Bolovi u mišićima nogu, ruku, leđa (uzroci i kako ih opustiti)

0
3915
bolovi u misicima

BOLOVI U MIŠIĆIMA se mogu javiti zbog preterenog opterećenja i upale mišića ali ponekad ih izazivaju i ozbiljne bolesti.U nastavku saznajte šta najčešće izaziva bol u mišićima nogu, ruku i ledja….

Bolovi u mišićima nogu

Bol mišića nogu može se javiti uz razne abnormalnosti i uslove. Uzroci najčešće uključuju samo mišićno tkivo ili krvne sudove i druge strukture povezane sa mišićima. Mnogi uzroci za bolove u mišićima nogu su privremeni i brzo se rešavaju kućnim tretmanom. U nekim slučajevima bol u mišićima nogu može ukazati na hitno stanje. Ozbiljan ili brzo-rastući bol mišića nogu opravdava hitnu medicinsku procenu. Dakle, upala mišića nije jedini uzrok, kada se jave bolovi u mišićima nogu.

grcevi u nogama

Koje vrste bolesti mogu izazvati bol mišića generalno?

Nisu svi bolovi u mišićima vezani za stres, napetost i fizičku aktivnost. Neka medicinska objašnjenja za bol u mišićima uključuju:

  • fibromijalgija
  • infekcije, kao što su grip, polio ili bakterijske infekcije
  • autoimuni poremećaji kao što su lupus, dermatomiozitis i polimiozitis
  • upotreba određenih lekova ili droga, kao što su statini, ACE inhibitori ili kokain
  • problemi štitne žlezde, kao što su hipotiroidizam ili hipertiroidizam
  • hipokalemija (nizak kalijum).

Međutim, navedena stanja obično uzrokuju generalizovan bol mišića, a ne strogo ograničen na jedno područje.

U nastavku ćete saznati koji su to česti uzroci za bol mišića nogu.

Prekomerna upotreba mišića

Svi povremeno dožive mišićni bol i bolove uzrokovane prekomernim korišćenjem mišića. Ova vrsta bolova se obično razvija nakon angažovanja u aktivnostima u većoj meri od uobičajenog ili učešća u aktivnostima koje se obično ne sprovode. Mišićni bol izazvan prekomernom upotrebom mišića nastaje usled mikroskopske povrede mišićnih vlakana.

Bolovi mišića u butinama mogu da budu posledica ovog stanja. Aktivnosti koje podrazumevaju ponavljajuće skakanje, čučanje ili trčanje često izazivaju mišićni poremećaj odloženog početka u donjem delu nogu. Simptomi obično počinju u roku od 24 do 48 sati nakon aktivnosti i rešavaju se u roku od jedne nedelje.

Kontuzija mišića

Kontuzija mišića ili modrica se javlja kada direktni udarac na nozi uzrokuje krvarenje mišića. Područje je tipično osetljivo na pritisak i otiče. Krvarenje u koži koja leži iznad uzrokuje ljubičastu modricu. Odmor i led mogu pomoći u smanjenju bolova i otoka. Iako većina kontuzija mišića predstavlja manje povrede koje se leče bez komplikacija, teška kontuzija mišića može zahtevati lečenje.

Akutni kompartment sindrom

Brzo krvarenje povezano sa teškom kontuzijom mišića može dovesti do akutnog kompartment sindroma. Sa ovim uslovom, akumulacija krvi povećava pritisak u zatvorenom prostoru koji obuhvata mišiće, krvne sudove i nerve. Visoki pritisak unutar kompartmenta (odeljka) kompresuje krvne sudove, blokirajući tok krvi. Gubitak toka krvi može brzo napredovati do trajnog oštećenja tkiva.

Akutni kompartment sindrom uzrokuje jake bolove u mišićima nogu, koji se intenziviraju prilikom pokretanja prstiju na nogama. Ostali simptomi uključuju čvrsto oticanje, napetost i bledilo kože i smanjivanje senzacije u pogođenom području. Akutni kompartment sindrom obično zahteva operaciju da se otvori prostor i oslobodi unutrašnji pritisak. Hirurzi uglavnom ostavljaju rane ne koži otvorene sve dok se otok unutar kompartmenta ne otkloni. Pacijent podleže drugoj operaciji za zatvaranje rana.

