Bolovi u nožnom palcu 5 najčešćih uzroka i saveti za lečenje i prevenciju

0
55456
bol u noznom palcu

Bol u nožnom palcu ne zvuči strašno, ali može dosta zagorčati život.Prvi metatarzofalangealni zglob je zglob koji spaja palac sa prvom metatarzalnom kosti na stopalu. Mada su ovi zglobovi mali, veoma su važni za funkciju celog stopala. Ovi zglobovi neprestano trpe velik pritisak i opterećenje.

Bol u zglobu nožnog palca (metatarzofalangealni zglob) može da se javi zbog brojnih razloga, uključujući artritis, povrede, čukljeve i  bunione*. Ovaj bol može da oteža svakodnevne aktivnosti, na primer, hodanje.

Ako se javi bol u zglobovima, veoma je važno da ne zanemarujete to i da odmah počnete sa lečenjem. Najčešći uzroci bolova u palcu na nozi se svode na ovih pet oboljenja:

bolovi u noznom palcu

Čukljevi

Čukljevi zapravo predstavljaju velike čvorove ispod palca na nozi i reč je o čestoj deformaciji stopala. Uvreženo mišljenje da su čukljevi koštane izrasline je pogrešno. Radi se, zapravo, o pomerenom zglobu zbog koga se javljaju bolovi u nožnom palcu.

Haluks valgus, odnosno čukalj predstavlja deformitet nožnog palca kod koga se on zakrivljuje u stranu. Bunion je deformiteti hrskavičnog i koštanog tkiva spoljašnje strane prve metatarzalne kosti i često je praćen otokom mekog tkiva i pojavom okoštalih izbočina na zglobu nožnog palca. Bunioni su posledica čukljeva.

Osim vidnog čvora na nozi, čukljevi podrazumevaju i promenjen položaj palca, i on “naginje” ka ostalim prstima na nozi. Najčešći rezultat svega toga je šire stopalo i crven, iziritiran i često otečen čvor ispod palca. Mada se čukljevi uglavnom javljaju zbog nepravilnog držanja zgloba, i neka oboljenja, poput reumatskog artritisa, mogu dovesti do čukljeva.

Postoji dosta načina na koje možete sprečiti pojavu čukljeva ili ublažiti bol ako već imate čukljeve:

 • Nosite široku, komotnu i rastegljivu obuću, u kojoj ćete imati dosta mesta oko palca na nozi. Tako ćete smanjiti pritisak na čukljeve i bol.
 • Nosite kvalitetne uloške za obuću kako biste sprečili trenje i iritaciju.
 • Redovno istežite stopalo kako biste poboljšali pokretljivost zgloba.
 • Nakon fizičke aktivnosti, stavljajte hladne obloge na čukljeve (uvek stavite ubrus ili peškir između hladne obloge i same kože).
 • Ako je problem neizdrživ, pitajte lekara koje lekove vam preporučuje za ublažavanje bolova i otoka.

Ako se problem i bolovi u nožnom palcu nastave, lekar će vas verovatno poslati kod specijaliste koji će vam preporučiti posebne cipele i uloške. Možda ćete morati da nosite udlage, koje se najčešće stavljaju noću i lagano ispravljaju zglob u pravilan položaj.

U najtežim slučajevima se preporučuje operacija i tada se zglob hirurškim putem vraća na mesto, a čvor se uklanja.

Artritis

Najčešća vrsta artritisa koja stvara probleme sa prstima na nogama je osteoartritis, koji se javlja zbog degeneracije hrskavice. Osteoartritis u palcu na nozi se može javiti zbog problema sa samom strukturom stopala i njegovim funkcionisanjem, što stvara više trenja i oštećenja tkiva u stopalu. Prelom ili uganuće palca na nozi može takođe dovesti do osteoartritisa. I neki ređi oblici artritisa mogu izazvati bol u palcu na nozi, npr. reumatski i psorijatični artritis.

Simptomi artritisa u palcu na nozi uključuju bolove, pritisak, ukočenost prsta i otok. Bolovi uzrokovani osteoartritisom u palcu na nozi su obično najjači prilikom stajanja i hodanja. Neki ljudi sa osteoartritisom u palcu na nozi često imaju i čukljeve, kada se javi i jaka ukočenost tog zgloba, što rezultira manjim opsegom pokreta prsta.

