Burzitis ramena, lakta, kuka, kolena, stopala… (LEČENJE)

0
5299
burzitis

BURZITIS je upala koja se najčešće javlja na velikim zglobovima ramena, lakta, kuka, kolena i stopala…

Šta je burzitis, koji su njegovi simptomi, kako se sprovodi lečenje u zavisnosti od lokacije i da li postoje neki prirdni lekovi koji mogu olakšati stanje i bol, saznajte u nastavku…

Šta je burzitis?

Burzitis je upala burze, kesice pune tečnosti koja ublažava trenje između kostiju i drugih tkiva. U zavisnosti od toga gde se nalazi, burza može ublažavati trenje kosti o kost, mišić, tetivu ili kožu. Burzitis se može javiti u gotovo svakom zglobu.

Često se javlja u zglobovima šake i u laktu, člancima na nogama, stopalu, kukovima i kolenima. Burzitis se može javiti kao posledica povrede ili neke druge traume. I opetovani pokreti mogu povećati rizik od burzitisa. Upalu burze mogu izazvati i neka oboljenja – dijabetes, bolesti štitne žlezde, artritis i razne infekcije.


Burzitis kukova

burzitis kuka

Burzitis kuka je rezultat upale jedne ili dve burse koje se nalaze kod kukova. Trohanterični burzitis je upala burse koja se nalazi na kraju femoralne kosti, na spoljnoj strani kuka. Ovakva vrsta burzitise se češće javlja od upale burze u unutrašnjem delu kuka (ishijalni burzitis). Osim klasičnih faktora rizika za burzitis, dodatni faktori rizika su oboljenja kičme (artritis, skolioza).


Burzitis kolena

burzitis kolena

Burzitis kolena se javlja kada dođe do upale burze na vrhu kolena (prepatelarni burzitis). Pritisak koji se stvara na kolena zbog čestog klečanja je čest uzrok ove vrste burzitisa. Povreda kolena, reumatski artritis i giht povećavaju rizik od ovakve vrste burzitisa. Ponekad i ujed insekata ili ranica na koži dovode do prodora bakterija u burzu, što izaziva infekciju i upalu. Klasični simptomi brzitisa kolena su otok, toplota i bol prilikom kretanja.


Burzitis lakta (studentski lakat)

burzitis lakta

Burzitis lakta je upala burze koja se nalazi na samom laktu ispod kože, upravo na onom mestu koje dodiruje podlogu kada se naslonimo na lakat. Često naslanjanje na lakat može dovesti do ovakvog burzitisa. Povreda, infekcija i artritična oboljenja su faktori rizika za pojavu ovog stanja. Najčešći simptomi su otok i bol. Ako je otok velik, može dosta otežati pokretanje lakta.


Burzitis ramena

burzitis ramena

Rame je veoma složen zglob, zahvaljujući kome imamo širok opseg pokreta. Ramena ili nadlaktična kost (humerus) je “privezana” za vrh ramena tzv. rotatornom manžetnom ramena, koju čine rotatorni mišići ramena. Rotatorna manžetna vezuje ruku za lopaticu. Bursa se nalazi između rotatorne manžetne i akromiona lopatice. Upala burze izaziva bol, ukočenost i otok. Sportske povrede mogu izazvati burzitis ramena. Ovakve povrede se najčešće javljaju kod plivača i tenisera. Burzitis ramena izaziva bol koja se može javljati samo prilikom pomeranja ruke, ali i dok se ruka odmara.


Burzitis stopala i pete

burzitis stopala

Bol u peti i stopalu se može javiti iz mnogo razloga. Bol u zadnjem delu pete se često javlja zbog upale burze, koja se nalazi na mestu gde se petna kost spaja sa Ahilovom tetivom. Ova burza se naziva retrokalkanearna burza.

Povrede i napor prilikom trčanja su česti uzroci zbog kojih se javlja burzitis stopala. I neudobne cipele, koje žuljaju petu, mogu izazvati burzitis topala. Burzitis pete i stopala je veoma bolan i otežava hod i ostale svakodnevne aktivnosti.


