Bolovi u dojkama: 6 najčešćih uzroka i 12 saveta za olakšanje

0
16272
bol u desnoj dojci
Mastalgija je stručni naziv za bol u dojkama, i ona se može javiti kod žena svih starosnih dobi. Ovi bolovi se mogu javiti i pre i nakon menopauze. Ipak, bol u dojkama je češći kod mlađih žena, koje još uvek imaju menstruaciju.

Gotovo 70% žena bar nekad u životu oseti bol u dojkama, ali tek petnaest odsto od tog broja ima problem za koji je potreban medicinski tretman.

Intenzitet bola i mesto na kome se javlja mogu varirati. Bol se može javiti u samo jednoj dojci, obe dojke ili ispod pazuha. Intenzitet bolova takođe varira i obično se opisuje kao osetljivost, jako probadanje ili zatezanje.

Hormonalne promene zbog menstruacije, trudnoće, dojenja i menopauze takođe mogu biti razlog za bolne grudi.

bol u levoj dojci

Najčešći uzroci bolova u dojkama

1. Cista na dojci

Grudi mogu biti različite veličine i oblika, a neke od njih imaju i veći rizik od različitih oboljenja. Ponekad dolazi do promena u mlečnim žlezdama ili kanalima, što za posledicu ima stvaranje ciste.

Ciste su kesice pune tečnosti koje mogu biti i mekane i tvrde. Nekada izazivaju bolove, a nekad ne. Ove ciste se uvećavaju tokom različitih perioda menstrualnog ciklusa, i gotovo uvek nestaju kada nastupi menopauza.


2. Lekovi

Određeni lekovi dovode do razvoja bola u grudima. Lekovi koji mogu izazvati ovakve bolove su:

 • lekovi za lečenje neplodnosti
 • oralni kontraceptivi
 • hormoni koji se uzimaju nakon menopauze
 • selektivni inhibitori preuzimanja serotonina
 • antidepresivi
 • metildopa
 • spironolakton
 • neki diuretici
 • klorpromazin

Ako pijete neke lekove i javi se bol u dojkama, obratite se svom lekaru kako bi vam promenio terapiju.Kostohondritis

Kostohondritis je vrsta artritisa koja se javlja na spoju grudne kosti i rebara. Mada ovo oboljenje nema direktne veze sa dojkama, jak bol koji se javlja može se pogrešno protumačiti kao bol u dojkama. Ova vrsta artritisa se često javlja kod starijih osoba i ljudi sa lošim držanjem.


3. Fibrozne promene na grudima

fibrocisticne grudi

Žene koje treba da uđu u menopauzu i one koje su podvrgnute hormonskom tretmanu zbog problema u postmenopauzi ponekad imaju bolne grudvice u dojkama, kao i otečene dojke zbog nakupljanja tečnosti. Reč je o fibroznim promenama i one su potpuno bezopasne.


4. Mastitis

mastitis

Mastitis je bolna infekcija dojki. Najčešće se javlja kod žena koje doje bebu zbog zapušenih kanala u dojkama. Ipak, ova infekcija se ne javlja samo kod dojilja.

Simptomi mastitisa uključuju i povišenu temperaturu, bolove i umor, kao i promene na dojkama koje obuhvataju crvenilo, toplu kožu, oticanje i bolove.


5. Loš brushalter

los brushalter

Bolovi u dojkama se mogu javiti i zbog nekvalitetnih i neudobnih brushaltera. Ponekad je brushalter previše stegnut ili previše opušten, tako da smeta grudima. Nekvalitetan i neudoban brushalter može dovesti do bolova u dojkama.


6. Rak dojke

koji su simptomi raka dojke

Rak dojke najčešće ne izaziva bolove. Međutim, neki benigni tumori i upala koju izaziva rak dovodi do bolova.

Obratite se svom lekaru ako imate neki od sledećih simptoma:

 • čvor u dojci
 • bolan čvorić koji ne prolazi duže vreme
 • iscedak iz bradavice (nebitno da li je čist ili krvav)
 • bol u dojci kome ne možete da utvrdite uzrok i koji ne prolazi
 • simptome infekcije dojke – crvenilo, gnoj, povišenu temperaturu

Ovde saznajte koji su simptomi raka dojke


Cikličan i acikličan bol u dojkama

Bol u dojkama se može podeliti u dve kategorije: cikličan i acikličan.

bolne grudi

Cikličan bol u dojkama

Bol u dojkama se često javlja zbog hormonalnih promena tokom menstrualnog cilusa.

Cikličan bol u dojkama se opisuje kao bol koji ide uz hormonalne promene tokom menstrualnog ciklusa. Ovaj bol se obično pogoršava oko dve nedelje pred samu menstruaciju.

Ova vrsta bola zapravo čini preko tri četvrtine svih prijavljenih slučajeva bolova u dojkama.