Ako artritis napreduje, mogu se javiti i osteofite, male koštane izrasline nalik na čukljeve. Razlika je u tome što se čukljevi razvijaju unutar stopala, a osteofite koje nastaju kao rezultat artritisa se javljaju na samom zglobu. Poput samih čukljeva, i ove osteofite mogu dovesti do deformacije stopala i palca.

Jednostavni načini lečenja artritisa u palcu na nozi uključuju uzimanje antiinflamatornih lekova (pod nadzorom lekara) i nošenje obuće, uložaka ili udlaga koje omogućavaju ispravljanje zgloba.

Fizikalna terapija takođe može biti od velike koristi, a u slučaju jakih bolova u nožnom palcu daju se i injekcije kortikosteroida kako bi se ublažili bolovi i upala u zglobu.U ređim slučajevima se izvodi operacija kako bi se uklonile osteofite i zglob ispravio.

Giht

Giht je metabolički poremećaj koji može dosta uticati na palac na nozi.Giht se javlja kada se u krvi obolele osobe nakupi mnogo mokraćne kiseline i kada se od nje formiraju kristali, koji se nakupljaju u zglobovima, a najčešće u zglobu koji spaja palac sa stopalom.

Simptomi gihta su crven, vruć i veoma bolan zglob.Ako se napadi gihta često javljaju, može doći i do oštećenja zglobova.Takođe, može se javiti i tofi – vidni ili opipljivi depoziti urata u zglobu.

Ponekad je i lekarima teško da razluče da li je reč o infekciji zgloba ili o gihtu. U tom sučaju, obično se radi test krvi kako bise proverila količina mokraćne kiseline u krvotoku. Ako je značajno povišena, to može biti znak da bol u nožnom palcu izaziva giht. Ponekad se uzima i uzorak tečnosti iz zgloba da bi se potvrdilo da je reč o nakupljenim kristalima mokraćne kiseline.

Lečenje gihta u palcu na nozi je zapravo dvostruk posao: leči se i sam zglob i radi se na snižavanju količine mokraćne kiseline u krvi. Akutni napad gihta se obično leči nesteroidnim antiinflamatornim lekovima ili steroidima.

Da bi se olakšao napad i sprečili budući napadi gihta, lekar će vam verovatno preporučiti da smršate (ako je to potrebno) i da napravite neke od sledećih promena u ishrani:

 • izbacite ili maksimalno ograničite unos mesa, ribe i alkohola
 • izbegavajte hranu i pića koja sadrže visokofruktozni kukuruzni sirup
 • uzimajte više proizvoda od obranog mleka, povrća i integralnih žitarica

Ako često imate napade gihta, lekar će vam preporučiti lekove za smanjivanje količine mokraćne kiseline u krvi.

Sezamoiditis

Sezamoidne kosti su dve malene kosti koje se nalaze ispod prve metatarzalne kosti, u blizini zgloba koji povezuje palac na nozi sa ovom kosti. One se nalaze unutar tetive koja nam omogućuje da savijamo palac na nozi.

Sezamoidne kosti mogu veoma boleti i može doći do upale zbog neke akutne ili hronične povrede. Sezamoiditis koji prate veoma jaki bolovi u nožnom palcu se obično javlja zbog aktivnosti koje podrazumevaju balansiranje na nožnim prstima ili često skakanje (balet, košarka). Prelom neke sezamoidne kosti može izazvati slične simptome, a obično je to jak bol na dnu stopala, konkretno ispod zgloba koji vezuje palac i stopalo.

Sezamoiditis može biti uporan problem i relativno se teško leči, jer je pritisak na ovaj deo stopala veoma jak kada hodamo. U najtežim slučajevima sezamoiditisa, neophodno je ići sa štakama neko vreme, dok upala ne prođe. Prelom neke od sezamoidnih kostiju ponekad se mora lečiti operacijom.

Ako se sezamoiditis nije zavio zbog preloma ili oštećenja mekog tkiva, bol u nožnom palcu obično prolazi samo nakon odmora i upotrebe odgovarajućih uložaka za cipele, uz pomoć kojih se taj deo stopala rasterećuje. Ako imate sezamoiditis, lekar će vam preporučiti odgovarajuću obuću i uloške.

Uganuće i istegnuće palca na nozi

Ovakve povrede su česte kod sportista, a poput sezamoiditisa, za njih je karakterističan bol sa donje strane stopala, ispod palca. Bol se često javlja zbog istegnuća, povrede ili cepanja ligamenta u samom palcu.

