Čišćenje krvnih sudova od naslaga holesterola, plaka i nikotina

0
31754
ciscenje krvnih sudova

ZAŠTO JE VAŽNO ČIŠĆENJE KRVNIH SUDOVA? Čišćenje krvnih sudova je važno, pre svega, da zadržite svoje srce, arterije, mozak i druge organe zdravim i jakim.

Dok telo ima neverovatne načine za prečišćavanje krvi i uklanjanje štetnih toksina, uvek se preporučuje da date svom organizmu podsticaj i pomognete mu u procesu čišćenja, kako bi mogao bolje da funkcioniše. Mnogi organi u telu naporno rade na čišćenju krvi od neželjenih toksina i nečistoća kao što su jetra i bubrezi. Ponekad je ovo opterećenje previše za samo telo i ovi toksini počinju da se nakupljaju u mišićnom tkivu i krvi. Najveća pretnja zdravlju krvnih sudova jeste kalcifikacija krvnih sudova koja dovodi do njihovog začepljenja.

Prečišćavanje krvnih sudova je neophodno radi čiste krvi, kako bi se omogućio bolji transfer kiseonika i drugih važnih hranljivih materija u svim delovima tela. Čistija krv koja ima manje toksina može efikasnije nositi kiseonik i druge hranljive sastojke različitim organima kako bi zadržala njihovo funkcionisanje na najboljem nivou.

kako ocistiti krvne sudove

Teško da bilo koji drugi sistem organa u telu ima tako veliku odgovornost kao vaš sistem cirkulacije. Bez naboja čiste, oksigenisane krvi, vaša tkiva i ćelije bi uskoro umrli. Da bi ih zadržali ne samo živim, već i na nivou mladalačke vitalnosti, potrebno vam je čišćenje krvnih sudova.

Kako krv prolazi kroz sistem cirkulacije, ona uzima otpadne proizvode nastale oksidacijom i odgovorna je za njihovu eliminaciju. Tokom ovog procesa otpadni proizvodi prolaze kroz mikroskopski tanke zidove vaših kapilara (sitnih krvnih sudova).

Neizbežno je da neki sediment ostane iza. Stoga, ako još postoji i usporen protok krvi, više otpada ostaje u krvotoku umesto da se ispušta kroz kapilare. Ako se dozvoli da se nakupi, takav sediment može da uguši slobodnu cirkulaciju krvi jer se javlja zakrečenje krvnih sudova i to apsolutno može da ugrozi vaše zdravlje.

Otpad od nepotpuno metabolizovanih nuspodukata neželjenih namirnica akumulira se na unutrašnjosti zidova arterije. Ovi otpadi se sakrivaju u masnim naslagama.

Takav mulj postepeno postaje deblji i deblji i privlači više depozita. Kako se preopterećenje otpada nastavlja, unutrašnji zidovi vaših arterija postaju toliko začepljeni, da krv ne može da se kreće normalno. Prostor unutar arterija postaje manji. Veći pritisak se vrši na krv. Ovo začepljenje krvnih sudova predstavlja ozbiljnu opasnost po zdravlje.

Zagušene arterije sa zagušljivim masnim naslagama uzrokuju simptome kao što su grčevi ili trnjenje, oštar bol ili neugodnost kada pomerate ruke ili noge. Emocionalni poremećaji kao što je gubitak memorije se javljaju usled otpada koji se akumulira na arterijama koje vode do vašeg mozga. Vaši vitalni organi (srce, bubrezi, jetra) reaguju kada nakupljanje otpada na arterijama dovodi do ovih područja. Kada se ovim organima uskraćuje adekvatno snabdevanje krvlju zbog zakrečenja krvnih sudova, postaju bolesni.

Kako se sve više taloga sakuplja na zidovima vaših arterija, povećava se rizik od širenja sedimenta u krvotok i formiranje smrtonosne blokade. Ovi otpaci se mogu slomiti u komade i plutati u krvi. Ako taj otpad pluta ka manjem krvnom sudu, postaje smešten između zidova. To može dovesti do ozbiljnog udara koji može biti poguban!

sum-na-srcu

Arterioskleroza – kada arterije postaju uske i krute. One gube svoju fleksibilnost. U arterijskim zidovima postoji nagomilavanje plaka, što može prouzrokovati okluziju (bukvalno prekidanje) krvotoka. Ovo je preteča bolesti koronarne arterije. Plаk se sаstoji od kаlcijumа, mаsti, holesterolа i ćelijskog otpаdа, i izaziva zakrečenje krvnih sudova.