Ishijalni burzitis

burzitis simptomi

Ishijalni burzitis je upala burze koja se nalazi između zadnjice i trtične kosti. Predugo sedenje može izazvati ishijalni burzitis (zato se ova bolest nekad naziva i “krojačka” ili “tkačka zadnjica). I pad može izazvati ovaj burzitis. Kada dođe do zapaljenja ishijalne burze, sedenje, hodanje, trčanje i penjanje uz stepenice mogu dosta pogoršati stanje i izazvati bolove.


Aseptični i septični burzitis

Septički burzitis je ime za upalu burze koja se javila zbog infekcije. Aseptički burzitis se odnosi na upalu koja se javila iz nekog drugog razloga: zbog reumatskog artritisa, gihta, povrede ili napora. U većini slučajeva, septički burzitis kolena (u oko 80 posto slučajeva) se javlja zbog bakterije Staphylococcus aureus. I ostali patogeni mikroorganizmi, najčešće Streptococcus, Brucella, Mycobacteria i različite gljivice, mogu izazvati septični burzitis. Burzitis se leči odmorom, drenažom suvišne tečnosti i antibioticima (po potrebi).


Kalcificirajući burzitis

Kalcificirajući burzitis je termin za depozite kalcijuma koji se stvaraju u burzi i izazivaju bol i upalu. Ovakvi kalcifikati se najčešće javljaju uramenu, mada se mogu javiti u kukovima, kolenima, zglobovima šake i laktovima. Kalcificirajući burzitis se može javiti i zajedno sa nakupljanjem kalcijuma u obližnjim tetivama.


Postavljanje dijagnoze

burzitis uzrok

Burzitis se dijagnostikuje na osnovu pregleda, lične anamneze i rezultate testova i ispitivanja. Ti testovi podrazumevaju rendgen, ultrazvuk ili magnetnu rezonancu. Lekar će verovatno tražiti da uradite test krvi, a ako se radi drenaža burse, ispituje se i drenirana tečnost. Kada se identifikuje uzrok burzitisa, lekar će odrediti odgovarajući tretman.


Lečenje burzitisa

burzitis lecenje

Lečenje burzitisa će zavisiti od uzroka. Simptome možete lako ublažiti odmorom, ledenim oblogama, pritiskom i podizanjem.

Bol zbog burzitisa i otoci se lako leče nesteroidnim antiinflamatornim lekovima. Ako je došlo do većeg otoka, možda će drenaža burse biti neophodna.

Ponekad se daju injekcije kortikosteroida u pogođeni deo tela kako bi se ublažila upalu. Ponekad se nosi udlaga ili se koristi štap ili neko drugo pomagalo kako bi se smanjilo opterećenje zgloba. U nekim slučajevima se za lečenje burzitisa preporučuje fizikalna terapija kako bi se ojačao zglob i poboljšala pokretljivost. U veoma teškim slučajevima, kada terapija protiv burzitisa ne daje rezultata, radi se operacija.


Burzitis se može javiti kod svakog od nas, ali određeni faktori mogu povećati rizik, uključujući starenje i posao ili hobi kojim se bavite, a koji zahteva ponavljanje određenih pokreta ili pritisak na burzu.

Burzitis prirodno lečenje

Pred vama je šest prirodnih lekova za burzitis.

 1. Hladni oblog

Kada je reč o naticanju i bolu koji izaziva burzitis, hladni oblog je dobro rešenje. Hladna temperatura smanjuje otok i bol, i ceo deo koji je pod oblogom utrne. Hladni oblog pomaže i kod osećaja napetosti, kao i kod upale.

Hladni oblog najbolje deluje kada se stavlja tokom prvih 24-48 sati od dobijanja burzitisa.Evo kako se koristi ovaj jednostavan prirodni lek za burzitis:

 • umotajte par kockica leda u tanji peškir
 • stavite led na zglob i držite ga 15-ak minuta
 • kada sklonite oblog, podignite zglob na visinu iznad srca i odmarajte
 • ponavljajte par puta dnevno, dok vam ne postane bolje

Važno: nemojte stavljati led direktno na kožu, jer može izazvati promrzline.


