Čaj za holesterol i povišene trigliceride

0
4376
caj za holesterol

Čajevi su deo mnogobrojnih kultura širom sveta već hiljadama godina. Današnji naučnici su potvrdili da klasični čajevi (ulong, crni i zeleni čaj), kao i različiti biljni čajevi sadrže antioksidanse koji su korisni za lečenje mnogih oboljenja, uključujući i visok holesterol i trigliceride. U ovom tekstu ćemo videti šta nauka kaže o uticaju čajeva na nivo holesterola.

Bez obzira na to da li je tradicionalan ili biljni, svaki čaj je različit po tome kako se uzgaja i kako se kasnije obrađuje.

Tradicionalni čajevi se prave od pupoljaka i listova biljke Camellia sinensis. Crni čaj se podvrgava dugoj i potpunoj fermentaciji, ulong čaj delimičnoj fermantaciji, a lišće zelenog čaja se suši i zagreva kako bi se sprečio proces fermentacije.

Biljni čajevi se prave od lekovitog bilja. Oni se dobijaju iz delova jestivih biljaka – cvetova, stabla, kore, korena, ploda ili pupoljaka. Najbolji čajevi od lekovitog bilja za snižavanje holesterola su čaj od đumbira, nane, maslačka, jasmina i hibiskusa.

Čajevi protiv holesterola i triglicerida

Kako redovna konzumacija nekog čaja može sniziti nivo holesterola? Smatra se da je to zasluga antioksidanasa u tim čajevima.Teaflavini su glavne bioaktivne komponente u tradicionalnim čajevima i smatra se da upravo oni snižavaju holesterol.

Teoflavini i biljni antioksidansi (polifenoli) se stvaraju kondenzacijom katehina. Ovaj proces nastupa tokom fermentacije crnog i zelenog čaja. Što čaj duže fermentiše, to je sadržaj katehina manji. To znači da zeleni čaj sadrži više katehina od crnog čaja.

Kako teaflavini i katehini snižavaju holesterol?

Smatra se da ove supstance snižavaju holesterol tako što uklanjaju LDL (“loš”) holesterol iz jetre.Istovremeno, te supstance deluju kao inhibitori apsorpcije i reapsorpcije holesterola u crevima. Žuč se stvara u jetri i ona sadrži holesterol. Katehini blokiraju reapsorpciju žuči u telu, što povećava izlučivanje holesterola u creva.

Brojna naučna ispitivanja su potvrdila da različiti čajevi mogu sniziti holesterol.Apsorpcija holesterola u organizmu se smanjuje nakon konzumacije čaja. Do toga dolazi zbog toga što molekuli masnoća ne mogu da apsorbuju holesterol.

Mnoga naučna ispitivanja sprovedena na ljudima su dala veoma obećavajuće zaključke. Jedna studija sprovedena 2004. godine je pokazala da konzumacija 375 mg ekstrakta zelenog čaja obogaćenog teaflavinom tokom 12 nedelja značajno smanjuje nivo holesterola. Ispitivanje je uključivalo 240 ispitanika koji su imali blago ili umereno povišen holesterol.Ekstrakt koji je davan ispitanicima je sadržao 150 mg katehina iz zelenog čaja, 75 mg teaflavina i 150 mg ostalih polifenola.

Druga studija, sprovedena 2005. godine, je pokazala da su crni, zeleni, ulong i pu-erh čaj gotovo podjednako efikasni u snižavanju nivoa triglicerida. Ispitivanje je trajalo 30 nedelja. Osobe koje imaju dislipidemiju (poremećena koncentracija lipoproteina u krvi) imaju ili povišen holesterol ili povišene trigliceride ili i jedno i drugo.

Čajevi koji snižavaju holesterol

Koji čaj je najbolji za snižavanje holesterola? Ovde ćemo navesti najbolje tradicionalne i biljne čajeve za snižavanje holesterola, i to one koji su medicinski ispitani.

Najpopularniji klasični čajevi za snižavanje holesterola su crni, zeleni, ulong i pu-erh čaj. Kada je reč o biljnim čajevima, za snižavanje holesterola se preporučuju roibos, čaj od gorke dinje, đumbira, hibiskusa, jasmina, nane i maslačka.