Do ovakvih povreda dolazi zbog prejakog napora ili pritiska na palac prilikom savijanja, npr. kada sportisti naglo potrče i tako nagnječe palac. Bavljenje sportom (posebno trčanjem i fudbalom), neudobna obuća i pritisak na palac povećavaju rizik od ovakvih povreda.

U zavisnosti od vrste i intenziteta povrede, simptomi uključuju različit stepen bolova, otoka i diskoloracije kože na nožnom palcu. Lečenje je slično lečenju sezamoiditisa, i fokusira se na smanjivanje pritisak na palac i zglob kako bi se povreda brže zalečila. Ako je reč o težem istegnuću, ledene obloge i podizanje noge obično pomažu da se smanje bolovi u nožnom palcu. Maksimalno “štedite” stopalo i koristite štake ako je to potrebno. Ako je reč o težoj povredi, obratite se lekaru. U nekim slučajevima je neophodna i operacija.

Kada bi trebalo da se javite lekaru

U slučaju blagog bola u nožnom palcu ili bola koji vremenom prolazi, obično nije neophodno da se javljate lekaru. Većina uganuća koja često izazivaju bol u palcu na nozi prolazi sama tokom perioda mirovanja.

Međutim, ako se vaši simptomi ne ublažavaju nakon 3 dana i bol u nožnom placu ne slabi, možda je najbolje da idete kod lekara, jer takav bol može da bude pokazatelj mnogo ozbiljnijeg problema.

Veoma je važno da se javite lekaru ako je bol u palcu na nozi jak ili iznenadan i neobjašnjiv.

Dijagnostikovanje

Da bi utvrdio uzrok bola u palcu ili zglobu nožnog palca, lekar će obaviti fizikalni pregled i postavljati pitanja o simptomima, načinu života, lekovima i skorašnjim povredama.

Takođe, lekar može da proveri i fleksibilnost palca na nogama blagim savijanjem gore-dole. Potražiće i znakove koštanih izbočina i otoka u zahvaćenoj regiji.

Konačno, lekar će pregledati stopalo da bi video da li postoje osetljive regije i proverio kožu zbog mogućih rana.

U nekim slučajevima je neophodno i rendgensko snimanje. Ovaj snimak će pomoći lekaru da odredi lokaciju i razmere nekog oštećenja ili deformiteta koje izaziva bol u palcu noge.

U zavisnosti od osnovnog uzroka bola u palcu, mogu biti neophodna i dalja ispitivanja. Na primer, analiza krvi da bi se utvrdio nivo mokraćne kiseline u krvotoku, koja je potrebna pri dijagnostikovanju gihta.

Lečenje i olakšanje

Vrsta lečenja zavisi od uzroka bola u zglobu palca.

U brojnim slučajevima lekar će preporučiti lekove za ublažavanje bolova, kao što su nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL).

Ovi medikamenti mogu i da umanje otok u zahvaćenoj regiji. Nešto ređe lekar može da prepiše kortikosteroide radi ublažavanja upale.

I promene u načinu života mogu da budu neophodne. Na primer, pacijent će morati da nosi ortopedske cipele ili uloške zbog buniona. Za osobe koje imaju ovaj problem najbolje rešenje je nošenje obuće koja ima dovoljno prostora za palac.

Ukoliko je do povrede palca na nozi došlo usled neke određene aktivnosti, obično je neophodno da se takva aktivnost obustavi dok ne dođe do izlečenja. Na primer, uganuće nožnog palca može da podrazumeva izbegavanje sporta koji je doveo do povrede, sve dok se stanje ne poboljša.

U nekim slučajevima može da bude neophodno smanjenje telesne težine da bi se smanjio pritisak na nožni palac.

Nešto specifičniji tretmani mogu da budu potrebni kod određenih oboljenja, kao što su osteoartritis i giht. Fizikalna terapija može da pomogne osobama sa artritisom da lakše kontrolišu ovo oboljenje.

U retkim slučajevima, neophodna je operacija. Na primer, za uklanjanje čukljeva ili otklanjanje oštećenja zgloba.

Prevencija

U neke od saveta za prevenciju bola u zglobu nožnog palca spadaju:

 • odražavanje zdrave telesne težine
 • redovno vežbanje, ali bez izlaganja naporu metatarzofalangealnog zgloba
 • izbegavanje obuće koja je suviše tesna, posebno oko nožnih prstiju
 • nošenje odgovarajuće obuće kada postoji rizik od povrede, na primer, nošenje cipela sa metalnim umetkom za nožne prste na radnim mestima gde postoji mogućnost da na njih nešto padne (skladišta, fabričke hale, gradilišta itd.)