Brzo zamaranje je simptom oboljenja srca

0
3425

Pojačana fizička aktivnost u proleće vrlo često otkriva do tada “zamaskirane” probleme sa srcem. Ako primetite da se odjednom zamarate više nego inače, ako vam i najmanji fizički napor ili brža šetnja izazivaju lupanje srca, ubrzan dah, možda je vreme da posetite kadriologa. Problemi sa srcem počinju kada ono više nije sposobno da izvrši zadatke koje pred njega telo postavlja.

Dijagnostika

Pregled – Slušanje srčanih tonova, šumova, postavljanje radne dijagnoze. Uzimanjem anamneze i iscrpnom pričom s pacijentom, dobijaju se osnovni podaci o bolesti i procenjuje se koju dijagnostičku metodu treba primeniti.

Elektrokardiogram je “obična” ali vrlo informativna metoda kojom dobijamo veliki broj informacija vezanih za stanje srca, srčani ritam, eventualnu slabiju ishranjenost srca, srčanu slabost itd.

Ehokardiografija je neinvaziv-ni pregled koji često dovodi do definitivne dijagnoze. Tim pregledom vidimo kolike su srčane šupljine, kako srce radi, eventualne srčane mane, kakva je ukupna funkcija srca, kako se ono puni, prazni…

Testovi na osnovu ultrazvuka srca koji se baziraju na proceni koronarne rezerve, srčane cirkulacije, procenjuje se da li postoje promene zbog koje treba raditi dalju dijagnostiku.

Testovi fizičkog opterećenja rade se na pokretnoj traci, na kojoj se kontinuirano bolesnik opterećuje, gleda se elektrokardiogram i meri krvni pritisak i na osnovu toga donose zaključci o mogućem poremećaju – ovi testovi se najčešće upotrebljavaju kod ishemijske bolesti srca.

Koronarografija(kateterizacija srca) – ukoliko se sumnja na smanjeni koronarni protok, kateterom se dolazi do korena aorti od kojih se granaju krvni sudovi koji ishranjuju srce. Ubrizgava se kontrast, slikaju se krvni sudovi i na osnovu dobijenih slika lekar zaključuje da li suženja postoje i koji vid lečenja će primeniti.

Od konkretne srčane bolesti zavisi kakvi će da budu simptomi, ali opšte znake upozorenja ne bi trebalo nikako ignorisati – smanjenje tolerancije na napor, nedostatak daha, ubrzajio lupanje srca, bol u grudima.

Mnoga druga stanja nevezana za bolest srca, lošija krvna slika, anemija, prehleda, virusna infekcija od koje se teško oporavljamo, razne avitaminoze, bolesti krvi i krvnog sistema kao i bolesti disajnih puteva takođe mogu da imaju iste ili slične simptome. Ali, osnovnim pregledima može da se utvrdi da li je u pitanju bolest srca, ili neka druga, sa sličnom simptomatologijom.

Koronarna ili ishemijska bolest srca klinički se najčešće javlja kao angina pektoris, infarkt srca, srčane aritmije ili nagla srčana smrt, od čega je takozvana stabilna i nestabilna angina pektoris kod nas. veoma česta. Nastaje zbog ateroskleroze, suženja krvnih sudova koji ishranjuju srce. Karakteriše je bol u grudima, zbog gladi srca za kiseonikom. Bol se javlja prilikom fizičke aktivnosti na širokoj osnovi, praćen je malaksalošću, slabošću, pacijenti ga opisuju kao stezanje, pritisak, pečenje. Uglavnom se širi po grudnom košu, često i prema ramenima, u levu ruku… Može da se širi i u vrat, vilicu, praćen je preznojavanjem, slabošću, ciklično se pojačava i smanjuje. Ukoliko imate takve simptome treba odmah da sa lekarom proverite staje u pitanju.

Srčani bol se najpre javlja pri naporu, pa kada čovek malo odmori, bol prolazi, ali može da se javi i u stanju mirovanja. Slični bolovi takođe mogu da se jave kao simptomi i drugih bolesti, najčešće muskulo skeletnih oboljenja grudnog koša, bolesti jednjaka, želuca. Povišene masnoće u krvi,povećan krvni pritisak, viši nivo šećera, pojačan stres i nasleđe, najčešći su faktori koji povećavaju rizik za nastajanje angine pektoris.

Veoma je bitno da se promene na srcu i krvnim sudovima koji hrane srce uoče na vreme i da se bolest otkrije u ranoj fazi. Danas lekari imaju mnoštvo savremenih opcija za lečenje. Terapija lekovima poslednjih godina napreduje, kao i ostale dijagnostičke procedure.