ČUDOTVORNI VIRAK (čaj od virka za žene, plodnost, endometriozu, mršavljenje) upotreba i neželjena dejstva

0
4935
virak biljka

Evropljanke već vekovima koriste čaj od virka – biljni čaj bez kofeina, koji se pravi od sušenih listova biljke Alchemilla vulgaris ili srodnih vrsta – za ženske bolesti, plodnost, ublažavanje i menstrualnih grčeva. U arapskim zemljama se ovaj čaj koristi za mršavljenje, ublažavanje upale i bolova u stomaku.

U poslednjih nekoliko godina se probudilo i interesovanje naučne zajednice za potencijal koji ima lekovita biljka virak (poznata i kao gospin plašt ili vrkuta), a mnoge tradicionalne upotrebe su dobile i naučnu potvrdu.

Za šta je dobar čaj od virka? Ova biljka se ponekad naziva i “gospin plašt”, te nije teško zaključiti da se koristi za “ženske bolesti” – bolne i obilne menstruacije, simptome menopauze, probleme sa zatrudnjivanjem, policistične jajnike, endometriozu, ciste…

Međutim, lekovita biljka virak se koristi i za ublažavanje otoka, čestih problema sa varenjem i dijareje, suvog grla, dijabetesa, zadržavanja vode i grčeva u mišićima.  Zašto bi trebalo da svakodnevno pijete čaj od virka? Sad ćemo videti…

virak caj

Šta je virak?

Virak pripada rodu Alchemilla, koji obuhvata oko 300 vrsta biljaka. Ove biljke imaju rizome koji se šire i obično rastu u grupama. Gde raste virak? Virak potiče iz Evrope, ali se danas gaji u gotovo svim delovima sveta.

Donje lišće virka je obično prekriveno finim “dlačicama”. Lišće je hidrofobično, što znači da “odbija” vodu. Virak može imati i male žute ili žutozelene cvetove koji najčešće cvetaju u kasno proleće ili tokom leta.

Neke vrste virka se koriste i kao ukrasne biljke, ali je virak uglavnom poznat kao lekovita biljka. Dve vrste virka koje se koriste u lekovite svrhe su Alchemilla vulgaris (ono što najčešće i koristimo) i Alchemilla mollis. Svi nadzemni delovi biljke se mogu koristiti u lekovite svrhe, a često se koristi i koren.

Virak se bere u leto, kada cveta. List i stabljika se tada suše i kasnije se koriste kao lek u vidu čaja, tinkture ili ekstrakta. Virak sadrži tanine, glikozide i salicilnu kiselinu.


Za šta je sve dobar čaj od virka ?

virak za zene

Ublažava probleme sa menstruacijom i krvnim pritiskom

Ako vam je muka od grčeva koji vam se javljaju pre svake menstruacije, evo rešenja: čudotvorni virak. Najpoznatija lekovita svojstva virka su vezana upravo za menstrualne probleme, a kombinacija virka, matičnjaka i lista maline je najbolji moguć lek za sve probleme tokom menstruacije. Mnogi travari, a i mnoge bake, će vam reći da virak u toku menstruacije ublažava bolove i grčeve, i da čini menstruaciju manje obilnom.

Virak sjajno ublažava menstrualne bolove. Ova lekovita biljka je odlična i za ublažavanje problema kod obilnih menstruacija.

Možete je koristiti i za ispiranje kod različitih ginekoloških problema, posebno kod pojačanog sekreta i upale.

Kada je reč o prevenciji, najbolje je da desetak dana pred menstruaciju počnete da svakodnevno pijete čaj od virka.

Jedno naučno istraživanje iz 2015. godine je i potvrdilo da je biljka gospin plšt zaista efikasna. Naučnici su utvrdili da ekstrakt biljke Alhemilla vulgaris (običnog virka) deluje kao vazorelaksant, što znači da opušta zidove krvnih sudova. Tako se ublažavaju i bolovi i grčevi, a smatra se da je ovaj čaj dobar i za ublažavanje simptoma kardiovaskularnih oboljenja, pogotovo povišenog pritiska.

Kako se priprema čaj od virka ?

Priprema čaja od virka je veoma jednostavna i ne razlikuje se mnogo od načina pripreme i upotrebe drugih čajeva od lekovitog bilja.Jednu kašičicu ili filter kesicu prelijte sa 200 ml. vrele vode.Ostavite oko 10. min i lagano ispijajte gutalj po gutalj.Detaljnije o pripremi ovog čaja i doziranju kod raznih bolesti u nastavku…


Plodnost, trudnoća i porođaj

u trudnoći

Čaj od virka je najbolji biljni lek za neplodnost. Mnogi sastojci u ovoj biljci, posebno tanini i supstance koje joj daju gorčinu, regulišu rad ženskog reproduktivnog sistema. Pošto ovaj čaj deluje kao regulator hormona, on stabilizuje menstrualni ciklus, koji je veoma važan za začeće. Virak je efikasan lek i za sindrom policističnih jajnika.