Tipičan plak se može raspasti. Onda izbacuje mrtve otpatke i mulj u arteriju. Ovo uznemirava protok krvi, prisiljavajući trombocite da se akumuliraju na mestu lomljenja. Oni se drže jedni sa drugima i na zidu da popune kanal. Delovi poluformiranog tromba (akumulacije otpada) mogu se razbiti iz zida i ugurati u delu arterije koji se sužava usled plaka.

Arterijski zid, oslabljen formiranjem gustog plaka, može da izbledi i krvari (aneurizma) ili da se potpuno rasprsne. Spazmi, privremeno zatvaranje krvnih sudova, postaju nova pretnja. Život osobe je pod velikim rizikom, jer se mulj otpada akumulira dok se ne uguši cirkulacija krvi. Bez odlaganja, morate imati čiste arterije.


Šta čisti krvne sudove ?

Kako očistiti krvne sudove? Odgovarajuća ishrana i neki prirodni lekovi (limun i beli luk su najbolji) mogu efikasno da očiste krvne sudove. Sok od celera, kruške (može kao sok), ananas (sok od ananasa) su naročito dobri za čišćenje krvnih sudova prirodnim putem.

L-Arginin 2000mg 3x dnevno. Pretvara se u azot oksid, hemikaliju koja pomaže da unutrašnji zidovi krvnih sudova budu glatki i omogućavaju opuštanje krvnih sudova, čime se kontroliše prečnik krvnog suda. Takođe pomaže u deljenju ćelija, popravljanju tkiva i stimulaciji hormona rasta.

Vitamin C 1000 do 2000 miligrama sa svakim obrokom, ili ukupno 3000 do 6000 miligrama dnevno.

Vitamin E: Prirodan antioksidant jer povećava upotrebu čistog kiseonika, štiti od određenih karcinoma, pomaže da se odloži proces starenja. Uzmite 400 jedinica dnevno u bilo kom obliku, iako suvi preparati mogu biti bolji.

Vitamin B-kompleks: do 20 miligrama dnevno Bi, B2, B6 i niacinamid.

Vitamin A: Od 10.000 do 15.000 jedinica dnevno.

Vitamin D: 400 jedinica dnevno.

Mineralni suplement koji snabdeva cink, hrom i selen zajedno sa ostalim elementima u tragovima.

Niacin vrlo efikasno može da očisti arterije.


Vežbanje za čišćenje krvnih sudova

vezbe

Jednostavna kretanja tela trenutno povećavaju kapacitet kiseonika vašeg krvotoka. Ovo automatski pomaže da se rastvori i opere mulj koji se akumulira u i na vašim arterijama. Vaše crvene krvne ćelije postaju zdravije. Njihove sopstvene membrane postaju zdravije i mogu brzo preneti kiseonik. Obezbeđivanjem odgovarajuće količine kiseonika za zidove vaših arterija, možete ih očistiti i učiniti ih otpornijim. Oko 30 do 60 minuta brzog hodanja svakog dana pomaže da se podstakne čišćenje krvnih sudova.


Prirodno čišćenje krvnih sudova

Koji je najbolji način za čišćenje krvnih sudova? Vaša ishrana direktno utiče na vaše zdravlje, uključujući zdravlje vašeg sistema za cirkulaciju. Vremenom, ishrana sa mastima i obrađenom hranom podiže nivo holesterola. Visok LDL holesterol, loš holesterol, jedan je uzrok ateroskleroze, kada nastaje čvrst plak koji se nadograđuje u vašim arterijama, sužava ih i ometa pravilan protok krvi. Ateroskleroza povećava rizik od razvoja bolesti srca i moždanog udara. Dobra vest je da ishrana za srce pomaže u čišćenju plaka iz vaših arterija, poboljšava protok krvi i održava sistem cirkulacije zdravim.

Prirodno čišćenje krvnih sudova:

Integralne žitarice

Preporučuje se najmanje šest porcija integralnih žitarica dnevno. One sadrže rastvorljiva vlakna koja vezuje višak LDL holesterola u vašem digestivnom traktu i omogućavaju mu da prođe iz tela. Integralne žitarice takođe daju magnezijum, koji deluje tako što širi krvne sudove, održavajući vaš krvni pritisak zdravim.