 1. Topli oblog

U slučaju akutnog burzitisa, posle 48 sati treba stavljati tople obloge. Kod hroničnog burzitisa, topli oblozi uvek pomažu. Oni podstiču cirkulaciju u zglobu, smanjuju ukočenost i bore se protiv upale.

 • navlažite tanji peškir toplom (ne vrelom) vodom
 • stavite na mesto koje vas boli, na 15-20 minuta
 • ponavljajte nekoliko puta dnevno

Flaša puna vruće vode vam može poslužiti kao topli oblog, a možete iskoristiti i mlaz tople vode.


 1. Masaža

Masaža smanjuje neprijatnost u bolnom zglobu. Ona podstiče cirkulaciju, smanjuje otok i ukočenost, opuštajući okolne mišiće. Ako znate kako, masažu možete primeniti sami ili otići kod stučnjaka.

 • zagrejte malo ulja: maslinovog, kokosovog, susamovog ili slačice
 • nanesite toplo ulje na deo tela koji je zahvatio burzitis
 • masirajte nežnim pokretima i jačim pritiskom 10-ak minuta
 • stavite topli peškir preko
 • ponavljajte postupak nekoliko puta dnevno, dok ne osetite poboljšanje

Važno: ukoliko je infekcija uzročnik burzitisa, izbagavajte masiranje.


 1. Ulje ricinusa

Ulje ricinusa je odlično za prirodno lečenje burzitisa jer smanjuje bol i otok u zglobovima. Rinoleinska kiselina iz ulja ricinusa ima antiupalna svojstva koja ublažuju bol i smanjuju upalu. Ovo ulje će čak poboljšati pokretljivost u zglobu.

 • natopite vunenu tkaninu u hladno ceđenom ricinusovom ulju
 • stavite na zglob i umotajte providnom folijom
 • stavite topli oblog ili vruću flašu vode preko, pa sve zajedno umotajte peškirom
 • ostavite da deluje 30-40 minuta, pa skinite sve
 • nežno utrljajte višak ulja u kožu, ili sperite toplom vodom
 • ponavljajte ovaj tretman 3-4 puta nedeljno.

 1. Ulje vitamina E

Ulja koja sadrže vitamin E se mogu nanositi na zglobove zahvaćene burzitisom, kako bi se povećala pokretljivost i fleksibilnost zgloba.


 1. Odmor i ishrana bogata magnezujumom

Možda deluje očigledno, ali u neke osnovnih načina za prirodno lečenje burzitisa spadaju odmor, pravilno držanje tela i dobra ishrana.

 • lekar će vam možda prepisati upotrebu antiupalnih lekova, ali je važno da što više smanjite kretanje, kako se zglob ne bi opterećivao prilikom izvođenja pokreta
 • burzitis može nastati zbog prejakog napora, trenjem zglobova i mišića ili upalom ligamenata u samoj buzri

Dakle, to znači da će kretanje biti veoma bolno osobama koje imaju burzitis.

Odmarajte se što više i unosite puno magnezijuma prirodnim putem: jedite banane, spanać, ovas, sočivo… magnezijum je mineral koji je nezamenjiv u svim zglobovima, mišićima i ligamentima.

Ukoliko ima potrebe, pitajte svoj doktora da li treba da uzimate suplemente koji sadrže ovaj mineral, kao što je na primer, mleko sa magnezijumom ili magnezijum direkt koji možete kupiti u apotekama bez recepta.


Prevencija burzitisa

Preduzimanjem određenih mera prevencije možete zaštititi zglobove i smanjiti rizik od burzitisa. Ako dugo sedite ili stojite u istom položaju, pravite česte pauze i menjajte položaj kako biste smanjili pritisak na samo jedan zglob. Zagrevanje i istezanje pre vežbanja može u velikoj meri zaštititi zglobove. Redovno vežbanje manjim intezitetom je neuporedivo bolje od prekomernog naprezanja, posebno kada telo nije naviknuto na takav napor. Ako vam neka aktivnost izaziva bolove u zglobovima, prekinite sa njom.

Autor teksta Dr. Bojan Radovanovic

Izvori: (1) (2) (3) (4)