Periferna arterijska bolest

Periferna arterijska bolest je oblik ateroskleroze, stanje u kojem se masti nakupljaju u arterijama, uzrokujući gubitak elastičnosti i delimično sprečen protok krvi. Periferna arterijska bolest najčešće pogađa krvne sudove nogu. Najčešći simptom periferne arterijske bolesti nogu je klaudikacija, bolovi ili grčevi u mišićima nogu nakon vežbanja. Klaudikacija često utiče na mišiće lista. Bol periferne arterijske bolesti obično se rešava uz odmor. Pušenje ostaje vodeći faktor rizika za perifernu arterijsku bolest.


Opustanje mišića nogu

Kada je u pitanju opuštanje mišića nogu, uobičajena je primena toplote ili leda za ublažavanje bolova. Studija je pokazala da toplota funkcioniše nešto bolje odmah posle vežbanja, dok hladnoća pokazuje neku prednost u roku od 24 sata. Za intenzivnije spazme mišića, naizmenična primena ova dva režima u 20-minutnim sesijama može pomoći mišićima da se opuste.

Za opuštanje mišića nogu svakako je odlična i masaža. Masaža povećava protok krvi u mišićima, oslobađa napetost u vlaknima i smanjuje upale, koje su verovatno uzrok većine bolova u mišićima.

Postoje i brojne masti i balzami koji sadrže supstance kao što su kamfor, mentol ili kapsikum – sastojci koji se lokalno nanose na bolne ili povređene mišiće. Veruje se da povećavaju protok krvi u to područje. Ali oni zapravo deluju po principu da ovi sastojci uzrokuju upalu u području oko bolnog mesta, izazivajući vruću ili ledenu senzaciju od živaca oko područja koje boli. Taj osećaj vas odvlači od bola mišića. Ne nanosite toplotu na područje koje je premazano balzamom, jer ta kombinacija može izazvati opekotine ili osip.


Bol u mišićima ruku

Uzrok bola u mišićima ruku može biti relativno očigledan, naročito ako je vaš bol iznenada počeo sa traumatičnom povredom ili nedavnim podizanjem nečeg teškog. Drugi uzroci za bol u mišićima ruku, kao što je povreda ramena, kompresija nerva ili drugi zdravstveni uslovi, možda nisu toliko očigledni.

Naprezanje mišića

Ova povreda se javlja kada se mišić i/ili njegova tetiva preopterećuju, što dovodi do razbijanja vlakana. Povrede variraju od blagih do ozbiljnih, u zavisnosti od stepena razbijanja vlakana. Kompletno pucanje ili ruptura je najteža vrsta telesne povrede. Bol koji je vezan za naprezanje mišića ruku se javlja odmah ili neposredno nakon povrede, što pomaže da se ovo stanje razlikuje od jednostavne mišićne bolesti.

Aktivnost koja podrazumeva upotrebu pogođenog mišića pogoršava bol i odmor ga smanjuje. Možda postoji i otok, krutost, grčevi u mišićima, a možda i modrice sa ozbiljnijim naprezanjem. Blaga naprezanja se obično leče u roku od 2 do 3 nedelje. Kompletno zaceljenje sa ozbiljnijim naporom mišića može trajati od 2 do 3 meseca.

Povreda ramena

Upala ramenog zgloba i/ili povezane tetive mogu izazvati bol u mišićima nadlaktice. Ovaj bol se obično oseća u spoljašnjim mišićima gornjeg dela ruke. Najčešći uzrok ovakvog bola je impingement sindrom ramena, što podrazumeva uklještenje struktura između kostiju u ramenu.

Bol u vašoj nadlaktici obično se povećava sa aktivnošću i može opadati sa odmorom. Noćni bol se često javlja uz pomeranje ramena i može se ograničiti pokretljivost ramenog zgloba. Ovo stanje obično se razvija usled ponovne aktivnosti koja podrazumeva pokretanje ruke iznad glave, sportskih aktivnosti ili dugotrajnog lošeg položaja sa ramenima koja se vuku napred.