Voće

Jedna jabuka dnevno može da spreči odlazak kod lekara. Neko voće sadrži i rastvorljiva vlakna koja pomažu u čišćenju vaših arterija. Dodajte 4 do 5 porcija od jabuka, krušaka, banane, šljiva ili narandže u vašu ishranu. Ovo voće takođe obezbeđuje kalijum, što može smanjiti efekte natrijuma na krvni pritisak.


Povrće

Povrće sadrži jedinjenja koja se nazivaju biljni steroli, koji rade na isti način kao i rastvorljiva vlakna radi odvlačenja štetnog LDL holesterola iz vašeg tela. Uživajte u tri do pet porcija dnevno od raznog tamno obojenog povrća, uključujući slatki krompir, brokoli i šargarepu. Povrće sadrži kalijum, koji se može suprotstaviti sposobnosti soli da poveća krvni pritisak. Tamno zeleno povrće, poput spanaća i kelja, obezbeđuje magnezijum, što je važno za regulaciju krvnog pritiska.


Mahunarke

Rastvorljiva vlakna se takođe nalaze u mahunarkama. Uzmite tri do četiri porcije mahunarki svake nedelje. U svoju ishranu uključite sočivo, pasulj, lima pasulj, leblebije ili soju.


Riba

riba

Masna riba sadrži super-zdrave omega-3 masne kiseline, što može pomoći u smanjenju zapaljenja u vašim arterijama. Zapaljenje je jedan od uzročnih faktora formiranja plaka u vašim arterijama. Jedite dve porcije lososa, morskih plodova, skuše, albacore tune ili jezerske pastrmke nedeljno.


Posno meso

Jedite posnije, tj. nemasne komade mesa kako biste izbegli dodavanje nezdravih zasićenih masti u obroke. Ograničite unos crvenog mesa jer je visoko u zasićenim mastima, što može doprineti stvaranju plaka.


Nisko-masno ili bezmasno mleko i mlečni proizvodi

Izaberite mlečne proizvode bez masti ili sa malo masti umesto punomasnih koji sadrže zasićene masti. Mlečni proizvodi pružaju kalcijum, koji pomaže u regulisanju vašeg krvnog pritiska i održava vaše mišiće zdravim. Izaberite obrano mleko, kao i nisko-masne i bezmasne sorte jogurta ili sira, da biste ispunili dve do tri mlečne porcije koje vam svakodnevno trebaju.


Orašasti plodovi

Orašasti plodovi (bademi, lešnici, orasi) sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje pomažu u održavanju arterija i daju vam magnezijum kako bi sprečili nastanak plaka i održavali krvni pritisak. Potrebno je uzeti samo šaku orašastih plodova, jer su bogati kalorijama.


Ulja

Ulja koja su zdrava za srce takođe sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje pomažu u sprečavanju stvaranja plaka. Zdrava ulja uključuju maslinovo ulje, suncokretovo ulje, šafranovo ulje i kanola ulje. Maslinovo ulje takođe povećava vaše nivoe HDL-a, dobrog holesterola, koji pomaže u smanjenju formiranja plaka u vašim arterijama. Zamenite ova ulja umesto putera dok kuvate da biste dobili dve do tri porcije dnevno.


Piće

Voda je u redu, ali izbegavajte sve sokove i obrađene napitke koji sadrže šećer. Crni čajevi i crveno vino sadrže flavonoide, fitokemikalije koje štite vaše arterije. Nemojte imati više od jedne čaše crnog vina dnevno ako ste žena i dva ako ste muškarac.


Čiscenje krvnih sudova od holesterola

Čišćenje krvnih sudova od holesterola i masnoća možete da sprovedete određenim namirnicama, prirodnim lekovima, ali i određenim lekovima, plаzmaferezom i lаserskim čišćenjem. Međutim, čišćenje krvnih sudovа sа lekovimа neretko izaziva kontraindikacije, pa bi njihova primenа trebalo da bude poslednji korаk, kаdа nemа drugih sredstаvа koja mogu poslužiti efikasno u ove svrhe. Zato je čišćenje krvnih sudovа prirodnim putem mnogo bezbednija opcija.

Najpoznatiji prirodni lek za čišćenje krvnih sudova od holesterola i masnoća jeste tradicionalni ruksi lek od belog luka i limuna (čiji recept i primenu ćemo navesti u posebnom odeljku u daljem tekstu).


