Da li imate gljivice u urinu ? Evo šta je uzrok i kako se leče

0
15091

GLJIVICE U URINU su posledica gljivične infekcije u organizmu, najčešće u urinarnom traktu.U nastavku saznajte šta je uzrok ovih infekcija i koji se prirodni lekovi mogu koristiti za lečenje…

Gljivice u urinu su najčešća posledica gljivičnih infekcija urinarnog trakta. Kandidurija se najčešće javlja zbog Candide albicans.

Ako ste nedavno uzimali antibiotike, velika je verovatnoća da ćete imati problema sa ovom gljivicom.  

Kandidurija (kandida u urinu) je obično asimptomatska, što znači da nećete imati nikakve simptome koji bi ukazivali na to da imate gljivice u urinarnom traktu. Ponekad su u mokraći vidljive male tačkice, i to su gljivice.

Gljivice mogu narasti u velike mase u urinarnom traktu. Ako imate problem sa izlučivanjem mokraće, možda se negde formirala takva masa i blokira izbacivanje urina.  Postoji dosta prirodnih načina za lečenje gljivica.

gljivice u mokraci

Gljivice u urinu

Ponekad se u mokraći javljaju gljivice.Ako ste primetili male tačkice kako plutaju u mokraći, moguće da je reč o gljivicama.Kandida je bele boje, tako da vidljive bele tačkice u mokraći mogu biti znak da imate kandidu u urinarnom traktu.Kada se formira takva “lopta” od gljivica, može se zaglaviti u mokraćovodu (cevčici koja povezuje bubrege i bešiku) ili u samoj bešici.

Glavni uzrok ovakvih problema je gotovo uvek kandida.


Candida albicans i Candida glabrata

kandida lecenje

Jedno naučno istraživanje iz 2005. godine se bavilo učestalošću kandide u infekcijama urinarnog trakta. Zaključak je bio da je Candida albicans odgovorna za 50-70 odsto slučajeva kandidijaze u mokraćnim putevima. Candida glabrata i Candida tropicalis su, nakon Candide albicans, najčešći uzročnici kandidijaze u urinarnom traktu. Mada je Candida parapsilosis najčešći uzročnik kandidemije (gljivica u krvi), gotovo nikad se ne nalazi u mokraći odraslih ljudi. Obično se javlja kod beba.

Mada je Candida albicans najčešći uzrok kandidurije, Candida glabrata se može javiti i u mokraći osoba koje već uzimaju antimikotike. Ova gljivica je otporna na mnoge lekovi protiv gljivica.  Ako obolela osoba koristi bilo kakve imunosupresante i antimikotike širokog spektra, infekcija gljivicom Candida glabrata se lako može raširiti.


Prirodni načini lečenja gljivica u urinu

Možete započeti lečenje tako što ćete piti dosta soka od brusnice i crne ribizle.  I jedan i drugi sok su odlični za uništavanje gljivica u organizmu.  Možete piti i esencijalna ulja namenjena i za unutrašnju upotrebu (ulje limunove trave, ulje origana) kako biste ublažili infekciju bešike.  Vitamin C je odličan za povežavanje kiselosti mokraće.  Kandidi ne prija kiselo okruženje, tako da sve što snižava pH vrednost urina može dosta pomoći u lečenju kandidijaze.  Mnogo belog luka i kanadske žutike takođe pročišćavaju mokraću.

Jogurt se takođe smatra odličnim lekom za infekcije urinarnog trakta.  Bakterijske kolture u jogurtu ublažavaju simptome infekcija urinarnog trakta.  Ipak, neće vam svaki jogurt pomoći, jer se mnogi od njih pasterizuju. Potražite jogurt sa aktivnim kulturama.

Biljnim čajevima i lekovitm biljem takođe možete uspešno lečiti kandidijazu u urinarnom traktu. Svaka lekovita biljka ili esencijalno ulje koje dospeva u mokraću, a ima antigljivična svojstva, je odličan način lečenja gljivica u mokraći.

Autotr teksta Dr. Goran Stankovic