Nervna kompresija

Nervi izlaze iz kičmene moždine između svakog vašeg pršljena, kostiju kičme. Cervikalni spinalni nervi izlaze između pršljenova u vratu. Oni daju senzaciju koži i moć mišićima ruku i šaka. Kičmeni nerv C5 isporučuje senzaciju na nadlakticu. Ovaj nerv može biti komprimovan od strane skliznutog intervertebralnog diska, strukture koja obezbeđuje ”jastučić” između pršljenova.

Promene kostiju vezane za artritis u vratu takođe mogu dovesti do kompresije C5 nerva. Ovo stanje često uzrokuje bol u spoljašnjem delu nadlaktice. Može biti prisutan i bol u vratu i ramenima.

Fraktura humerusa

fraktura ili prelom kosti nadlaktice, humerusa, može uzrokovati bol za koji možete pretpostaviti da dolazi iz mišića. Dok je traumatska fraktura humerusa obično očigledna nakon pada ili snažnog udarca u nadlakticu, simptomi preloma u ovoj kosti ponekad mogu biti suptilni.

Stresne frakture humerusa mogu da se javljaju ako često učestvujete u sportovima koji uključuju snažne pokrete nad glavom, kao što su tenis, rukomet, odbojka i bejzbol. Simptomi uključuju progresivno povećavajuće bolove nadlaktice uz upotrebu pokreta ruke iznad glave i bolove u mirovanju.


Bolovi u mišićima leđa

Najčešći uzroci za bolove u mišićima leđa su naprezanje mišića leđa, istegnuti ligamenti, mišićni spazam i loš položaj tela (uključujući i loše spavanje). Ukoliko nešto podignete nepravilno ili podigenete nešto veoma teško, ili generalno ako napravite neki nezgodan pokret vezan za leđa – mogu da se jave bolovi u mišićima leđa. To može da bude i rezultat naglog i neugodnog pokreta leđa.

Strukturni problemi mogu takođe rezultirati bolovima u leđima:

Ruptura diskova, diskus hernija i išijas – što vrši pritisak na nerv, što može dovesti do bolova u mišićima leđa.

Artritis – pacijenti sa osteoartritisom najčešće doživljavaju probleme sa zglobovima u kukovima, donjem delu leđa, kolenima i rukama. U nekim slučajevima može se razviti spinalna stenoza, što je termin koji se koristi za opisivanje kada se prostor oko kičmene moždine sužava.

Abnormalna krivina kičme – ako je kičma kriva na neuobičajen način, pacijent češće ima bolove u mišićima leđa. Primer je skolioza.

Opuštanje mišića leđa

Grejanje mišića leđa može da pomogne u njihovom opuštanju. Toplota omogućava proširenje krvnih sudova, poboljšavajući protok krvi u bolnom predelu. Pored toplote, savetuje se i primena hladnoće, i to naizmenično kako bi se olakšao bol i opustili mišići.

Ukoliko imate hroničan bol u mišićima leđa, prilagođeno vežbanje može dosta da pomogne. Vežbe za istezanje i tonus mišića mogu da pomognu u ublažavanju bolova u mišićima leđa i smanjenju rizika od budućeg bola.

Ponekad, naročito kada je povreda prouzrokovala bol u leđima, omogućavajući odmor mišićima leđa može biti ključ za smanjenje bolova. Jedan ili dva dana odmora, u smislu postavljanja leđa u položaj koji uklanja pritisak sa bolnog područja (kao što je ležanje ravno sa jastukom postavljenim ispod kolena za podršku) može poslužiti da olakša bol u mišićima leđa. Međutim, previše odmora može sprečiti rešavanje bola, jer sprečava ”zarastanje” povrede.


Šta je dobro protiv bolova u mišićima

Često se koriste nesteroidni antiinflamatorni lekovi poput ibuprofena ili steroidne injekcije protiv bolova u mišićima. Međutim, kućni tretmani često pomažu u otklanjanju ovih bolova. Tu spadaju toplotna i ledena terapija (led), odmor, izbegavanje aktivnosti koje pogoršavaju bol, joga, meditacija, nežno istezanje mišića i slično.

Kao što smo videli, dosta je korisna i masaža, kao i određene masti i balzami koji sadrže supstance kao što su kamfor, mentol ili kapsikum – koji se lokalno nanose na bolne ili povređene mišiće.

Izvori: (1) (2) (3) (4)