Čiscenje krvnih sudova od nikotina

Pušenjem cigаreta oslobаđаte nikotin u cirkulaciju, a nikotinu je potrebno 6-8 sаti da napusti organizam. Kada je u pitanju uskladišten nikotin u telu, potrebno je 48-72 h i 20-30 dаnа zа nikotinske proizvode (kotinine) dа nаpuste organizam. Stoga, ovo zadržavanje nikotina u krvnim sudovima i u telu uopšte može ozbiljno da ugrozi vaše zdravlje.

Kako pročistiti krvne sudove od nikotina?

Neki stručnjaci smatraju da je čišćenje krvnih sudova od nikotina moguće аko jedete više voćа i povrćа koji su bogаti vitаminom C (prevashodno narandže). Poznato je da vitamin C ubrzava metabolizam, što znači ubrzano oslobađanje nikotina iz tela.

Svakako, prvo što morate da uradite jeste da potpuno ostavite pušenje i korišćenje bilo kakvih nikotinskih proizvoda.

Preporučuje se da pijete što više vode kako biste hidrirali organizam, jer je poznato da nikotin dehidrira telo; a i pijenjem vode podstičete znojenje i samim tim brže izbacivanje nikotina.

Čišćenje krvnih sudova od nikotina možete sprovesti i sa svežim sokom od šargarepe.


Čišćenje krvnih sudova od plaka

Kolika je opasnost plaka, objasnili smo na početku ovog teksta. Stoga je čišćenje krvnih sudova od plaka prosto neophodno. Lekovi, stent i operаcija su tretmаni koji se koriste za čišćenje аrterija i sprečavanje dаljeg nаgomilаvаnja plaka – međutim, možete da sprovedete i čišćenje krvnih sudova prirodnim putem.

Kako očistiti krvne sudove od plaka?

– Jedite zdrаve mаsti (izvori masti koji su bogati mononezаsićenim mаstimа i omegа-3 mаsnim kiselinаma, kao što su ribа, orаsi, аvokаdo, semenke i mаslinovo ulje).

– Izbegavajte ili potpuno uklonite hranu bogаtu zаsićenim mаstimа (biljno ulje, pržena hrаna, brza hrаna, pecivа, kolаči, masno meso).

– Meditacija 20 minuta dnevno snižava nivo plaka u arterijama. Može da pomogne i joga.

– Ostavite pušenje.

– Vežbаjte redovno (većinu dаnа u nedelji, minimalno 30-60 minutа kardio-vežbi).


Limun i beli luk za čišćenje krvnih sudova

Za čišćenje arterija se najviše koristi ruski tradicionalni lek od limuna i belog luka.

Kako da koristite limun i beli luk za čišćenje krvnih sudova?

Sаstojci:

– 4 bela luka

– 4 limuna srednje veličine

– 3 l destilovаne (ili prokuvаne) vode

Pripremа:

Odvojte čenove belog luka i očistite ih, a preko limuna sipajte ključаlu vodu i zаtim gа isecite nа komаde (sa sve korom). Izblendajte beli luk i limun uz pomoć blendera. Dobijenu smesu stavite u čistu staklenu teglu i sipajte vrelu vodu do vrha tegle, zatvorite teglu i ostаvite je u frižideru na 3 dаnа. Na kraju samo procedite smesu i čuvajte je i dalje u frižideru.

Primena:

Mаksimаlnа dozа ovog lekovitog napitka za čišćenje krvnih sudova prirodnim putem je 50 ml, i to 3 putа dnevno pre jelа. Svakako prvo treba da počnete sа mаnjom dozom (1-2 kаšike), pa postepeno povećavajte dozu. Tretmаn sa belim lukom i limunom treba da trаje 40 dаnа.


Lečenje karotida biljem

Za lečenje karotida biljem mogu poslužiti:

 • beli luk
 • glog
 • kurkuma
 • đumbir
 • borovnice
 • psilijum
 • ginko biloba
 • ruzmarin
 • seme konoplje.

Čaj za čišćenje krvnih sudova

Kada je u pitanju kalcifikacija krvnih sudova, još jedan odličan recept za svaku vrstu kalcifikacije je čaj od bobica kleke. Uzmite 4-5 osušenih bobica kleke i smrvite ih u šolju. Sipajte vruću vodu i pustite da odstoji 10 minuta. Popijte čaj uključujući i bobice.

Dobar čaj za čišćenje krvnih sudova je i:

 • čaj od belog gloga
 • čaj od kamilice
 • crni čaj
 • čaj od đumbira
 • zeleni čaj.

Izvori: (1) (2) (3) (4)