Cista na mozgu – uzrok, simptomi, lečenje (arahnoidalna, dermoidna, pinealna…)

0
10517

CISTA NA MOZGU je mala “kesica” puna vazduha ili tečnosti. Ciste se razlikuju od tumora. One su male, nekancerogene “kesice”. Nasuprot tome, tumori su abnormalne izrasline koje se sastoje od benignih ili malignih ćelija i formiraju grudvice tkiva.

Ciste na mozgu ponekad ne izazivaju nikakve simptome, ali ponekad dovode i do mnoštva problema. Kako će se manifestovati ti problemi zavisi od toga gde se cista nalazi.Uzroci za pojavu ovi cista mogu biti različiti.

Glavne vrste cista na mozgu su arahnoidne, koloidne, dermoidne, epidermoidne i pinealne.Javljaju se kod beba, desce i odraslih.U nastavku saznajte sve o njima…

Glavni uzroci za pojavu cista na mozgu su:

Abnormalno formiranje moždane membrane

Mnoge vrste cista se javljaju još u embrionalnoj fazi, i uzrok tih cista je neka razvojna anomalija. Na primer, arahnoidne ciste se obično razvijaju u subarahnoidnom delu mozga, prostoru između slojeva membrana koje se nalaze oko mozga. Lekari misle da se ovakve ciste javljaju zbog abnormalnog deljenja, koje se stvara dok membrane još uvek rastu u mozgu fetusa. Tako dolazi do pojave malog “džepa” u toj membrani, koji se puni likvorom.Najčešće se otkrivaju kod beba.


Abnormalan razvoj mozga

Ostale vrste cista u glavi, uključujući dermoidne i epidermoidne ciste, se takođe javljaju zbog anomalija u razvoju mozga. Ove ciste se javljaju kada ćelije koje su programirane da se pretvore u kožno tkivo nekako dospeju u mozak fetusa i ostanu tu. Ove ćelije nastavljaju da se razvijaju kao kožno tkivo i obiočno izazivaju pojavu malih cista u kojima se nalaze koža i folikuli dlake (kod dermoidnih cista) ili koža i holesterol (u slučaju epidermoidnih cista).


Ciste koje se javljaju zbog tumora

Mada su ciste i tumori sasvim različite strukture, neke ciste na mozgu se mogu javiti zbog ubrzanog razmnožavanja ćelija koje izazivaju pojavu tumora. Kancerogene ćelije koje formiraju tumore mogu stvoriti šupljine između tkiva u mozgu, koje se kasnije pune cerebrospinalnom tečnošću ili nekim drugim tkivom ili materijom.

Povezano> Tumor na mozgu 10 simptoma na osnovu kojih ga možete prepoznati


Moždani paraziti

Svinjska pantljičara (Taenia solium) se uvlači u ljudska tkiva i stvara male, tvrde ciste. Kada ovaj parazit dospe u mozak i formira ciste, to stanje se naziva neurocisticerkoza.


Ostali uzroci

Određene vrste cista na mozgu se ne razvijaju zbog urođenih ili razvojnih anomalija koje se najčešće otkrivaju kod beba, već se mogu javiti kod odraslih u poznijim godinama. Sekundarne arahnoidne ciste, koje se razvijaju u kasnijim godinama, se mogu razviti zbog povrede mozga ili komplikacija operacije na mozgu. Meningitis (oticanje moždanih ovojnica) takođe može dovesti do pojave sekundarnih arahnoidnih cista.


Simptomi cista na mozgu koji se javljaju zbog pritiska na mozak

Mnogi simptomi koje ciste na mozgu izazivaju se javljaju zbog pritiska koji cista stvara na mozak. Gotovo sve ciste izazivaju glavobolju. Ako cista ometa električne signale u mozgu ili izaziva abnormalnu električnu aktivnost, mogu se javiti napadi slični epileptičnim ili nekontrolisani tremori i grčevi mišića.

Hidrocefalus

Neke ciste na mozgu rezultiraju pojavom hidrocefalusa. Hidrocefalus je stanje kod kog je poremećen tok likvora kroz kranijalnu šupljinu, što dovodi do većeg intrakranijalnog pritiska. Hidrocefalus obično dovodi do slabosti, mučnine i povraćanja. Osobe koje imaju hidrocefalus se povremeno onesvešćuju, neprestano su pospane i “usporene”, nervozne i zbunjene.


