Devijacija nosa (septuma) simptomi, lečenje, operacija, oporavak

0
6708
devijacija septuma

DEVIJACIJA NOSA (septuma) je česta pojava. Ako vi imate ovakav problem, to znači da vam je septum, tj. pregrada u središnjem delu nosa koja razdvaja nozdrve, kriva i asimetrična. U slučaju blaže devijacije nema velikih problema i nema potrebe za tretmanom, ali ako devijacija nosne pregrade stvara hroničan problem sa disanjem, to može da ometa fizičku aktivnost, spavanje, jedenje i govor.

Tanka pregrada između nozdrva se sastoji od hrskavice i kosti i zove se septum. Ako ta pregrada nije uslovno rečeno “nacentrirana” i ako je pomerena na jednu ili drugu stranu, u pitanu je devijacija septuma.

Devijacija može biti urođena, može se javiti tokom odrastanja ili zbog neke povrede nosa.

Devijacija septuma nosa najčešće ne izaziva simptome, ali ponekad stvara poteškoće sa disanjem, curenjem iz nosa, zapušen nos, infekcije sinusa, krvarenje iz nosa, probleme sa spavanjem i glavobolju.

Neki simptomi ovakve devijacije se mogu lečiti lekovima, ali je u težim slučajevima neophodna korektivna operacija, kojom se septum vraća na mesto.

devijacija nosa

Kako se definiše devijacija septuma?

Pregrada između nozdrva se zove septum ili nosna pregrada i sastoji se od hrskavice i kostiju. Kada je ova hrskavica pomerena na jednu stranu ili zakrivljena, tada je reč o devijaciji.

Koji su uzroci devijacije septuma?

Gotovo niko nema savršeno ravnu nosnu pregradu, ali prava devijacija se javlja iz dva moguća razloga:

 • devijacija može biti urođena ili se može javiti zbog krivljenja hrskavice u periodu odrastanja
 • drugi moguć uzrok devijacije septuma je povreda ili trauma (npr. slomljen nos)

5 stvari koje govore o tome da imate devijaciju nosa

devijacija septuma nosa

Postoji nekoliko problema koji se mogu javiti zbog devijacije nosa. Devijacija nosa može izazvati mnoštvo drugih oboljenja ili pogoršanje simptoma. Evo i koji su najčešći od tih problema:

 1. Poteškoće sa normalnim disanjem: devijacija nosne pregrade značajno otežava prolazak vazduha kroz jednu nozdrvu, što u velikoj meri otežava disanje. Ovaj problem postaje izraženiji kada dođe do prehlade ili alergije.
 2. Zapušen nos i/ili glavobolje: pošto vazduh ne može normalno da cirkuliše kroz nos, često dolazi do zapušenog nosa i glavobolja. Nakupljeni pritisak u nosu izaziva česte glabovolje i migrene. Dodatni pritisak na sinusa može dovesti i do bolova u samom licu.
 3. Krvarenje iz nosa: ako imate zakrivljeni septum vazduh ne može normalno da prolazi kroz nos. Tako se povećava verovatnoća od isušivanja membrana u nosu. Nedovoljno vlage povećava rizik od krvarenja iz nosa.
 4. Infekcije sinusa: što je nos više zapušen, to je rizik od čestih infekcija sinusa veći. Hronično curenje iz nosa i slični simptomi prehlade su prilično česti kod devijacije septuma.
 5. Hrkanje i slični problemi sa spavanjem: kada spavamo, devijacija nosa često izaziva glasno disanje i hrkanje. Ako imate takvih problema, verovatno imate poteškoća da zaspite ili se često budite tokom noći. U pojedinim slučajevima, devijacija septuma može izazvati opstruktivnu sleep apneju, ozbiljno stanje kod kog osoba prestaje da diše na po nekoliko sekundi dok spava.

