Genitalni polipi – uzroci, simptomi, dijagnoza

0
1958

Uglavnom neprimetni, benigni i bez specifičnih simptoma, genitalni polipi mogu da dovedu do ozbiljnih poremećaja reproduktivnih organa, pa i steriliteta.

Koji su uzroci njihovog nastanka, kako mogu da se otkriju i do kakvih komplikacija dovode ako se na vreme na otkriju i odstrane.

Genitalni polipi su solidni tumori, odnosno male izrasline slične tumorima koje se razvijaju na unutrašnjim polnim organima žene. Najčešći je cervikalni polip koji se javlja na sluzokoži grlića materice. To je jezičasta, malena, trošna, crvenkasta tvorevina veličine zrna pšenice do zrna pasulja, retko i veća, a nalazi se na spoljašnjem materičnom otvoru ih viri u vagini, vezana za materičnu šupljinu peteljkom.

Uzroci

Tačan uzrok nastanka cervikalnih polipa nije poznat. Često su posledica lokalnog zapaljenskog procesa, a po mišljenju nekih stručnjaka, jedan od uzroka može biti povećan nivo estrogena. Cervikalni polipi se češće stvaraju kod žena koje istovremeno imaju fibromiome u materici.

Mogu se javiti u bilo kom životnom dobu posle prve menstruacije, najčešće tokom plodnih godina, a ponekad i posle menopaue Za razliku od cervikalnih, endometrijalni polipi (ih polipi tela materice), kao posledica benigne hiperplazije sluzokože tela materice, mogu se javiti od detinjstva pa sve do poznih godina. Najčešće se pojavljuju u klimakterijumu, neposredno po:gašenju funkcije jajnika.

Simptomi

Sem povremenih kontaktnih krvarenja koja nisu obavezna i koja nastaju zbog trošnosti površine pohpa i oštećenja njegovih krvnih sudova, cervikalni polip gotovo redovno dovodi do pojačane sekrecije iz cervikalnog kanala.Sekret je sluzav, viskozan, retko sukrvičav. Kako osim ovih, cervikalni polip ne mora da da nikakve druge simptome, često se otkriva slučajno pri kontrolnom pregledu pomoću spekuluma. Opisana sekrecija neke pacijentkinje dovede ginekologu, a ako dođe do promene površine polipa, onda i regularno krvavljenje izvan menstrualnog ciklusa, posebno ono koje je provocirano (koitus, ispiranja, vaginalni pregled, napor pri defekaciji), bude simptom koji uznemiri pacijentkinju. Ukoliko polip dostigne znatniju veličinu, dešava se da ga sama pacijetkinja napipa pri vaginalnom ispiranju.

Simptomi endometrijalnih polipa su relativno oskudni. Obično ih prati neredovno krvarenje zbog oštećenja samog polipa, pojačana sekrecija, posledica sekundarne infekcije oštećene površine polipa i, eventualno, bolovi (kod većih pohpa koji izazivaju kontrakcije materice javljaju se povremeni bolovi u vidu grčeva).

Postojanje polipa je jedan od mogućih uzroka steriliteta, a može poremetiti i tok trudnoće.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja pregledom grlića uz pomoć spekuluma.
Vaginalnim ekološkim i bakteriolokim analizama otkrivaju se znaci infekcije, a često i abnormalne ćelije (PAPA II i III) – objašnjava naša sagovornica.Kolposkopski pregled uglavnom ima trijažni karakter jer se definitivna dijagnoza može postaviti tek mikroskopskim pregledom histološkog preparata. U otkrivanju endometrijalnog polipa značajnu ulogu ima i transvaginalni ultrazvučni pregled, a da bi se odredila priroda i veličina promena moguće je šupljinu materice pregledati pomoću specijalnog instrumenta – histeroskopa kad se može uraditi ciljana biopsija i utvrditi rasprostranjenost promene u materičnoj šupljini.

Polipi tela materice, i po vremenu kad se najčešće javljaju, i po simptomatologiji, mogu maskirati karcinom endometrijuma tela materice.

Radi postavljanja tačne dijagnoze treba uvek operativno odstraniti pohp i potom uraditi eksplorativnu kiretažu, a meterijal poslati na histološki pregled.

Operacija

Polip se uvek otklanja operativno rutinskim tehnikama kojima se pokida peteljka tumora da ne bi došlo do recidiva pohpa, a potom se radi eksplorativna kiretaža mesta pripoja peteljke pohpa i na taj način se odstrani iz korena. U slučaju potvrde dijagnoze polipa, dalje lečenje nije potrebno.

Autor teksta: Dr. Dusan Stanojevic