Čuvarkuća i med kao lek (za ciste, miome, želudac, štitnjaču…)

0
27955

ČUVARKUĆA I MED je lekovita kombinacija koja se koristi za lečenje mnogih bolesti i jačanje imuniteta.Na našim prostorima je najpopularnija kad su u pitanju ciste i miomi na jajnicima, bolesti želuca kao što je gastritis, bolesti štitne žlezde itd…

Lekovita biljka čuvarkuća

Čuvarkuća (lat. Sempervivum tectorum), što u prevodu znači ”živi zauvek”, je jedno od brojnog sočnog bilja niskog rasta iz roda Sempervivum koji broji oko 30 vrsta, a pripada porodici Crassulaceae. Vrste iz roda Sempervivum su poreklom iz Evrope, Maroka, i zapadne Azije. Naziv ”čuvarkuća” se odnosi na rast ove vrste na krovovima kuća u Evropi i veruje se da čuva kuću; a ”živi zauvek” ukazuje na tvrdoću i izdržljivost ove lekovite biljke.

cuvarkuca

Čuvarkuća ima guste mesnate listove raspoređene u gustoj rozeti. Mlade biljčice nastaju u grupi oko roditeljske biljke. One su korisne u baštama i vrtovima i atraktivne su u prozorskim loncima.

Iz središta ove biljke se razvija cvetna, liskama pokrivena stabljika visine od 10-30 cm. Cvetići čuvarkuće su zvezdastog oblika, svetlo-crvene boje, dok su kod nekih podvrsta crveno-ljubicaste ili žute boje. Listovi čuvarkuće su rozetasti u redu, pri vrhu su crvene boje, sočni, mesnati i debeli.

Veruje se da lekovita biljka čuvarkuća čuva kuću od groma, veštica i bolesti, a u lekovite svrhe se koristi svež list i iz njega isceđen sok. Lekovita biljka čuvarkuća sadrži jabučnu i mravlju kiselinu, soli, vosak, sluz, šecer, gumu i mineralne sastojke.

Čuvarkuća može da raste u najtežim okruženjima gde mnoge biljke ne mogu preživeti. Zbog toga se i zove sempervivum ili “uvek živ”. Zbog toga se lako može uzgajati u vašem domu, bez obzira koliko imate prostora za to. Ne zahteva velike količine zemljišta ili vode. To je izvanredan prirodni lek sa sličnim lekovitim dejstvima kao poznata aloe vera – koja se smatra jednom od najlekovitijih biljaka na svetu.

Upotreba:

1) Oralna upotreba: ozbiljna dijareja i druga stanja.

2) Primena na koži: čirevi u ustima, opekotine, čirevi na koži, bradavice, svrab, zapaljenje kože i otok od ujeda insekata i druga stanja.


Lek od čuvarkuće i meda

Čuvarkuća i med kao lek u kombinaciji se veoma cene u alternativnoj medicini i mogu da se koriste za lečenje brojnih zdravstvenih tegoba/stanja.

Priprema:

Usitnite 300 g svežih listova čuvarkuće (prethodno opranih) uz pomoć super secka ili mašine za mlevenje mesa. Pomešajte usitnjene listove sa 500 g domaćeg meda i sipajte dobijenu smesu u čistu staklenu teglu odgovarajuće veličine, poklopite, uvijte folijom i  držite u frižideru 7 dana.

Ova količina sastojaka popunjava teglu od 700 grama, a to će biti dovoljno za 20 dana lečenja.

Doziranje:

Čuvarkuća i med kao prirodni lek moraju se uzimati tri puta dnevno – po jedna kašičica, prema sledećem rasporedu:

  1. Jedna kašičica ujutru na prazan želudac, a zatim pola sata ne treba da se jede i ni pije ništa.
  2. Jedna kašičica između ručka i večere (najmanje 2 sata posle ručka i najmanje pola sata pre večere).
  3. Jedna kašičica pre spavanja.

Vodite računa da koristite drvenu ili plastičnu kašičicu.

Čuvarkuća je prilično siguran lek za upotrebu, a neželjeni efekti su izuzetno retki. Čuvarkuća i med kao lek čiste i detoksikuju telo od štetnih materija, jačaju imunitet i stoga sprečavaju nastanak bolesti.


Čuvarkuća i med za ciste na jajnicima

Lek od čuvarkuće i meda se može koristiti za lečenje različitih bolesti i stanja, ali se obično preporučuje za fibroide i ciste. Tako je ovaj prirodni lek pomogao mnogim ženama da izbegnu operaciju. Čuvarkuća i med su zaista jedan od najefikasnijih prirodnih lekova za fibroide, miome i ciste na jajnicima i ciste na dojkama. Ako se pitate koliko je vremena potrebno za lečenje, evo odgovora. Za manje ciste lečenje može trajati samo 20 dana. Ali za veće fibroide i do nekoliko meseci. U svakom slučaju, vredi pokušati.


Med i čuvarkuća za želudac

Ukoliko bolujete od čira na želucu, gastrirtisa ili uopšte imate oštećenje želudačne sluznice zbog helikobakterije – med i čuvarkuća za želudac čine čuda. Budući da čuvarkuća ima i antibakterijsko dejstvo, uspešno se koristi za lečenje helikobakter. Pomaže i čaj od čuvarkuće koji se priprema tako što stavite u 250 ml vode 10 g listova čuvarkuće i kuvate ih oko 15 minuta, te procedite čaj i treba da ga pijete jutru na prazan želudac jednu šolju i nakon toga na svakih sat vremena popijte još po gutljaj čaja.


Čuvarkuća i med za mršavljenje

Čuvarkuća i med čiste i detoksikuju oprganizam, ubrzavaju metabolizam i sadrže aktivne sastojke koji pomažu u procesu mršavljenja.


Čuvarkuća i med za štitnjaču

Čuvarkuća i med za štitnjaču predstavljaju odličan prirodni lek u slučaju cisti na šttinoj žlezdi, kao i kod ubrzanog ili usporenog rada ove važne žlezde.


Med i čuvarkuća za imunitet

Med i čuvarkuća nas štite od virusa i upala, a time jačaju imunitet i sprečavaju nastanak mnogih bolesti.

Čuvarkuća, med i limun se pripremaju tako što oljuštite 1 limun i stavite ga u vodu u koju ste dodali kašičicu sode bikarbone i sačekajte da odstoji 1 sat. Zatim isecite limun na kriške, dodajte 300 g listova čuvarkuće i sameljite ih zajedno u blenderu, te na kraju procedite dobijenu mešavinu kroz gazu. U dobijeni sok dodajte 750 g meda i dobro promešajte drvenom kašikom.

Čuvajte u frižideru.

Izvori> (1)(2)(3)(4)(5)