Ostali problemi koji se mogu javiti zbog devijacije septuma

devijacija nosne pregrade

Polipi u nosu: reč je o benignim izraslinama u nosu. Oni su retko problematični i mogu se javiti i zbog infekcija i alergija, mada se smatra da i genetski faktor ima značajnu ulogu u njihovoj formaciji.  Lečenje obično podrazumeva lečenje alergija i infekcija sinusa lekovima, ali ako su polipi veliki i ako ometaju normalno disanje, radi se minimalno invazivna operacija endoskopom.

Kada da se obratim lekaru zbog devijacije nosa?

Obratite se lekaru u sledećim slučajevima:

 • imate poteškoća sa disanjem kroz nos
 • imate problema sa spavanjem (posebno ako imate opstruktivnu apneju)
 • imate hroničnih problema sa sinusima

Devijacija septuma može izazvati sve ove probleme, mada svi oni imaju i druge uzroke, tako da je veoma važno da se obratite lekaru kako biste dobili odgovarajući tretman.


Kako se postavlja dijagnoza devijacije nosa?

Lekar će vas pregledati i postaviti dijagnozu. Obično se koristi instrument koji pomaže u boljem pregledu nosne šupljine. Ponekad se devijacija nalazi dublje u nosu i tada je neophodno uraditi detaljniji pregled endoskopom. Imidžing testovi se gotovo nikada ne rade.


Kako se leči devijacija nosa?

Devijacija septuma je veoma česta pojava i mnogim ljudima nikakavo lečenje nije ni potrebno.

Neki simptomi (npr. pun nos) se mogu ublažiti dekongestantima, antihistaminicima i kapima za nos. Uvek se preporučuje takva terapija pre nego što se predloži i operacija.

Ako devijacija nosa izaziva probleme sa disanjem, apneju u snu i hrkanje, tada se preporučuje operacija. Operacija devijacije septuma se zove septoplastika.


Šta je septoplastika?

Septoplastika je operacija kojom se ispravlja devijacija septuma.Ova operacija ojačava septum i omogućuje bolji prolaz vazduha kroz nos.

Operacija devijacije nosa

Lekar će vam možda reći da prestanete da pijete lekove dve nedelje pre operacije. To se posebno odnosi na aspirin, ibuprofen i druge lekove koji sprečavaju zbušavanje krvi. To se radi kako bi se smanjio rizik od krvarenja tokom i nakon procedure. Obavezno recite lekaru ako ste alergični na neki lek ili ako ste ranije imali problema sa krvarenjem.

Ponekad se operacija septuma radi i pod lokalnom anestezijom, ali se uglavnom radi pod opštom anestezijom, što znači da ćete tokom ove operacije spavati.

Pre operacije pred opštom anestezijom ne smete ništa jesti niti piti najmanje 12 sati. Tako se sprečava povraćanje i gušenje ako se zbog anestezije javi mučnina.

Neka vas neko drugi izvede iz bolnice i odveze kući, jer opšta anestezija može uticati na sposobnost upravljanja motornim vozilom. Nije preporučljivo da vozite još nekoliko dana.

Lekar će verovatno napraviti fotografije nosa pre i nakon operacije. Tako i sami možete videti kako i koliko vam se nos promenio.

Koliko traje operacija ?

Operacija traje između 30 i 90 minuta u proseku, u zavisnosti od složenosti problema. Lekar će odrediti da li će se operacija raditi pod lokalnom ili opštom anestezijom.

Septoplastika je o rutinska procedura prilikom koje se pravi rez na jednoj strani nosa kako bi se došlo do septuma. Zatim se podiže mukozna membrana na samoj nosnoj pregradi i iskrivljeni septum se vraća u adekvatnu poziciju. Ako ima delova kosti ili hrskavice koje ometaju protok vazduha, one se uklanjaju. Poslednji korak je vraćanje mukozne membrane na mestu.

Obično se stavljaju šavovi kako bi se septum i membrana zadržali na mestu i normalno srasli. Zatim se stavlja vata u nos.