Najbolji tradicionalni čajevi za snižavanje holesterola

Crni čaj

Crni čaj je bogat teaflavinima, flavonolima, flavan-3-olima i derivatima galne kiseline. Tri šolje crnog čaja na dan značajno smanjuju rizik od srčanih oboljenja, kao i glukozu i trigliceride.

Tokom jedne studije, kod ispitanika koji su svakodnevno pili po tri šolje crnog čaja nivo triglicerida je opao za 36%, a nivo dobrog holesterola je skočio za 20%. Primećen je i značajan pad lošeg i ukupnog holesterola.

Još nekoliko naučnih ispitivanja je pokazalo da crni čaj sprečava zakrčenje arterija kod osoba koje imaju visok holesterol. Dugoročna konzumacija crnog čaja poboljšava funkciju zidova krvnih sudova i tako poboljšava cirkulaciju.


Pu-erh čaj (kineski crni čaj)

Pu-erh čaj je poznat i kao kineski crni čaj. Ovaj čaj dolazi iz kineske provincije Junan i dobio je ime po istoimenom gradu na jugu Junana. Ovaj čaj se može naći u specijalizovanim prodavnicama čaja.

Ovaj čaj se kuva isto kao i ulong ili crni čaj. U zavisnosti od sorte, čaj može biti crvene, zlatne, žute ili tamnosmeđe boje.Pu-erh čaj je zdrav za srce zbog visokog sadržaja antioksidanasa i uspešno snižava nivo holesterola. To su pokazala i naučna ispitivanja i na životinjama i na ljudima.

Jedno istraživanje je pokazalo da ekstrakt pu-erh čaja značajno snižava nivo holesterola i triglicerida i da pomaže u mršavljenju.


Zeleni čaj

Zeleni čaj je omiljeno piće mnogim ljudima. Bogat je antioksidansima, pogotovo katehinima, i sadrži više antioksidanasa od crnog i ulogn čaja. To znači da zeleni čaj uspešno redukuje mnoge faktore rizika za srčana oboljenja, ukljčujući i visok holesterol.

Kako zeleni čaj utiče na holesterol? Polifenoli u zelenom čaju sprečavaju apsorpciju holesterola i tako snižavaju ukupan nivo holesterola.

Dokazano je da ekstrakt zelenog čaja uspešno snižava holesterol. Količina polifenola u suplementima koji su korišćeni prilikom istraživanja je jednaka količini koja se nalazi u 35 šolja zelenog čaja. Ekstrak zelenog čaja je doveo do snižavanja holesterola za 16 procenata tokom dvanaest nedelja, koliko je trajalo istraživanje.


Ulong čaj

Jedna opsežna studija sprovedena nad 76.979 ispitanika starih između 40 i 79 godina je pokazala da redovna konzumacija ulong čaja značajno smanjuje rizik od srčanih oboljenja.Dokazano je da ulong čaj uspešno smanjuje rizik od dislipidemije, koja povećava rizik od ateroskleroze i za koju su karakteristični povišeni trigliceridi i holesterol.

Tokom ove studije, ispitanici koji su pili više od 600 ml ulong čaja na dan su imali i najveći pad holesterola i triglicerida.

Jedno drugo istraživanje, sprovedeno 2006. godine, je pokazalo da 750 ml ulong čaja tokom 35 dana značajno smanjuje nivo holesterola tako što sprečava apsorpciju masnoća.


Roibos čaj

Roibos čaj (Aspalathus linearis) je nacionalno piće u Južnoj Africi i veoma je popularno i širom sveta. Sadržaj antioksidanasa u roibos čaju značajno utiče na snižavanje holesterola.

Šta kaže nauka o roibos čaju i njegovom efektu na holesterol?

Šest šolja fermenitisanog roibos čaja na dan tokom šest nedelja značajno smanjuje trigliceride i holesterol, zaključak je istraživanja objavljenog u Žurnalu etnofarmakologije 2011. godine. Istraživanje je obuhvatalo 40 gojaznih muškaraca i žena sa povišenim rizikom od srčanih bolesti.

Još jedno istraživanje sprovedeno iste godine, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Fitomedicina, je došlo do istog zaključka: da roibos čaj značajno snižava holesterol.


Čaj od gorke dinje

Čaj od gorke dinje se pravi od ploda i lista biljke Momordica charantia, koja potiče iz Azije, ali se danas gaji i u Africi i na nekim karipskim ostrvima. Ova biljka se vekovima koristi u ajurvedi i tradicionalnoj kineskoj medicini.

