularnog poremećaja. Često se javlja kod ljudi koji retko seku nokte i ne neguju ih dovoljno.

Oniholiza

Odvajanje nokta od prsta se zove oniholiza. Najčešće se javlja na domalom prstu, mada se može javiti i na ostalima. Uzroci su infekcija, povreda nokta, problemi sa perifernom cirkulacijom i tirotoksikoza.

Otpadanje nokta

Kod ovog stanja, nokat počinje da se odvaja sa unutrašnje strane, bliže korenu. Uzrok je nepoznat, mada se često javlja zbog infekcija i težih sistemskih oboljenja. Često se javlja i kod pacijenata koji idu na hemioterapiju ili terapiju zračenjem.

Krti nokti

Nokti postaju krti i počinju da se listaju i razdvajaju vertikalno. Ovaj poremećaj može biti nasledan, ali se može javiti i kao posledica korišćenja različitih hemikalija za čišćenje. Obično se leči parafinskim uljem, koje odlično rehidrira nokte.

Kandžast nokat

Patološko zadebljanje nokta se zove kandžast nokat. Javlja se zbog akromegalije, psorijaze, povrede, a u nekim slučajevima je i nasledan.

Bela mrlja nokta

Povreda baze nokte često izaziva pojavu koju nazivamo i bela mrlja nokta. Kao što joj ime kaže, ova bolest izaziva belu diskoloraciju noktiju. U zavisnosti od tipa poremećaja, nokti mogu postati sasvim beli, ili se na samo nekim delovima nokta mogu javiti bele linije ili tačkice.

Boove brazde

Duboke brazde koje idu sa jedne na drugu stranu nokta nazivaju se Boovim brazdama. Ove linije su horizontalne i izgledaju kao useci. Mogu biti izazvane različitim stvarima: infekcijom, povredom, srčanim bolestima, hiperkalcijemijom, dijabetesom, psorijazom, neuhranjenošću i još mnogim zdravstvenim problemima.

Kolionihija

Reč je o oboljenju koje se javlja zbog deficita gvožđa. Nokti postaju jako tanki i dobijaju oblik kašike, odnosno konkavan oblik.

Paronihija

Reč je o bolesti koja se javlja iznenada (akutna paronihija) ili postepeno (hronična paronijiha). Ovo stanje dovodi do upale tikva oko nokta, zadebljanja nokta, a u nekim slučajevima i do smeđeg iscetka iz samog nokta. Akutna paronihija se javlja zbog bakterijske infekcije i obično se leči antibioticima.

Veoma je važno da potražite medicinsku pomoć kako ne bi došlo do pogoršanja stanja, što obično izaziva dosta bolova i neprijatnosti. Održavajte nokte čistim i suvim i redovno ih secite kako biste sprečili infekcije. Za više informacija, obratite se svom lekaru.