Da li je to rak dojke? 7 uzroka za bol u levoj dojci i ispod dojke

0
3454

Prva, mada neprijatna, misao koja vam prođe kroz glavu kada po prvi put osetite bol u levoj dojci je – da li je to rak dojke? Nadate se da nije ali ne možete da ne razmišljate o toj strašnoj mogućnosti. Dobra vest je da rak dojke nije uvek uzrok za bol u dojkama. U nastavku članka ćemo vam pružiti više informacija o mogućim razlozima za bol u dojci.

Mastalgija, mastodinija i mamalgija su medicinski termini koji opisuju simptome bolova u dojkama. Bol u dojci je često stanje i kod žena koje su u premenopauzi i kod onih koje su u postmenopauzi. Bol u dojci se može opisati kao stalna osetljivost ili bolna nelagoda, gorući osećaj ili zategnutost tkiva dojke. Bol može da bude akutan ili hroničan. Jak bol u dojkama mogu da osećaju žene u toku menstruacije ili tokom menstrualnog ciklusa. Pojava bola u dojkama je češća kod premenopauzalnih mlađih žena, mada može da se javi i kod žena u postmenopauzi.

Uzroci bola u levoj dojci

bol u dojci

Bol u i oko leve dojke može da bude posledica pomenutih, kao i drugih uzroka. Ako stalno osećate bol, u dojci, ispod pazuha ili u bilo kojoj drugoj regiji koja okružuje levu dojku, nešto od nabrojanog može da bude uzrok.

Fibroadenom

Fibroadenomi su mali, gumasti, nekancerogeni čvorovi koji se sastoje od fibroznog i žlezdanog tkiva. Za razliku od čvorova kod raka dojke, čvorovi fibroadenoma se lako pomeraju i imaju dobro definisane konture. Ovi čvorovi su čest uzrok bola u dojci – levoj ili desnoj – koji ponekad može da se prošiti na pazuh i oko 2,5cm ka leđima.

Fluktuacija hormona

Hormonalna fluktuacije pre ili tokom menstruacije, kao što je predmenstrualni sindrom (PMS), može da bude razlog za osetljivost dojke. Takođe, fibrocistično tkivo postaje mekše i mnogo osetljivije u ovo vreme, što dovodi do bolne osetljivosti dojke. Pored toga, nemenstrualna fluktuacija hormona tokom trudnoće, puberteta, dojenja i menopauze, spada u istaknute uzroke bola u dojci.

bol u levoj dojci

Terapija zamene hormona

Fluktuacija hormona do koje dolazi kod žena koje primaju terapiju zamene hormona, može da doprinese bolu u dojci i osetljivosti dojke.

Povezano> Bolovi u dojkama: 6 najčešćih uzroka i 12 saveta za olakšanje

Mastitis

Ovo stanje karakterišu začepljeni i/ili inficirani mlečni kanali do čega može da dođe tokom perioda dojenja, kod oštećenja jetre usled alkoholizma ili traume/povrede dojke. Ovakvo abnormalno stanje mlečnih kanala izaziva umereni ili jak bol u dojci.

Povezano> Upala dojke mastitis (uzroci, terapija, prirodno lečenje)

Lekovi

Neki lekovi poput metildope, spironalaktona i drugih diuretika koji čuvaju kalijum, anadrola, hlorpromazina i preparata digitalisa, mogu da izazovu osetljivost tkiva dojke.

Povezano> Rak dojke: 8 simptoma i promena za rano otkrivanje (+dijagnostičke metode i lečenje)

Kostohondritis

Ovo oboljenje nastaje usled upale zgloba koji spaja gornja rebra sa hrskavicom koja je vezana za grudnu kost. Kostohondritis može da izazove bolan osećaj u levoj dojci ali je izlečiv i relativno bezopasan.

Rak dojke

Ovo je, bez sumnje, najstrašniji uzrok za bolove dojke, a mogući faktori za koje se veruje da povećavaju šanse za nastanak raka dojke su alkoholizam, gojaznost, sedelački način života i averzija prema dojenju.

Povezano> Ciste na dojkama (simptomi, uzrok, lečenje, punkcija, obloge)

Uzroci bola ispod leve dojke

Ako se bol javlja ispod a ne u regiji leve dojke, uzroci mogu da budu prilično različiti. Bol ispod leve dojke može da bude manifestacija stanja koje zahvata tkivo koje ne pripada dojci. Pogledajmo koji su to uzroci.

Flatulencija

Nakupljanje previše gasova u gastrointestinalnom traktu može da proširi zidove želuca, ponekad i da ga gura nagore. Ovo može da stvori osećaj nelagode i oštrog bola u levoj dojci, posebno u donjem delu koji je bliži grudnom košu.

Angina pektoris

Kada srce ne dobija dovoljno krvi bogate kiseonikom, ono mora da radi napornije da bi pumpalo krv i tako vrši jači pritisak. To je angina pektoris koja se manifestuje kao bol ispod leve dojke i koji ponekad može da se proširi na levo rame, ruku, vrat ili leđa.

Mišićni grč

Iznenadni grč mišića oko rebara može da izazove bol ispod leve dojke. Ova vrsta mišićnih grčeva je najčešće posledica nepravilne ishrane, dehidracije, gubitka telesnih soli i elektrolita.

Zapaljenje plućne maramice

Pleura je opna šupljine plućne maramice koja obavija pluća. Upala ove opne, poznata kao pleuritis, izaziva bol ispod leve dojke i oseća se kao oštar bol u dojci tokom disanja, kijanja ili kašljanja.

Drugi mogući uzroci

Drugi mogući uzroci bola ispod leve dojke su ulceri, upale želuca ili jednjaka, stres i neki poremećaji povezani sa srcem poput hipertrofične kardiomiopatije. Herpes zoster, oštećenje nerva i obična prehlada takođe mogu da izazovu gorući bol koji može da se javi u obe dojke.

Bol u dojci može da se svrsta u dve prilično široke klasifikacije – ciklični i neciklični. Ciklični bolovi u dojci menjaju intenzitet tokom menstrualnog ciklusa. Obično se javljaju kao posledica fibrocistične promene na dojkama i proširenih mlečnih kanala, do kojih najčešće dolazi usled devijacije ritma dinamike hormonskih promena. S druge strane, neciklični bol je onaj koji ostaje manje-više isti tokom menstrualnog ciklusa. Uzroci ovog bola obično se povezuju sa spoljnjim faktorima.

Budite oprezni kada je u pitanju bilo kakva abnormalnost u regiji dojki i grudnog koša. Nemojte da paničite ako iznenada osetite bol u ili oko regije leve dojke. Umesto toga, odmah konsultujte lekara specijalistu i uradite sve preporučene analize i preglede da bi se dijagnostikovao stvarni uzrok. Kao što ste mogli da pročitate, rak dojke je jedan od uzroka bola u dojci a ne JEDINI. Trudite se da živite zdravo, budite svesni svoje anatomije i reagujte na svaki znak abnormalnosti. Svesnost je prvi korak koji bi trebalo da preduzmete da biste suzbili bolest u zametku.