Možete dakle koristiti virak za policistične jajnike.Ova bolest jajnika je često uzrok za bezuspešne pokušaje začeća pa se njenim lečenjem povećava plodnost.Takođe čaj od virka za plodnost treba da koriste žene koje imaju endometriozu jer i ova bolest utiče na začeće.Čaj od virka u trudnoći se koristi za jačanje materice, olakšavanje porođaja i sprečavanje pobačaja. Osim toga, ova lekovita biljka poznata i kao vrkuta se preporučuje i kod povreda koje su nastale zbog porođaja. Smatra se da posle porođaja poboljšava lučenje mleka i da brže vraća stomak u normalu.Sve u svemu odličan je za žene i one koje su ga otkrile veruju u njegovu čudotvornost posebno kad je u pitanju plodnost.


Virak čaj za mršavljenje

Pošto hormoni mogu biti razlog za gojenje, upotrebom čaja od virka za lečenje ovih problema rezultat može biti mršavljenje

U arapskim zemljama se veruje da je čaj od virka odličan za mršavljenje. Podstaknut tim tvrdnjama, tim istraživača je odlučio da ispita delovanje mešavine virka, kumina, bosiljka i maslinovog lišća. U istraživanju je učestvovalo 66 gojaznih dobrovoljaca. Ranije se pokazalo da ekstrakt lista virka i masline ubrzava bazalni metabolizam (što svakako pomaže kod sagorevanja masnoća), dok su se nana i kumin vekovima koristili kao supresori za apetit i stimulaciju probavnih enzima. Tokom tri meseca, koliko je trajala studija, svi volonteri su primetili značajno mršavljenje, što znači da ekstrakt bar jedne od ove četiri biljke ima značajn efekat na gubitak telesne težine.

Kod kojih žena čaj od virka može biti efikasn za mršavljenje ?

Verovatno ste čule da problemi sa hormonima izazivaju debljanje.Ovo je i naučno potrđeno, posebno kad su u pitanju policistični jajnici.Ako jedete malo, držite razne dijete za mršavljenje a rezultati izostaju moguće je da su uzrok hormoni.Pošto virak čaj ima lekovita dejstva kad su u pitanju ovi problemi ako ih uspešno izlečite možete očekivati i mršavljenje.


Ciste, miomi na materici i endometrioza

Preparati od virka se često preporučuju za lečenje mioma na materici i endometrioze. Salicilna kiselina u virku ublažava bolove. Redovna upotreba virka može potpuno izlečiti ovakve probleme.


Ublažava simptome menopauze

Menopauza je hormonalni “prelaz” koji se dešava svakoj ženi. Tokom menopauze se javljaju toplotni napadi, promene raspoloženja, nesanica i slični simptomi. Gotovo svaka pristalica tradicionalne medicine će vam za ublažavanje ovakvih simptoma preporučiti čaj od virka.

Virak je među travarima poznat kao efikasan lek za toplotne napade i anksioznost. Potrebno je još ispitivanja da bi se te tvrdnje naučno potkrepile, ali mnogi lekari i danas svojim pacijentkinjama u menopauzi preporučuju virak čaj kao alternativnu terapiju.


Vaginalne infekcije i ispiranje

Virak se može koristiti za lečenje vaginalnih gljivičnih infekcija, belog iscetka i svraba. Čaj od virka se može koristiti za ispiranje ili se u njega može umočiti tampon i staviti u vaginu. Neželjenih pojava nema.


Nakon porođaja

Nekada davno je postojao mit vezan za virak. Ljudi su smatrali da virak može vratiti nevinost ženi. Međutim, i danas se čaj od virka daje dojiljama i ova biljka se stavlja na grudi i stomak kako bi se smanjili vidljivi znaci koji su ostali nakon porođaja.


Kako se pije čaj od virka?

caj od virka

Ovu biljku možete koristiti u vidu čaja ili suplemenata, i možete je kupiti u prodavnicama zdrave hrane. Najpopularniji suplement je svakako tinktura od virka.

Za šta je dobar čaj od virka? Ovaj čaj dosta pomaže kod bolne menstruacije, za plodnost, policistične jajnike, endometriozu, probavnih problema i suvog, bolnog grla. Osim toga što se pije, čaj od virka se može koristiti i za ispiranje grla. Naravno, čaj ne sme biti previše vruć.

Možete kupiti čaj od virka u kesicama ili sami napraviti čaj tako što ćete jednu supenu kašiku sušenog virka preliti vodom. Ostavite da se natapa 10 minuta, prelijte i u živajte. Što duže ostavite čaj da se natapa, to će jači biti.