Oporavak nakon septoplastike

Septoplastika je rutinska operacija, što znači da možete otići kući čim se probudite iz anestezije, osim ako ne postoji izvestan stepen verovatnoće da će se javiti komplikacije. Nos će vam biti otečen i bolan i moraćete u njemu da držite tampon kako bi se sprečilo krvarenje. On se uklanja par dana nakon operacije. Lekar će vam, po potrebi, prepisati lekove protiv bolova.

Dok traje oporavak verovatno ćete morati da izbegavate aspirin, ibuprofen i druge lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi. To se radi kako bi se smanjio rizik od problema sa krvarenjima nakon procedure.

Takođe za brži oporavak bitno je da smanjite fizičku aktivnost nekoliko nedelja nakon operacije kako biste sprečili oticanje nosa i da biste se brže oporaviti. Ne smete se previše fizički naprezati, trčati, dizati teške stvari i slično. Takve aktivnosti dižu krvni pritisak i mogu dovesti do obilnog krvarenja.

Nekoliko saveta za brži oporavak:

 • kada spavate, podignite glavu kako biste sprečili oticanje
 • nemojte tresti nos najmanje tri dana nakon operacije
 • nosite košulje koje se kopčaju kako ne biste morali da skidate odeću preko glave

Prognoza nakon operacije

Rana se skoro uvek brzo zaceli i tada ćete moći normalno da dišete. Međutim, kompletan oporavak posle operacije septuma je znatno sporiji. Hrskavici i drugim tkivima u nosu treba oko godinu dana da se prilagode na nov oblik.

Mali broj ljudi nakon operacije ima neki problematičan simptom. Ponekad hrskavica i druga tkiva nastavljaju da rastu i na kraju opet dovode do blokade normalnog prolaza vazduha kroz nos. To znači da će vam biti potrebna druga operacija septuma nosa.


Devijacija nosa prirodno lečenje

Prirodno lečenje pomaže da se ublaže simptomi devijacije nosa i omogući normalan život.

So

Prokuvajte šolju vode i ubacite u nju dve kafene kašičice soli. Sve dobro izmešajte da se so dobro rastvori. Ostavite da se kuva 25 minuta i kada se prohladi sipajte u kapaljku za nos i nakapajte nekoliko kapi u nos. Dok kapate rastvor u jednu nozdrvu drugu držite zatvorenu.   Kada vam rastvor dospe u grlo, ispljunite ga. Ponovite postupak sa drugom nozdrvom. Radite ovo po četiri puta na dan kako biste ublažili simptome devijacije nosa. Možete raditi i inhalaciju vodenom parom nekoliko puta na dan.


Esencijalno ulje peperminta

U posudu sa vodom ubacite nekoliko kapi esencijalnog ulja peperminta, stavite da se prokuva i stanite iznad lonca sa parom kako biste se inhalirali. Radite ovo po četiri puta na dan i uskoro ćete primetiti poboljšanje. Takođe, možete kanuti po jednu kap ovog ulja direktno u svaku nozdrvu. To je najbolje raditi uveče pred spavanje.


Soda bikarbona

Razmutite sodu bikarbonu u vodi i stavite da se kuva. Kada se soda bikarbona sasvim rastvori u vodi, ostavite vodu da se prohladi i ušmrknite malo rastvora na levu nozdrvu, a izbacite sadržaj kroz desnu. Ponovite postupak i sa desnom nozdrvom. Ako ovo budete radili po tri puta na dan, uskoro ćete primetiti kako se simptomi devijacije nosa povlače.


Đumbir

Ubacite đumbir u vodu i stavite da se kuva 15 minuta. Zatim procedite i pijte ovaj čaj po nekoliko puta na dan. Udisanje ove pare će vam pomoći da se oslobodite neprijatnih simptoma koje izaziva devijacija nosa. Radite ovo po tri do četiri puta svakog dana.


Može li se devijacija septuma spreciti?

Devijacija septuma se najčešće javlja zbog povrede lica ili nosa i može se sprečiti na sledeće načine:

 • Kad god se bavite nekim sportom, nosite zaštitnu opremu za glavu i lice.
 • Uvek vezujte pojas kada se vozite kolima.