Ekstrakt gorke dinje odlično ublažava simptome kardiovaskularnih oboljenja i povišen holesterol.

Čaj od gorke dinje uspešno snižava nivo triglicerida i naslage holesterola na zidovima arterija. Zato se često preporučuje za prevenciju ateroskleroze, srčanih oboljenja, šloga i srčanog udara.

Nekoliko ispitivanja sprovedenih na životinjama je potvrdilo hipotezu da gorka dinja značajno smanjune nivo lošeg holesterola i triglicerida, dok istovremeno povećava nivo dobrog holesterola.


Čaj od đumbira

Čaj od đumbira (Zingiber officinale)  se često preporučuje za ublažavanje problema sa varenjem. Ipak, mnoga istraživanja su pokazala da ovaj čaj može i da snizi holesterol.

Ekstrakt đumbira može da snizi “loš” i ukupan holesterol, i to efikasno gotovo koliko i neki lekovi.Đumbir takođe uspešno snižava i trigliceride.


Čaj od hibiskusa

Najčešća vrsta hibiskusa koja se koristi za čaj je Hibiscus sabdariffa. Zbog visokog sadržaja antioksidanasa, čaj od hibiskusa je odličan za kontrolu problema sa dislipidemijom i snižavanje triglicerida i holesterola. Povišen holesterol i trigliceridi su simptomi metaboličkog sindroma.

Ekstrakt hibiskusa uspešno snižava trigliceride i holesterol kod osoba sa metaboličkim sindromom, što je i  potvrđeno nekim kliničkim ispitivanjima.

Dve šolje čaja od hibiskusa na dan značajno snižavaju nivo ukupnog holesterola, lošeg holesterola i triglicerida kod dijabetičara.Za te efekte je najzaslužniji antioksidans antocijan.


Čaj od jasmina

Jasminum officinale i Jasminum sambac su vrste jasmina koje se najčešće koriste za pravljenje čaja. Ovaj čaj snižava ukupan i loš holesterol, što smanjuje rizik od srčanih oboljenja, infarkta i šloga.

Kako čaj od jasmina utiče na holesterol? Smatra se da su za to odgovorni katehini, konkretno epikatehin galag i epigalokatehin galat. Ovi katehini deluju kao inhibitori oksidacije LDL holesterola, što sprečava srčana oboljenja.

Naučno je dokazano da čaj od jasmina snižava holesterol kod osoba čija je ishrana bogata masnoćama.


Čaj od nane

Čaj od nane (Mentha piperita) je još jedan odličan čaj za snižavanje holesterola. Čaj od nane uspešno snižava nivo holesterola i triglicerida, dok istovremeno povećava nivo “dobrog” holesterola.

Smatra se da čaj od nane stimuliše lučenje žuči. Pošto žuč sadrži holesterol, pojačano lučenje žuči omogućuje organizmu da efikasnije iskorišćava holesterol.


Čaj od maslačka

Čaj od maslačka (Taraxacum officinale) je još jedan čaj koji je veoma dobar za srce i snižavanje povišenog holesterola.

Smatra se da je redovna konzumacija čaja od maslačka odlična preventiva za aterosklerozu, jer ovaj čaj smanjuje nivo lošeg holesterola.Čaj od maslačka sadrži dosta antioksidanasa i ima hipolipidemijski efekat.


Nekoliko reči na kraju

Zdrava ishrana je najbolji način da snizite povišen holesterol, a redovna konzumacija biljnih čajeva će vam mnogo pomoći u tome. Najbolji čajevi za snižavanje holesterola su čaj od đumbira, roibos čaj, čaj od gorke dinje, jasmina, hibiskusa, nane i maslačka.Ako više volite tradicionalne čajeve, možete konzumirati i zeleni, crni i ulong čaj.

Kako da napravite čaj protiv holesterola i triglicerida? Kada pravite zeleni čaj, ostavite ga da se natapa u toploj vodi samo dva do tri minuta. Ako ga ostavite malo duže, on će osloboditi tanine, što će ga učiniti malo gorčim. Ostale čajeve ostavite u vrućoj vodi tri do pet minuta.

Najbolje je da počnete i sa zdravijom ishranom i više fizičke aktivnosti. Tako će vaše telo početi da luči više hormona rasta, što snižava loš i povećava dobar holesterol.