Cikličan bol u dojkama se javlja kod žena koje još nisu ušle u menopauzu. Obično se javlja u gornjem delu obe dojke, a ponekad i ispod pazuha.

Žene koje često osećaju ovakve bolove češće imaju i fibrocistične promene, gde spadaju i grudvice i zadebljanja u tkivu u dojkama. Ciklični bolovi i otoci obično prolaze nakon menstruacije.

Aciklični bolovi

Za razliku od cikličnih bolova, aciklični se javljaju sasvim nevezano za menstruaciju. Najčešće se javljaju kod žena u četrdesetim i pedesetim godinama, nakon menopauze.

Ova vrsta bolova u grudima se često opisuje kao zatezanje, peckanje ili slabiji bol. Ovakav bol je često posledica neke povrede, i uvek se javlja samo na jednom konkretnom mestu.


Bol u grudima pred menstruaciju

bol u bradavici

Bol i oticanje u grudima tokom PMS-a, tj. ciklična mastalgija, je čest simptom kod žena. On spada u grupu simptoma koji se javljaju tokom predmenstrualnog sindroma (PMS-a).

Zašto bole grudi pred menstruaciju ?

Predmenstrualno oticanje i bol u grudima mogu biti znak fibrocistične bolesti dojki. Fibrocistična bolest dojki je termin koji se koristi za opisivanje bola i gromuljastog osećaja  u grudima koji se javlja pre menstruacije.

Bolovi u grudima pred menstruaciju i oticanje – uzroci

Nestabilan, promenljiv nivo hormona je sasvim normalan tokom predmenstrualnog sindroma, pa izaziva oticanje i bol u grudima. Tokom normalnog menstrualnog ciklusa, nivo hormona se stalno menja, podiže i pada.

Tačan tajming hormonskih promena varira od žene do žene. Zbog estrogena se grudni otvori uvećavaju, i proizvodnja progesterona tera mlečne žlezde na oticanje. Obe ove stvari mogu izazvati bol u dojkama pred menstruaciju.

Estrogen i progesteron se povećavaju u drugoj polovini menstrualnog ciklusa, od 14. do 28. dana tokom „normalnog“ 28-dnevnog ciklusa. Estrogen je na vrhuncu u sred ciklusa, a nivo progesterona se podiže tokom sedmice koja prethodi menstruaciji.

Simptomi premenstrualnog oticanja i bola u grudima

Osetljivost i težina u dojkama su glavni simptomi predmenstrualnog bola i otoka. Bol u grudima pred menstruaciju može biti problematičan za neke žene. Tkivo u grudima može biti gusto ili tvrdo na dodir.

Koliko dana pre menstruacije bole grudi

Grudi bole nedelju dana pre menstruacije i nestaju gotovo istog trenutka kada počne menstruacija. Većina žena ne oseća velik bol.


Bolne grudi posle

Šta izaziva bol u grudima nakon menstruacije ?

Bol u grudima posle menstruacije može biti posledica mnogih faktora. Iako bol obično prestaje tokom menstruacije, postoje slučajevi kada se ona može pogoršati, na primer zbog jedenja neke hrane ili uzimanja nekih lekova.

 • Kofein i derivati metilksantina su popularna jedinjenja koja se koriste u hrani zbog toga što imaju proširujuća svojstva. Zbog toga se krvni sudovi koji se nalaze u grudima šire i izazivaju nadutost i bol.
 • Hrana puna soli. Slani prehrambeni proizvodi izazivaju bol u grudima pošto zadržavaju vodu. Previše soli u ishrani će zadržati vodu u tkivima, pa će grudi biti napete.
 • Masna hrana. Nedavna istraživanja su pokazala da životinjske masti doprinose povećanju bola u grudima. Iako je pravi razlog još uvek nepoznat, neki veruju da je u vezi sa životinjskim hormonima i stvarima kojima su hranjene.
 • Mlečni proizvodi. Kao i masna hrana, razlog zbog kog mlečni proizvodi izazivaju bol u grudima posle menstruacije nije još uvek potpuno jasan. Ali, neki naučnici pretpostavljaju da žene koje imaju jake bolove u grudima nakon menstrucije mogu biti alergične na neka jedinjenja u mlečnim proizvodima.
 • Hormonska terapija i tablete za kontracepciju. Hormonska terapija nije uvek najbolji izbor. Čak i nekekontraceptivne pilule sadrže aditive koji zapravo pojačavaju bol kod osetljivih žena.
 • Hormonske promene. Ovo je vrlo česta pojava, pogotovo pre menopauze. U tom periodu, estrogen i progesteron su u najvećem disbalansu.
 • Kao i kod većine bolesti, stres je mračna sila koja pravi još veće probleme i izaziva promene u organizmu zbog kojih se javlja bol.

Bol u dojkama u menopauzi

Uopšte se smatra da ste u menopauzi nakon što niste imali menstruaciju tokom cele jedne godine. Tokom ovog perioda možete doživeti niz simptoma, od talasa vrućine do suvoće vagine.Jedan od simptoma su i bolne i otečene grudi.