Promene u čulima

Ciste na mozgu mogu uticati i na čula. Često se javlja zamućen ili “dupli” vid. I problemi sa sluhom su prilično česti. Pošto se u ušima nalaze organi važni za ravnotežu, osobe sa cistama na mozgu često imaju problema sa vrtoglavicom, ravnotežom i hodanjem zbog cista.


Simptomi vezani za mišiće

Ciste na mozgu mogu dovesti do problema sa mišićima ako se nalaze u blizini moždanog stabla ili kičmene moždine. U zavisnosti od toga gde se nalazi cista, obično su izraženiji problemi sa vratom, leđima, rukama ili nogama. Deo tela na koji utiče cista može biti značajno oslabljen ili potpuno paralizovan, a obično dolazi i do trnjenja i ukočenosti.


Meningitis

Meningitis je upala meninga (moždanih ovojnica) i do ovog problema često dolazi zbog pucanja ciste na mozgu. Meninge su sloj tkiva koji štiti površinu mozga. Upala ovog tkiva dovodi do jake glavobolje, povišene temperature i ukočenog vrata.


Lečenje cista na mozgu

Lečenje cista na mozgu zavisi pre svega od vrste

Arahnoidalna cista na mozgu

Arahnoidalne ciste se nalaze u prostoru između dva unutrašnja sloja moždanih ovojnica (meninga). Lečenje se ne sprovodi dok cista ne počne da izaziva probleme. Stanje se prati redovnim pregledima i snimanjem mozga. Ako arahnoidalna cista izazove neki problem, radi se drenaža ciste i hirurško uklanjanje ciste. Ako nije moguće ukloniti celu cistu, onda se radi samo drenaža.Arahnoidalna cista sadrži  samo likvor (cerebrospinalna tečnost) i njen sadržaj se apsorbuje u mozgu.


Dermoidna cista

Dermoidne ciste na mozgu se obično razvijaju još u embrionu kao rezultat procesa u kom se ćelije kože ili kose nađu “zarobljene” u moždanim ćelijama.Dermoidne ciste sadrže zrele ćelije kože za folikulima dlake, a ponekad i sa znojnim žlezdama. Ove ciste mogu pući i njihov sadržaj se tada izliva u mozak ili kičmenu moždinu, što dovodi do pojave meningitisa, upale moždanih ovojnica. Dermoidne ciste se leče hirurškim putem. Ponekad se membrana ciste ne može potpuno ukloniti što često rezultira pojavom nove cista, ali se takve ciste obično razvijaju godinama.


Pinealna cista na mozgu

Pinealne ciste su još jedna vrsta ciste na mozgu koja se može formirati i kod fetusa i kod beba i kod mlađih osoba nakon puberteta. Ove ciste su dobile naziv po pinealnoj žlezdi (epifizi), na kojoj se obično javljaju. Lekari još uvek nisu sigurni zbog čega se javljaju ovakve ciste, ali se smatra da su posledica prirodnog skupljanja pinealne žlezde nakon puberteta.

Pinealna cista se javljaja u epifizi, koja luči važne hormone. Ovakve ciste obično ne izazivaju probleme. Kada se simptomi jave, oni uključuju glavobolju, problem da se pogleda naviše, probleme sa hodom i nakupljanje tečnosti u mozgu što dovodi do jačeg pritiska na mozak. Lečenje se uglavnom svodi na hirurško uklanjanje ciste.


Koloidne ciste

Koloidne ciste se obično razvijaju još kod fetusa i sadrže želatinastu supstancu po imenu koloid. Moguće je da se ovakve ciste ne otkriju godinama. One mogu proći neprimećeno. Najčešće se nalaze u moždanim komorama (šupljinama u mozgu). Ove ciste mogu dovesti do blokade protoka likvora, koji u mozak dovodi hranljive materije i čisti ga.Koloidne ciste se obično leče operacijom, ukoliko je to izvodljivo. Druga opcija je drenaža ili korišćenje šanta.


Epidermoidne ciste

Epidermoidne ciste se razvijaju kao i dermoidne ciste, ali u njima nema folikula dlake niti lojnih žlezda. Ove ciste u sebi sadrže gustu, žućkastu supstancu i takođe mogu pući i izazvati meningitis. U takvim slučajevima se cista uklanja hirurškom intervencijom. Zabeleženo je tek nekoliko slučajeva pretvaranja ovih cista u maligne tumore. U tom slučaju se cista leči operacijom i zračenjem.

Autor teksta Dr. Suncica Jovic

Izvori: (1) (2) (3)