Fistula na zubnom mesu uzrok, simptomi, lečenje

0
6104
fistula na desnima

Fistula na zubnom mesu

Kada imate upalu na desnima, ona može stvoriti uslove za nakupljanje gnoja. Vremenom, gnoj izbija na povšrinu i deluje kao čir. Fistula na zubnom mesu ili čir na desnima se javlja kada su zidovi oko gnoja od vrste ćelija koje telo proizvodi dok se bori protiv infekcije. Može izgledati kao neki koštani defekt koji se vremenom pogoršava.

Fistula na zubnom mesu simptomi

Fistula na zubnom mesu uglavnom ne izaziva jak bol. U nekim slučajevima, ovaj stomatološki problem ne prati ni malo bolova. Ali, fizički izgled ovog čira na desnima se može koristiti zubaru kao parametar koji određuje stepen napretka. Nekad, ovo može biti samo višak zubnog mesa koji se pojavio zbog infekcije, u delu između desni i zuba. Tačnije, fistula je infekcija usta koja izgleda kao čir na desnima koji se isušuje. I zato je i moguće da fistula bude bezbolna, jer infekcija može iscuriti van kvržice koja je vidljiva na zubnom mesu. To ne znači da fistulu treba ignorisati, jer vas u nekom momentu oštar bol može probuditi u sred noći.

 

Kako lečiti fistulu na zubnom mesu

Kada primetite čir na desnima, potrebno je da odmah započnete lečenje, pogotovo ako se suši. U neke vrste tretmana protiv fistula spadaju sledeća rešenja:

  • Promućkajte usta slanim rastvorom, napravljenim od čaše tople vode i kašičice soli. Grgoćite ovaj rastvor, pogotovo u delu usta gde se nalazi vidljiva fistula. Ponavljajte barem tri puta dnevno. So je prirodan antibiotik, a topla voda pospešuje cirkulaciju, što je jako važno za proces zaceljenja fistule.
  • Stavite mokru kesicu od čaja od kamilice ili žalfije na čir koji se suši na zubnom mesu, kako biste smirili upalu i uništili naseljene bakterije.
  • Ako vas fistula boli, a primetite da se suši, odmah idite kod lekara koji će vam prepisati antibiotike. Antibiotici će sprečiti rast bakterija, koje mogu pogoršati stanje. Ukoliko već pijete neke lekove, obratite se svom zubaru kako biste izbegli moguće zdravstvene komplikacije i zaista izlečili fistulu na desnima.
  • Ukoliko patite od drugih zdravstvenih problema i imate slab imunitet, važno je da prvo i pre svega, odete kod svog zubara. Fistula gotovo uvek ima gnoj u sebi, a gnoj može biti odlično mesto za razmnožavanje mnogih bakterija u ustima. Ovi patogeni ne samo da mogu uticati na telesnu temperaturu, nego se mogu naći u krvotoku i tako izazvati mnoge druge zdravstvene posledice.


Fistula na desnima u trudnoći

Ako ste u drugom stanju, posebno je važno da počnete sa lečenjem fistule čim se ona pojavi, pošto može biti rizična za bebu. Pre nego što se konsultujete sa ginekologom, nemojte piti nikakve lekove. Uvek vodite računa o higijeni usne duplje.