Sve žene ne osećaju bol u grudima na isti način.Bol može biti oštar, probadajući ili slab ali mučan.

Isti hormoni koji uzrokuju simptome menopauze izazivaju i bol u dojkama.

Ako ne mislite da je bol u grudima posledica menopauze, razmislite o poseti lekaru. Ako imate dodatne simptome navedene ispod, obavezno se obratite lekaru:

 • bistri, žuti, krvavi ili gnojni izliv iz bradavice
 • povećanje veličine dojke
 • crvenilo dojke
 • promene u izgledu dojke

Ovi simptomi mogu biti znak ozbiljnijeg stanja.Vaš lekar može vam pomoći da odredite da li su grudi bolne zbog hormona ili neka druga bolest izaziva probleme.

Šta uzrokuje bolove u grudima u menopauzi ?

Promena nivoa hormona estrogena i progesterona su uobičajeni uzrok bolova u grudima tokom perimenopoze i menopauze. Kada uđete u menopuzu, nivoi estrogena i progesterona rastu i padaju po nepredvidljivim obrascima pre nego što počnu da se stabilizuju.Promene u nivou hormona mogu uticati na tkivo dojke, što će vam izazivati bol.


Bol ispod pazuha i u grudima

Kao što smo videli bol u grudima može biti simptom menopauze, koji izaziva oticanje u dojkama, kao i probadajući bol ispod pazuha. Bol čak može biti toliko jaka da šetanje, nagli pokreti ili kontakt bilo koje vrste izaziva diskomfort.

Šta najčešće izaziva bol u pazuhu i grudima ?

Cikličan bol u grudima i ruci, koji se javlja stalno rezultat je hormonskih promena, najčešće se javlja kod žena koje su pred menopauzom. A necikličan bol ispod pazuha u ruci i grudima je češći posle menopuze, i obično ga izazivaju artritis ili povreda.

Drugi uzroci za bol ispod pazuha i grudima

 • Pilule za kontracepciju. Tablete za kontracepciju mogu imati nuspojave, uključujući oticanje i bol u grudima i ispod pazuha. Zbog toga bi trebalo razgovarati sa ginekologom, kako biste odredili najbolju meru kontracepcije za vas i vaše potrebe.
 • Veličina grudi. Velike i guste grudi takođe mogu izazvati bol koji se ponekad širi ispod pazuha ili na ruku.
 • Hormonska terapija.
 • Antidepresivi
 • Mastitis

Lečenje

Iako je bol u grudima generalno bezopasan i normalan simptom menopauze ili predmenstrualnog sindroma, ali pošto bol može postati suviše intenzivan, možda ćete trebati da uradite nešto više od običnih životnih promena.


 Bolovi u dojci i bradavici 

Da li ste primetili da su vam bradavice ili grudi natečene i bolne? Kod većine žena se bradavice drastično menjaju tokom menstrualnog ciklusa pa bolovi u dojci i bradavici nisu nimalo čudna pojava. Nekih dana možete imati utisak da možete zakačiti štipaljku za bradavicu i da je ne biste ni osetili, a ima i dana kada ste toliko osetljivi da vas unutrašnja strana majice može grebati kao šmirgla.

Za ove ciklične promene koje osećate tokom meseca u bradavicama i grudima su odgovorni hormoni, progesteron i estrogen.


Kako ublažiti bolove u dojkama?

Veoma je važno da se obratite svom lekaru kako biste utvrdili uzrok bolova u dojkama i bili sigurni da nije reč ni o čemu opasnom.

Mada nema naučnih dokaza da neki prirodni lekovi zaista funkcionišu, evo nekoliko saveta kako da olakšate ove bolove:

 • nosite udoban brushalter tokom celog dana, skidajte ga pre spavanja i nosite sportski brushalter kada trčite ili se bavite nekim drugim sportom
 • smanjite unos kofeina i soli (čokolade, kafe, čaja, gaziranih pića)
 • stavljajte tople ili hladne obloge na bolna mesta
 • hranite se što zdravije
 • održavajte zdravu telesnu težinu
 • uzimajte vitamine poput vitamina B6, B1 i vitamina E
 • ako su vam bolovi jaki, uzmite neki blaži lek protiv bolova (npr. brufen)
 • pronađite način da se opustite i umanjite napetost, stres i anksioznost
 • ako imate cistu, posavetujte se sa lekarom oko njenog uklanjanja
 • vodite dnevnik simptoma kako biste utvrdili da li je bol cikličan ili acikličan

Pre nego što počnete sa nekim prirodnim metodama lečenja, posavetujte se sa lekarom. U nekim slučajevima je neophodna i medicinska intervencija kako bi se uklonio uzrok bolova.
Izvori: (1) (2) (3) (4)