Ako želite, možete naći seme virka i uzgajati ovu biljku u svojoj bašti.  Virak je višegodišnja biljka i lako ga je uzgajati i u hladnijim uslovima u vlažnom, plodnom zemljištu. Samo dajte dovoljno prostora biljkama tako što ćete ih posaditi na bar 30 centimetara jednu od druge. Virak podnosi direktno sunce, ali mnogo bolje raste u hladu.

Doziranje virka zavisi od nekoliko stvari, u zavisnosti od zdravstvenog stanja osobe koja ga konzumira. Ova biljka još uvek nije potpuno izučena i nema posebne preporuke oko doze, ali tradicionalna upotreba biljke za lečenje dijareje se ograničava na ne više od 10 grama dnevno.

Ako kupujete tinkturu, pratite uputstva na pakovanju.

Način upotrebe u trudnoći i kod pojačanog sekreta

Ako imate velik rizik od spontanog pobačaja ili ste imali abortus, pijte do šest šolja ovog čaja na dan. Ako imate problem sa sekretom, prokuvajte 50 grama čaja u litri vode i popijte ovaj čaj tokom jednog dana.

Kako se kuva čaj od virka ?

Od virka možete napraviti  jači čaj za ublažavanje iritacije tkiva. Ako želite da regulišete menstrualni ciklus, napravite čaj od virka, matičnjaka i lista maline.

Jak čaj od virka za iritaciju

Uzmite šaku listova virka i stavite je u veliku teglu od 3-4 litre. Prelijte lišće ključalom vodom. Stavite poklopac i stavite teglu na hladno mesto. Pažljivo, tegla će biti vrela. Kada se čaj potpuno ohladi, procedite ga i bacite lišće. Sipajte čaj u čistu teglu (ne zaboravite da je nekako označite) i stavite je u frižider. Ovaj metod možete koristiti sa bilo kojim čajem.

Čaj od virka za ublažavanje menstrualnih grčeva

Ovaj čaj se može koristiti i nekoliko dana pred porođaj za pripremu materice i sprečavanje krvarenja.

Sastojci:

  • 20 grama virka
  • 20 grama lista maline
  • 10 grama matičnjaka (može i više, po ukusu)

Sve stavite u veliku posudu od pola litre i izmešajte. Kada želite da pripremite čaj, uzmite jednu kafenu kašičicu izmešanog čaja, prelijte toplom vodom i nakon pet minuta procedite. Ovaj čaj možete piti nekoliko dana pred menstruaciju. Ako imate jake grčeve prilikom menstruacije, pijte svakog dana ovaj čaj.

Doziranje

U 2-3 decilitra ključale vode ubacite jednu ili dve kašičice sušenog virka i ostavite 10-15 minuta, a zatim procedite. Ako koristite ovaj čaj kao biljni lek, pijte po tri šolje na dan.

Ako želite jači čaj, ostavite ga malo duže u vreloj vodi.


Čaj od virka neželjena dejstva

Čaj od virka se generalno smatra bezbednim za svakoga ako se pije i ako se uzima u umerenim dozama ne izaziva neželjena dejstva.

Ipak, ne preporučuje se trudnicama i dojiljama bez konsultacije sa ginekologom. Neki travari preporučuju ovaj čaj tokom poslednjih nekoliko nedelja trudnoće kako bi se materica pripremila za porođaj. Ipak, nemojte piti nikakav čaj tokom trudnoće bez prethodne konsultacije sa lekarom. 

Nema podataka o interakciji sa lekovima niti da čaj od virka izaziva neka druga neželjena dejstva.


Čaj od virka gde se može kupiti i cena

Čaj od virka se može kupiti u prodavnicama zdrave hrane i mnogim apotekama.Takođe u prodaji je dosta česta i tinktura od ove biljke.Cena zavisi od pakovanja a manje količine koje vam mogu biti dovoljne za početak s mogu kupiti i za oko 200 din.


Nekoliko reči na kraju

  • Dve vrste virka koje se koriste u lekovite svrhe su Alchemilla vulgaris i Alchemilla mollis.
  • Ova lekovita biljka se vekovima koristi u lekovite svrhe.
  • Virak uspešno ublažava simptome menopauze, obilne menstruacije i probleme sa varenjem, posebno dijareju.
  • Trenutno se sprovode naučna istraživanja koja ukazuju na to da je ova biljka dobra za jetru i da ima antivirusna svojstva.
  • Možete je koristiti na mnogo načina. Obično se koristi kao čaj i kao tinktura.
  • Neki travari preporučuju čaj od virka kao pripremu za porođaj i za oporavak nakon porođaja, ali je najbolje da pitate lekara šta misli o tome.
  • Potrebno je još ispitivanja da bi se to potvrdilo, ali se smatra da je ovaj čaj dobar i za mršavljenje.